Tiomilaennakko - Södertälje on Ruotsin toivo

gristwood260411_introTänään Hevoskuurin 10mila-ennakossa on vuorossa ruotsalaisseurat. Miesten puolella Södertälje on ainoa, joka voi taistella sijoituksista kolmen parhaan joukkoon. Naisten puolella odotukset kohdistuvat Lidingöön ja Domnarvetsiin.

gristwood260411graham Gristwood vahvistaa Södertäljeä. Kuva: Antin.net10MILA - Ruotsalaiset miesjoukkueet

Voittajakandidaatti

Södertälje (viime vuoden 9.)

Södertälje-Nykvarn Orientering on ainoa ruotsalaisseura, joka voi haastaa viime vuoden kärkikolmikon tosissaan. Uudet miehet Scott Fraser (aikaisemmin Turun Metsänkävijät), Graham Gristwood (IFK Lidingö) sekä Jonas Leandersson (OK Tyr) takaavat, että viimevuotinen yhdeksäs sija ei kelpaa enää tänä vuonna.

Södertäljen sekä määrällinen, että laadullinen panostus 15 kilometrin päässä seuramajalta käytävään kevätklassikkoon on huima. Seuralta on 10 joukkuetta miesten viestissä ja hienon viikonlopun kruunaisi ykkösjoukkueen voitto. Södertäljen vahvuutena on tuttu maasto sekä laaja taso. Kevään viesteissä Södertälje ei ole vienyt voittoja, mutta parhaat eivät ole olleet viivalla. Seurasta löytyy kuitenkin erittäin kovia yönimiä ja päivällä juoksevat (Muller, Fraser, Gristwood jne.) eivät esittelyjä kaipaa.

Suomalaisittain on mielenkiintoista seurata kampeaako IF Femmanin kasvatti Anders Bäckström ykkösjoukkueeseen. Tehtävä voi olla liian vaativa, mutta toisaalta seuran kakkosjoukkue tulee olemaan rautaa: kakkosketjun sijoitus 15 joukkoon ei olisi jymy-yllätys.

10 joukkoon

OK Linné (5. 2010)

Viime vuoden paras ruotsalaiskymmenikkö on pysynyt melko lailla muuttumattomana viime vuodesta. Uutena kasvona mukaan on tullut juniorisarjoissa väläytellyt Oskar Sjöberg, joka kamppailee paikasta ykkösjoukkueessa. Viimeistä vuotta juniorisarjassa juokseva Albin Ridefelt on taas vuoden vanhempi ja kokeneempi. Seuran loppusijoituksen ratkaisevat jälleen kerran kuitenkin herrat Löfås, Millinger sekä Troengin veljekset. Uppsalalaisseuralla on laaja taso niin yölle kuin päivälle, mutta se kärsii edelleen maailmanluokan ankkurin puutteesta.

IFK Lidingö (7. 2010)

Perinteinen viestisuunnistusseura Tukholmasta menetti voimaansa talven aikana. Graham Gristwood vaihtoi siniset kamppeet Södertäljen sinikeltaisiin. Lisäksi viime vuoden ankkuri Anders Skarholt on huhujen mukaan lopettanut huippusatsauksen. Saamapuolelta mukaan on kuitenkin tarttunut Öystein Kvaal Österbö, joka tunnetaan enemmänkin sprinttimiehenä, mutta joka osaa suunnistaa myös öisin.

Voittoon seuralla eivät rahkeet riitä, mutta Lidingön porukan kovasta tasosta kertoo jotain se, että esimerkiksi Emil Laurilla on täysi työ juosta itsensä ykkösjoukkueeseen.

