Tiomilaennakko – Halden ja Kristiansand norjalaisten kestosuosikit

Lundanes250411Tulevana vappuviikonloppuna kokoontuu myös maailman suunnistusväki yhteen oman perinteisen kevätjuhlansa, Tiomilan merkeissä Tullingen Riksteniin, aivan Tukholman lähimaastoihin. Hevoskuuri on tehnyt kilpailusta oman ennakkonsa parhaiden suomalaisten, ruotsalaisten ja norjalaisten joukkueiden osalta, sekä miesten että naisten viestin osalta. Aloitamme tämän ennakon tarkastelemalla ensin norjalaisten joukkueiden menestysmahdollisuuksia.

Lundanes250411Johdattaako Olav Lundanes Haldenin jälleen Tiomilavoittoon? Kuva: antin.netTulevana vappuviikonloppuna kokoontuu myös maailman suunnistusväki yhteen oman perinteisen kevätjuhlansa, Tiomilan merkeissä Tullingen Riksteniin, aivan Tukholman lähimaastoihin. Hevoskuuri on tehnyt kilpailusta oman ennakkonsa parhaiden suomalaisten, ruotsalaisten ja norjalaisten joukkueiden osalta, sekä miesten että naisten viestin osalta. Aloitamme tämän ennakon tarkastelemalla ensin norjalaisten joukkueiden menestysmahdollisuuksia.

Miesten viestissä ensimmäiset neljä pitkää yöosuutta tulevat olemaan tärkeässä roolissa menestymisen kannalta ja näille osuuksille on kovienkin joukkueiden laitettava tarpeeksi kovia ja rutinoituneita yömiehiä, jotta Långa nattenin päättyessä ollaan edelleen kärkitaistossa mukana. Kaikki edellytykset vaativalle ja äärimmäisen mielenkiintoiselle viestikilpailulle ovat olemassa.

Miehet Tiomila norjalaisjoukkueet:

Voittajakandidaatit

Halden (3. 2010)

Halden kuuluu ehdottomasti Tiomilan kestovoittajasuosikkeihin. Vaikka Halden on kokenut kovia menetyksiä viime vuodesta, mm. Anders Nordbergin (Terä), Mattias Karlssonin (Bäkkelaget) ja Kiril Nikolovin (KR) vaihtaessa muihin seuroihin, kuuluu tämänvuotinenkin joukkue Tiomilan ehdottomiin ennakkosuosikkeihin. Viime vuoden pitkän matkan maailmanmestari Olav Lundanes on ollut koko kevään vakuuttavassa kunnossa ja kulkenut voitosta voittoon. Lundanes tuleekin olemaan äärettömän vaikeasti lyötävissä pitkällä ankkuriosuudella. Lisäksi kokeneet Mats Haldin ja Emil Wingstedt ovat edelleen erinomaisessa kunnossa. Anders Nordbergin korvaaja Långa nattenilla tulee hyvin todennäköisesti olemaan Erik Axelsson – erinomainen yömies hänkin. Muita alkupään osuuksia juoksevat mitä ilmeisimmin Sören Bobach, Jon Pedersen ja Vincent Coupat. Uusia mahdollisia miehiä ykkösjoukkueessa viime vuoteen verrattuna ovat Magne Dähli ja Marius Bjugan. Halden voitti omana Tiomilakenraalinaan Stigtomtakavlenin ja joukkue on valmiina taistelemaan tosissaan Tiomilan voitosta.

