Ranskan MM-kisojen jälkianalyysiä

Thierry_intro190811Reilu viikko on kulunut Ranskan MM-kisojen päättymisestä, joten on aika laittaa hiukan yhteen kisojen antia niin tulosten kuin muidenkin puitteiden osalta. Ranskan kisat olivat myös ensimmäiset Hevoskuurin uutisoimat suunnistuksen MM-kilpailut, joten kisat olivat tältä osin historialliset.

Thierry190811Thierry Gueorgiou oli kotikisoissaan voittamaton. Kuva: Hevoskuuri.fiReilu viikko on kulunut Ranskan MM-kisojen päättymisestä, joten on aika laittaa hiukan yhteen kisojen antia niin tulosten kuin muidenkin puitteiden osalta. Ranskan kisat olivat myös ensimmäiset Hevoskuurin uutisoimat suunnistuksen MM-kilpailut, joten kisat olivat tältä osin historialliset.

Mennään ensin urheilulliseen osuuteen. Kisojen selvästi paras maa oli Ruotsi, peräti kymmenellä mitalillaan joista kolme olivat kultaisia. Yhtä selvä kakkonen oli Ranska, Thierry Gueorgioun ansiosta. Ranska saavutti kotikisoissaan neljä mitalia, joista Ruotsin tavoin kolme olivat kultaisia. Ruotsi ja Ranska saivat siis kahdestaan kisojen kahdeksasta jaossa olleesta kultamitalista peräti kuusi. Jäljelle jääneet kaksi kultaa päätyivät Suomeen ja Sveitsiin Suomen viestinaisten ja Daniel Hubmannin sprinttivoiton toimesta. Edellisten kotikisojensa paras maa Norja pudotettiin tylysti Ranskassa maan pinnalle. Norjalaisten mitalisaaliiksi jäi ainoastaan yksi hopea ja yksi pronssi, mikä oli perinteiselle suunnistuksen suurmaalle suuri pettymys.

Ennen kisoja oli tiedossa, että naisten matkoilla on tilaa uusille mestareille ja mitalisteille. Viime vuosien hallitsijoista Simone Niggli ja Anne Margrethe Hausken olivat äitiyslomalla, Minna Kaupin alkukesän oli pilannut pitkäaikainen sairastelu ja Marianne Andersen oli kärsinyt pitkään akillesvaivoista. Kauppi ja Andersen kuntoutuivat juuri ja juuri kisoihin, mutta kumpikin oli kaukana huippukunnostaan. Myös Helena Janssonia oli vaivannut pitkään limapussin tulehdus kantapäässä, mutta hän kuntoutui Ranskaan mitalikuntoon. Näistä lähtökohdista naisten kisat oli kuin katettu Ruotsin naisille ja tähän tilaisuuteen he myös iskivät. Ruotsalaisnainen seisoi korkeimmalla korokkeella jokaisen henkilökohtaisen kilpailun jälkeen ja tason laajuudesta kertoo se, että kullekin matkalle löytyi uusi voittaja. Helena Janssonin voitto ei vaivoista huolimatta ollut yllätys, mutta Linnea Gustafssonin voittoa sprintissä ja Annika Billstamin ylivoimaista voittoa pitkällä matkalla ei ehkä osattu sittenkään odottaa. Varsinkin Billstamin vakuuttava voitto pitkällä matkalla ei jättänyt muille naisille jossittelun varaa. Annika Billstam on noussut maailman huipulle reilusti yli 30-vuotiaana ja on nyt 35-vuotiaana elämänsä kunnossa. Ja kaikki merkit viittaavat siihen, että kehitys tulee jatkumaan vielä ainakin muutaman vuoden. Billstam olisi ollut kova sana myös sprintissä, mikäli olisi Ruotsin kivikovaan kolmikkoon mahtunut, Ruotsin naisten kolmoisvoittohan löi luun kurkkuun muille heti kisojen avauspäivänä. Ja täältä Itämeren toiselta rannalta on tunnustettava, että kisojen aikaan ei voinut kuin ihailla Ruotsin joukkueen todella hyvää henkeä ja tunnelmaa, jokainen kannusti toista ja osasi iloita myös toisen menestyksestä. Toki erinomaisella kisamenestyksellä oli osuutensa asiaan, mutta kyllä Ruotsissa oli selvästi osattu tehdä monia asioita oikein näitä kisoja ajatellen.

