Mårten Boströmin unelma muuttui todeksi

Mårten Boström, kultamitali ja Suomen lippu. Kuva: WOC2013

Mårten Boström, kultamitali ja Suomen lippu. Kuva: WOC2013

Mårten Boströmillä on ollut sisällään unelma maailmanmestaruudesta ja tekemällä sitkeästi töitä sen eteen se muuttui todeksi Hiukan pesäpallostadionilla maanantai-iltana 8. heinäkuuta 2013.

Lahjakkaana kestävyysjuoksijana Boström halusi nuorempana kokeilla myös rahkeitaan kestävyysjuoksun puolella mm. estejuoksussa ja maratonjuoksussa. Boström muutti USA:han Arizonaan opiskelemaan ja laittoi kaiken peliin juoksussa tavoitteenaan päästä arvokisoihin juoksemaan maratonia. Mielessä oli niin Pekingin kuin Lontoonkin olympiamaratonit. Boströmin toistaiseksi paras maratonaika on hyvä 2.18.51, mutta kun viime vuonna ei Rotterdamin maratonilta tullut paikkaa Lontoon olympiamaratonille, Boström siirsi katseensa ja kaiken keskittymisensä Vuokatin MM-kisoihin ja takaisin suunnistuksen pariin ja tuloksen näimme maanantai-iltana. Mårten Boströmin unelma muuttui todeksi ja hänestä tuli suunnistuksen maailmanmestari, viides suomalainen miesmaailmanmestari kautta aikain.

Boströmin lähipiiri tietää hyvin, kuinka sitoutuneesti Boström lähti tähän Vuokatin projektiin mukaan ja alkoi tehdä töitä menestyäkseen Sotkamon MM-sprintissä. Myös päävalmentaja Juha Taini alkoi uskoa Bostömin menestymiseen nähtyään hänen sitoutumisen ja tekemisen laadun.

– Aikaisempien tulosten perusteella tällaiset saavutukset olivat enemmän unelmaa, mutta haimme positiivisia fiiliksiä ja uskoa siihen, että pystymme menestymään täällä kotikisoissa myös sprintissä. Ja kun näin Boströmin sitoutumisen tekemiseen ja millä intensiteetillä ja itseluottamuksella hän näin kisoihin panosti, niin usko hänen menestykseen kasvoi koko ajan, päävalmentaja Taini kertoi suojattinsa kovasta panostuksesta kotikisoihin.

– Jo Ruotsin NORT:n osakilpailussa Boström voitti oman semifinaaliaan halliten sitä kärjessä sveitsiläisten edellä ja siitä usko vahvistui entisestään, Taini jatkoi.

Boström oli myös kuin kotonaan kotikisojen huikeassa tunnelmassa ja sai siitä vain lisää potkua suoritukseen.

– Mårten tarvitsee tällaista karnevaalitunnelmaa saadakseen siitä vielä viimeisen kipinän suoritukseensa, Taini sanoi.

– Olen juoksukisoissa tottunut esiintymään tuhansien ihmisten edessä, joten siinä mielessä tämä ei ollut minulle uusi tilanne, mutta kyllähän täällä oli aivan huikea tunnelma, enkä olisi halunnut voittaa tätä maailmanmestaruutta missään muualla kuin täällä, maailmanmestari itse kehui uskomatonta tunnelmaa Sotkamossa.

Sprinttipanostus toi tulosta

Aiemman heikon sprinttimenestyksen johdosta Suomessa laitettiin kolmisen vuotta sitten pystyyn sprinttiprojekti nostamaan suomalaista sprinttisuunnistusta maailman huipulle. Boströmin kullan ja Venla Niemen pronssin myötä tämä projekti sai nyt ensimmäisen todellisen palkintonsa kotikisoissa.

– Kyllähän tämä varsin hyvä tilinpäätös on. Kolme vuotta sitten asetimme projektia aloittaessamme tavoitteeksi kotikisoissa saada yhden uuden mitalistin sprinttimatkalla eli sellaisen urheilijan, joka ei aiemmin ole mitaleilla MM-kisoissa ollut. Ja nyt saimme kaksi mitalistia ja vielä maailmanmestaruuden, niin huikeilla fiiliksillä tässä ollaan, Suomen sprinttivalmennuskolmikko Harri Koski, Kalle Rantala ja Jari Ikäheimonen myhäilivät Boströmin ja Niemen ollessa samanaikaisesti palkintojenjaossa.