Kristiansand (2. 2010)

Viime vuoden kakkonen, Kristiansand on ehdottomasti mukana voittotaistelussa myös tänä vuonna. Joukkueen kokoonpano on edelleen kova, mutta ihan suurin voittajasuosikki Kristiansand ei tänä vuonna kuitenkaan ole. Poissa viime vuoden joukkueesta ovat kaksi tärkeää juoksijaa Damien Renard ja Holger Hott. Lisäksi viime vuosien ankkuriosuuden hallitsija Daniel Hubmann on vielä viimesyksyisen jalkaleikkauksen jälkeen sen verran keskenkuntoinen, että hän antaa tänä vuonna ankkuriosuuden Baptiste Rollierille juosten itse yhdeksännen osuuden. Hubmannin jalka ärsyyntyi vielä sen verran kovan maastoharjoittelun seurauksena ja hän joutui varmuuden vuoksi mm. jättämään seuran viime viikkoisen Ruotsin leirin väliin. Uusia nimiä joukkueessa ovat Danielin veli Martin Hubmann ja Paimiosta tullut Mats Dahlen. Kristiansand on jo tuttuun tyyliinsä julkaissut ensimmäisten joukossa oman kokoonpanonsa ja tämän vuoden Tiomilaan he lähtevät seuraavalla joukkueella: Audun Bjerkreim Nilsen, Jostein Andersen, Isak Bergman, Rasmus Djurhuus, Andreas Höye, Vegard Danielsen, Martin Hubmann, Mats Dahlen, Daniel Hubmann ja ankkurina siis Baptiste Rollier. Mielenkiintoista nähdä mihin Kristiansandin rahkeet tänä vuonna riittävät, kun heidän kovin syömähammas ei ole ratkaisemassa viestiä heidän edukseen. Ollaan siis viime vuosiin nähden hiukan uudenlaisessa tilanteessa.

Kymppisakkiin

Bäkkelaget (6. 2010)

Viime vuoden pienoinen yllättäjä ja kilpailun kutonen, Bäkkelaget kuuluu varmasti tämänkin vuoden kärkikahinoihin, tosin ihan viestin voittajaksi heistä ei taida vielä olla. Viime vuoden sijan parantaminen voi kuitenkin hyvinkin olla mahdollista. BSK:n joukkue on vuoden verran rutinoituneempi ja keskimatkan maailmanmestari Carl Waaler Kaas on varmasti saanut maailmanmestaruudestaan rutkasti lisää itseluottamusta. Uutena miehenä joukkueeseen on tullut kova viestimies Mattias Karlsson Haldenista, joka laitetaan hyvin todennäköisesti jollekin kovista yöosuuksista. Bäkkelagetin heikkoutena ja kysymysmerkkinä on tason riittäminen jokaiselle kymmenelle osuudelle. Edelleen kehäketut Daniel Marston ja Eirik Watterdal samoin kuin Martin Soukup ja Kjell Arild Karlsen joutuvat vaativille osuuksille ja nähtäväksi jää onnistuvatko kaikki kymmenen miestä tekemään onnistuneen suorituksen. Luultavasti Björnar Valstad ei tule tänä vuonna enää mahtumaan joukkueeseen, vaan hän jää varamiehen rooliin.

Top 20

Tyrving (12. 2010)

Tyrving on pikkuhiljaa noussut tavoittelemaan paikka kymmenen kärjessä ollen viime vuonna jo hienosti 12. Tyrvingin ykkösnimi on maajoukkuemies Audun Hultgreen Weltzien, joka on äärimmäisen juoksuvoimainen ja aina silloin tällöin väläyttelee isommissakin kilpailuissa, mm. viime vuoden pohjoismaisella kesäkiertueella. Tyrvingin nousua kymppisakkiin heikentää kuitenkin suuresti toisen tärkeän miehen, Anders Tiltnesin puuttuminen. Tiltnes on parhaillaan opiskelemassa USA:ssa eikä osallistu tämän vuoden Tiomilaan. Juuri Tiltnes on ollut Tyrvingin nousun yksi tärkeimmistä kulmakivistä. Näin Martin Ivarsson, Torbjörn Sagberg, Christian Holmboe ja Jim Öystein Nybråten ovat paljon vartioina, mikäli Tyrving haluaa uusia viime vuoden sijoituksensa.