IFK Göteborg (8. 2010)

Göteborgin mahti on tehnyt tasaista jälkeä vuodesta toiseen, mutta voitto on aina karannut käsistä viime metreillä. Suomalaisittain merkittävää on ollut se, että BlåVitt on pärjännyt aina parhaiten silloin kun suomalaiset ovat olleet mukana. Vuonna 2003 Kim Fagerudd oli osuutensa nopeimpia IFKn ollessa toinen. Kolme vuotta myöhemmin Taanila hävisi voittokirin Haldenille ja Haldinille toisen suomalaisen eli Antti Parjanteen avustaessa Långa Nattenilla. Kaksi vuotta sitten Skoonessa Mats Haldin pääsi yhtä aikaa Hubmannin kanssa ankkuriosuudelle, muttei onnistunut. Tuolloin joukkueen suoritusta oli avaamassa Tomi Mattila. Vuoden tauon jälkeen seurassa nähdään taas suomalaisväriä. Harmi vain, että Lasse Suonpään jalka on nyt leikkauskunnossa, eikä miestä nähdä ykkösjoukkueessa. Talvella MS Parman kasvatti oli vielä selkeästi ykkösjoukkueen kunnossa. Miten IFK pärjää ilman suomalaisen taikaa?

Rutiinisuorittajat

Taalainmaan huippuseurat Malungs OK (14. 2010), Leksands OK(17. 2010) sekä IFK Moras (20. 2010) kärsivät samasta ongelmasta kuin suomalaiset: 10mila on liian aikaisin ja lunta on liikaa kotimaastoissa. Malungilla on ollut jo vuosia rahkeet jopa voittoon asti, mutta poikkeuksetta on jääty kymmenen ulkopuolelle. Tänä vuonna David Anderssonin jalkavaivat eivät auta asiaa. Leksand jäi viime vuonna liikaa alkuosuuksilla, mutta teki hienon nousun loppuosuuksilla. IFK Moras on juossut tasaisesti kymmenennen sijan tuntumassa, tosin nuorten maailmanmestari Stepan Kodeda on nyt Moran sijaan MS Parmassa.

Todennäköisesti 10 joukossa tullaan näkemään yksi Taalainmaan suunnistusseura.

IK Hakarpspojkarnan (27. 2010) piti pärjätä viime vuonna, mutta Långa Natten oli kirjaimellisesti pitkä yö. IKHP:n juoksija sippasi täysin ollessaan kärkiletkassa, eikä vauhti riittänyt sen jälkeen enää edes kakkos- tai kolmosletkaan. Mikäli jönköpingiläisseura hoitaa yön mallikkaasti, sillä on mahdollisuus 10 joukkoon. Linnén tavoin myös IKHP:stä puuttuu huippuankkuri.

OK Orion (31. 2010) on ilmoittanut virallisesti panostavansa tänä vuonna enemmän Jukolaan, sillä se sopii Blekingen huippuseuralle maaston kannalta paljon paremmin. Viime vuoden 10mila oli seuralta ohi kun aloitusosuuden juoksija leimasi kymmenen minuuttia kärjen takana ensimmäisellä radiorastilla. Periaatteessa seurasta löytyy yömenijää vaativiinkin olosuhteisiin Oleksandr Kratovin johdolla, sekä liikkuvuutta päivälle Mikhail Mamleevin tahdittamana. Mikäli Jukola on kuitenkin mielessä jo ennen 10milaa, on vaikeaa odottaa sensaatiota.

Yllätysvalmiit

Kaikkein kovimmin osakkeitaan tulevat Botkyrkan 10MILAssa nostamaan Järla Orientering (25. 2010) sekä OK Denseln (22. 2010). Molemmat seurat ovat näyttäneet osaamistaan Måsenstafettenissa ja Kolmårdskavelnissa. Lisäksi seurojen suunnistajat ovat juosseet erinomaisesti myös henkilökohtaisia kilpailuja.

Järla on yllätysvalmis jo pelkästään sen vuoksi, että sillä riittää potkua loppuun asti. Viime vuonna läpimurtonsa maajoukkueeseen tehnyt Anders Holmberg sekä kaksinkertainen nuorten maailmanmestari Olle Boström ovat erittäin hyvässä kunnossa ja pystyvät haastamaan kenet tahansa etelätukholmalaisessa maastossa. Tähän kun lisää laajan rungon, joka koostuu noin seitsemästä kansallisen tason ruotsalaisesta viestimiehestä, neljästä norjalaisesta, kolmesta sveitsiläisestä sekä yhdestä suomalaisesta, on sijoitus kymmenen joukossa vain suorittamista vaille valmis. Tosin kokemusta huippusijoilla juoksemisesta löytyy ainoastaan Peter Hemmyriltä, joten useimmalle juoksijalle kärkikamppailu tulee olemaan uutta.

