Tiomilaennakko - Kalevan Rastia vaikea pysäyttää

novikov270411_introViimeisenä 10mila-ennakossa ovat vuorossa suomalaisjoukkueet, joiden osalta Hevoskuuri ei halua jakaa tuomiota etukäteen vaan olemme antaneet tilaa joukkueiden valmennusvastuussa oleville kertoa heidän ennakko-odotuksistaan.

novikov270411Johdattaako Valentin Novikov tänä vuonna Deltan menestykseen? Kuva: Hevoskuuri.fi10MILA

Voittajakandidaatti

KR (1.)

Kalevan Rastin joukkuetta käsiteltiin jo maanantaina. Hevoskuurin tietojen mukaan joukkueeseen ei ole tullut tämän jälkeen muutoksia.

Sijoille 2-10

Terä (15.)

Norjalaisen Anders Nordbergin siirtyminen Vaajakosken Terään oli kauden kovin seurasiirtouutinen. Hedelmiä korjattiin heti kauden ensimmäisessä viestissä Tanskan Spring Cupissa, josta Terä otti komean voiton joukkueella Juha Sorvisto, Anders Nordberg, Pasi Ikonen ja Jonne Lakanen. Kun tähän lisätään yökettu Timo Joensuu, Angelniemeltä Terään takaisin vaihtanut Lasse Kautto, Jouni Kahelin, Jani Lakanen, Antti Anttonen ja nuori Petteri Huikko, niin on ihme mikäli Terä ei paranna huomattavasti viime vuodesta. Terä taistelee ilman muuta kolmen joukkoon pääsystä.

Terän vetovastuussa oleva Jari Liuha kertoo, että osuusjako on ollut suuripiirtein selvillä jo puoli vuotta.

Olemme pyrkineet siihen, että juoksijat profiloituvat tietyille osuuksille. Lähdemme hakemaan puhtaita suorituksia omalla tasolla. Kalevan Rastilla, Haldenilla ja Kristiansandilla on paperilla kovammatt joukkueet, mutta meillä on kaikki mahdollisuudet mikäli muut sortuvat virheisiin, miettii Liuha.

Yöosuuksilla rumaa jälkeä tehnyt Anders Nordberg nähdään tällä kertaa ankkurina.


Tampereen Pyrintö (4.)

Tampereen Pyrintö yllätti viime vuonna 10milassa ollen neljäs ja toiseksi paras suomalaisjoukkue. Joukkue heikkeni merkittävästi yhden parhaan suomalaisen yösuunnistajan Timo Saarisen vaihtaessa Kooveeseen. Myöskään Marian Davidikia eikä Vladimir Lucania nähdä tämän vuoden joukkueessa, mutta Michal Jedlicka on mukana, kuin myös sveitsiläset Florian ja Severin Howald. Maajoukkueratsu Jarkko Huovila kävi syksyllä 100 000 kilometrin huollossa puhdistuttamassa akillesjänteensä. Huovilan kuntoutuminen on ottanut aikaa, mutta näyttää siltä, että kunto rupeaa olemaan kohdillaan.

Tulemme satsaamaan yöosuuksiin, kertoo Pyrinnön vetäjä Jarno Salmelin.

Pyrintö tulee juoksemaan joukkueella Hannu Saarijärvi, Janne Heikka, Michal Jedlicka, Jarkko Huovila, Jarkko Laine, Elmeri Vähänen, Juho Kinni, Florian Howald, Severin Howald ja Leo Laakkonen.

Joukkue vaikuttaa tasaisen varmalta ja tulee taistelemaan sijoituksista kymmen parhaan joukkoon. On mielenkiintoista nähdä miten Leo Laakkonen suoriutuu ankkuriosuudesta. Lahjakas Laakkonen on tehnyt nopeita paluita vammojen jälkeen ja jälleen mies on sitkistellyt akillesvaivojen kanssa pitkin talvea.

Delta (16.)

Vuoden 2008 Jukolan viestin voiton jälkeen Delta ei ole ollut mukana taisteltaessa terävimmistä kärkisijoista. Joukkue on vahvistunt Olli-Pekka Koitisella, virolaisilla Timo ja Lauri Sildillä ja Perttu Sorsalla, joka joutui kuitenkin tyytymään kakkosjoukkueen paikkaan. Erityisesti Olli-Pekka Koistisen kuuluu olevan kovassa fyysisessä kunnossa. Viime vuonna Delta oli 10milassa 16. ja vuonna 2009 11. Tänä vuonna on mahdollista odottaa paljon parempaa. Myös Deltan toppatakkiosasto vaikuttaa tyytyväiseltä 10milan alla.

