Vuokatin pitkän matkan jälkilöylyt

Jani Lakasen täydellisyyttä hipova suoritus palkittiin MM-hopeamitalilla. Kuva: Hevoskuuri.fi

Jani Lakasen täydellisyyttä hipova suoritus palkittiin MM-hopeamitalilla. Kuva: Hevoskuuri.fi

Varmasti jokaisen suunnistajan unelma on täydellinen suoritus. Sellaisia nähdään harvoin, mutta MM-pitkän matkan finaalissa saatoimme Jani Lakaselta nähdä täydellisen suorituksen.

My-O analyysin mukaan Janin virhesarake osoittaa pyöreää nollaa! Janin suoritus oli varmasti taidollisesti yksi tasokkaimmista, joita MM-tasolla ollaan nähty.

Vauhdikas pitkän matkan finaali suunnistettiin Tipasojalla, jota voittaja Thierry Gueorgiou tultuaan maaliin luonnehti tylsäksi, sillä tapahtumia matkanvarrella oli hänen mielestään liian vähän. Niin tai näin, Tipasojalla nähtiin myös useita muita loistavia suorituksia. Kisan kesto oli yli sata minuuttia ja silti kuusi suunnistajaa selvisi alle minuutin virheillä ja toista tusinaa alle parin minuutin virheillä.

Tämän artikkeli ja esitetyt luvut perustuvat My-O suoritusanalyysin tuottamaan aineistoon, johon voi tutustua osoitteessa www.mysport.fi. Analyysiä vastaavat faktat on poimittu GPS-seurannasta, joiden jälkiä voi tutkia osoitteessa www.tulospalvelu.fi/gps

My-O analyysissä optimivauhti on vauhti jota suunnistaja pystyy ylläpitämään valtaosan radasta. Eli silloin, kun hän ei tee varsinaisia suunnistusvirheitä ja valitsee riittävän optimaaliset reitinvalinnat.

Tsvetkov kovin jalalla, Lakanen taidokkain ja Gueorgiou paras tuloksissa

Kilpailun kovinta vauhtia piti Venäjän Dmitriy Tsvetkov ennen Thierryä ja Edgars Bertuksia.

Optimiaika
4 Dmitriy Tsvetkov Russia 1:40:29
1 Thierry Gueorgiou France 1:40:52
3 Edgars Bertuks Latvia 1:41:02
6 Matthias Merz Switzerland 1:42:05
5 Magne Dæhli Norway 1:42:16
2 Jani Lakanen Finland 1:42:57

Kilpailun kuusi "tossulla kovinta" miestä löytyy siis myös kisan kunniataulukon kärjestä. Lopputukoksissa miesten keskinäinen järjestys kuitenkin hienosäädettiin suunnistustaidolla. Kilpailun paras suunnistaja oli Jani Lakanen. Hän pystyi vähintäänkin lähes täydelliseen, ellei jopa täydelliseen suoritukseen.

Virheet
2 Jani Lakanen Finland 0:00
1 Thierry Gueorgiou France 0:47
5 Magne Dæhli Norway 1:41
6 Matthias Merz Switzerland 2:15
3 Edgars Bertuks Latvia 2:27
4 Dmitriy Tsvetkov Russia 3:14

Tsvetkovin vauhti olisi riittänyt vaikka voittoon, mutta hänelle tuli matkalla useita pieni virheitä tai valintoja, jotka johtivat +3:14 poikkeamaan optimiajasta. Oheisessa kuvassa muutama keskeisin ratkaisu GPS- seurannasta, eli rastille 9 "ässä", rastin 12 lammen kierto väärältä puolelta ja pronssitaistelun kannalta keskeinen rastinottovirhe rastille 30. Muita optimista poikkeavia välejä GPS-seuranta ei paljasta, sillä signaali on kadoksissa välillä.

woc13l tsvetkovKuva: rastivälit, jotka ratkaisi, ettei Tsvetkov juhlinut MM-kultaa.

Miesten kisa ratkesi kärkikaksikon loistavaan tekemiseen yhdessä riittävän vauhdin kanssa, sillä tulostaululla perässä olleiden vauhti riitti haastamaan kaksikon, mutta virheet ratkaisivat.

Jani hyödynsi pitkät välit

Suoraviivainen kilpailu kiteytyi siis muutamaan pitkään "ratkaisuväliin" sekä muutamaan rastinottoon, jotka kaikilta eivät onnistuneet täysin.

Ensimmäistä ratkaisuväliä tarjottiin pitkällä välillä 6-7. Käytännössä kaikki valitsivat vasemman tiekierron. Ratamestarien mukaan koejuoksuissa parhaat ajat kellotettiin oikealta joen läheltä juostulla lyhimmällä reitillä. Kisan alkuvaiheessa valittiin kevyempi juostava ja riskitön tie kierto, sillä suo joen laidassa sisältää selkeän ajallisen riskin. Ainoastaan SP Fincke suon ja senkin liian suoralla ylityksellä.

woc13lm 6-7Kuva: rastivälillä 6-7 kukaan ei tarttunut todennäköisesti nopeimpaan valintaan.