MinnaKauppi200811Minna Kauppi johdatti Suomen naiset jälleen viestikultaan. Kuva: Hevoskuuri.fiNaisten kisamatkoista jännittävimmiksi nousivat keskimatka sekä luonnollisesti huikea viestikilpailu. Keskimatkalla monella naisella oli mahdollisuutensa mitaliin ja aina voittoon asti, mukana Suomen Minna Kauppi ja Merja Rantanen, joiden suorituksenhallinta ei pysynyt kasassa loppuun asti ja näin henkilökohtaiset mitalit pääsivät Suomen naisilta karkaamaan. Muiden tehdessä virheitä taitavina suunnistajina tunnetut nuoret Tanskan superlupaus Ida Bobach ja Sveitsin Judith Wyder tarttuivat tilaisuuteensa vieden yllätyshopeaa ja –pronssia Helena Janssonin jälkeen. On aivan selvää, että Ida Bobachista tullaan kuulemaan vielä useaan otteeseen tulevaisuudessa. Sen verran vakuuttavia on nuoren naisen otteet olleet tänä kesänä. Nuorten maailmanmestaruuksien perään Bobachille vielä aikuisten MM-hopeaa, huikea suoritus! Tanskan naisista saadaan kuulla varmasti myös jatkossa, sillä Bobachia tukevat hyvin maannaiset Maja Alm ja Signe Söes. Maja Alm oli jo näissä kisoissa hienosti kuuden joukossa sekä sprintissä (4.) että keskimatkalla (6.) eikä Tanskan naisten viestimitali jäänyt kauaksi tuossa huikeassa viestissä. Naisten viesti oli tosiaan oma ainutlaatuinen lukunsa, jossa peräti seitsemän eri maata johti naisten viestiä vielä ankkuriosuudella. Suomalaisten onneksi ja iloksi Minna Kaupin voitontahto ratkaisi viestin niukasti Suomen eduksi ennen Tshekkiä. Viestin pettyneimmät naiset olivat varmasti Sveitsin Rachel Friedrich sekä Norjan Marianne Andersen, joilla oli kulta jo tarjottimella, mutta se otettiin pois, eikä vaivanpalkaksi annettu edes mitalia.

Miesten metsämatkat Thierry Gueorgioun täydellistä hallintaa

Kun kisavalinta aikanaan päätyi Ranskan eduksi, niin yksi täysin ylivoimainen ennakkosuosikki, nimittäin Thierry Gueorgiou, nousi reilusti muiden yläpuolelle. Gueorgiou on ehtinyt harjoitella tulevia kisamaastoja vastaavissa maastoissa tuhansia kertoja halliten Ranskan spesiaalin maastotyypin niin paljon paremmin kuin kukaan muun. Ja kun varmaa oli, ettei Thierry tulisi jättämään valmisteluissaan mitään sattuman varaan, niin miesten metsämatkoilla oli lähinnä himmeämpiä mitaleita tarjota. Ranskan spesiaalimaastotyypillä oli myös se vaikutus, että eri maiden maajoukkueet kävivät leireilemässä ja kilpailemassa ennätyksellisen paljon paikan päällä. Tällä on myös se positiivinen sivuvaikutus, että näin maailman huippusuunnistus otti taas yhden askeleen eteenpäin ennätysahkeran leireilyn ansiosta.

Mutta Thierrykään ei ole yli-ihminen ja niinpä hän jätti suosiolla sprintin väliin antaen näin myös muille mahdollisuuden taistella kultamitalista. Miesten sprintissä kovavauhtiset sveitsiläiset osoittivat edelleen hallitsevansa matkan paremmin kuin muiden maiden juoksijat. Daniel Hubmann oli myös pitkään kärsinyt akillesvaivoista ja leikkauksen jälkeen ennen kauden alkua miehen kunto oli arvoitus. Kesäkuussa harjoittelu alkoi kuitenkin vihdoin sujua jälleen paremmin ja mies laittoi kaiken peliin harjoitellen aivan äärirajoilla kesä-heinäkuussa. Se palkittiin sprintin maailmanmestaruudella ylivoimaisen juoksun jälkeen. Myös hopeassa oli sveitsiläistä vaikutusta, sillä Ruotsin yllätyshopeamitalisti Anders Holmberg asuu Sveitsissä ja harjoittelee yhdessä Sveitsin miesten kanssa. Puolustava maailmanmestari Matthias Müller sai jälleen mitalin, tällä kertaa pronssisen.

