Tsvetkov ratkaisi voiton Venäjälle - Suomen miehet viidensiä

Dmitryi Tsvetkov ratkaisi Venäjälle viestimaailmanmestaruuden. Kuva: Hevoskuuri.fi

Dmitryi Tsvetkov ratkaisi Venäjälle viestimaailmanmestaruuden. Kuva: Hevoskuuri.fi

Dmitry Tsvetkov käänsi pitkän matkan pettymyksen viestimaailmanmestaruuteen. Ukraina yllätti pronssille.

Venäjän nousujohteisesti edenneet kilpailut jatkuivat fantastisesti miesten viestivoitolla. Suomen itä- ja länsinaapurit karkasivat muilta suosikeilta ankkuriosuuden alkupuolella. Dmitry Tsvetkov ja Gustav Bergman pääsivät taistelemaan keskenään kullasta.

Pitkällä välillä Ikaalisten Nousevaa-Voimaa edustava Tsvetkov päätti tehdä omaa työtä jätti Bergmanin. Puolen minuutin hermokoukku lopussa nosti pelon vielä venäläisen puseroon, mutta viimeisellä rastilla Tsvetkov tajusi leimaavansa ratkaisevassa johdossa ja juoksi maaliin Novikovin veljesten saattelemana.

-Hieno kilpailu. Olin erittäin motivoitunut viestiin pitkän matkan pettymyksen jälkeen, niukasti neljänneksi Tipasojalla jäänyt voittoankkuri kertoi.

Tsvetkovin ei tarvinnut miettiä sitä, pääseekö hän hyvällä sijalla metsään luottaessaan täysin kahta ensimmäistä osuutta juosseisiin Novikovin veljeksiin.

Valentin Novikovin hyvä toinen osuus helpotti Tsvetkovin taakkaa sen verran, että Ruotsin ja Ukrainen lisäksi muut olivat jo jääneet. Hiidenkiertäjissä juokseva Novikov pääsi juhlimaan uransa neljättä kultaa, mutta ensimmäistä kertaa se tuli ilman hänen ankkurointiaan. Suuria virheitä ei matkalle mahtunut.

-En tiennyt tietenkään tilannetta metsässä. Keskityin pääosin omaan työhöni, mutta koetin samalla pitää näkyvillä olevat kaverit tuntumalla, 39-vuotias venläisveteraani kertoi.

Leonid Novikovin varma aloitus ei ollut täydellinen, mutta riittävän hyvä. Viestikulta ei ollut enää yhtä suuri yllätys kuin eilinen keskimatkan maailmanmestaruus.

-En vieläkään oikein usko eilistä, mutta tänään tiesin, että meillä on hyvät mahdollisuudet, nuorempi Novikov kertoi.

Seuraviholliset samassa joukkueessa

Ruotsi on napannut himmeämpiä mitaleita roppakaupalla Vuokatista. Viestissä mieskolmikko Anders Holmberg, Peter Öberg sekä Gustav Bergman pääsivät lähelle kultaa, mutta lopulta ankkuri Bergman oli aseeton Tsvetkovia vastaan. Vajaan minuutin kärkeen jäänyt aloittaja Holmberg oli sitä mieltä, että hän kiersi koko ajan pidempää hajontaa.

-Alussa oli melkoista letkaa, mutta tuntui, että aina kun kävin ongelmitta omalla hajontarastilla, sain kuroa muita kiinni, hän ihmetteli.

Peter Öberg malttoi alkumatkasta vauhtinsa kanssa erittäin mäkisellä radalla. Rasti rastilta stigtomtalainen sai kiinni edellä lähteviä miehiä ja lopulta hän näki edessään Sveitsin Daniel Hubmannin selän.

-Silloin tiesin, että olen saanut kärjen kiinni, Öberg kertasi.

Gustav Bergman pääsi ankkuriosuudelle yhtä aikaa Venäjän kanssa. OK Ravinenin tähti tunsi itsensä vahvaksi eilisen pronssin jälkeen, mutta erittäin paljon hajontaa sisältänyt rata ei antanut mahdollisuuksia muiden tarkkailuun.

-Lopussa ohitin Ukrainalaisen uudestaan ja silloin kyllä arvelin, että Venäjä on edellä. Mutta en ole pettynyt, Bergman kertasi tuntojaan.

Ruotsin joukkueessa juoksi kaksi Tukholman eteläpuolella sijaitsevan Nackan kunnan kasvattia. Sveitsissä asuva Anders Holmberg edustaa Järla Orienteringia ja Bergman OK Ravinenia. Seurojen majat sijaitsevat vain kilometrin päässä toisistaan ja välillä kahden suuren seuran kesken on esiintynyt jännitteitä. Varsinkin Bergman on kuittaillut usein Twitterissä nähneensä Nackareservatissa pummaavia ja eksyneitä Järlan suunnistajia. Tänään miehet juoksivat kuitenkin hyvällä mielellä samassa joukkueessa.