– Minua ilahduttaa myös suuresti se kuinka hyvin urheilijat ovat sitoutuneet tähän projektiin ja tehneet töitä näiden kotikisojen eteen ja tullakseen paremmiksi sprinttisuunnistajiksi, Koski jatkoi.

Myös päävalmentaja Taini oli samoilla linjoilla.

– Tätä kilpailua varten on harjoiteltu niin paljon, että itse kilpailu meni jo rutiinilla, Taini sanoo.

Ikäheimosen kanssa tehty oikeita asioita

Maailmanmestaruuden selvittyä Mårten Boströmin oli vielä hieman vaikeaa käsitellä ja käsittää, mitä oli juuri saavuttanut, mutta suorituksestaan ja siitä mikä oli tähän maailmanmestaruuteen johtanut, hän pystyi kertomaan heti enemmänkin.

– Tätä itse maailmanmestaruutta on vielä vähän vaikea käsittää, mutta suoritus oli lähellä täydellisyyttä. En usko, että olisin voinut tehdä jotain toisin paremmin. Juoksuun en kiinnittänyt oikein mitään huomiota, eikä siellä täysiä pystynyt kuin paikoin juoksemaankin, mutta kyllä se varmaan sitten kauden parasta oli, kun se sujui itsestään, Mårten analysoi suoritustaan.

Boströmin suoritukset ovat olleet koko kauden huippuluokkaa ja hän löytää siihen muutamia ratkaisevia tekijöitä. Hän haluaa myös korostaa valmentajansa Jari Ikäheimosen roolia valmistautumisessa.

– Jarin kanssa olemme tehneet oikeita asioita harjoittelussa. Ja esimerkiksi vielä viime syksyn Kajaanin maailmancupin osakilpailusta olen mennyt hurjan askeleen fyysisesti eteenpäin ja Jari on tässä erittäin tärkeässä roolissa. Hän on vahvistanut niitä näkemyksiä, mitä itsellänikin on ollut ja olemme yhdessä uskoneet tekemiseemme. Hän on jo pitkään ollut tärkeässä roolissa minulle.

Yksi tärkeä tekijä on ymmärtää mistä sprinttisuunnistuksesta on kyse.

– Olemme analysoineet Jarin kanssa tarkkaan sprintin olemuksen ja harjoitelleet sen ehdoilla. Ja voin sanoa, että harjoittelen aika poikkeavastikin moniin kestävyysurheilijoihin verrattuna. Sprinttisuunnistushan on lajina täysin erilainen kuin maratonjuoksu tai estejuoksu. Aiempiin MM-kisoihin lähdettäessä panostin samanaikaisesti myös juoksuun, mutta nyt pystyin keskittymään täysin suunnistukseen. Sprinttikilpailussa kiihdytyksiä tulee 30 tai jopa 50 ja se asettaa oman haasteensa fyysisesti. Ensinnäkin, että pystyy jarruttamaan ja kiihdyttämään tehokkaasti ja pystyy myös ylläpitämään tämän loppuun asti. Siksi olen panostanut mm. voimaan ja nopeuteen aikaisempaan maratonharjoitteluun verrattuna, Carsten Jörgenseniä nuorempana idolinaan pitänyt Boström kiteyttää harjoittelunsa ytimen.

Helsingin yliopistossa jatko-opiskelijana toimiva 30-vuotias Boström on kiitollinen siitä, kuinka hän on pystynyt yhdistämään opiskelut ja huippu-urheilut.

– Olen kiitollinen siitä, että pääsin Keniaan tekemään tutkimustyötä viime talvena. Olin siellä viisi viikkoa 1600 metrin korkeudessa ja pääsin harjoittelemaan hyvissä olosuhteissa. Ja kyllä minä jotain muuta kaipaankin huippu-urheilun rinnalle, geotieteitä opiskeleva Boström kertoi.

Loppuun Boström haluaa myös tuoda perheen ja lähimpien ihmisten merkityksen menestyksen taustalla. Mårten isoveli Mikael Boström voitti aikoinaan nuorten maailmanmestaruuden ja oli useita vuosia vakionimiä miesten maajoukkueessa. Lisäksi Mikaelin vaimo Kirsi (os. Tiira) voitti pitkän matkan maailmanmestaruuden Skotlannissa 1999.

– Toki se auttaa, kun omasta lähipiiristä löytyy esimerkkejä huippu-urheilusta ja siitä mitä panostaminen vaatii ja kuinka huipulle pääsee. Aiemmin, kun panostin juoksuun ja opiskelin USA:ssa, niin meillä oli hieman etäisemmät välit Mikaelin kanssa, mutta nyt tämän uuden suunnistuspanostuksen myötä olemme lähestyneet jälleen ja olen saanut häneltä hyviä vinkkejä myös tähän kilpailuun, Boström kiittelee läheisiään.