Kaikki miehet ovat saaneet harjoitella kokolailla terveenä. Deltalla on kaikkien aikojen kovin 10mila-joukkue, mutta siitä ei oteta paineita. Tärkeintä on hoitaa yöosuudet virheittä ja olla mukana kun päivä valkenee, miettii Pekka Luoma.

Vehkalahden Veikot (23.)

Vehkalahden Veikot on ollut viimeisen vuosikymmenen ajan mukana viestien voittotaistoissa. Huipentumana koettiin vuoden 2006 Jukolan Viestin voitto Salossa. Simo-Pekka Fincken ja Babtiste Rollierin siirtyminen muualle oli kova kolaus, mutta VeVe porskuttaa edelleen. VeVe oli viime vuonna 10milassa 23, mutta 2009 neljäs. Joukkueella on sopivia miehiä useimmille osuuksille. Vaativille yöosuuksille VeVe:llä on heittää pomminvarmoja ja taitavia yömiehiä kuten Jarkko Liuha, Tuomas Mattila Janne Weckman ja Matti Töyrylä. Puolimaratonin 1:07 pintaan juossut David Schnyder nähdään pitkällä yöllä. Tämän jälkeen seuralla on käytössä vielä sairasteluista toipunut Jonne Lehto sekä hurjakuntoiset Petteri Muukkonen, Sveitsin Marc Lauenstein ja Tero Föhr. Jos joukkueen lyhyiden väliosuuksien miehet hoitavat tonttinsa kunnialla, on VeVe korkealla.

Meillä on hyviä yömiehiä ja sveitsiläiset ovat kunnossa, vakuuttaa Petteri Muukkonen.

Sijoille 10-20

Nouski (13.)

Ikaalisten Nouseva-Voima oli viime vuoden 10milassa kolmanneksi paras suomalaisjoukkue 13. sijallaan. Jukolassa joukkue kuitenkin romahti heti aloitusosuudella. SM-viestin neljäs sija viime syksyltä ja Finnspring-viestin toinen sija kertovat, että Nouskillakin on mahdollisuutensa. Viime vuoden joukkueesta poissa ovat yleensä yöosuuksilla nähty akillesleikkauksesta toipuva Petri Ikävalko ja Tukholmassa vaihdossa oleva ja Järlaan vaihtanut Juho-Veikko Hytönen. Joukkueeseen nousevat Juuso Tuomaala ja nuori Tero Linnainmaa.

Ikaalisten pitkäaikainen manageri Erkki Knuuttila uskoo, että yöosuudet ratkaisevat pitkälti sen mihin suuntaan viesti lähtee kulkemaan.

Meillä on mahdollisuudet samoille sijoille, mutta tämä vaatii joukkueelta onnistuneita suorituksia, sanoo Knuuttila

Nouskin alku on vahva. Harri Pajula avaa ja Topi Anjala ja Vesa Taanila jatkavat. Henri Taanila pääsee pitkälle yölle hyvissä saumoissa. Joukkueen menestys riippuu pitkälti siitä miten pitkän yön jälkeiset osuudet hoituvat.

MS Parma (29.)

MS Parma elää pientä suvantovaihetta ja seuran virallisesti tavoitteet on asetettu parin vuoden päähän. MS Parman miesten valmennustoiminnasta vastaa Petri Paukkunen kertoo, että joukkue pyrkii minimoimaan virheet ja taistelemaan paikasta viidentoista parhaan joukossa. Joukkue on sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Viime vuonna kärjessä aloituksesta tullut Paukkunen avaa jälleen viestin. Loppujoukkue on juoksujärjestyksssä Tomi Mattila, Stepan Kodeda, Peeter Pihl, Olli Mattila, Juha Peltola, Antti Vainio, Sami Hämäläinen, Samuli Salmenojaan ja Yuri Tambasov.

Parman sijoitus on vaikea veikattava. Monella osuudella on mitat täyttävä mies, mutta voi olla, että jossain vaiheessa joukkue joutuu taipumaan.

Rajamäen Rykmentti (21.)

Rajamäen Rykmentin mahdollisuudet ovat pieni kysymysmerkki. Mertz ja Tervo kaksikko on raudanluja ja Sami Vähäsen ja Marko Väisäsen kaltaiset luotettavat viestimiehet kantavat pitkälle. Lisäksi Vili Niemi on pätevä mies osuudellaan. Mutta loppuvatko miehet kesken?

