Suomalaisille Jukola 10MILAa tärkeämpi – Salmi kaipaa viestikulttuurin palauttamista

Halden SK voitti 10MILAn viime vuonna ja on ollut viestin suvereeni hallitsija 2000-luvulla. Pieni vaihtelu viestin voittokamppailussa piristäisi kummasti ja toisi lisäjännitystä. Kuva: Hevoskuuri.fi

Halden SK voitti 10MILAn viime vuonna ja on ollut viestin suvereeni hallitsija 2000-luvulla. Pieni vaihtelu viestin voittokamppailussa piristäisi kummasti ja toisi lisäjännitystä. Kuva: Hevoskuuri.fi

Suomen Jukolan viestin ohella toinen suunnistuksen klassikkoviesti, Ruotsin 10MILA, juostaan viikonloppuna Tukholman lähistöllä. Hevoskuuri kyseli muutamalta keskeiseltä suunnistushenkilöltä arvoviestien arvostuksesta ja panostuksesta.

Hevoskuuri haastatteli Turun Suunnistajien entistä huippuankkuria Janne Salmea, Kalevan Rastin entistä viestitykkiä ja nykyistä valmennuspäällikköä Antti Harjua, Halden SK:n kuusinkertaista 10MILA-voittajaa Mats Haldinia sekä Tampereen Pyrinnön naisten ryhmän vetäjää Jouni Mähöstä.

10MILA voitto puun takaa

Janne Salmi, Turun Suunnistajat 10MILA voittaja 1994, Jukolan viestin voittaja 1994, 1996, 2001 ja viestimaailmanmestari 2001.

Menestyksekkään henkilökohtaisen uran lisäksi Janne Salmi oli myös viestimies henkeen ja vereen. Salmi voitti aikoinaan 10MILAn kerran Turun Suunnistajien väreissä 1994 ja lisäksi hän ankkuroi Tussin kolme kertaa Jukolan voittoon sekä Suomen viestimaailmanmestaruuteen MM-kotikisoissa 2001. Salmi, jos kuka, on oikea ihminen kertomaan viestisuunnistuksesta ja viestikulttuurista.

Janne Salmi muistelee edelleen lämmöllä 19 vuoden takaista 10MILA-voittoa.

– Edellisestä suomalaisvoitosta oli kulunut jo yli 10 vuotta (Liedon Parma 1982 ja Kalevan Rasti 1983) ja oli alkanut jo tuntua melkein mahdottomalta voittaa ruotsalaisjoukkueet, kuten Södertälje ja kumppanit Tiomilassa. Meidän joukkueen keski-ikä oli vain jotain 23 vuotta ja kyllä se voitto tuli vähän puun takaa yllätyksenä, Salmi muistelee ja jatkaa.

– Kyllä se voitto oli mielettömän iso juttu itselle ja seuralle ja antoi valtavan buustin jatkaa eteenpäin. Ja kun samana vuonna tuli myös Jukolan viestin voitto se oli jotain aivan uskomatonta. Kyllähän se Jukola on se suurin ja kaunein. Näiden voittojen jälkeen tuli sellainen fiilis, että: "No respect ja vain taivas voi olla rajana!" Kyllä nämä voitot olivat sekä itselle että seuralle tosi mielettömiä juttuja, joita edelleen muistelee lämmöllä.

Tunnepuolella Salmi nostaa viestivoitot jopa henkilökohtaisen menestyksen edelle.

– Fiilispohjalta kun nyt asiaa pohtii ja muistelee, niin kyllä nämä Tiomilan ja Jukolan viestin voitot sekä viestimaailmanmestaruus ovat arvoasteikolla jopa korkeammalla ja isompi juttu kuin henkilökohtainen menestys. Toki se henkilökohtainen maailmanmestaruus oli supertärkeä taloudellisesti ja henkilökohtaisen uran panostukselle, mutta kun vuodet vierivät, niin sitä isommalta jutulta nämä viestivoitot ovat.

– Suurviestit kun oli joka päivä 20 vuotta mielessä ja mietin ankkuriosuuden ratkaisuja, niin kyllä se on silloin iso juttu ollut elämässä, Salmi muistelee viestisuunnistuksen kulta-aikojaan.

