Topi Anjala löi suunnistuksen "Usain Boltin" - Kaupille kauden ensimmäinen kulta

TopiAnajala_intro170911SM-keskimatka saatiin päätökseen Alavudella. Miehissä Topi Anjala kukisti "suunnistuksen Usain Boltin" Thierry Gueorgioun ja nappasi loistojuoksulla ylivoimaisen voiton. Naisissa vähitellen kuntoutuva Minna Kauppi voitti tämän kauden ensimmäisen suomenmestaruutens

TopiAnajala170911Topi Anjalan maalileimauksen pikku pyllähdys ei vienyt mieheltä ylivoimaista suomenmestaruutta. Kuva: Hevoskuuri.fiSM-keskimatka saatiin päätökseen Alavudella. Miehissä Topi Anjala kukisti "suunnistuksen Usain Boltin" Thierry Gueorgioun ja nappasi loistojuoksulla ylivoimaisen voiton. Naisissa vähitellen kuntoutuva Minna Kauppi voitti tämän kauden ensimmäisen suomenmestaruutensa.

Naisten kisa alkoi tasaisissa merkeissä Kaupin johtaessa väliaikarastilla Inga Dambea neljällätoista sekunnilla. Lisäksi Venla Niemi, Marttiina Joensuu, Saila Kinni ja Yvonne Gunell olivat alle minuutin kärjestä väliajassa.

Loppumatkasta Kauppi meni menojaan ja ainoastaan Dambe pystyi etenemään mestarin vauhtia. Maalissa Dambe oli kuitenkin 35 sekuntia voittajaa perässä ja Kauppi pääsi tuulettamaan tämän kauden ensimmäistä SM-kultaansa.

Kaupin suoritukseen ei suuria kiemuroita mahtunut. Yksi ajautuminen maksoi reilun puoli minuuttia, mutta muuten meno oli sujuvaa. Hyvin sujuneet kesäkuukaudet ovat tuoneet Suomen ykkösnaisen kunnon jo melko lähelle normaalia "Kauppia".

-Tosin tänään oli aika raskasta soista johtuen. Nyt finaalissa ei ollut aivan niin märkää kuin aamulla, eivätkä ne suot mitään sateille mahda, kertoi Kauppi.


MinnaKauppi170911Minna Kauppi nappasi kauden ensimmäisen SM-kultansa Alavuden keskimatkalla. Kuva: Hevoskuuri.fi

Kirkkaasti kakkoseksi juossut Dambe oli maalissa iloinen.

-Minun paras keskimatkan kilpailuni Suomessa. Oli tosi hyvä juoksu ja olen äärimmäisen tyytyväinen, jutteli päivän kakkonen.

Saila Kinni juoksi pronssille. Tämä hyvitti täysin penkin alle menneen SM-pitkän.

– Pitkä matka oli sen verran suuri pettymys, että nyt piti näyttää. Rasteilla ei tullut virheitä, mutta joiltain rasteilta tuli hitaita lähtöjä, tosin ehkä ne olivat vain hyväksi, kertoi päivän pronssimitalisti.

24-vuotias pyrintöläinen onnistui pitämään Katri Lindeqvistin ja Marttiina Joensuun niukasti takanaan. Sijoista 3-8 käytiin kova kamppailu, sillä kahdeksanneksi juossut Maria Rantala jäi pronssista vain 48 sekuntia.

Anjala reiluun voittoon miehissä

Miesten puolella Topi Anjala ei kumarrellut hallitsevalle keskimatkan maailmanmestari Thierry Gueorgioulle vaan otti makoisan voiton lähes minuutin erolla ranskalaiseen. Jopa kuuluttaja hehkutti maalissa "Anjalan voittaneen suunnistuksen Usain Boltin". Tällä hän tarkoitti suunnistuksessa kymmenen maailmanmestaruutta voittanutta Gueorgiouta.

Keskimatkan kulta on Anjalan toinen miesten sarjassa. Edellisen kerran nouskilainen sai kullan kaulaansa kaksi vuotta sitten Savonlinnan metsissä.

Väliaikarastilla Nouskin mies oli jo omaa luokkaansa mennessään yli minuutilla kärkeen. Rastille oli tuolloin tulematta vielä muun muassa Petteri Muukkonen, Tero Föhr ja Gueorgiou. Heidän odotettiin haastavan Anjalan, mutta toisin kävi. Ainoastaan Gueorgiou pysyi Anjalan tuntumassa leimatessaan väliajassa 35 sekuntia hitaammalla ajalla.

