SM-kullat jaettiin historiallisesti Hervannassa

SMsprintti naiset030612Suunnistuksen SM-sprinttikilpailussa Tampereen Hervannassa tehtiin suunnistushistoriaa, sillä sekä miesten että naisten sarjan voitot jaettiin kahden suunnistajan kesken.

SMsprintti naiset030612Marika Teini (vas.) ja UlrikaUotila jakoivat naisten SM-kullan. Kuva: Hevoskuuri.fiSuunnistuksen SM-sprinttikilpailussa Tampereen Hervannassa tehtiin suunnistushistoriaa, sillä sekä miesten että naisten sarjan voitot jaettiin kahden suunnistajan kesken. Miesten voittajia olivat Mårten Boström ja Tuomo Mäkelä ja naisten Marika Teini ja Ulrika Uotila.

Tämän vuoden SM-sprintit ratkottiin Tampereen kuuluisimmassa lähiössä Hervannassa Kooveen vastatessa kisajärjestelyistä. Eniten harmia järjestäjille sekä kilpailun seuraajille tuotti kisasivujen kaatuminen kisaa edeltävänä yönä palvelimen päivitystöiden seurauksena. Kun myöskään yleisörastia ei ollut käytössä, niin kilpailijoiden seuraaminen onnistui vasta loppusuoralla. Muuten kaupunkilähiö tarjosi hyvät puitteet Suomen sprinttimestaruuksien ratkomiseen.

Sekä miesten että naisten kilpailut olivat tänä vuonna ennätystasaiset. Jaettujen kultamitalien lisäksi käytiin kovaa sekuntitaistelua ja miesten kymmenes hävisi voiton vain 22 sekunnilla ja naisten kymmenes 40 sekunnilla. Tämä kertoo osaltaan siitä, ettei näin tiukassa sekuntitaistossa kukaan mennyt aivan kansainvälistä huippuvauhtia sekä siitä, että radat tarjosivat aika selkeää toteuttamista, eikä varsinaisia jippoja radoille oltu tällä kertaa laitettu.

Tasaista, tasaista

Miesten voiton jakoivat siis Lynxin Mårten Boström ja Angelniemen Ankkurin Tuomo Mäkelä. Rajamäen Rykmentin Tuomas Tervo hävisi kaksikolle viisi sekuntia ollen kolmas. Neljäs oli kilpailun ehkä suurin yllättäjä Tervon seurakaveri Vili Niemi, joka hänkin hävisi voiton ainoastaan seitsemällä sekunnilla.

SMsprintti miehet030612Miesten mitalistit. Kuva: Hevoskuuri.fiBoströmillä oli tälle kaudelle asetettu tavoitteeksi pääsy Lontoon olympiamaratonille. Tämän haaveen kariutuessa mies asetti uudeksi tavoitteeksi pääsyn Sveitsin MM-sprinttiin ja nyt tämä uudelleen aloitettu sprinttisatsaus toi SM-kultaa.

– Kyllä nyt on MM-kisat tavoitteena, kun olympiakisat jäi haaveeksi. Ihan kivaa oli tänään. Yksi virhe reitille osui. Rata oli muuten ihan hyvä, jossa ei ollut turhia kikkailua. Ykköselle päätin mennä vasemman kautta. Hiukan aamun karsinnan juoksu painoi, mutta samahan se on kaikilla muillakin, kertoi paluuta Suomen sprinttikärkeen jälleen tekevä Mårten Boström.

Tuomo Mäkelä on tänä keväänä ottanut sen viimeisen askeleen Suomen terävimpään sprinttikärkeen. EM-katsastuksen jatkoksi tuli nyt jaettu SM-kulta ja MM-kisat on myös Mäksällä mielessä.

TuomoMakela030612Kultamitali siintää Tuomo Mäkelän silmissä. Kuva: Hevoskuuri.fi– MM-kisat on mielessä ja ihan hyvä, että tuli onnistuminen ennen perjantain MM-katsastusta. Tämä antaa itseluottamusta ja uskoa siihen kilpailuun, jutteli Mäkelä maalissa.