Rykmentin valmennusvastaava Marko Heiskanen kuitenkin vakuuttaa, että Rykmentti taistelee hyvistä sijoituksista.

Miehet ovat olleet kutakuinkin terveenä ja vanhemmatkin miehet ovat harjoitelleet. Tarkoituksena on päästä pitkälle yölle kärkiletkaan. Uskon, että meillä on mahdollisuudet kymppisakkiin, sanoo Heiskanen.

Angelniemen Ankkuri (24.)

Angelniemen Ankkurilta on totuttu näkemään varmaa ja tasaista suorittamista viesteistä. Luotettavat suomalaiset Tuomas Kari, Tuomo Mäkela ja Vesa Mäkinen sekä kevytjalkaiset venäläiset Sasha Tcherbakov, Alexey Bortnik ja Alexey Sidorov takaavat sen, että Angelniemi selviää pisimmiltä osuuksilta kunnialla. Kysymys kuuluukin riittääkö miehiä myös lyhyemmille osuuksille. Angelniemen Ankkurin leirissä ollaan kuitenkin luottavaisia.

–Olimme Oskarshaminissa onnistuneella leirillä ja Kolmårdskavlenissa tuli hyviä suorituksia. Ehdottomana tavoitteena on voittaa Paimion Rasti, muita tavoitteita kuten kahdenkymmen joukkoon sijoittumista ajatellaan vasta tämän jälkeen, myhäilee joukkueen valmennusvastuussa oleva Juri Emaldinov.

Paimion Rasti (18.)

Paimion Rasti sai täksi kaudeksi kaksi lupaavaa vahvistusta; Fredric Portinin ja Daniel Stenlundin. Paimion Rastilta voidaan odottaa viime vuotista parempaa sijoitusta. Stenlundille ja Portinille tarjotaankin vastuuta miesten hoitaessa pitkän yön ja ankkuriosuuden. Viime vuoden joukkueesta Benno Schuler on heivannut satsauksen, eikä miestä joukkueessa nähdä. Kahdella ensimmäisellä osuudella Paimio luottaa kokemukseen kun viestiä vievät Janne Virtanen ja Tero Heikkilä. Vastaavasti viidennellä ja seitsemännellä osuudella nuoret Janne Nieminen ja Tommi Reponen saavat vastuuta.

Paimion manageri Seppo-Väli-Klemelä on tyytyväinen joukkueen tilanteeseen.

Ainostaan talven hyvin harjoitellut Jonathan Fröjdö on terveysongelmien vuoksi sivussa. Hän olisi taistellut paikasta joukkuessa muuten. Myös Teemu Väreellä on ollut sairastelua, mutta hän on hyvää vauhtia toipumassa. Joukkue on hyvä ja taistelemme sijoituksista kymmenen parhaan joukkoon, kertoo Väli-Klemelä ja jatkaa, että hyvin saavat Angelniemen pojat juosta jos mielivät Paimion voittaa.

Turun Metsänkävijät (hyl.)

Takavuosina Turun Metsänkävijät nähtiin toistuvasti viestimiesten venymisen myötä kärkisijoilla. TuMe oli vuonna 2001 Jukolassa hienosti toinen vaikka tappio Turun Suunnistajille olikin karvasta kalkkia. Seuraavan vuoden 10milassa joukkue oli niinikään toinen. Sen jälkeen seura on toisinaan väläytellyt erityisesti vahvojen ulkomaalaisvahvistusten ansiosta. Viime vuoden 10milassa Turun Metsänkävijöiden kohtaloksi tuli hylkääminen. Tänä vuonna joukkue lähtee taistelemaan sijoituksista kymmenen parhaan joukkoon.

Miehet ovat terveenä. Satsaamme yöosuuksiin ja uskon, että voimme taistella kymppisakin sijoituksista, miettii TuMe:n manageri Juha Suntila. Suntila on myös vakuuttunut, että ankkurina juokseva Euroopan mestari Martin Sirmais on hurjassa lyönnissä.

Lynx (28.)

Viime vuonna Lynx juoksi 10milassa tasaisesti alakanttiin sijoittuen sijalle 28. Tästä sisuuntuneena joukkue venyi jälleen Jukolassa ollen hienosti neljäs. Juuso Metsälä vaihtoi Kalevan Rastiin, mutta Lynxiltä on lupa odottaa viime vuotista parempaa suoritusta 10milassa.

