Viestisuunnistuksen suomenmestaruudet Terälle ja Pyrinnölle

VaajTe_intro180911Suunnistuksen SM-viesteissä ei nähty suuria yllätyksiä. Miesten kilpailussa Vaajakosken Terä otti 2000-luvun kolmannen viestisuomenmestaruuden vakuuttavan suorituksen jälkeen. Naisten viestissä Tampereen Pyrintö näytti jälleen, että mikä seura hallitsee naisten viestisuunnistusta tällä hetkellä.

VaajTe180911Vaajakosken Terällä oli aikaa tuuletella loppusuoralla. Kuva: Hevoskuuri.fiSuunnistuksen SM-viesteissä ei nähty suuria yllätyksiä. Miesten kilpailussa Vaajakosken Terä otti 2000-luvun kolmannen viestisuomenmestaruuden vakuuttavan suorituksen jälkeen. Naisten viestissä Tampereen Pyrintö näytti jälleen, että mikä seura hallitsee naisten viestisuunnistusta tällä hetkellä.

Miesten viestissä Vaajakosken Terän nelikko Juha Sorvisto, Jani Lakanen, Pasi Ikonen ja Anders Nordberg voittivat selvästi SM-viestin Vimpelin Lakeaharjulla. Miesten viesti ratkesi kolmannella osuudella kun Pasi Ikonen karkasi muilta vahvan juoksunsa ansiosta. Nordbergillä oli helpohko työ pitää muut takanaan ja tuoda vaajakoskelaiset voittoon.

Avausoduudella Ikaalisten Nouseva-Voiman Vesa Taanila karkasi muilta radan puolessavälissä. Tämän jälkeen sattunut pummi pudotti Nouskin kärjestä. Taanilan takana juossut kärkiletka pysyi kasassa ja kärjessä vaihtoon syöksyi Kalevan Rastin Jere Pajunen mukanaan kaksitoista muuta miestä.

– Pientä virhettä tuli siellä täällä. Olin hiukan ihmeissäni, kun pitkään sain mennä ihan yksin. Hoidin oman roolini, niin kuin pitääkin tyytyväinen Pajunen sanoi.

Taanila oli vaihdossa reilu viisi minuuttia Pajusen jälkeen, eikä ilo ollut päällimäinen tunne.

–Valitsin vielä varman reitinvalinnan sinne ja olin 50 metrin päästä rastista, mutta ei jumalauta, ei osunut, harmitteli Taanila virhettään

Toisella osuudella kärkiletka harventui tiukoilla hajonnoilla ja Deltan kakkosen Timo Sildin johdattelemana maastosta saapui viiden miehen kärkiletka, jossa mukana olivat myös Kalevan Rasti, Rajamäen Rykmentti, Vaajakosken Terä ja Paimion Rasti.

Jani Lakanen oli osuuden nopein ja toi Terän toisella osuudella kärkitaistoon mukaan.

- Tänään juoksu sujui paremmin kuin eilen, jolloin tunsin vielä itseni hiukan sairaaksi. Koskaan ennen ei ole Merzin juoksu edessä tuntunut niin hiljaiselta kuin tänään, eli hyvältä tuntui, kertoi Lakanen.

Ikonen ratkaisi pelin kolmannella osuudella

Kolmannella osuudella Pasi Ikonen oli ylitse muiden tuoden Terän kahden minuutin keulapaikalla vaihtoon. Erinomaisesti viestejä juokseva Paimion Rasti tuli vaihtoon toisena Markus Lindeqvistin toimesta. KR:n Simo-Pekka Fincke joutui taipumaan kolmannella osuudella päästäen Thierry Guorgioun ankkuriosuudelle lähes kuusi minuuttia kärjen takana.

Ikonen halusi näyttää eilisen vaisun keskimatkan jälkeen.

-Lähdin heti alusta alkaen hiillostamaan kavereita ja katkomaan poikien selkärankoja poikki. Hyvin kaverit taistelivat alussa, mutta pitkällä välillä rupesi eroa syntymään. Lopun menin sitten hiukan varmemmin, kun oli vaikeita välejä ja se tuo kokonaispelissä paremman tuloksen, Ikonen kommentoi osuuttaan.

Terän Nordbergin tehtävä oli helppo ja hän pääsi maalissa juhlimaan uransa ensimmäistä suomenmestaruutta.

