Suunnistava kotiäiti Merja Rantanen yhdistää huippu-urheilun ja äitinä olon

MerjaRantanen_intro180411Hevoskuuri tavoitti seuraavana henkilönä armottomaan piinapenkkiinsä Kooveen viestisuunnistuksen maailmanmestarin Merja Rantasen. Hevoskuuri kyseli Merjan kuulumisia ja suunnistusuran tavoitteita.

MerjaRantanen180411Merja Rantanen vauhdissa Vierumäen maastoradalla helmikuussa. Kuva: Hevoskuuri.fiHevoskuuri tavoitti seuraavana henkilönä armottomaan piinapenkkiinsä Kooveen viestisuunnistuksen maailmanmestarin Merja Rantasen. Hevoskuuri kyseli Merjan kuulumisia ja suunnistusuran tavoitteita.

Hei Merja! Miten Sveitsin leiri meni, selvisitkö sinä ilman sitä kuuluisaa vatsatautia?

– Sveitsin leiri meni oikein hienosti. Käsidesillä lotraaminen auttoi ja säästyin vatsataudilta. Vielä kun kisat meni hyvin ja keli oli kesäinen, niin reissu oli yksi parhaista. Ottokin odotti reissuun lähtöä kovasti ja hän nautti suuresti kun pääsi juoksentelemaan shortsit jalassa ja paljain varpain, sprinttikisassakin Otto kävi kilpailemassa. Siinä oli äitinkin helppo harjoitella, kun poika nautti.

Missä asut ja mitä elämääsi muuta kuuluu tällä hetkellä? Urheiletko täysillä vai ehditkö käymään töissäkin? Entä kuinka sinä hoidat huippu-urheilijan ja äidin roolin yhteensovittamisen, ja miten tämä vaikuttaa harjoitteluun ja kilpailemiseen?

– Asun Jämsänkoskella tai Jämsäähän tämä nykyään on. Ammattitittelikseni voisin sanoa olevani suunnistava kotiäiti. Päivät täyttyvät Oton kanssa puuhastelusta ja urheilemisesta. Huippu-urheilu yh-äitinä on aika ajoin haasteellista. Äitinä haluan, että lapsella on hyvä olla vaikka äiti rääkkääkin ihteään. Leirejä ja kilpailuja karsin, enkä pysty kaikkeen lähtemään mukaan, elämä on valintoja. Vanhemmat, siskot ja poikakaveri jeesaavat, jotta harjoittelu ja kilpaileminen ovat mahdollista. Päivän ensimmäisen harjoituksen teen yleensä Oton vielä nukkuessa, harjoitus alkaa yleensä aamuseitsemältä, joskus jo kuudelta. Päivän toisen harjoituksen aikana tarvitsen usein lapsen hoitoon sukulaisten apuja, koska harjoitus on pitkä tai kova tai vaikka molempia. Harjoittelen pääsääntöisesti yksin ja mukavaa vaihtelua onkin kun lähdetään Oton kanssa yhdessä lenkille, mä juoksen ja Otto pyöräilee tai talvella urheiluhallissa Otto viihtyi mainiosti kun pääsi hiekkalaatikolle leikkimään siksi aikaa, kun äiti veteli vetoja.

Miten on talven harjoituskausi sujunut? Oletko selvinnyt ilman suurempia ongelmia ja vaivoja? Minkälaiset harjoitusolosuhteet sinulta löytyvät?

– Talven harjoittelut suju hyvin. Kevään korvalla oli vähän vaikeuksia sairastelujen vuoksi, mutta sekin oli näin loppupeleistä hyvä kun mut pakotettiin lepäämään ja pysähtymään, koska lepäämisen ja rauhottumisen merkitys oli hämärtymässä ja liian koville vetäminen oli lähellä. Talvella leireilin ainoastaan Vierumäellä seuran ja maajoukkueen leirillä, nyt olin Sveitsissä ja seuraavaksi lähdetään toukokuun lopussa Ranskaan. Olen jo useampana vuonna jättänyt talven sulanmaanleirit väliin, koska en ole kokenut mielekkäänä viikon-kahden mittaiseen "kesään" tottumista ja siitä taas takasin talveen palaamista. Ja lisäksi mulla on hyvin toimivat harjoitusolosuhteet kotona: mäkisiä juoksureittejä on ympärillä, hiihtoladut lähtee vierestä, liikuntasalille ei ole kuin 4 kilsaa ja lähin juoksurata sijaitsee 45 minsan ajomatkan päässä.

Juha Taini (suunnistuksen nykyinen päävalmentaja) on sinun valmentajasi, kuinka teidän yhteistyö sujuu ja kuinka usein olette yhteydessä?

– Juha Taini on ollut valmentajani reilut kolme vuotta. Yhteyttä pidetään pääsääntöisesti puhelimella. Talvella harvemmin ja kisakaudella välillä jopa päivittäin.

Mikä on mukavin harjoituksesi jota on aina kiva tehdä?

– Kaikista mukavin harjoitus on pitkä aerobisenkynnyksen juoksu, tunti-puoltoista kun laputtaa menemään reippaasti niin nautinto on suurin. Ennen Sveitsin leiriä juoksin mäkivetoja ja vaikka niitä harjoituksia ei vesi kielellä odottanutkaan, niin kyllä se tunne siellä mäen päällä viimesen vedon jälkeen oli palkitseva.

Sinulla on jo viestimaailmanmestaruuksia, mutta ei vielä henkilökohtaista MM-mitalia. Sitäkö lähdet Ranskasta tavoittelemaan, vai mitkä ovat sinun kauden päätavoitteet?