Anjala osasi odottaa voittavansa kilpailun tullessaan maaliin, vaikka lukuisia kovia nimiä oli vielä metsässä.

- Kova jätkä saa olla, joka minut tänään voittaa.

Viiden ja puolen kilometrin sekä 14 rastin rata sopi erinomaisesti 27-vuotiaalle tamperelaiselle. Ykkösen pienen virheen jälkeen Anjala antoi kengän laulaa: mies oli rastivälin nopein peräti kahdeksalla välillä.

-Tykkäsin, että sai painella menemään oikein kunnolla. Tänään oli hiukan sellaista vanhan ajan suunnistusta, mutta ei keskimatkojen tarvitse aina olla 30 rastin ratoja. Kyllä 14 rastillakin saa hyvän radan aikaiseksi, analysoi Topi Anjala

Thierrysmkeski170911Thierry Gueorgiou joutui tällä kertaa tunnustamaan Topi Anjalan paremmakseen. Kuva: Hevoskuuri.fi

SM-hopeamitalisti Thierry Gueorgiou kertoi juosseensa hyvän kisan ja antoi täyden tunnustuksen voittajalle

-– Topi oli tänään tosi vahva. Minulla oli tänään hyvä päivä ja juoksu. Virheitä ei tullut, joten en voi kun onnitella Topia hyvästä juoksusta, tunnusti Thierry Gueorgiou reilusti Topin tänään paremmakseen.

MM-kisoissa pöydän putsannut ranskalainen kertoi, että lämmin sää sopii hänelle erinomaisesti.

-Tänään minulla ei ollut sitä etua, Thierry jatkoi.

Liian helppo rata Muukkoselle

Pronssimitali meni Petteri Muukkoselle, joka oli kahdeksan sekuntia Kalevan Rastin Antti Nurmosta nopeampi. Föhr putosi sekuntitaistossa kaksi sijaa ollen maalissa viides.

Muukkosen mukaan mitali keskimatkalta on hänelle aina yllätys. Thierryn aikaan keravalainen olisi saattanut ehtiä, mutta Anjalalle Muukkonen ei olisi mahtanut tänään mitään. Muukkosen mukaan päivän rata oli keskimatkaksi liian helppo.

- Rata oli minusta SM-keskimatkan radaksi aivan liian helppo. Oli avointa ja hyvä näkyvyys, eivätkä rastit olleet mitään vaikeita, kritisoi Petteri hiukan radan helppoutta.

Päivän pienoinen yllättäjä oli Kalevan Rastin Antti Nurmonen, joka kiilasi MM-kisoissakin esiintyneiden miesten väliin neljänneksi.

- Hyvä suoritus, eikä isompia virheitä tullut, tosin lopussa hiukan hiivuin. Tänään oli minulle sopiva baana, ja maasto oli myös samanlaista kuin Joensuussa, josta löytyy kaikkia maastotyyppejä, kommentoi sairasteluntäyteisen kevään jälkeen kuntoon päässyt Nurmonen.

Vaajakosken Terän ja Norjan Anders Nordberg juoksi elämänsä ensimmäiset SM-kilpailut. Päivän finaali ei mennyt aivan puikkoihin. Nordbergin suoritukseen mahtui muutamia pikkuvirheitä ja tämä rokotti sijoitusta armottomalla keskimatkalla. Maaliin tultuaan Nordberg ei osannut arvioida lainkaan loppusijaa.

-Suomalaiset ovat niin kovia juoksemaan keskimatkaa, joten päivän sijoitusta on vaikea arvioida.

Lopulta Nordberg oli kuudes vajaa kaksi minuuttia Anjalasta. Nordberg piti kuitenkin kokemastaan Alavudella.

- Odotan innolla huomista viestiä, kertoi sympaattinen Nordberg maaliintulonsa jälkeen.

Alkukaudella Suomen kärkinimiin kuuluneen Olli-Markus Taivaisen syksy on ollut synkkää. Sijoitukset ovat olleet kaukana tavanomaisesta. Nyt alavireisiin suorituksiin on myös löytynyt syy ja se on mikäs muukaan kuin mykoplasmainfektio. Tänään Taivaisen toinen startti oli erittäin väsynyt ja se riitti 19. sijaan.

Vehkalahti pyrkii huomenna kymppisakkiin

Huomenna SM-kisat jatkuvat viestien merkeissä. Mitalisuosikkijoukkue Vehkalahden Veikkojen Petteri Muukkonen ilmoitti pilke silmäkulmassa, että hänen joukkueensa tavoite on plaketeille eli kymppisakkiin.

