Suunnistuksen SM-pitkä: Anjala taipui Gueorgioulle vain kuusi sekuntia

ThierrySMkulta_intro040911Miesten kisa päättyi huikeaan sekuntikamppailuun. Naisissa Merja Rantanen vei voiton.


ThierrySMkulta040911Thierry Gueorgiou oli voittamatton myös suomalaismaastoissa. Kuva: Hevoskuuri.fiMiesten kisa päättyi huikeaan sekuntikamppailuun. Naisissa Merja Rantanen vei voiton.

Hallitseva pitkän matkan maailmanmestari Thierry Gueorgiou ei päästänyt ketään yllättämään ottaen myös Suomen parhaan tittelin nimiinsä 16 kilometrin radalla. Lähimmäksi pääsi Nouskin Topi Anjala, joka jäi mestarille ainoastaan kuusi sekuntia. Varoitusrastilla neljäsataa metriä ennen maalia ero oli vielä kolmetoista sekuntia. Anjala sai siis kurottua eroa umpeen, mutta matka loppui kesken ja näin ranskalainen pääsi juhlimaan suomenmestaruutta.

Gueorgiou piti päivän kilpailua fantastisena. Yhteensä ranskalainen kertoi tehneensä virhettä puolitoista minuuttia, muun muassa puoli minuuttia toiseksi viimeisellä rastilla.

-En ole juossut pitkään aikaan näin tasaisessa maastossa, joten oli vaikeaa pitää vauhtia ja oli vaativaa. Alussa kesti vähän ennen kuin pääsi vauhtiin ja ykköselle tuli pikku koukku. Sitten alkoi sujumaan, tosin hiukan väsyin lopussa raskaan maastopohjan takia, Thierry kertoi suorituksesttaan.

Kotimaastoissa juostujen MM-kisojen jälkeen Gueorgiou piti kolme päivää lomaa. Syksyn kalenteria mies ei ollut suunnitellut lainkaan.

-Sitten Börje soitti keskiviikkona ja soitti, että tänään menee ilmoittautuminen SM-pitkälle umpeen. Päätin lähteä ja nyt se vaikuttaa hyvältä ratkaisulta, Gueorgiou mietti.

Seuraavat kaksi viikkoa Kalevan Rastin mies harjoittelee Joensuussa ja tämän jälkeen ohjelmassa on SM-keskimatka sekä viesti.

Yleisörastilta lisävauhtia

Hopeamitalisti Topi Anjala ei ottanut radalla kiertovalintoja vaan hänen mukaansa nopein reitti oli viivan alla. Virheitä Anjala arveli tehneensä 1,5 minuuttia eli vauhdillisesti nouskilainen eteni yhtä kovaa voittajan kanssa.

-Lopun tulin niin kovaa kuin pääsin kuullessani tilanteen yleisörastilla. Sain siitä vielä puhtia, vaikka olin väsynyt, Anjala kertasi loppumatkaa.

Viime talven ja kevään urheilun kannalta kevyemmin ottanut Anjala on harjoitellut hyvin kesäkuusta lähtien ja se näkyy tuloksissa. Nyt opinnot alkavat olla hyvällä mallilla ja seuraavat kaksi vuotta kuluvat tiiviisti suunnistuksen ehdoilla.

Pronssin vei Vehkalahden Veikkojen Tero Föhr, joka jäi kärkikaksikosta reilun minuutin. Föhrin mukaan parhaimmat paukut tuli käytettyä jo karsinnassa ja finaalisuoritus oli hieman väsynyttä.

-Eilen oli niin kivaa, että tuli paineltua ehkä turhankin kovaa, Föhr kommentoi.

Föhrin seurakaveri Petteri Muukkonen oli neljäs jääden vain viisitoista sekuntia Föhrille. Huipulle paluuta tekevä Jani Lakanen oli kisan viides, mutta ero kärkeen oli jo yli neljä minuuttia. Ennakkospekulaatioissa korkealle nostettu Pasi Ikonen oli vasta kisan seitsemäs.

Rantanen naisten mestari, Kauppi hylättiin ja hyväksyttiin

MerjaRantanenSMkulta040911Merja Rantanen puristi ensimmäiseen pitkän matkan SM-kultaansa. Kuva: Hevoskuuri.fiNaisissa Merja Rantanen johti kisaa alusta alkaen ja voitti ensimmäisen pitkän matkan suomenmestaruutensa.