-On monia seuroja, mutta vain yksi Nacka, Holmberg tiivisti.

Bergman oli samoilla ajatuksilla. Hieman kauempaa kotoisin oleva Öberg ei häiriintynyt siitä, että joutui juoksemaan tukholmalaisten kanssa.

-Tämä maastohan oli tukholmalaismaastoa ja mäkiä oli vielä niin paljon, että tarvitsimme sveitsiläisjalkoja Öberg kuittasi viitaten Holmbergin asuinpaikkaan.

Ukrainan ankkuri yllätti joukkuekaverinsa

Ukraina oli miesten viestin todellinen yllättäjä. Erittäin hyvistä otteista 10MILA:ssa ja Jukolassa tunnettujen Pavlo Ushkvarokin ja Oleksandr Kratovin hyvät juoksut eivät vielä olleet jättiyllätys. Kratov karkasi muilta toisen osuuden lopussa päästäen Denys Shcherbakovin 45 sekunnin keulassa metsään. Sen sijaan lähes tuntemattoman ankkurismiehen onnistuminen osuudellansa löi ällikällä myös joukkueen muut jäsenet. Edes Kratov ei uskonut Shcherbakovin pysyvän muiden mukana.

- En olisi uskonut, että Denis pystyy tuomaan meidät mitaleille, mutta hän onkin näköjään parempi kaveri kuin uskoin, Oleksandr naureskeli tyytyväisenä.

Eilisellä keskimatkalla Gustav Bergmanin perässä yhdeksänneksi juosseella Shcherbakovilla oli edessään eri rata kuin ankkuri Bergmanilla, joten hänen oli keskityttävä koko osuutensa ajan omaan työhönsä.

-Kun Venäjä ja Ruotsi saivat minut kiinni, en lähtenyt peesaamaan heitä, vaan hoin itselleni: suunnista, suunnista, juokse, juokse ja suunnista taas, Etelä-Ukrainassa asuva nuorten suunnistusvalmentaja kertoi.

Shcherbakov kertoi tunnelman olleen mahtavan loppusuoralla.

-Tämä on elämäni paras päivä ja pronssi on meille kuin voitto, hän kertoi.

Lakasen palautuminen kesken

Suomen miehet juoksivat viidenneksi. Eroa Venäjään oli maalissa kolme minuuttia. Mitali jäi kahden minuutin päähän. Mårten Boström teki varman avauksen ja tuli vaihtoon kolmantena puoli minuuttia kärjen takana.

-Keskityin tekemään omaa työtä ja yllättävän paljon siellä yksin suunnistettiinkin. Fyysisesti tuntui ajoittain jopa helpolta, hän kertoi.

Boström oli tyytyväinen kisaviikon suorituksiinsa.

-Jos kisoissa minulla oli noin 60-70 rastia ja vain muutamalla tuli pieni koukku, niin aika kiitettävän arvosanan voin itselleni kisoista antaa, hän jatkoi.

Toisella osuudella Jani Lakanen joutui antautumaan liikaa ja mitali alkoi karata käsistä. Vaihtoon hän saapui seitsemäntenä 2 minuuttia 10 sekuntia kärjestä.

-Suunnistus sujui hyvin ja oli puhdas juoksu, mutta fyysisesti oli raskasta, Lakanen kertoi.

Pitkän matkan hopeamitalisti kertoi pystyneensä antamaan kaikkensa pitkällä matkalla ja tiesi palautumisen kestävän pitkän. Viestissä kesken oleva palautuminen näkyi raskaina jalkoina.

-Ei ollut mahdollisuutta pysyä tänään Vallun (Valentin Novikov) perässä ja sen jälkeen olin yksin, mutta onneksi eroa ei kuitenkaan syntynyt enempää, hän jatkoi.

Tero Föhr nosti Suomen palkintosijoille rullaamalla ankkuriosuudella Viron ja Norjan ohi. Vehkalahden Veikkojen Föhr olisi juoksunsa jälkeen halunnut juosta vielä enemmän riskillä, sillä mitali oli joukkueen tavoite.

-Kun sain Sveitsin ja Norjan näkyviin, niin tiesin että fyysisesti menee aika hyvin, varsinkin kun Magne Dählie ei pystynyt seuraamaan. Pitkällä välillä olisi pitänyt olla rohkeampi ja mennä vaikka hieman riskillä polkua kiertäen, Föhr kertoi.

Mitali jäi joukkueelta saavuttamatta, mutta viides sija oli kuitenkin huomattava parannus viimevuotiseen katastrofiin, jolloin Suomi oli sijalla 15.

-En osaa sanoa olenko pettynyt, kun olen vasta puolitoista kuukautta päässyt juoksemaan ja tämä oli kunniatehtävä olla Suomen ankkuri, Föhr mietti.