Muut:

Mielenkiintoista on nähdä, joko vahvana junioriseurana tunnettu Raumar onnistuu nousemaan jopa kahdenkymmenen parhaan joukkoon? Pojat ovat vähitellen kasvamassa miehiksi ja pikkuhiljaa Raumarilta on lupa odottaa hyviä sijoituksia myös miesten viesteissä. Voi olla, että rutiinia ei kuitenkaan vielä tänä vuonna ole ihan riittävästi. Raumarin ehdoton ykkösnimi on Eskil Kinneberg, joka on kova lyötävä jo tänä vuonna ankkuripätkällä.

Muilla norjalaisjoukkueilla voi olla vaikeuksia päästä 30 parhaan joukkoon, jopa NTNUI:lla, joka on selvästi heikentynyt viime vuodesta. Vastaavasti toinen trondheimiläisseura Wing menetti Öystein Kvaal Österbön Lidingöön, eikä osallistu tänä vuonna Tiomilaan laisinkaan.

Naiset Tvåmila norjalaisjoukkueet:

Norjalaisen naisjoukkueiden veikkaaminen tämän vuoden Tvåmilan osalta on varsin haasteellista. Mutta varsin todennäköistä on, että Tvåmilan voittotaistelu käydään tänä vuonna ilman norjalaisseuroja. Kaksi Norjan vahvinta naissuunnistajaa ovat poissa pelistä, Anne Margrethe Hausken on raskaana ja Marianne Anderssen on vammojen takia ulkona pelistä. Tosin Hausken juoksi vielä pari viikkoa sitten raskaanakin Norjan Craft-cupin yökilpailun, mutta ei hänestä ainakaan ankkuriosuuden juoksijaksi ole ja tuskin hän on mukana Haldenin joukkueessa.

Kymppisakkiin

Halden (3. 2010)

Halden on siis selvästi heikentynyt viime vuodesta, sillä Hauskenin lisäksi myös Vendula Klechova on raskaana eikä osallistu Tvåmilaan. Lisäksi Kajsa Nilsson lopetti suunnistuksen viime kauteen.

Haldenin ykkösnainen on tällä hetkellä Ida Marie Næss Bjørgul, joka on ollut kovassa kunnossa keväällä ja hän tulee nousemaan myös vahvaan rooliin Norjan naisten maajoukkueessakin. Uutena tulokkaana Haldenissa nähdään Galina Vinogradova, joka on vahvana juoksijana aina silloin tällöin väläytellyt viesteissä. Haldenin naisilta vaaditaan kuitenkin huippujuoksuja, mikäli voittotaistelussa oltaisiin mukana. Todennäköisempää on kuitenkin sijoitus viiden ja kymmenen välillä.

Bäkkelaget (9. 2010)

Paras norjalaisjoukkue voi tänä vuonna hyvinkin olla Bäkkelaget. Heidi Østlid Bagstevold ja Tone Wigemyr kuuluvat Norjan ehdottomaan parhaimmistoon tällä hetkellä ottaen mm. viime syksynä kaksoisvoiton Norjan pitkän matkan mestaruuskisoissa. He tulevat myös hyvin todennäköisesti juoksemaan BSK:n kaksi viimeistä osuutta. Mikäli myös alkupään osuuksien naiset onnistuvat, niin Bäkkelaget tullaan näkemään korkealla tämän vuoden Tvåmilassa.

NTNUI (7. 2010)

Trondheimin yliopistoseura NTNUI tulee pärjäämään nimenomaan tasaisuudellaan. Todelliset maailmantähdet puuttuvat, mutta myös heikkoa lenkkiä on vaikea löytää. Suomalaisväriä NTNUI:ssa edustaa Bodil Holmström, joka esitti hyviä juoksuja kotimaassaan Suomessa pääsiäisenä voittaen jopa Silja-rastit. Seuraan on tullut paljon uusia lupaavia nuoria naisia, mm. Britt Ingunn Nydal, mutta voi hyvinkin olla, että Hu&Hei tytöt juoksevat täsmälleen samalla järjestyksellä kuin viime vuonna, eli: Line Hagman, Bodil Holmström, Anne Johanne Lind, Mari Fasting ja Siri Ulvestad. Ulvestadilla on ollut pieniä vaivoja ja hänen paikkansa joukkueen ankkurina voi olla epävarmaa. Bodil Holmströmin mukaan joukkueen tavoitteena on olla viiden joukossa tänä vuonna. Nähtäväksi jää osuuko tavoite kohdilleen.