Seuran valmennusvastuussa oleva Ari Paganus kuvaa tilannetta hyväksi.

Meillä on miehet suhteellisen terveenä. Meillä on seitsemään hyvää runkomiestä ja sen jälkeen on terve kilpailutilanne kuuden-seitsemän miehen kesken viimeisistä paikoista joukkueessa. Omaamme realistiset mahdollisuudet kymmenen parhaan joukkoon, vakuuttaa Paganus.

Lynxillä nähdään kolmella ensimmäisellä osuudella kolme Leskistä!

Yhtenveto: Monet terävimmän kärjen takana tulevat joukkueet panostavat yöosuuksille ja uskovat, että tämä kantaa hedelmää myöhemmillä osuuksilla. Joukkueilla on luonnollisesti optimistiset tavoitteet. Nähtäväksi jää mitkä seurat onnistuvat tavoitteissaan. Tosiasia on se, että suomalaiset antavat pitkän talven takia tasoitusta ruotsalaisille. 10milan yö on pitkä ja pimeä ja se karsii jossain vaiheessa heikot pois. Tämä tapahtuu joko alkupään osuuksilla virheiden muodossa tai pitkän yön jälkeen kun materiaali loppuu kesken ja kovimmat rupeavat lyömään maajoukkuemiehiä päiväosuuksille.

Naiset

Tampereen Pyrintö

Naisten viestissä suurimmat suomalaisodotukset kohdistuvat viime vuoden Venlojen Viestin voittajaan Tampereen Pyrintöön.

Pyrinnön naisten valmennuksesta vastaava Janne Märkälä odottaa viestiä luottavaisena.

Viime vuosina meillä on ollut loukkaantumia näihin aikoihin, mutta nyt tilanne näyttää hyvältä. Anni-Maijalla on ollut hieman ongelmia akilleksen kanssa, mutta hän pystyy juoksemaan. Meillä ei ole varsinaisesti sijoitustavoitteita, mutta kaikki on mahdollista, uskoo Märkälä.

Pyrintö on tänä vuonna panostanut erityisesti 10milaan.

Olemme talven ajan satsanneet ajatustasolla viestiin. Kilpailun aattona käymme vielä mallisuunnistuksessa, kertoo Märkälä

Lynx (8.)

Lynx oli viime vuonna paras suomalaisjoukkue. Tuosta joukkueesta kuitenkin osa on odottamassa perheenlisäystä. On mielenkiintoista nähdä miten kaksi joukkueeseen nousevaa nuorta hoitavat leiviskänsä. Annika Kottonen ja Sara Karvonen ottivat kaksoisvoiton Finnspringissä 18E-sarjassa, joten potentiaalia löytyy!

Joukkue lähtee tavoittelemaan viestissä sijoja 10-20, arvioi Ari Paganus.

Paimion Rasti (14.)

Paimion Rasti nappasi voiton Finnsprin-viestissä joukkueella Katri Lindeqvist, Saara Norrgrann ja Inga Dambe. 10milassa joukkue on Katri Lindeqvist, Emma Silvennoinen, Nina Temyakova, Saara Norrgrann ja Inga Dambe. Nuori Emma Silvennoinen pääsee hyvään paikkaan hakemaan kokemusta. Venäläinen Nina Temyakova on uusi tuttavuus Paimiossa. Nähtäväksi jää miten suunnistus pohjoismaisissa maastoissa hoituu.

Seppo Väli-Klemelä on luottavainen joukkueeseen.

10milassa on luvassa kohtuullisen vaativaa suunnistusta ja se on etu meille, sanoo Väli-Klemelä.

Väli-Klemelän mukaan joukkue on tyytyväinen viidentoista parhaan joukkoon sijoittumisesta.

Kalevan Rasti (19.)

Kalevan Rastin sijoittui toiseksi Finnspring-viestissä. Joukkue täydentyy Amelie Chataingilla ja Aija Skrastinalla. Skrastinalla on ollut jalkavaivoja, mutta hänen pitäisi olla kunnossa. Mari Väänänen on ollut keväällä hyvässä vedossa ja Marika Mikkola liikkuu edelleen kovaa. Joukkueela on hyvät mahdollisuudet parantaa viime vuotista sijaa.

SK Pohjantähti (12.)