Pitkistä väleistä toinen "ratkaisuväli" oli 16-17, jonka kärkimiestä vain lähti Jani kiertämään asfalttitien kautta. Jani totesi, että tuo kierto "pomppasi" hänen silmiinsä ikään kuin väritettynä. Vaikka välin kiertäminen ei varsinaisesti ole nopein, on se juostavuudeltaan helppo ja näin lihaksistoa säästävä. Samalla myös tuleviin väleihin voi juostessa valmistautua. Tiekierrolla Jani jäi ainoastaan kuusi sekuntia nopeammalle Tsvetkoville, mutta huomioiden seuraavan välin, eli 16-18 väleillä Jani oli peräti 17 sekuntia nopeampi kuin kukaan muu, eli kierron hyöty oli täysin kiistaton.

woc13lm 16-17Kuva: Jani hyötyi tiekierrosta, joka konkretisoitui tulokset vielä seuraavalla välillä.

Kärkinimistä myös Edgars Bertuksilla olisi teoriassa ollut mahdollisuus omalla täysin puhtaalla pelillä kuitata vaikka kulta kaulaansa, mutta pienet aikatappio rasteilla 5, 18 ja 26 osalta, joka näyttää lähinnä suoraviivaisuuden puutteena tai varovaisuutena sekä selkeä suunistusvirhe rastille 24, joka ratkaisi hopean Janin eduksi, mutta vastaavasti pronssi ratkesi Edgarin eduksi hyvällä loppuvauhdilla ja lopun virheettömyydellä.

Ketkä hallitsivat maaston?

Kisaajien onnistumisprosentteja tarkistellessa huomio kiinnittyy ruotsalaisten vaisuuteen sekä ylipäätäänkin pohjoismaalaisten vähäisyyteen listan kärkipäässä. Tähän liittyen kuriositeettina mainittakoon, että 15 parhaan onnistujan joukosta ei muita pohjoismaalaisia löydy, kuin Vaajakosken Terän kolmikko Lakanen, Nordberg ja Lassen.

Kisan onnistujat:

Miten muilla suomalaisilla sitten meni? Tero Föhrin suorituksen poikkeama optimista on +3:09 ja onnistumisprosentti 94.7 % ja Simo-Pekka Fincken luvut ovat +6:37 ja 90.7 %. Toisin kuin SP kenttähaastattelussa totesi, käytännössä samalla optimivauhdilla tultiin jopa kymppisakkiin Tue Lassenin toimesta, mutta analyysin ja GPS-seurannan mukaan suunnistussuoritus ei vaikuta sujuvalta. Tero liikkui lähes samaa vauhtia, mutta molempien virhesaldo kasvoi turhan suureksi. SP:n ongelmaksi muodostui paikoin turhan suoraviivainen eteneminen, eli suunnistusta nopeuttavat elementit, eli lähinnä polut jäivät hyödyntämättä (esim. välit 1-2, 6-7) mutta myös rastinottovirheet (esim rastit 4, 10, 24, 32). Föhrin osalta ei suoranaista selitystä poikkeamille optimista löydy muuta kuin muutama rastilta lähtö (7, 12, 29), jossa tulee yllättävän paljon eroa kilpaveljiin.

Naiset hallitsivat maaston hyvin

Naisten kilpailu oli taidollisesti äärimmäisen tasainen. Simone Niggli teki matkan varrella virheitä laskennallisesti 2:19. Peräti tusinan verran naisia pääsee My-O analyyseissä pienempään ajanhukkaan, joten naisten kisa ratkesi täysin Simonen fyysiseen ylivoimaan. Suunnistajien väliset fyysiset erot olivatkin huomattavasti taidollisia eroja suurempia kilpailun tuloslistan kannalta.

Kisan voisi kiteyttää ratkenneen Simen fyysiseen ylivoimaan ja riittävään taidolliseen suoriutumiseen. Muista mitaleista sitten käytiin sitäkin kovempi taistelu. Naisten kisalle oli myös ominaista se, että useat muutkin kuin kärkisuunnistajat pystyivät omalla tasollaan/vauhdillaan yhtä virheettömään suunnistukseen, joten mitalit jaettiin pitkälti fyysisesti erottavilla tekijöillä.

Virheet

13 Dana Safka Brozkova Czech Republic 1:02
14 Amélie Chataing France 1:10
25 Emily Kemp Canada 1:21
5 Tatiana Ryabkina Russia 1:25
11 Ida Bobach Denmark 1:34
9 Tone Wigemyr Norway 1:36
2 Tove Alexandersson Sweden 1:59
6 Anni-Maija Fincke Finland 2:02
3 Lena Eliasson Sweden 2:05
4 Minna Kauppi Finland 2:10
18 Alison Crocker United States 2:12
30 Olga Sluta Ukraine 2:13
1 Simone Niggli Switzerland 2:19

Nigglin suurimmaksi virheeksi voidaan tosin todeta se, ettei hän havainnut Eliassonin käyttämää tiekiertoa välillä 10-11 (lähes sama, kuin miesten 16-17 ylempänä). Miehiin verrattuna naisilla kierron antama hyöty oli vieläkin suurempi, sillä Eliasson juoksi sillä selkeät pohjat. Ainoan varsinaisen suunnistusvirheen "Sime" teki rastille 19, jonka näyttämä aikatappio oli 51 sekuntia.