- Tuntuu todella hienolta. Kaverit tekivät huipputyötä ja minulla oli erinomaiset lähtöasemat. Maastokin oli hieno, yksi upeimpia missä olen tänä vuonna juossut. Vähän minua hermostutti lähdössä, kun tiesin kuinka kovia kavereita oli tulossa takaa, iloinen Nordberg kertoi.

Suuria virheitä ei matkalle mahtunut, mutta kolmosrastilla meinasi käydä ohraisesti. Nordberg luuli pohjoisviivaa rastiväliviivaksi ja lähti täysin väärään suuntaan. Viivan toisesta päästä ei kuitenkaan löytynyt rastia, joten norjalainen korjasi virheen nopeasti.

Uuteen seuraansa Vaajakosken Terään Anders Nordgberg on todella tyytyväinen.

-Seuravaihto Terään on ollut tosi onnistunut, meillä on erinomainen jengi koossa. Vuokatin MM-kisat ovat yksi suuri tavoitteeni ja Terältä tulen saamaan suurta apua tässä projektissa, Nordberg kertoi seurastaan.

Terän SM-viestikulta oli seuran "uuden ajan " kolmas. Edelliset kaksi ovat tulleet vuosina 2005 ja 2006. Vaajakoskelaisten valmennuspäällikkö Jari Liuha oli voiton takia fiiliksissä.

-Hienolta tuntuu, kuinka selkeästi me tämän viestin ratkaisimme. Nöyryys oli avainsana ja se, että itse pitää suunnistaa. Kolme viimeistä miestä oli niin kovia, että kyllä niillä pitää tulostakin tulla ja he olivat selkeä valinta, Liuha kertoi.

Alunperin Jani Lakasen piti juosta ankkuriosuutta, mutta juoksujärjestystä rukattiin vielä lauantai-iltana Lakasen tuntiessa itsensä hieman sairaaksi.

-Tämä vaihto oli ihan onnistunut, näin jälkikäteen ajateltuna, Liuha jutteli.

Taistelu hopeamitalista kävi tiukkana loppuun asti Thierry Guorgioun jahdatessa Paimion Rastin nuorta Fredric Portinia. Ero kutistui kilometri kilometriltä, mutta Portin piti suunnistuksensa hallinnassa loppuun asti. Paimion Rastille hopea ja puolitoista minuuttia paimiolaisten jälkeen Guorgiou toi joensuulaiset pronssille.

Portin onnistui omassa työssään

Paimiolaiset olivat tyytyväisiä hopeaan. Sijoitus viiden sakissa oli tavoitteena, mutta miehet tiesivät että myös mitaliin on mahdollisuuksia.

- Vähän jännitti lähteä matkaan, sen verran kovia kavereita oli lähdössä perään. Yritin vain tehdä oman työn ja suunnistuksen ja siinä onnistuin. Pieniä virheitä tuli, muttei mitään isompia, kertoi Portin ankkuriosuudestaan.

Portin tiesi itsekin mitaliin olevan mahdollisuuksia, mutta piti sitä silti mieluisana yllätyksenä.

-Olen Pohjanmaalta kotoisin, joten tiesin minkälaista maastoa oli odotettavissa, ja kyllä siitä hyötyä oli, Fredic Portin sanoi.

Kalevan Rastia pronssi ei miellyttänyt, mutta heidän mukaansa jossittelulle ei jäänyt varaa. Sen verran kovatasoinen Terän suoritus oli. Thierry Gueorgiou kertoi, että ankkuriosuudella hän teki virheitä eikä suunnistus ollut hallinnassa.

Ankkureista nopeimman osuusajan juossut Tero Föhr paikkasi Jonne Lehdon ja Petteri Muukkosen vaisuhkoja suorituksia ja vehkalahtelaiset tulivat neljänneksi. Toisen osuuden jälkeen vielä voitosta taistellut Rajamäen Rykmentti oli lopulta viides.

Lakeaharjun erittäin pienipiirteisessä ja vaativassa maastossa nähtiin paljon suuria virheitä. Tästä johtuen myös erot joukkueiden välillä kasvoivat suuriksi. Kymmenes joukkue jäi miesten viestissä yli seitsemäntoista minuuttia.