OK Denseln on juossut 10milassa säännöllisesti 20 joukkoon jo vuosia. Ruotsalaisten lisäksi tanskalaisista sekä ranskalaisista koostuva ryhmä voi onnistuessaan päästä heittämällä kymmenen joukkoon, mutta yksittäisiä epäonnistumisia ei itägötanmaalta tuleva joukkue kestä.

Myös Göteborg-Majorna (34. 2010) ja Rehns BK (37. 2010) voivat tavoitella realistisesti paikkaa auringossa. Göteborgin toiseksi kovin joukkue on säännöllisin väliajoin liikkunut jossain vaiheessa viestiä kärjen tuntumassa. Lisäksi kaikki muistavat vuoden 2004 vaativan viestin Kolmårdenissa, jossa Majorna seitsemännellä sijallaan pieksi isoveljensä IFK:n. Tai jos muut eivät muista, niin ainakin marjornalaiset muistavat. Tänä vuonna joukkue on vahvistunut junioritähti Johan Runessonilla sekä viime vuonna maajoukkueessa juosseella Erik Johanssonilla, jotka ovat oivia vahvistuksia seuraan.

Rehns BK on järjestäen vakuuttanut yöosuuksilla erityisesti Lysellin kaksosten toimesta. Kun kaksi Lysell-korttia on käytetty, on sijoitus alkanut tippua. Seuralla on kuitenkin vahva halu pärjätä viesteissä ja jonain päivänä bollnäsiläisten toive varmasti toteutuu. Materiaalin riittävyys on kuitenkin siinä ja siinä riittääkseen tänä vuonna joukkueen viralliseen tavoitteeseen eli 15 parhaan joukkoon.

Putoajat

OK Hällen yllätti viime vuonna 10. sijallaan. Hällenin perusrunko koostuu periaatteessa hyvistä yömiehistä ja loppuosuuksille on heittää Ranskan maajoukkuemies Fredric Tranchand ja kaikkien tuntema Peter Öberg. Pari miestä kuitenkin puuttuu ja juuri näiden lyhyiden yöosuuksien juoksijoiden pitää venyä äärimmilleen. Viime vuonna se onnistui, mutta voiko se onnistua kahtena vuotena peräkkäin?

Stora Tuna (11. 2010) menettää joka vuosi juniorijuoksijoitaan sekä kovia ulkomaalaisiaan muihin seuroihin ja joka vuosi joukkueen 10milamenestys kuopataan. Tästä huolimatta se on suunnistanut melkein aina 20 joukkoon. Viime vuonna borlängeläiset juoksivat viidennen sijan tietämillä yhdeksän tuntia, mutta viimeisen kahden tunnin aikana sijoitus tippui niukasti ulos kymppisakista. Stora Tunan runko on kapea ja osa miehistä on jo vanhoja. Liikkuvia osia on paljon ja joukkueen menestystä on vaikea ennakoida. Todennäköisesti se ei yllä viimevuotiseen sijoitukseen.

Pan-Kristianstad (hyl. 2010) on perinteikäs ja juoksuvoimainen joukkue, joka voisi paperilla pärjätä. Viime vuoden hylsy todennäköisesti muuttuu hyväksytyksi suoritukseksi, mutta luultavasti seura törmää muuriin, johon se on rysäyttänyt jo monta vuotta: skoonelaiset eivät osaa suunnistaa Tukholmassa.

Naiset

Voittajasuosikit:

Ruotsalaisia voittajasuosikkeja 10MILAn naisten viestiin on kaksi:

IFK Lidingö (viime vuoden 1.)

Viime vuoden voittaja Tukholmasta lähtee tänä vuonna puolustamaan voittoa vahvalla joukkueella. Lidingö on vahvistunut sveitsiläisellä Ines Brodmannilla. Viime vuonna joukkue kulki toisella sijalla toiselta osuudelta lähtien ja lopussa ankkuri Annika Billstam piti päänsä kylmänä Haldenin Hauskenin pummatessa itsensä ulos voittotaistelusta.