– Tosi kivaa oli! Oli niin hyvää suunnistusta melkein loppuun asti, mutta kolmanneksi viimeisellä piti tehdä virhe. Paljon tuli tehtyä pysähtymisiä ja hyvin pitkälle Ranskan taktiikalla tänään mentiin, Merja kertoi iloisena päivän suorituksestaan.

Mitään suurta satsausta Rantasella ei SM-pitkään ollut.

– Ranskan jälkeen meni ensimmäinen viikko kakkua syödessä ja tällä viikolla olen ollut kipeänä. Maanantaina kävin lenkillä ja nyt eilen karsinnassa toinen treeni, Merja kertoi Ranskan jälkeisestä ohjelmastaan.

Ennakkosuosikki Minna Kauppi jäi radan puolimatkassa pari minuuttia Rantaselle, mutta loppua kohden vauhti kiihtyi. Maaliin Kauppi saapui ainoastaan 37 sekuntia Rantasta hitaampana. Asikkalan Raikkaan suunnistajatar kuitenkin hylättiin juostuaan eri kilpailukortilla kuin mitä tulospalvelujärjestelmään oli ilmoitettu. Sääntöjen mukaan tästä seuraa hylkäys.

Asiaa selviteltäessä ilmeni, että Kauppi oli unohtanut lauantain karsinnassa oman Emit-korttinsa majapaikkaansa ja tämän vuoksi hän lainasi kilpailukortin ja ilmoitti tästä järjestäjille. Järjestäjät olivat muuttaneet Kaupin kilpailukortin numeron sekä karsintaan, että finaaliin, jolloin finaalissa omalla emitillään juossut Kauppi juoksikin järjestelmän mukaan väärällä kortilla. Pienen pohdinnan jälkeen Kauppi kuitenkin hyväksyttiin tuloksiin ja näin hänelle SM-hopeaa.

– Aika huonosti meni. Alku meni hyvin, mutta sitten pummasin melkein joka rastia. Pitkällä välillä ajauduin tosi pahasti sivuun, kertoi Kauppi hylkäyshässäkän lomassa.

Kauppi on harjoitellut hyvin myös kauden päätavoitteen jälkeen.

-Nyt oli vielä nälkää suunnistukseenkin MM-kisojen jälkeen.

Tampereen Pyrinnön Anni-Maija Fincke oli pronssilla vajaat kaksi minuuttia Rantasesta. Fincken mukaan suunnistus oli hivenen hakusessa ja varsinkin perhoshajonnan rastit tuottivat päänvaivaa. MM-kisojen jälkeen jalkavamma on pitänyt Fincken poissa lenkkipoluilta.

-Ranskan jälkeen on harjoittelu ollut pyöräilyä ja vesijuoksua, eli juossut en ole yhtään. Sen verran jalka vaivaa, Fincke kertoi.

Kaupin hyväksymisen myötä pronssilta neljänneksi tippui Venla Niemi.

Taini tyytyväinen miesten esityksiin

Maajoukkueen päävalmentaja Juha Taini oli myös löytänyt Pöytyälle seuraamaan SM-kilpailuja. Taini oli tyytyväinen näkemäänsä.

– Mukavaa, että Thierry oli mukana tason mittarina, saivat suomalaiset vertailupohjaa.

Varsinkin Topi Anjalan suoritukseen hän oli tyytyväinen ja tämän myötä Anjala lähtee syksyn maailmancupiin. Ikosesta hän takin olevan tyhjänä raskaan MM-kisaviikon jäljiltä. Naisissa Tainin mukaan mitalikolmikko erottuu tällä hetkellä selvästi muista kansainvälisen vauhtinsa ansiosta.

-Vauhdissa on niin suuri ero, etteivät muut pysty haastamaan. Hyvä kuitenkin, että heidän takanaan on nuoria naisia tulossa, summasi Taini päivän SM-kilpailua.

Pöytyän SM-pitkän järjestelyt olivat hivenen eriskummalliset ajatellen SM-kisojen yleistä tasoa. Esimerkiksi finaaleissa ei käytetty lainkaan lähtökynnystä, vaan maaliin saapuneet kilpailijat saivat keskustella vielä lähtemättömien urheilijoiden kanssa. Myöskään karttoja ei kerätty maaliin tulleilta, joten teoriassa lähtöään odottavat finalistit ovat voineet nähdä oman ratansa. Suunnistajat ovat rehellistä väkeä, mutta SM-kisoissa lähtökynnys pitäisi kuulua vakiovarusteluun.