Salmi kaipaa viestikulttuuria ja arvostusta takaisin

Nykyinen huippusuunnistajan kilpailukalenteri on todella tiivis arvokisojen ollessa ohjelmassa joka vuosi. Tämä näkyy Salmen mukaan myös viestisuunnistuskulttuurin ja arvostuksen laskuna.

– Kyllä se arvostus on valitettavasti laskenut. Varsinkin Jukolan viestillä ja myös 10MILAlla menee hyvin, mutta muut viestit ovat romahtaneet niin arvostuksessa kuin osallistujamäärissä. Tämä on tosi iso sääli varsinkin nuorten ja kakkosketjun viestisuunnistajien kohdalta. Esimerkiksi Kevätyön viestissä oli vielä 15 vuotta sitten 1200 suunnistajaa ja nyt enää 400 suunnistajaa. Kyllä tämä on tosi iso menetys ja jotain pitäisi pystyä tekemään asialle.

– Suomalaisille Jukolan viestin arvostus on edelleen samalla korkealla tasolla, mutta 10MILAn arvostus on pudonnut. Vastaavasti ruotsalaisille ja norjalaisille 10MILAa arvostetaan edelleen korkealle, mutta Jukolan arvostus on heillä pudonnut.

Viime vuosina vain muutama seura Kalevan Rastin ja Halden SK:n johdolla pystyy tosissaan taistelemaan suurviestien voitosta ja myös tätä asiaa Salmi pitää valitettavana.

– Käytännössä viime vuosina on ollut 3-4 joukkuetta, jotka viestin voivat voittaa. Vielä 90-luvulla 15 joukkuetta taisteli tasapäisesti voitosta ja silloin ei pystynyt etukäteen arvaamaan samalla tavalla kärkijoukkueita kuin nyt ja viestit olivat siltä osin paljon jännittävämpiä, kun huippujoukkueillakin oli vain 2-3 maajoukkuemiestä kullakin.

– Aiemmin nämä suurviestit olivat se isoin juttu, mutta itseäkään nämä viestit eivät enää sillä tavalla sykähdytä, koska ei ole tarpeeksi jännitystä voiton osalta, yksi kaikkien aikojen suomalaisista viestisuunnistajista lopettaa.

KR:lle ja Pyrinnölle Jukola tärkeämpi – Haldenille 10MILA

Seuraavaksi kysellään hieman, miten Kalevan Rastin miehet, Tampereen Pyrinnön naiset ja Halden SK kokevat arvoviesteihin panostamisen ja arvostuksen. Kalevan Rastissa ja Pyrinnössä liputetaan Jukolan puolesta, mutta Haldenissa vastaavasti 10MILAn.

– Kyllä Kalevan Rastille suomalaisena seurana Jukolan viesti on se arvokkaampi kilpailu, johon ainakin suomalaiset syttyvät. Ja he ovat samalla opettaneet tätä Jukolan henkeä myös meidän ulkomaalaisille suunnistajille. 10MILA on hyvin haasteellinen viesti. Se tulee aikaisin kaudesta ja siinä on monta yöosuutta, joten se nähdään isompana haasteena valmistautua ja menestyä., Kalevan Rastin valmennuspäällikkö Antti Harju kertoo.

– 10MILA on Halden SK:lle vuoden tärkein viesti. Sitä arvostetaan korkeasti koko seurassa. Jukolakin on suuri, mutta 10MILAssa on enemmän perinnettä seurassa. 10MILAsta puhutaan koko talven, kertoo vastaavasti Halden SK:n suomalainen kuusinkertainen 10MILA-voittaja Mats Haldin (2002, -03, 04, 06, 07, 12).

– Kyllä meillä ne urheilijat, jotka ovat sitoutuneita, sitoutuvat myös 10MILAan ja ottavat esimerkiksi sitä varten muutaman vapaapäivän ja viettävät viikonlopun Ruotsissa, mutta meidän urheilijoille Venlojen viesti on se tärkein viesti. 10MILAssa ja 25mannassa on kiva juosta, mutta kyllä Venlojen viesti on ihan eri viesti, kertoo Tampereen Pyrinnön Jouni Mähönen seuransa Punahilkkojen viestipainotuksesta.

Miten sitten seuroissa valmistaudutaan 10MILAan?