– Henkilökohtainen maalimanmestaruus on tavoitteena. En sano tai ajattele että se olisi tämän vuoden juttu, mutta pitemmässä mittakaavassa kylläkin. Nyt olen keskittynyt vahvistamaan ihteäni suunnistajana joka puolelta, myös sieltä korvien välistä ja hitaasti kiiruhtamalla aion tavoitteeni täyttää.

Mille matkoille tulet keskittymään ja minkälaisia erityisvaatimuksia Ranskan haastava maastot edellyttävät?

– Päävalmentajan erikoistumishöpötyksistä huolimatta aion jatkossakin suunnistaa ihan kaikenmittaisia matkoja niin mehtässä kuin kaduilla. Kyllähän pitkä matka tuntuu olevan lähinnä mun sydäntä, mutta en sulje pois keskarin tai sprintin haasteita, rinttikisoista varsinkin kaduilla tapahtuva kilpaileminen kiehtoo mua.

Ranskassa tulee olemaan haastavat kisat. Viime syksynä Ranskassa suunnistettu maailmancupin kisa osoitti sen. Uskon ja toivon sen sopivan mulle. Paljon pitää vielä kuiteskii töitä tehdä. Niissä maastoissa kartalta maaston hahmottaminen nopeasti on haastavaa, koska välillä käyrät voi mennä ihan miten vaan, vaativa maastopohja luo vielä omat nautintonsa.

Entä millainen kevätohjelma sinulla on tiedossa? Kauden avaus Suomessa ja kuinka paljon ja missä tulet kilpailemaan?

– Kisakausi Suomessa avataan FinnSpringissä ja Silja-rasteilla, sitten onkin Vappureissu Ruotsiin. Toukokuun puolivälissä oleva Särkänniemisuunnistus tulee varmastikin olemaan mielenkiintoinen kisa. Tarkoitus olisi lähteä juoksemaan myös SM-maastot ja sitten lähdetäänkin jo haistelemaan Ranskalaisia maastoja leirin ja kisojen muodossa. Innolla odotan kesän rasteja, avauskisat Sveitsissä näytti, että asioita on tehty talven aikana oikeinkin, niin ihteään on mukava lähteä haastamaan kisoissa jatkossakin!

Kiitokset kuulumisista ja tästä mukavasta haastattelusta! Ja onnea sen henkilökohtaisen maailmanmestaruuden tavoitteluun!

- Tero Viljanen

KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350


Kuuntele uusin podcast!

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 20.11.2021Iivo Niskanen voittoon Oloksella venäläisten katsastuskilpailussa - Bolshunov 5:s
 2. 21.11.2021Niskanen jälleen mukana venäläisten katsastuskilpailussa – Bolshunov väläytteli nousukuntoa
 3. 02.11.2021Katso Suomen Cupin lähtölistat – Anita Korva palaamassa kilpaladuille
 4. 08.11.2021Oloksella tulevana viikonloppuna kovat karkelot – Tykkikisaradio välittää kisatunnelmat kotiin
 5. 18.11.2021Katso Taivalkosken Suomen Cupin lähtölistat – Iivo Niskasta lukuun ottamatta parhaat mukana
 6. 04.11.2021Jämin Jänne investoi valtavaan huoltorekkaan – katso kuvat ja video
 7. 11.11.2021Tykkikisaradio: Täältä kuulet perjantain sprintin
 8. 12.11.2021Gimmler ja Ustiugov voittoihin Oloksella – Kyllönen toinen naisissa
 9. 14.11.2021Pärmäkoski voittoon Oloksella
 10. 12.11.2021Niskaset avaavat kilpailukautensa – Kuuntele Tykkikisaradiota lauantaina täältä
 11. 14.11.2021Pärmäkoski, Roponen ja Piippo avaavat kilpailukautensa - kuuntele Tykkikisaradiota täältä
 12. 22.11.2021Tässä Suomen hiihtäjät maailmancupin avaukseen Rukalle
 13. 13.11.2021Venäläiset lyönyt Niskanen: Hyvä avaus
 14. 23.11.2021Rukalle ennustettu tulipalopakkasia
 15. 13.11.2021Hyvärinen vauhdissa Kainuun Talvikisoissa
 16. 13.11.2021Oloksen olosuhteista nauttiva Bolshunov kertoi Kestävyysurheilulle terveystilanteestaan
 17. 22.11.2021Raju seula Norjan joukkueeseen – superlupaus Fossesholm ulkona
 18. 12.11.2021Video: Naisten sprintin ratkaisuhetket ja Anne Kyllösen kommentit
 19. 26.11.2021Niskanen ladulle ennen kovimpia haastajiaan – katso lähtölistat
 20. 01.11.2021B-maajoukkuetoiminta noussut uudelle tasolle – "Tällaista sen pitäisi olla"
 21. 21.11.2021Johaug ja Amundsen ykkösiä Norjassa – Olokselta vauhtia hakenut Theodorsen vakuutti
 22. 13.11.2021Siviilipalveluksen valinneelta Ståhlbergiltä kelpo hiihto Oloksella
 23. 14.11.2021Oloksen Tykkikisat: Niskanen voittoon vapaallakin
 24. 06.11.2021Video: Sprintin väliin jättänyt Hakola hiihtää viestissä
 25. 20.11.2021Johaug omaa luokkaansa Norjan hiihtokauden avauksessa - Holund voittoon miehissä
 26. 19.11.2021Suhonen sivuun Taivalkosken Suomen Cupista
 27. 05.11.2021Mäki ja Suhonen sivuun Vuokatin sprintistä
 28. 03.11.2021Nelinkertainen olympiavoittaja lopettaa uransa keväällä
 29. 20.11.2021Karlsson ja Johansson voittoihin Jällivaarassa
 30. 21.11.2021Hakolan ylivoimaa Taivalkoskella