-Juho-Veikko Hytönen ja Tero Viljanen


KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350


Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 17.01.2021Viikonloppuna hiihdettiin kolme kisaa kotimassa – tässä tuloskatsaus
 2. 13.01.2021Lukijan mielipide: Avoin kirje Aluehallintovirastoille, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle sekä kuntapäättäjille kilpailujen järjestämisestä
 3. 02.01.2021Kyllönen ja Hyvärinen voittoihin Kuopiossa
 4. 18.01.2021Suomen joukkue Salpausselän Kisoihin
 5. 09.01.2021Björgenin anomus hylättiin - ei saa hiihtää Marcialongassa
 6. 12.01.2021Salomon ja Atomic lanseeraavat uuden liikuteltavan maastohiihtositeen
 7. 27.12.2020Jari Isometsä: Tuottavuus ennen tuntimääriä, rytmitykseen huomiota
 8. 20.01.2021La Diagonelan pakkanen puri rajusti myös suomalaisiin: Luusuan kisat vaarassa paleltumien takia – Roivas edelleen sairaalassa
 9. 23.01.2021Tässä Suomen joukkueet Salpausselän viesteihin
 10. 16.01.2021Ari Luusua onnistui parinkymmenen asteen pakkasessa – ”Rajua leikkiä, vaikka vauhtia ei pidetty”
 11. 17.01.2021Emil Iversen kiri Norjan mestariksi yhdistelmähiihdossa – Heikki Korpela sijalle 44
 12. 20.01.2021Salomonilta uusi markkinoille karvapohjasuksi – valmistettu osin kierrätysmateriaalista
 13. 11.01.2021Vantaan Suomen Cupiin luvassa lunta taivaan täydeltä – Katso lähtölistat
 14. 08.01.2021Kläbo voittoon Norjassa ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 15. 19.01.2021Visma Ski Classics -sarjan ykköstähdille pahoja paleltumavammoja La Diagonelassa – kaksi kilpailijaa vaarassa joutua amputaatioon
 16. 21.01.2021Iivo Niskasen lokakuun tilannearvio piti kutinsa
 17. 20.01.2021Frida Karlssonin leuanvetotempusta seurasi luultua vakavammat vammat
 18. 13.01.2021Martti Jylhä mukana kisaladuilla – tässä hiihdon Suomen Cupin viestijoukkueita
 19. 15.01.2021Seitsemän suomalaista mukana La Diagonelassa – raju lumentulo rajoittanut liikkumista Alpeilla
 20. 24.01.2021Mielipide: FIS:n kannettava vastuunsa – väkivalta ei kuulu maastohiihtoon
 21. 16.01.2021Ari Luusua hiihti kymmenenneksi Visma Ski Classics -kauden avauksessa
 22. 09.01.2021Näin Tour de Skillä jaetaan palkintorahoja
 23. 09.01.2021Parttimaa ja Virolainen voittoihin Hollolassa
 24. 29.12.2020Kuopiossa hiihdetään kilpaa viikonloppuna – maajoukkuehiihtäjiä mukana
 25. 07.01.2021Suomen joukkuessa kaksi positiivista koronatestitulosta – myös Ruotsin Linn Svahnilla positiivinen testitulos
 26. 09.01.2021Johaug ja Röthe voittoihin Norjassa
 27. 04.01.2021Ylläs-Levi – Suomen Lapin taikaa keväthangilla
 28. 24.01.2021Antibioottikuurilla oleva Luusua 10:s kolme ja puoli numeroa tavallista isommalla monolla
 29. 24.01.2021Mäki sanoi Bolshunoville "bye"
 30. 24.01.2021Venäjän valmentaja Cramer: "Olisiko hänen pitänyt hypätä aidan yli"

Yritys

Julkaisija:
W Sportsmedia AB
Bruksgatan 36Z
263 39 Höganäs
Sweden

Content manager:
Petri Ikävalko
petri.ikavalko@wsportsmedia.com

Mainostaja, lataa mediakorttimme täältä.