– Ei se kuitenkaan ihan puhdas juoksu ollut, mutta ei mitään isompaakaan tullut. Aika paljon piti lukea kohteita, joita tuli vastaan, ei ihan päässyt ennakoimaan. Kauhean paljon en tähän kilpailuun valmistautunut, sillä tämä maasto oli sellainen, jota oli vaikeampi ennakoida, sillä vasta kilpailukartasta täytyi katsoa mistä mennä, analysoi ensimmäisen henkilökohtaisen suomenmestaruuden saavuttanut Mäksä suoritustaan.

Pronssimies Tuomas Tervo piti kilpailuaan kuntonsa mukaisena suorituksena.

– Ihan ok juoksu oli, kunto ei vaan nyt anna aihetta parempaan. 13. rastilla tein turhan kierron, siinä meni ylimääräistä, muuten oli hyvä suoritus. Tiukka kisa oli tänään, tuumi Tervo, joka tähtää myös tosissaan MM-sprinttiin.

– Tosin vanhoja Lausannen karttoja kun olen katsellut, niin tänä vuonna ei ole luvassa niin mielenkiintoista kilpailua. Kaupunkisprintin sijaan sprintti juostaan nyt Geneve-järven rannassa , joka ei ole lähellekään yhtä mielenkiintoinen kuin joku vanhan kaupungin sprinttikisa.

Sprinttispelialistien jälkeen neljänneksi sijoittunut Vili Niemi saavutti uransa parhaan sijoituksen miesten SM-kilpailuissa.

– Kulki hyvin ja suunnistus oli sujuvaa ja pystyin lukemaan hyvin välejä etukäteen eikä virheitäkään tullut, kertoi tyytyväinen Niemi.

Kauppi kierteli Hervannan keskustaa – Teini ja Uotila kiittivät

Naisten kilpailussa suurin ennakkosuosikki Minna Kauppi piti alkumatkasta kovinta vauhtia, mutta Kaupin kohtaloksi koitui tällä kertaa 7-8 rastiväli, jossa piti mennä alikulkutunnelin kautta.

– Siinä olikin ennen tunnelia portaiden yläpäässä joku aita vastassa ja ajattelin, että hetkinen eihän tästä saakkaan mennä. Ihmettelin sitten, että mistä tämä rastiväli pitää mennä ja päätin lähteä tutustumaan Hervannan keskustaan, kun en ole siellä aiemmin käynyt. Tällaista tämä sprintti välillä on, mutta sainpahan ainakin kovan harjoituksen tehtyä, harmitteli Kauppi maalissa tapahtunutta. Kauppi oli lopulta 16. häviten voiton 54 sekunnilla. Tuolla välillä maaliin hölkännyt Kauppi hävisi nopeimmalle 1.06.

Kaupin virheen seurauksena voitto oli muille tarjolla ja tähän isäntäseuran Ulrika Uotila ja SK Pohjantähden Marika Teini tarttuivat kiinni. Naisten kilpailu oli kärjen osalta miestenkin kilpailua tiukempi, sillä pronssia saanut Merja Rantanen hävisi voiton vain sekunnilla ja neljäs, Venla Niemikin, ainoastaan neljä sekuntia.

Marika Teini oli EM-sprintissä upeasti kahdeksas ja nyt tuloksena oli Suomen mestaruus. Suomen kevään ykkössprinttinaiseksi hieman yllättäen noussut harmitteli hieman heikkoa kulkuaan päivän kilpailussa.

– Kulku ei ollut tänään hirveän hyvää, sillä iskias on vähän vaivannut viime aikoina ja se hidastaa vauhtia. Ja olen myös harjoitellut kovaa tämän viikon, niin ei ollut kauhean herkkää menoa. Tänään ei kuitenkaan mitään isompia virheitä tullut, ensimmäisestä naisten sprinttimestaruudestaan iloinnut Teini kertoi.

Ulrika Uotilalla oli huhtikuussa ollut ongelmia jalkavaivojen kanssa, mutta toukokuussa harjoittelu on sujunut hyvin.