– Olemme viime vuosina kokeneet hyväksi systeemiksi pitää Tiomila-leiri syksyllä Smålandskavlenin yhteydessä. Keväällä on usein vielä lunta ja kilpailu tulee niin pian ja on tiivis kisakalenteri, niin silloin on vaikeaa löytää aikaa leirille, mutta syksyllä tämä onnistuu hyvin. Jukolaa varten leireilemme yleensä toukokuussa tai viikkoa ennen kilpailua, Harju kertoo Kalevan Rastin valmistautumisesta.

– Yötreenit ja harjoituskilpailut ovat juuri 10MILAa ajatellen. Halden pitää normaalisti 1 tai 2 10MILA leiriä vuodessa, joista joskus ensimmäinen pidetään jo syksyllä, Haldin sanoo.

– Aika vähiin jää valmistautuminen, kilpailu tulee niin aikaisin. Viime viikonloppuna oli FinnSpring, josta meni muutama päivä palautumiseen. Me käydään viestiä läpi palavereissa ja meillä on tapana tulla pelipaikalle 1-2 päivää ennen kilpailua ja käydä silloin asiat läpi. Muuten ei paljon pysty viestiin keskittymään, sillä yli puolet joukkueesta kiertää MM-ryhmän mukana leireillä ja kisoissa, Pyrinnön Mähönen kertoo.

Entä sitten viestimenestyksen arvostus ja panostus verrattuna henkilökohtaiseen menestykseen ja panostukseen?

– Kyllä Kalevan Rastissa urheilijan henkilökohtainen kehittyminen on se ykkösasia. Toki suurviestit ovat merkittäviä kilpailuja, mutta arvokisat menevät viestimenestyksen edelle. Totta kai kun pääsee juoksemaan maailman huippuja vastaan arvoviesteissä, niin se on hyvää harjoitusta myös henkilökohtaista kehittymistä ajatellen ja viestit ovat myös huipuille tärkeitä kisoja, Harju sanoo.

– Ne ovat mielestäni eri asia. Totta kai lähes jokaiselle henkilökohtaiseen satsaukseen panostavalla henkilökohtainen menestys on tärkeintä. Mutta seurana ja joukkueena menestys 10MILAssa ja Jukolassa on tärkeintä, sanoo vastaavasti Haldin.

Onko kalenterissa tilaa vielä arvoviesteille?

Tiivis kalenteri ja jokavuotiset arvokisat asettavat omat haasteensa myös suurviesteille ja niihin panostamiseen ja arvostamiseen.

– Kieltämättä on kyllä nykyisin tiivis kalenteri, mutta kyllä ainakin Suomessa Jukolan viestin arvostus on edelleen korkealla. Ruotsalaisten arvostuksesta omaa viestiä kohtaan en osaa sanoa. Kyllä nämä viestit ovat meidän huipuille tärkeitä kisoja edelleen, Harju sanoo.

– Luulen että Jukolan ja 10MILAn arvostus on yhtä suuri kuin aikaisemmin. Mieluummin laskee niiden arvokisojen arvostus... Toki en itse välttämättä aina ollut ihan parhaimmassa huippukunnossa suurviesteissä, mutta juuri niissä, eli viestissä annoin aina kaiken, monikertainen suurviestivoittaja Mats Haldin päättää.

– Kyllä tämä tiivis kilpailukalenteri on ollut huolestuttavaa juuri urheilijoiden kannalta. Milloinkaan ei ole aikaa huokaista, kun tärkeitä kisoja on koko ajan. Tässä on vähän samaa kehitystä nähtävissä kuin työelämässä, että urheilijoistakin otetaan kaikki irti. Tämä on kovaa leikkiä ja kaikkien pää ei sitä kestä loppuun asti.

Kalevan Rasti lähtee tämän vuoden viestiin jälleen kerran suurena ennakkosuosikkina ja Harju myöntää, että tilanne on hyvä viestin alla.

– Thierry Gueorgiou vaikuttaa olevan maailman paras suunnistaja, ja jopa selvästi, tällä hetkellä. Haldenin, joka meidän päävastus yleensä on, Lundanes ei näyttäisi olevan yhtä hyvässä iskussa. Ja meidän runko on ollut jo pitkään kasassa ja kaverit juoksevat aika kovalla rutiinilla näitä viestejä. Kaksi kertaa ollaan samalla rungolla viesti voitettu. Toki jokainen tietää, että hyvin on juostava jos haluaa voittaa ja takaa ei enää nousta voittoon, vaan koko ajan on oltava niin sanotusti "framilla", Harju kertoo Kalevan Rastin ennakkotunnelmista.