Vehkalahtelaiset tunnetaan jo aiemmilta vuosilta erikoisista tavoitteenasetteluistaan. Hevoskuurin muistikuvien mukaan VeVen voittaessa Jukolan Viestin vuonna 2006, joukkueen tavoitteena ennen kisaa oli sijoittua sadan sakkiin. Huomenna Alajärvellä nähdään mikä on vehkalahtelaisten ja muiden joukkueiden lopullinen sijoitus.

Miehet starttaavat kello 11 alkaen. Naisten lähtö on kello 11.28. Miesten ja naisten parhaat joukkueet kantavat GPS-laitetta. Linkki seurantaan löytyy SM-viestin järjestäjien sivuilta.

SM-keskimatkan kisasivut, jossa linkki virallisiin tuloksiin

SM-viestin kisasivut

- Juho-Veikko Hytönen & Tero Viljanen


KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350


Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 17.01.2021Viikonloppuna hiihdettiin kolme kisaa kotimassa – tässä tuloskatsaus
 2. 13.01.2021Lukijan mielipide: Avoin kirje Aluehallintovirastoille, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle sekä kuntapäättäjille kilpailujen järjestämisestä
 3. 02.01.2021Kyllönen ja Hyvärinen voittoihin Kuopiossa
 4. 18.01.2021Suomen joukkue Salpausselän Kisoihin
 5. 09.01.2021Björgenin anomus hylättiin - ei saa hiihtää Marcialongassa
 6. 12.01.2021Salomon ja Atomic lanseeraavat uuden liikuteltavan maastohiihtositeen
 7. 27.12.2020Jari Isometsä: Tuottavuus ennen tuntimääriä, rytmitykseen huomiota
 8. 20.01.2021La Diagonelan pakkanen puri rajusti myös suomalaisiin: Luusuan kisat vaarassa paleltumien takia – Roivas edelleen sairaalassa
 9. 23.01.2021Tässä Suomen joukkueet Salpausselän viesteihin
 10. 16.01.2021Ari Luusua onnistui parinkymmenen asteen pakkasessa – ”Rajua leikkiä, vaikka vauhtia ei pidetty”
 11. 17.01.2021Emil Iversen kiri Norjan mestariksi yhdistelmähiihdossa – Heikki Korpela sijalle 44
 12. 20.01.2021Salomonilta uusi markkinoille karvapohjasuksi – valmistettu osin kierrätysmateriaalista
 13. 11.01.2021Vantaan Suomen Cupiin luvassa lunta taivaan täydeltä – Katso lähtölistat
 14. 08.01.2021Kläbo voittoon Norjassa ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 15. 19.01.2021Visma Ski Classics -sarjan ykköstähdille pahoja paleltumavammoja La Diagonelassa – kaksi kilpailijaa vaarassa joutua amputaatioon
 16. 21.01.2021Iivo Niskasen lokakuun tilannearvio piti kutinsa
 17. 20.01.2021Frida Karlssonin leuanvetotempusta seurasi luultua vakavammat vammat
 18. 13.01.2021Martti Jylhä mukana kisaladuilla – tässä hiihdon Suomen Cupin viestijoukkueita
 19. 15.01.2021Seitsemän suomalaista mukana La Diagonelassa – raju lumentulo rajoittanut liikkumista Alpeilla
 20. 16.01.2021Ari Luusua hiihti kymmenenneksi Visma Ski Classics -kauden avauksessa
 21. 09.01.2021Näin Tour de Skillä jaetaan palkintorahoja
 22. 09.01.2021Parttimaa ja Virolainen voittoihin Hollolassa
 23. 24.01.2021Mielipide: FIS:n kannettava vastuunsa – väkivalta ei kuulu maastohiihtoon
 24. 29.12.2020Kuopiossa hiihdetään kilpaa viikonloppuna – maajoukkuehiihtäjiä mukana
 25. 07.01.2021Suomen joukkuessa kaksi positiivista koronatestitulosta – myös Ruotsin Linn Svahnilla positiivinen testitulos
 26. 09.01.2021Johaug ja Röthe voittoihin Norjassa
 27. 04.01.2021Ylläs-Levi – Suomen Lapin taikaa keväthangilla
 28. 24.01.2021Antibioottikuurilla oleva Luusua 10:s kolme ja puoli numeroa tavallista isommalla monolla
 29. 24.01.2021Mäki sanoi Bolshunoville "bye"
 30. 26.12.2020Harjoitusohjeita hiihtäjille 75 vuoden takaa