Mitalitaistelussa viidenneksi jääneellä Tatjana Ryabkinalla kisan kulminaatiopiste oli väleillä 10-12, joihin kului yhteensä 1:20 ylimääräistä, joissa molemmissa hänellä jäi oikeastaan tarjolla olleet polut hyödyntämättä. Minnalla taas ratkaisukohta mitalitaiston kannalta oli rastinottovirhe rastille 18, jossa kului 1:30 ylimääräistä. Lähestulkoon kaikki muut ottivat rastin polun kautta vasemmalta rastia lähestyttäessä selkeämpien kohteitten kautta, kuin hiukan suorempaan, mutta kuitenkin kuviorajan nurkalta rastille tullut Minna.

Hopean ja pronssin kohtalo ratkesi Lena Eliassonin ja Tove Alexanderssonin välillä. Lenan erinomaisen reitinvalinnan rastille 11 ansiosta ei ratkaisu vielä tapahtunut hänen virheeseen perhosilla (rasti 14), niin viimeistään Toven oivaltavaan reitinvalintaan lopussa rastille 23 ja tiukempaan loppuvetoon maaliin saakka.

woc13lw-18-22-23Kuva:Vasemmalla Minnan nelosijan sinetöinyt rastinotto ja oikealla Toven retinvalinta joka nosti hänet hopealle.

>> Lisätietoja käytössä olleesta analyysivälineestä: https://www.facebook.com/myo.analyysit
sekä www.mysport.fi

- Raimo Arvola

KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350


Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 21.12.2020Tour de Skin ohjelma 2021
 2. 13.01.2021Lukijan mielipide: Avoin kirje Aluehallintovirastoille, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle sekä kuntapäättäjille kilpailujen järjestämisestä
 3. 02.01.2021Kyllönen ja Hyvärinen voittoihin Kuopiossa
 4. 27.12.2020Jari Isometsä: Tuottavuus ennen tuntimääriä, rytmitykseen huomiota
 5. 21.12.2020Tässä Suomen joukkue Tour de Skille!
 6. 12.01.2021Salomon ja Atomic lanseeraavat uuden liikuteltavan maastohiihtositeen
 7. 09.01.2021Björgenin anomus hylättiin - ei saa hiihtää Marcialongassa
 8. 11.01.2021Vantaan Suomen Cupiin luvassa lunta taivaan täydeltä – Katso lähtölistat
 9. 08.01.2021Kläbo voittoon Norjassa ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 10. 21.12.2020Northugille linnatuomio
 11. 21.12.2020Ruotsi julkisti joukkueensa Tour de Skille
 12. 29.12.2020Kuopiossa hiihdetään kilpaa viikonloppuna – maajoukkuehiihtäjiä mukana
 13. 09.01.2021Näin Tour de Skillä jaetaan palkintorahoja
 14. 07.01.2021Suomen joukkuessa kaksi positiivista koronatestitulosta – myös Ruotsin Linn Svahnilla positiivinen testitulos
 15. 15.01.2021Seitsemän suomalaista mukana La Diagonelassa – raju lumentulo rajoittanut liikkumista Alpeilla
 16. 19.12.2020Anderssonilla ja Karlssonilla kova kiri leirikilpailussa – koronasta parantunut Kalla kaukana kärkikaksikosta
 17. 04.01.2021Ylläs-Levi – Suomen Lapin taikaa keväthangilla
 18. 13.01.2021Martti Jylhä mukana kisaladuilla – tässä hiihdon Suomen Cupin viestijoukkueita
 19. 09.01.2021Parttimaa ja Virolainen voittoihin Hollolassa
 20. 09.01.2021Johaug ja Röthe voittoihin Norjassa
 21. 26.12.2020Harjoitusohjeita hiihtäjille 75 vuoden takaa
 22. 06.01.2021Pärmäkoski ennakoi loppukiritaistelua Tour de Skin takaa-ajoon
 23. 07.01.2021Väärä hälytys: Tour de Skin suomalaishiihtäjät terveitä
 24. 02.01.2021Kerttu Niskanen keskeytti Tour de Skillä
 25. 03.01.2021Kyllönen löytämässä terävyyttä, Hyvärinen sai positiivisia merkkejä
 26. 08.01.2021Tour de Ski taittuu loppusuoralle – Krista Pärmäkoski jatkaa kärkikympissä ja Markus Vuorela virittää kiriä
 27. 27.12.2020Bonussekunnit ja muita Tour de Skin sääntöjä
 28. 10.01.2021Kläbo ja Johaug voittoihin Norgescupin päätöspäivänä
 29. 16.01.2021Ari Luusua hiihti kymmenenneksi Visma Ski Classics -kauden avauksessa
 30. 29.12.2020Myös Hakola jää pois Tour de Skiltä