Nyt kun Boströmin MM-mitali tuli hieman etuajassa ainakin Håkan Erikssoniin verrattuna (johon hän viittasi ennen kilpailuja ja joka sai ensimmäisen MM-sprinttimitalinsa 42-vuotiaana), niin Boström jättää portin auki vielä mahdolliselle panostukselle maratoninkin suhteen.

– En minä vielä ole välttämättä sanonut viimeistä sanaani maratonilla, vielähän minulla on hyvin vuosia jäljellä, Mårten Boström sanoo, nostaen samalla tämän maailmanmestaruuden arvoasteikossa korkeammalle, kuin että olisi viime vuonna päässyt Lontoon olympiamaratonille.

– Ilman muuta tämä on suurempi saavutus, kuin että olisin osallistunut olympialaisiin. Nyt minä pystyin voittamaan, mutta siinä kilpailussa ei minulla olisi todennäköisesti ollut mahdollisuutta sijoittua kärkeen, vaikka olisin juossut kuinka hyvin.

- Tero Viljanen

KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350


Kuuntele uusin podcast!

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 20.11.2021Iivo Niskanen voittoon Oloksella venäläisten katsastuskilpailussa - Bolshunov 5:s
 2. 21.11.2021Niskanen jälleen mukana venäläisten katsastuskilpailussa – Bolshunov väläytteli nousukuntoa
 3. 08.11.2021Oloksella tulevana viikonloppuna kovat karkelot – Tykkikisaradio välittää kisatunnelmat kotiin
 4. 18.11.2021Katso Taivalkosken Suomen Cupin lähtölistat – Iivo Niskasta lukuun ottamatta parhaat mukana
 5. 11.11.2021Tykkikisaradio: Täältä kuulet perjantain sprintin
 6. 29.11.2021Tässä hiihtäjät maailmancupin osakilpailuihin Lillehammeriin
 7. 12.11.2021Gimmler ja Ustiugov voittoihin Oloksella – Kyllönen toinen naisissa
 8. 14.11.2021Pärmäkoski voittoon Oloksella
 9. 12.11.2021Niskaset avaavat kilpailukautensa – Kuuntele Tykkikisaradiota lauantaina täältä
 10. 23.11.2021Rukalle ennustettu tulipalopakkasia
 11. 14.11.2021Pärmäkoski, Roponen ja Piippo avaavat kilpailukautensa - kuuntele Tykkikisaradiota täältä
 12. 22.11.2021Tässä Suomen hiihtäjät maailmancupin avaukseen Rukalle
 13. 13.11.2021Venäläiset lyönyt Niskanen: Hyvä avaus
 14. 22.11.2021Raju seula Norjan joukkueeseen – superlupaus Fossesholm ulkona
 15. 13.11.2021Hyvärinen vauhdissa Kainuun Talvikisoissa
 16. 30.11.2021Uutta tietoa Markus Vuorelan tilanteesta
 17. 13.11.2021Oloksen olosuhteista nauttiva Bolshunov kertoi Kestävyysurheilulle terveystilanteestaan
 18. 12.11.2021Video: Naisten sprintin ratkaisuhetket ja Anne Kyllösen kommentit
 19. 26.11.2021Niskanen ladulle ennen kovimpia haastajiaan – katso lähtölistat
 20. 04.12.2021Tässä Suomen joukkueet Lillehammerin viesteihin
 21. 21.11.2021Johaug ja Amundsen ykkösiä Norjassa – Olokselta vauhtia hakenut Theodorsen vakuutti
 22. 02.12.2021Maailmancup-kausi jatkuu perjantaina sprinteillä – katso lähtölistat
 23. 13.11.2021Siviilipalveluksen valinneelta Ståhlbergiltä kelpo hiihto Oloksella
 24. 14.11.2021Oloksen Tykkikisat: Niskanen voittoon vapaallakin
 25. 06.11.2021Video: Sprintin väliin jättänyt Hakola hiihtää viestissä
 26. 20.11.2021Johaug omaa luokkaansa Norjan hiihtokauden avauksessa - Holund voittoon miehissä
 27. 02.12.2021Kläbon manööverille päätös
 28. 19.11.2021Suhonen sivuun Taivalkosken Suomen Cupista
 29. 21.11.2021Hakolan ylivoimaa Taivalkoskella
 30. 05.11.2021Mäki ja Suhonen sivuun Vuokatin sprintistä