– Toukokuun harjoittelu on sujunut jalkavaivojen jälkeen hyvin. Tosin eilen jalkapöytä tuli taas jostain tosi kipeäksi ja aamulla jopa hiukan mietin, että lähdenkö kilpailuun lainkaan. Mutta kannatti lähteä! Oli puhdas juoksu, tosin vielä en välejä ole analysoinut tarkemmin. Rata oli aika yksinkertainen ja pystyin lukemaan hyvin välit etukäteen, Hervannassa opiskeleva Ulrika Uotila kertoi.

Niukasti yhdellä sekunnilla ensimmäisen sprinttivoiton hävinnyt Merja Rantanen ei liiemmin harmitellut tappiotaan.

– Pronssi maistuu ihan hyvältä, vaikkei minulla vielä kultaa sprintistä olekaan. Kahdella lyhyellä rastivälillä tuon kullan hävisin, kuin luin yhtä toista väliä ja pohdin sen reitinvalintaa. Kulku oli kyllä tukkoista tänään. Olen treenannut sen verran kovaa tämän viikon enkä hirveästi tähän kisaa himmaillut, viime viikon MM-leirin väliin jättänyt ja kotioloissa kovaa harjoitellut Merja Rantanen kertoi.

Närhi ja Simosas 20-sarjojen voittajat

Vanhimpien juniorisarjojen voitot menivät Deltan Anna Närhelle ja OK Orientin Otto Simosakselle. Molemmat olivat todella tyytyväisiä kultajuoksuihinsa.

AnnaNarhi030612Iloinen Anna Närhi ottaa vastaan onnitteluja. Kuva: Hevoskuuri.fi– 10 minuuttia ennen lähtöä minua alkoi jännittämään aivan hirveästi, mutta sitten vain sanoin itselleni, että tämä on aivan tavallinen sprinttikilpailu. Alku oli kuitenkin hieman haparoivaa, mutta sitten se vaan lähti rullaamaan ja loppu sujuikin aivan unelmasti itsestään. Toiseksi viimeiseltä laitoin vielä aivan kaikki peliin loppuun, kertoi ikionnellinen Anna Närhi maalissa.

– Oli hyvä sprintti. Minulla oli aina suunnitelmat valmiina, eikä virheitä tullut jutteli puolestaan poikien voittaja Otto Simosas.

Eerola ja Nummela historialliset 14-sarjojen ensimmäiset suomenmestarit

SM-sprintissä oli jaossa myös historian ensimmäiset kultamitalit myös 14-sarjalaisille. Nämä voitot menivät pojissa Tampereen Pyrinnön Teemu Eerolalle ja Mäntsälän Urheilijoiden Liinu Nummelalle.

TeemuEerola030612Teemu Eerola on kaikkien aikojen ensimmäinen H14-sarjan sprintin suomenmestari. Kuva: Hevoskuuri.fiTeemu Eerola lähti kilpailuun mitali mielessä.

– Tämä tuntuu loistavalta! Mitali mielessä kilpailuun lähdin. Kilpailu meni ihan hyvin, eikä virheitä tullut. Eikä minulla kotikenttäetuakaan ollut, sillä asun Pirkkalassa, historiallisen kultamitalin voittanut suunnistajaperheestä oleva Teemu Eerola jutteli.

Tulokset SM-sprintti 3.6.2012

H21 : 3,4 km

1. 36 Boström Mårten Lynx 12:58
1. 40 Mäkelä Tuomo Angelniemen Ankkuri 12:58
3. 37 Tervo Tuomas Rajamäen Rykmentti 13:03 +5
4. 32 Niemi Vili Rajamäen Rykmentti 13:05 +7
5. 20 Nurmonen Antti Kalevan Rasti 13:10 +12
6. 35 Suna Jussi Turun Metsänkävijät 13:11 +13
7. 34 Howald Severin Tampereen Pyrintö 13:12 +14
8. 13 Muukkonen Petteri Vehkalahden Veikot 13:18 +20
8. 38 Portin Fredric Paimion Rasti 13:18 +20
10. 27 Lakanen Jonne Vaajakosken Terä 13:20 +22