Metsämatkoista ensin oli vuorossa pitkän matkan kilpailu ja mielenkiinnolla odotettiin Thierryn panosta. Eikä Thierry pettänyt odotuksia, vaan otti kultaa ja samalla ensimmäisen maailmanmestaruutensa pitkällä matkalla selvällä 4,5 minuutin erolla. Hopeamitalistin nimi olikin sitten suomalaisittain mitä mieluisin. Pasi Ikonen oli tehnyt kisoihin totaalisatsauksen ja näytti, ettei häntä tule vielä unohtaa maailmanhuippusuunnistajien listalla. Huippujuoksun tehnyt Ikonen taisteli pitkään hopeasta Norjan Olav Lundanesin kansssa ja tämän sammuessa lopussa täydellisesti, palautti Ikonen Suomen miehet jälleen mitalikantaan mitä riemastuttavimmalla tavalla. Ranskan Francois Gonon tuli Gueorgioun vanavedessä pronssille.

Keskimatkalla Thierry oli odotetusti suhteessa vieläkin ylivoimaisempi kuin pitkällä matkalla. Mies tosin itse piti rataa helppona ja ajatteli, että myös muilla voisi olla kisassa mahdollisuuksia, no ei ollut. Keskimatkan spesialisti Ruotsin Peter Öberg ja Norjan pitkän matkan sammumisestaan hienosti toipunut Olav Lundanes kävivät ankaran taistelun hopeasta, mikä päättyi niukasti Öbergin voittoon. Öbergille olisi samalla voinut antaa myös kultamitalin tavallisten kuolevaisten sarjassa. Keskimatka oli suomalaisittain sijoituksellisesti paha pettymys, 18 sija ei ollut se mitä matkalta etukäteen lähdettiin hakemaan.

Miesten viestissä seurattiin sitä, että tulisiko siitä yhtä suuri jännitysnäytelmä kuin naisten viestistä ja pystyisikö Thierry Gueorgiou vihdoin kotikisoissaan karistamaan MM-viestien kirouksen harteiltaan ja johdattamaan Ranskan miehet vihdoin myös viestikultaan. Eivät miehet sortuneet samanlaisiin virheisiin kuin naiset, eikä näin suuria vaihteluja tapahtunut viestin aikana. Vaikka ankkuriosuudelle lähdettäessä oli vielä useampi joukkue kasassa (4), niin pian kaikille oli selvää, ettei maailmasta löydy tällä hetkellä miestä, joka pystyisi Gueorgioun haastamaan tämän takapihalla. Tällä kertaa ei epäonnikaan ollut estämästä suurta ranskalaisjuhlaa maalialueella. Norjan Lundanes lievensi hiukan kisojen norjalaispettymystä tuoden maansa hopealle ennen Ruotsia. Suomen viesti meni piloille jo avausosuudella, eikä seitsemättä sijaa parempaa ollut tällä kertaa otettavissa.

Ikonen170811Pasi Ikonen palautti Suomen miehet mitalikantaan. Kuva: Hevoskuuri.fiSuomen saldoksi kisoista jäi siis yksi maailmanmestaruus ja yksi MM-hopea. Tähän voidaan olla suhteellisen tyytyväisiä ja molemmat mitalit tulivat todella riemastuttavalla tavalla. Naisten viestikulta huikean jännitysnäytelmän jälkeen ja Pasi Ikosen MM-hopea toi todella paljon uskoa suomalaiseen miessuunnistukseen ja tuli äärimmäisen tärkeään paikkaan ennen kotikisoja. Myös Minna Kauppi osoitti näissäkin kisoissa uskomattoman taistelijanluonteensa. Moni olisi jo luovuttanut ennen kisoja ja varsinkin pitkän matkan totaalisen epäonnistumisen jälkeen, mutta ei Minna. Kauppi teki hienon nousun jo keskimatkalle ja mitali jäi aivan kalkkiviivoilla saavuttamatta. Mutta viestinmaailmanmestaruus korvasi kaikki aiemmat pettymykset. Muista Suomen naisista Anni-Maija Fincke ja Merja Rantanen ovat siinä tilanteessa, että henkilökohtaisen mitalin saavuttaminen on enää pienestä kiinni eikä vaadi enää mitään ihmetekoja. Nähtäväksi jää, pystyvätkö Anni-Maija ja Merja tuon viimeisen askeleen ottamaan tulevissa kisoissa. Miesten puolella ei valitettavasti ole yhtä montaa mitaliehdokasta esimerkiksi kotikisoja ajatellen. Kokeneet sotaratsut muodostavat edelleen Suomen joukkueen rungon, eikä nuorista miehistämme tahdo olla näiden haastajaksi.