Domnarvets GoIF (4. 2010)

Domnarvedsin materiaali on ruotsalaisjoukkueista ehkä vahvin, mutta kestääkö Lena Eliassonin pää? Viime vuoden Kytäjän Venlojen viesti on monen, eikä varmasti vähiten naisen itsensä mielessä. Eliasson on esittänyt kevään mittaan fyysisesti vahvoja, mutta teknisesti melko epäonnistuneita otteita, joten on mielenkiintoista nähdä mille sijalle borlängeläiset sijoittuvat. Toisaalta vuonna 2008 Stora Tunan paidassa juossut Eliasson nosti joukkueensa ankkuriosuudella 12. sijalta neljän minuutin takaa voittoon. Höjsgaard, Brozkova ja Bäckström pitävät huolen siitä, että Eliasson pääsee hyvissä asetelmissa ankkuriosuudelle.

Kymppisakkiin

Leksands OK (27. 2010)

Leksand nappasi talven aikana riveihinsä Ruotsin ja ehkä jopa maailman ykkösnaisen Helena Janssonin. Vaikka Jansson on viettänyt talven Sveitsissä kaukana seuramajalta, on huippunaisen seuranvaihto varmasti antanut potkua myös muiden harjoitteluun. Leksand voitti Stigtomtakavlenin pitkälti Janssonin ylivoimaisen suorituksen ansiosta, mutta 10milajoukkue koostuu myös muutamasta kovasta sveitsiläisestä, joilla on rahkeita kärjen mukana liikkumiseen. Voittoon Leksand tuskin yltää Janssonin avulla, mutta joukkueen sijanumero kirjoitetaan todennäköisesti yhdellä numerolla.

Stora Tuna (16. 2010)

Stora Tunalla on kaksi juoksijaa, jotka voivat haastaa kaikkien muiden joukkueiden juoksijat: Tove Alexandersson sekä Emma Claesson (os. Engstrand). Valitettavasti viiden naisen viestissä kaksi juoksijaa ei riitä. Joukkue jäänee taas ensimmäisillä osuuksilla, mutta lopussa sijoitus nousee, todennäköisesti kymmenen joukkoon. Alexandersson on taas vuoden vanhempi ja vahvempi eikä Claessonin kunto laske iän myötä. Se onko sijoitus lähempänä ykköstä kuin kymppiä, riippuu siitä kuinka paljon kolmella ensimmäisellä osuudella jäädään.

Muut kymmenen joukkoon tyrkyllä olevat ovat vuodesta toiseen kymmenen molemmin puolin juosseet joukkueet. OK Hällenillä (5. 2010)on tasainen viisikko ja ankkuriosuudelle vahva Linnea Gustafsson, mutta muiden Stigtomtan naisten pitäisi saada vielä yksi vaihde lisää taistellakseen voitosta. Ulricehamn (2. 2010) on menettänyt kaksi parastaan. Simone Niggli on äitiyslomalla kuin myös Jenny Johansson, joka vaihtoi IFK Göteborgiin. Täytyy kuitenkin muistaa, että joukkueen tanskalaiset ovat vahvoja Ida Bobachin johdolla, joten kahden kovimman menetyksestä huolimatta sijoitus tuskin tippuu niin paljon kuin moni luulee.

Sävedalens AIK (6. 2010) ja OK Linné (10. 2010) ovat kamppailleet jopa voitosta viime vuosina, mutta tänä keväänä juoksijoista ei ole henkilökohtaisella puolella kuulunut juuri mitään, joten niitä on vaikea kuvitella kirkkaimmille paikoille. Sama koskee myös SOIK Hellasta (18. 2010), sillä Tanja Ryabkina on päässyt vasta harjoittelun makuun äitiysloman jälkeen.

Tullinge SK (12. 2010) toimii tämän vuoden järjestäjänä. Joukkue osallistuu viestiin, mutta joukkueessa juoksevat vain ne juniorit ja nuoret, jotka eivät ole suunnistaneet "liikaa" kisamaastossa. Tullingen tasaiset suoritukset ovat perustuneet kokeneiden naisten rutiinisuorituksiin ja nyt he ovat toimitsijan lappu rinnassa. Muutenkin seuran kauan odotettua nousua takaisin viestisuunnistusmaailman kärkeen saadaan odottaa taas yhden sukupolven verran superlupaus Jenny Lönnkvistin ryhdyttyä jäähdyttelijäksi 21-vuoden iässä.