D21 : 2,9 km

1. 133 Teini Marika SK Pohjantähti 13:25
1. 135 Uotila Ulrika Koovee 13:25
3. 136 Rantanen Merja Jämsän Retki-Veikot 13:26 +1
4. 134 Niemi Venla Tampereen Pyrintö 13:29 +4
5. 137 Sundberg Karoliina Lynx 13:45 +20
6. 130 Wennman Heini SK Pohjantähti 13:50 +25
7. 139 Haajanen Sofia SK Pohjantähti 13:51 +26
8. 138 Kaskinen Mira Rastikarhut 13:52 +27
9. 126 Virta Elli Rastikarhut 13:54 +29
10. 129 Dambe Inga Paimion Rasti 14:05 +40

>> Tulokset

- Tero Viljanen

KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350

MM-hiihdot


Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 29.01.2021Kaisa Mäkäräinen voittoon Polvijärvellä ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 2. 02.02.2021Nuorten MM-hiihtojen ohjelma
 3. 02.02.2021Tässä nuorten MM-joukkue Vuokattiin
 4. 18.02.2021Ylläs-Levin kohtalo selviää viimeistään 10. maaliskuuta
 5. 31.01.2021Joni Mäki sprinttikarsinnan kakkonen Falunissa – Bolshunov kaatui ja karsiutui
 6. 01.02.2021Niskasen pohjeluu murtunut
 7. 29.01.2021Suomalaisten suksi tökki Falunissa – huoltopäällikkö otti syyn kontolleen: "Laitoimme huonot tuotteet huonoon sukseen, ja tulos oli sen mukainen"
 8. 13.02.2021Kaksinkertainen MM-kävijä Saapunki hiihti tänään viimeisen kilpailunsa – ottaa varaslähdön vuorijuoksu-uralle
 9. 10.02.2021Nuorten MM-ohjelmaan muutoksia
 10. 15.02.2021Maastohiihdon päävalmentaja Pasanen heitti mitalitavoitteen romukoppaan
 11. 16.02.2021Kesäkeliä Oberstdorfiin ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 12. 23.02.2021MM-hiihtojen kahden ensimmäisen päivän aikatauluja aikaistettu
 13. 07.02.2021Laura Mononen voitti Keravalla ja Kari Varis Ilmajoella – katsaus viikonlopun kotimaisiin hiihtotuloksiin
 14. 03.02.2021Pyhäjärvi avaa SM-kisatalven – Honkavuoren aluetta kehitetty kovasti
 15. 05.02.2021Oberstdorfin MM-hiihtojen ohjelma
 16. 08.02.2021Upseerikokelas Koivisto taisteli torjuntavoiton vainoajastaan
 17. 01.02.2021Nepryaeva sormileikkauksessa ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 18. 01.02.2021Suomi kahdeksan hiihtäjän voimin Ulricehamniin
 19. 19.02.2021Oberstdorfin keväinen sää tuntuu kotimaan pakkasten jälkeen helteiseltä – kisasää uhkaa laittaa suksihuollon rajuun testiin ensi viikolla alkavissa MM-kisoissa
 20. 15.02.2021Tässä Suomen joukkue Oberstdorfin MM-hiihtoihin
 21. 09.02.2021Niilo Moilanen nuorten maailmanmestariksi!
 22. 19.02.2021Suhonen ja Haarala kaksoisvoittoon Ruotsin cupissa
 23. 29.01.2021Bolshunov voittoon Falunissa – Niskanen paras suomalainen
 24. 20.02.2021Nuorten SM-hiihdot käynnistyivät Jyväskylässä
 25. 03.02.2021Johaug ja Kläbo Norjan MM-joukkueen kärjet: "MM-valinta ei ole koskaan helppoa Norjassa"
 26. 05.02.2021Kova pakkanen saattaa kiusata nuorten MM-hiihtoja
 27. 31.01.2021Joensuu iloitsi uran parhaasta vauhdista – Norjalaiselle suullinen varoitus Vuorisen eteen leikkaamisesta
 28. 12.02.2021Päivitetty: Tässä Suomen joukkueet nuorten MM-viesteihin
 29. 09.02.2021Niilo Moilanen ylivoimainen nuorten MM-hiihtojen sprinttikarsinnassa!
 30. 31.01.2021Luusuan vauhti ei riittänyt loppunousussa - "Oma taso on tuossa. Sukset pelasivat ja huolto pelasi"