Gueorgioun osuusaika laiha lohtu

Muista maista Sveitsi juoksi neljänneksi ja jäi näin ollen ilman miesmitaleita koko viikolla. Viime vuoden mestari Tsekki jäi toisella osuudella päätyen yhdeksänneksi. Ranska jäi avausosuudella yli neljä minuuttia Fredric Tranchandin pummatessa rankasti. Ankkuri Thierry Gueorgiou juoksi reilun viiden kilometrin ankkuriosuudella lähes kolme minuuttia muita kovempaa, mutta silti maalissa tuloksena oli vasta kahdeksas sija.

Tuloksia:

(5,2+5,2+5,6)        
           
1   Russia   1:41:47
  1 Leonid Novikov     34:04:00
  2 Valentin Novikov 32:16:00   1:06:20
  3 Dmitriy Tsvetkov 35:27:00   1:41:47
           
2   Sweden   1:42:37
  1 Anders Holmberg     34:15:00
  2 Peter Öberg 32:01:00   1:06:16
  3 Gustav Bergman 36:21:00   1:42:37
           
3   Ukraine   1:42:55
  1 Pavlo Ushkvarok     34:14:00
  2 Oleksandr Kratov 31:21:00   1:05:35
  3 Denys Shcherbakov 37:20:00   1:42:55
           
4   Switzerland   1:43:39
  1 Matthias Merz     33:26:00
  2 Daniel Hubmann 33:52:00   1:07:18
  3 Matthias Kyburz 36:21:00   1:43:39
           
5   Finland   1:44:55
  1 Mårten Boström     33:58:00
  2 Jani Lakanen 33:47:00   1:07:45
  3 Tero Föhr 37:10:00   1:44:55

KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350


Kuuntele uusin podcast!

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 20.11.2021Iivo Niskanen voittoon Oloksella venäläisten katsastuskilpailussa - Bolshunov 5:s
 2. 21.11.2021Niskanen jälleen mukana venäläisten katsastuskilpailussa – Bolshunov väläytteli nousukuntoa
 3. 08.11.2021Oloksella tulevana viikonloppuna kovat karkelot – Tykkikisaradio välittää kisatunnelmat kotiin
 4. 18.11.2021Katso Taivalkosken Suomen Cupin lähtölistat – Iivo Niskasta lukuun ottamatta parhaat mukana
 5. 11.11.2021Tykkikisaradio: Täältä kuulet perjantain sprintin
 6. 29.11.2021Tässä hiihtäjät maailmancupin osakilpailuihin Lillehammeriin
 7. 12.11.2021Gimmler ja Ustiugov voittoihin Oloksella – Kyllönen toinen naisissa
 8. 14.11.2021Pärmäkoski voittoon Oloksella
 9. 12.11.2021Niskaset avaavat kilpailukautensa – Kuuntele Tykkikisaradiota lauantaina täältä
 10. 23.11.2021Rukalle ennustettu tulipalopakkasia
 11. 14.11.2021Pärmäkoski, Roponen ja Piippo avaavat kilpailukautensa - kuuntele Tykkikisaradiota täältä
 12. 22.11.2021Tässä Suomen hiihtäjät maailmancupin avaukseen Rukalle
 13. 13.11.2021Venäläiset lyönyt Niskanen: Hyvä avaus
 14. 22.11.2021Raju seula Norjan joukkueeseen – superlupaus Fossesholm ulkona
 15. 13.11.2021Hyvärinen vauhdissa Kainuun Talvikisoissa
 16. 30.11.2021Uutta tietoa Markus Vuorelan tilanteesta
 17. 13.11.2021Oloksen olosuhteista nauttiva Bolshunov kertoi Kestävyysurheilulle terveystilanteestaan
 18. 12.11.2021Video: Naisten sprintin ratkaisuhetket ja Anne Kyllösen kommentit
 19. 26.11.2021Niskanen ladulle ennen kovimpia haastajiaan – katso lähtölistat
 20. 04.12.2021Tässä Suomen joukkueet Lillehammerin viesteihin
 21. 21.11.2021Johaug ja Amundsen ykkösiä Norjassa – Olokselta vauhtia hakenut Theodorsen vakuutti
 22. 02.12.2021Maailmancup-kausi jatkuu perjantaina sprinteillä – katso lähtölistat
 23. 13.11.2021Siviilipalveluksen valinneelta Ståhlbergiltä kelpo hiihto Oloksella
 24. 14.11.2021Oloksen Tykkikisat: Niskanen voittoon vapaallakin
 25. 06.11.2021Video: Sprintin väliin jättänyt Hakola hiihtää viestissä
 26. 20.11.2021Johaug omaa luokkaansa Norjan hiihtokauden avauksessa - Holund voittoon miehissä
 27. 02.12.2021Kläbon manööverille päätös
 28. 19.11.2021Suhonen sivuun Taivalkosken Suomen Cupista
 29. 21.11.2021Hakolan ylivoimaa Taivalkoskella
 30. 05.11.2021Mäki ja Suhonen sivuun Vuokatin sprintistä