Jouni Mähönen ei lähde etukäteen puhumaan mistään sijatavoitteista viestin alla.

– Viime vuoden joukkueesta on yksi juoksija vaihtunut, kun Heidi Haapasalo (42-vuotias) ei enää tänä vuonna halunnut lähteä mukaan. Hänet korvaa Tytti Kirvesmies. Hyvä, kun uusia nuoria juoksijoita pääsee kovaan paikkaan hakemaan kokemusta. Tosi iloinen olen myös siitä, että kakkosjoukkueestakin löytyy nuoria juoksijoita, joten tulevaisuuskin on turvattua. Ja kyllä sitä menestystäkin hyvällä suorituksella tulee, Mähönen päättää.

- Tero Viljanen

KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350


Kuuntele uusin podcast!

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 20.11.2021Iivo Niskanen voittoon Oloksella venäläisten katsastuskilpailussa - Bolshunov 5:s
 2. 21.11.2021Niskanen jälleen mukana venäläisten katsastuskilpailussa – Bolshunov väläytteli nousukuntoa
 3. 08.11.2021Oloksella tulevana viikonloppuna kovat karkelot – Tykkikisaradio välittää kisatunnelmat kotiin
 4. 18.11.2021Katso Taivalkosken Suomen Cupin lähtölistat – Iivo Niskasta lukuun ottamatta parhaat mukana
 5. 11.11.2021Tykkikisaradio: Täältä kuulet perjantain sprintin
 6. 29.11.2021Tässä hiihtäjät maailmancupin osakilpailuihin Lillehammeriin
 7. 12.11.2021Gimmler ja Ustiugov voittoihin Oloksella – Kyllönen toinen naisissa
 8. 14.11.2021Pärmäkoski voittoon Oloksella
 9. 12.11.2021Niskaset avaavat kilpailukautensa – Kuuntele Tykkikisaradiota lauantaina täältä
 10. 23.11.2021Rukalle ennustettu tulipalopakkasia
 11. 14.11.2021Pärmäkoski, Roponen ja Piippo avaavat kilpailukautensa - kuuntele Tykkikisaradiota täältä
 12. 22.11.2021Tässä Suomen hiihtäjät maailmancupin avaukseen Rukalle
 13. 13.11.2021Venäläiset lyönyt Niskanen: Hyvä avaus
 14. 22.11.2021Raju seula Norjan joukkueeseen – superlupaus Fossesholm ulkona
 15. 13.11.2021Hyvärinen vauhdissa Kainuun Talvikisoissa
 16. 30.11.2021Uutta tietoa Markus Vuorelan tilanteesta
 17. 13.11.2021Oloksen olosuhteista nauttiva Bolshunov kertoi Kestävyysurheilulle terveystilanteestaan
 18. 12.11.2021Video: Naisten sprintin ratkaisuhetket ja Anne Kyllösen kommentit
 19. 26.11.2021Niskanen ladulle ennen kovimpia haastajiaan – katso lähtölistat
 20. 04.12.2021Tässä Suomen joukkueet Lillehammerin viesteihin
 21. 21.11.2021Johaug ja Amundsen ykkösiä Norjassa – Olokselta vauhtia hakenut Theodorsen vakuutti
 22. 02.12.2021Maailmancup-kausi jatkuu perjantaina sprinteillä – katso lähtölistat
 23. 13.11.2021Siviilipalveluksen valinneelta Ståhlbergiltä kelpo hiihto Oloksella
 24. 14.11.2021Oloksen Tykkikisat: Niskanen voittoon vapaallakin
 25. 06.11.2021Video: Sprintin väliin jättänyt Hakola hiihtää viestissä
 26. 20.11.2021Johaug omaa luokkaansa Norjan hiihtokauden avauksessa - Holund voittoon miehissä
 27. 02.12.2021Kläbon manööverille päätös
 28. 19.11.2021Suhonen sivuun Taivalkosken Suomen Cupista
 29. 21.11.2021Hakolan ylivoimaa Taivalkoskella
 30. 05.11.2021Mäki ja Suhonen sivuun Vuokatin sprintistä