Pyrintö odotetusti naisten voittoon

TPNaisetsmviesti180911Tampereen Pyrintö hallitsee naisten viestisuunnistusta. Kuva: Hevoskuuri.fiTampereen Pyrinnön kolmikko Venla Niemi, Saila Kinni ja Anni-Maija Fincke voitti selkeästi naisten SM-viestin. Niemi karkasi avausosuuden loppupuolella muilta tuoden joukkueensa yli kahden minuutin johdossa vaihtoon. Kauhun hetkiä koettiin tosin leimantarkastuksessa, kun Niemen kilpailukortista ei löytynyt yhtään leimaa. Kortin tarkistuspahvista kaikki reiät kuitenkin löytyivät ja Niemen jo hetkeksi pysähtynyt sydän sai ottaa helpottavia lyöntejä.

– Tiesin, että kaikilla rastilla olin käynyt. Ykköselle menin Veven kanssa, mutta paljon sai yksin mennä. Tosi vaativaa oli ja kävellen sai mennä monessa paikkaa, Niemi kertoi osuudestaan.

Niemen aloituksen jälkeen Saila Kinni jatkoi niin vakuuttavaa menoa, että suomenmestaruus oli jo lähes sinetöity kahden osuuden jälkeen. Toisessa vaihdossa ero muihin oli jo lähes kuusi minuuttia.

– Varsin hyvä juoksu, varma ja hallittu suoritus. Yksinhän sain mennä koko ajan. Vaikein SM-viesti, missä olen juossut, kertoi tyytyväinen Kinni.

Finckellä oli helppo työ tuoda tamperelaiset voittoon. Pummia matkalle ehti tulla, mutta suuri ero muihin antoi siihen mahdollisuuden.

-Varvauksen jälkeen tuli kolme isoa pummia ja kyllä siinä yhteensä varmaan 4 minuuttia meni. Kompassikin alkoi pyöriä enkä tiennyt enää mihin suuntaan mennä. Eli lopussa ei kyllä ollut enää mikään turvallinen tunne, Fincke kertoi.

Lähes koko kauden vaivannut akillesjänne pakotti Fincken jättämään keskimatkan väliin.

-Se oli varotoimenpide, että pystyi tänään juoksemaan. Siinä olisi tullut 2 starttia, Fincke paljasti.

Tampereen Pyrinnön naisten toiminnasta vastaava Janne Märkälä oli tyytyväinen suojattiensa esityksiin.

– Tiedossa oli vaikea viesti, joka oli arvoituksellinen etukäteen. Meidän tytöillä kuitenkin kantti piti ja tämä oli suunnistusvoitto. Muillakin seuroilla on kovia joukkueita, mutta tytöillä on kuntoa ja taitoa ja rutiinia hoitaa kisatilanteessa viesti kotiin, kertoi Märkälä pyrintöläisten vahvuuksista.

Paimio ja Parma vuorottelivat kakkospaikalla

Himmeämpien mitalien taisto käytiin varsinaissuomalaisten välillä Paimion Rastin ja MS Parman vaihdellessa kakkospaikkaa pitkin viestiä. Paimion Rastin Saara Norrgrann jäi avauksessa muutaman minuutin, mutta Katri Lindeqvistin huima vauhti kakkososuudella toi PR:n jo lähelle Pyrintöä. Loppulenkin pummi johti kuitenkin siihen, että Lindeqvist ei pystynyt päästämään Inga Dambea Fincken kannoille.

–Loppulenkille tuli yksi megapummi. Räiskäsin sinnepäin ilman mitään suunnitelmaa ja eihän siitä mitään tullut, harmitteli Lindeqvist virhettään

Inga Damben vauhti oli ankkuriosuudella tuimaa ja hän ohitti MS Parman Maija Sianonjan. PR:n hopeajoukkueessa oltiin kuitenkin tyytyväisiä hopeaan.

–Tämä oli varmasti parasta mitä oli saatavilla, sen verran vahva Pyrinnön joukkue on. Eli tosi tyytyväisiä olemme.

MS Parman Maija Sianoja oli tyytyväinen joukkueensa saavuttamaan mitaliin.

– Meidän joukkue on niin tasainen, että ajattelin, että kyllä meillä voisi olla mitaliin mahdollisuuksia. Minulla tuli yksi kolmen minuutin virhe, joten puhtaalla juoksulla jopa hopeaan oli ollut mahdollisuuksia.