Viime vuoden Venlojen Viestin kahdeksas saattaa joutua hieman taipumaan. Jalkavaivoista kärsinut Sofia Haajanen voitti Billnäsissä, mutta muuten
joukkue ei ole viime vuotisessa iskussa. Myös Heini Wennmanilla on ollut pahoja jalkavaivoja ja Marttiina Joensuu on sairastellut pitkään.
(Eivät ole viestissä mukana ollenkaan, toim. myöh. lisäys)

KOO-VEE (17.)

Mikäli KOO-VEE saisi parhaat naiset jalkeille, olisi siitä vastusta kenelle vaan. Nyt Pinja Mäkinen on poissa joukkueesta odottamassa perheenlisäystä. Marjo Niittynen on kärsinyt pitkään sairasteluista ja Liisa Anttilan juokseminen on kysymysmerkki.

**************

Hevoskuuri haluaa toivottaa kaikille suomalaisjoukkueille onnea ja menestystä kisaan! Toivomme myös yhteistyötä osuuksien jälkeen, jotta saamme välitettyä kommentit kotikatsomoon.

Hevoskuuri seuraa 10milaa läpi yön paikan päällä ja välittää tunnelmat kuvin ja kommentein sivuillaan. Lisäksi kannattaa seurata Hevoskuuria Twitterissä.

KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 30.04.2021Yksilöurheilija myymässä itseään – mitä sponsori haluaa?
 2. 12.04.2021Luusuan päivän hiihtosavotta: 255 kilometriä
 3. 08.05.2021Johaug paransi ennätystään 10 000 metrillä
 4. 04.05.2021Eskola ja Jauhojärvi Viaplaylle – kanavalla myös Suomen Cupin oikeudet
 5. 14.04.2021Huoltopäällikkö Norrgård hyppää Ruotsin maajoukkueen kelkkaan
 6. 17.04.2021Kähärä ja Lindroos tuplamestareiksi, Iso-Tryykäri yllättyi sprinttivoitostaan, Liekari jatkoi vahvaa loppukauttaan
 7. 04.05.2021Tässä Norjan tulevan kauden maajoukkueryhmät
 8. 20.04.2021Johaug aikoo totutella piikkareihin ja juosta enemmän radalla
 9. 14.04.2021Marit Björgen nähdään ensi talvena ainakin viidessä Visma Ski Classics -osakilpailussa
 10. 26.04.2021Sundby aikoo hiihtää ensi kaudella koko Visma Ski Classics -sarjan
 11. 05.05.2021Team Ragde Eiendom rekrytoi nuorten maailmanmestarin – myös Johaug mukana
 12. 16.04.2021Kähärä ja Ruuskanen 23-vuotiaiden mestarit perinteisellä
 13. 24.04.2021Maajoukkue palaa perinteisempään leiriharjoitteluun
 14. 10.05.2021Visma Ski Classics -talleissa liikehdintää
 15. 18.04.2021Heiskanen ja Luusua voittoihin Pentik-hiihdoissa
 16. 29.04.2021Sprintteri Hanna Falk siirtyy pitkille matkoille
 17. 13.04.2021Martin Norrgård ei jatka maastohiihtomaajoukkueen huoltopäällikkönä
 18. 13.04.2021Norrgård: Lähtöön ei liity suurta dramatiikkaa
 19. 10.05.2021Ståhlberg ja Immonen Lapin lumilta SM-maastoihin: "Tämä on hyvää treeniä"
 20. 18.04.2021Karppanen ja Lämsä 23-vuotiaiden mestarit vapaan pitkillä matkoilla Vuokatissa
 21. 03.05.2021Hallitseva olympiavoittaja Haga ulkona Norjan maajoukkueesta
 22. 12.04.2021Auklandin hurja loppusaldo: 700 kilometriä 41 tunnissa!
 23. 29.04.2021Mika Venäläisestä hiihtomaajoukkueen voitelupäällikkö
 24. 04.05.2021Ruotsi nimesi kuusi hiihtäjää olympialaisiin
 25. 12.05.2021Rehellinen kausianalyysi antaa suunnan tulevaan
 26. 06.05.2021Maajoukkueista yksityistalleihin – ajatus puhuttaa Norjassa ja Ruotsissa
 27. 16.04.2021Charlotte Kalla jatkaa uraansa Pekingin olympialaisiin
 28. 11.05.2021Mononen päättää uransa
 29. 22.04.2021Pellegrino liittyy Venäjän maajoukkueen leiritykseen
 30. 03.05.2021Ruotsi julkisti A-maajoukkueensa