Suunnistuksen MM-kisat ovat kasvaneet 45 vuodessa yli 50 maan kansainväliseksi huippu-urheilutapahtumaksi, jossa taistelu mitaleista on vuosi vuodelta entistä kovempaa. Ranskalaisilla kisajärjestäjillä oli varmasti monessa asiassa vielä parannettavaa ja opittavaa kisajärjestelyissä. Mutta se kaikkein tärkein, eli urheilullinen puoli oli kisoissa kunnossa. Kisamaastot olivat kerrassaan loistavat ja tarjosivat äärimmäisen haastavaa ja vaativaa suunnistusta, eikä maisemissakaan ollut moittimisen sijaa. Urheilijoiden joukossa tuskin oli montaa pettynyttä tämän asian suhteen. Myös Hevoskuurin toimittajasta pidettiin kisoissa hyvää huolta ja annettiin varsin ystävällistä palvelua ja puutteita pyrittiin parhaan mukaan korjaamaan.

Maailman suunnistusväki kohtaa ensi vuonna Sveitsin Lausannessa ja vuonna 2013 onkin aika viettää suurta suunnistusjuhlaa Suomen Vuokatissa.

- Tero Viljanen

KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350


Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 21.12.2020Tour de Skin ohjelma 2021
 2. 13.01.2021Lukijan mielipide: Avoin kirje Aluehallintovirastoille, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle sekä kuntapäättäjille kilpailujen järjestämisestä
 3. 02.01.2021Kyllönen ja Hyvärinen voittoihin Kuopiossa
 4. 27.12.2020Jari Isometsä: Tuottavuus ennen tuntimääriä, rytmitykseen huomiota
 5. 12.01.2021Salomon ja Atomic lanseeraavat uuden liikuteltavan maastohiihtositeen
 6. 21.12.2020Tässä Suomen joukkue Tour de Skille!
 7. 09.01.2021Björgenin anomus hylättiin - ei saa hiihtää Marcialongassa
 8. 11.01.2021Vantaan Suomen Cupiin luvassa lunta taivaan täydeltä – Katso lähtölistat
 9. 08.01.2021Kläbo voittoon Norjassa ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 10. 16.01.2021Ari Luusua onnistui parinkymmenen asteen pakkasessa – ”Rajua leikkiä, vaikka vauhtia ei pidetty”
 11. 21.12.2020Northugille linnatuomio
 12. 21.12.2020Ruotsi julkisti joukkueensa Tour de Skille
 13. 15.01.2021Seitsemän suomalaista mukana La Diagonelassa – raju lumentulo rajoittanut liikkumista Alpeilla
 14. 09.01.2021Näin Tour de Skillä jaetaan palkintorahoja
 15. 07.01.2021Suomen joukkuessa kaksi positiivista koronatestitulosta – myös Ruotsin Linn Svahnilla positiivinen testitulos
 16. 29.12.2020Kuopiossa hiihdetään kilpaa viikonloppuna – maajoukkuehiihtäjiä mukana
 17. 16.01.2021Ari Luusua hiihti kymmenenneksi Visma Ski Classics -kauden avauksessa
 18. 13.01.2021Martti Jylhä mukana kisaladuilla – tässä hiihdon Suomen Cupin viestijoukkueita
 19. 09.01.2021Parttimaa ja Virolainen voittoihin Hollolassa
 20. 04.01.2021Ylläs-Levi – Suomen Lapin taikaa keväthangilla
 21. 19.12.2020Anderssonilla ja Karlssonilla kova kiri leirikilpailussa – koronasta parantunut Kalla kaukana kärkikaksikosta
 22. 09.01.2021Johaug ja Röthe voittoihin Norjassa
 23. 26.12.2020Harjoitusohjeita hiihtäjille 75 vuoden takaa
 24. 06.01.2021Pärmäkoski ennakoi loppukiritaistelua Tour de Skin takaa-ajoon
 25. 07.01.2021Väärä hälytys: Tour de Skin suomalaishiihtäjät terveitä
 26. 02.01.2021Kerttu Niskanen keskeytti Tour de Skillä
 27. 03.01.2021Kyllönen löytämässä terävyyttä, Hyvärinen sai positiivisia merkkejä
 28. 08.01.2021Tour de Ski taittuu loppusuoralle – Krista Pärmäkoski jatkaa kärkikympissä ja Markus Vuorela virittää kiriä
 29. 27.12.2020Bonussekunnit ja muita Tour de Skin sääntöjä
 30. 10.01.2021Kläbo ja Johaug voittoihin Norgescupin päätöspäivänä