Manageri Jussi Aumon minimivaatimus oli plaketti, mutta mitalikin kuulemma kelpasi.

Parman joukkueen ensimmäiset osuudet juoksivat Laura Lammila ja Outi Sareila.

Kalevan Rasti nousi neljänneksi Amelie Chataingin vahvan juoksun ansiosta. Viime vuoden suomenmestari SK Pohjantähti oli vasta viides. Pohjantähden joukkue heikentyi parhaasta mahdollisesta, sillä Vantaalla Pohjantähden voitton ankkuroinut Sofia Haajanen puuttui joukkueesta.

Kisasivut

-Juho-Veikko Hytönen & Tero Viljanen


KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350


Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 17.01.2021Viikonloppuna hiihdettiin kolme kisaa kotimassa – tässä tuloskatsaus
 2. 13.01.2021Lukijan mielipide: Avoin kirje Aluehallintovirastoille, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle sekä kuntapäättäjille kilpailujen järjestämisestä
 3. 02.01.2021Kyllönen ja Hyvärinen voittoihin Kuopiossa
 4. 18.01.2021Suomen joukkue Salpausselän Kisoihin
 5. 09.01.2021Björgenin anomus hylättiin - ei saa hiihtää Marcialongassa
 6. 12.01.2021Salomon ja Atomic lanseeraavat uuden liikuteltavan maastohiihtositeen
 7. 27.12.2020Jari Isometsä: Tuottavuus ennen tuntimääriä, rytmitykseen huomiota
 8. 20.01.2021La Diagonelan pakkanen puri rajusti myös suomalaisiin: Luusuan kisat vaarassa paleltumien takia – Roivas edelleen sairaalassa
 9. 23.01.2021Tässä Suomen joukkueet Salpausselän viesteihin
 10. 16.01.2021Ari Luusua onnistui parinkymmenen asteen pakkasessa – ”Rajua leikkiä, vaikka vauhtia ei pidetty”
 11. 17.01.2021Emil Iversen kiri Norjan mestariksi yhdistelmähiihdossa – Heikki Korpela sijalle 44
 12. 20.01.2021Salomonilta uusi markkinoille karvapohjasuksi – valmistettu osin kierrätysmateriaalista
 13. 11.01.2021Vantaan Suomen Cupiin luvassa lunta taivaan täydeltä – Katso lähtölistat
 14. 08.01.2021Kläbo voittoon Norjassa ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 15. 19.01.2021Visma Ski Classics -sarjan ykköstähdille pahoja paleltumavammoja La Diagonelassa – kaksi kilpailijaa vaarassa joutua amputaatioon
 16. 21.01.2021Iivo Niskasen lokakuun tilannearvio piti kutinsa
 17. 20.01.2021Frida Karlssonin leuanvetotempusta seurasi luultua vakavammat vammat
 18. 13.01.2021Martti Jylhä mukana kisaladuilla – tässä hiihdon Suomen Cupin viestijoukkueita
 19. 15.01.2021Seitsemän suomalaista mukana La Diagonelassa – raju lumentulo rajoittanut liikkumista Alpeilla
 20. 16.01.2021Ari Luusua hiihti kymmenenneksi Visma Ski Classics -kauden avauksessa
 21. 09.01.2021Näin Tour de Skillä jaetaan palkintorahoja
 22. 09.01.2021Parttimaa ja Virolainen voittoihin Hollolassa
 23. 29.12.2020Kuopiossa hiihdetään kilpaa viikonloppuna – maajoukkuehiihtäjiä mukana
 24. 07.01.2021Suomen joukkuessa kaksi positiivista koronatestitulosta – myös Ruotsin Linn Svahnilla positiivinen testitulos
 25. 24.01.2021Mielipide: FIS:n kannettava vastuunsa – väkivalta ei kuulu maastohiihtoon
 26. 09.01.2021Johaug ja Röthe voittoihin Norjassa
 27. 04.01.2021Ylläs-Levi – Suomen Lapin taikaa keväthangilla
 28. 24.01.2021Antibioottikuurilla oleva Luusua 10:s kolme ja puoli numeroa tavallista isommalla monolla
 29. 24.01.2021Mäki sanoi Bolshunoville "bye"
 30. 26.12.2020Harjoitusohjeita hiihtäjille 75 vuoden takaa