Muut:

Norjalaisjoukkueiden kapeasta tasosta naisten puolella kertoo se, että muilla joukkueilla tuskin on asiaa 20, tai edes 30 parhaan joukkoon. Ja tätä kolmikkoa lähinnä olevat joukkueet ovat näiden seurojen kakkosjoukkueet. Nydalens SK ei ole enää entisessä lyönnissä ja muista seuroista ei ole tämän kolmikon haastajaksi.

- Tero Viljanen

KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 30.04.2021Yksilöurheilija myymässä itseään – mitä sponsori haluaa?
 2. 12.04.2021Luusuan päivän hiihtosavotta: 255 kilometriä
 3. 08.05.2021Johaug paransi ennätystään 10 000 metrillä
 4. 04.05.2021Eskola ja Jauhojärvi Viaplaylle – kanavalla myös Suomen Cupin oikeudet
 5. 14.04.2021Huoltopäällikkö Norrgård hyppää Ruotsin maajoukkueen kelkkaan
 6. 17.04.2021Kähärä ja Lindroos tuplamestareiksi, Iso-Tryykäri yllättyi sprinttivoitostaan, Liekari jatkoi vahvaa loppukauttaan
 7. 04.05.2021Tässä Norjan tulevan kauden maajoukkueryhmät
 8. 20.04.2021Johaug aikoo totutella piikkareihin ja juosta enemmän radalla
 9. 14.04.2021Marit Björgen nähdään ensi talvena ainakin viidessä Visma Ski Classics -osakilpailussa
 10. 26.04.2021Sundby aikoo hiihtää ensi kaudella koko Visma Ski Classics -sarjan
 11. 05.05.2021Team Ragde Eiendom rekrytoi nuorten maailmanmestarin – myös Johaug mukana
 12. 16.04.2021Kähärä ja Ruuskanen 23-vuotiaiden mestarit perinteisellä
 13. 24.04.2021Maajoukkue palaa perinteisempään leiriharjoitteluun
 14. 10.05.2021Visma Ski Classics -talleissa liikehdintää
 15. 18.04.2021Heiskanen ja Luusua voittoihin Pentik-hiihdoissa
 16. 29.04.2021Sprintteri Hanna Falk siirtyy pitkille matkoille
 17. 13.04.2021Martin Norrgård ei jatka maastohiihtomaajoukkueen huoltopäällikkönä
 18. 13.04.2021Norrgård: Lähtöön ei liity suurta dramatiikkaa
 19. 10.05.2021Ståhlberg ja Immonen Lapin lumilta SM-maastoihin: "Tämä on hyvää treeniä"
 20. 18.04.2021Karppanen ja Lämsä 23-vuotiaiden mestarit vapaan pitkillä matkoilla Vuokatissa
 21. 03.05.2021Hallitseva olympiavoittaja Haga ulkona Norjan maajoukkueesta
 22. 12.04.2021Auklandin hurja loppusaldo: 700 kilometriä 41 tunnissa!
 23. 29.04.2021Mika Venäläisestä hiihtomaajoukkueen voitelupäällikkö
 24. 12.05.2021Rehellinen kausianalyysi antaa suunnan tulevaan
 25. 04.05.2021Ruotsi nimesi kuusi hiihtäjää olympialaisiin
 26. 06.05.2021Maajoukkueista yksityistalleihin – ajatus puhuttaa Norjassa ja Ruotsissa
 27. 16.04.2021Charlotte Kalla jatkaa uraansa Pekingin olympialaisiin
 28. 11.05.2021Mononen päättää uransa
 29. 22.04.2021Pellegrino liittyy Venäjän maajoukkueen leiritykseen
 30. 03.05.2021Ruotsi julkisti A-maajoukkueensa