Yksi viestin nousijajoukkueista lienee OK Kolmården (20. 2010), joka on saanut kasaan hyvän tyttöporukan. Kokemusta 19-22-vuotiailla naisilla ei kärjessä juoksemista vielä ole, mutta joukkue voi kolmen tai jopa neljän osuuden jälkeen keikkua hyvinkin korkealla sijalla. Kymppisakin suoritus saattaa kuitenkin jäädä haaveeksi tarpeeksi fyysisen ankkurin puuttuessa.

KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350


Kuuntele uusin podcast!

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 20.11.2021Iivo Niskanen voittoon Oloksella venäläisten katsastuskilpailussa - Bolshunov 5:s
 2. 21.11.2021Niskanen jälleen mukana venäläisten katsastuskilpailussa – Bolshunov väläytteli nousukuntoa
 3. 02.11.2021Katso Suomen Cupin lähtölistat – Anita Korva palaamassa kilpaladuille
 4. 08.11.2021Oloksella tulevana viikonloppuna kovat karkelot – Tykkikisaradio välittää kisatunnelmat kotiin
 5. 18.11.2021Katso Taivalkosken Suomen Cupin lähtölistat – Iivo Niskasta lukuun ottamatta parhaat mukana
 6. 04.11.2021Jämin Jänne investoi valtavaan huoltorekkaan – katso kuvat ja video
 7. 11.11.2021Tykkikisaradio: Täältä kuulet perjantain sprintin
 8. 12.11.2021Gimmler ja Ustiugov voittoihin Oloksella – Kyllönen toinen naisissa
 9. 14.11.2021Pärmäkoski voittoon Oloksella
 10. 12.11.2021Niskaset avaavat kilpailukautensa – Kuuntele Tykkikisaradiota lauantaina täältä
 11. 14.11.2021Pärmäkoski, Roponen ja Piippo avaavat kilpailukautensa - kuuntele Tykkikisaradiota täältä
 12. 22.11.2021Tässä Suomen hiihtäjät maailmancupin avaukseen Rukalle
 13. 13.11.2021Venäläiset lyönyt Niskanen: Hyvä avaus
 14. 23.11.2021Rukalle ennustettu tulipalopakkasia
 15. 13.11.2021Hyvärinen vauhdissa Kainuun Talvikisoissa
 16. 13.11.2021Oloksen olosuhteista nauttiva Bolshunov kertoi Kestävyysurheilulle terveystilanteestaan
 17. 22.11.2021Raju seula Norjan joukkueeseen – superlupaus Fossesholm ulkona
 18. 12.11.2021Video: Naisten sprintin ratkaisuhetket ja Anne Kyllösen kommentit
 19. 26.11.2021Niskanen ladulle ennen kovimpia haastajiaan – katso lähtölistat
 20. 01.11.2021B-maajoukkuetoiminta noussut uudelle tasolle – "Tällaista sen pitäisi olla"
 21. 21.11.2021Johaug ja Amundsen ykkösiä Norjassa – Olokselta vauhtia hakenut Theodorsen vakuutti
 22. 13.11.2021Siviilipalveluksen valinneelta Ståhlbergiltä kelpo hiihto Oloksella
 23. 14.11.2021Oloksen Tykkikisat: Niskanen voittoon vapaallakin
 24. 06.11.2021Video: Sprintin väliin jättänyt Hakola hiihtää viestissä
 25. 20.11.2021Johaug omaa luokkaansa Norjan hiihtokauden avauksessa - Holund voittoon miehissä
 26. 19.11.2021Suhonen sivuun Taivalkosken Suomen Cupista
 27. 05.11.2021Mäki ja Suhonen sivuun Vuokatin sprintistä
 28. 03.11.2021Nelinkertainen olympiavoittaja lopettaa uransa keväällä
 29. 20.11.2021Karlsson ja Johansson voittoihin Jällivaarassa
 30. 21.11.2021Hakolan ylivoimaa Taivalkoskella