Flow-tilaa etsimässä

Blogisteja kartoitettaessa ja näiden rooleja pohdittaessa, tulimme siihen päätelmään, että jospa minä yrittäisin edustaa kestävyysurheilun syvällisempää ja filosofista puolta.

{jcomments on}Blogisteja kartoitettaessa ja näiden rooleja pohdittaessa, tulimme siihen päätelmään, että jospa minä yrittäisin edustaa kestävyysurheilun syvällisempää ja filosofista puolta. Kun on sitä luontaista taipumusta pohdiskeluun ja onpa sitä muutamilla filosofian luennoilla tullut istuttua (10 vuotta neljässä eri yliopistossa, toim. huom.) sekä jokunen kirja tullut luettua. No ei siinä mitään, yritetään sopeutua tähänkin rooliin. Sallinette kuitenkin varmaan muutamia kevennyksiä aina silloin tällöin? Eihän sitä kukaan jaksa olla syvällisen pohtiva koko aikaa?

Ehkä yksi syy näihin pohdiskeluihin on ollut se, ettei tämä oma ura mennyt ihan niin kuin olin suunnitellut. Tuli pitkäaikainen jalkavamma (johon yksi lääkäri ehdotti lääkkeeksi urheilun lopettamista, no onneksi en uskonut häntä) sekä pahoja ja pitkäkestoisia ylirasitusoireita. Että on tässä ehtinyt miettimään syntyjä syviä useampaankin otteeseen. Nykyään olenkin pääasiassa elämäntapakilpailija ja -liikkuja. Ennen myös minulla oli kova voitontahto, nykyään annan suosiolla niiden voittaa, jotka haluavat sitä enemmän kuin minä. Mitä sitä suotta tappelemaan.

Ensimmäistä blogiaihetta miettiessäni, mietin että mennään sitten heti kerralla syvälle kestävyysurheilijan olemukseen. Niinpä päätin aloittaa urheilijan flow-tilasta. Näin filosofina sitä helposti sortuu kirjoittamaan romaanin jo pelkästä käsitteen määritelmästä. Mutta kun eihän tässä siihen ole tilaa, niin antaa aina niin mainion Wikipedian hoitaa flow-tilalle riittävän ytimekkään määritelmän:

"Flow (myös optimaalinen kokemus ja virtauskokemus) on psykologi Mihály Csíkszentmihályin mukaan tila, jossa ihmisen tietoisuuteen saapuva informaatio on tasapainossa itsen tavoitteiden kanssa. Flow-kokemuksen seurauksena itsen järjestys on aikaisempaa monimuotoisempi (itsen kompleksisuus kasvaa). Flow'ssa psyykkinen energia käytetään ainoastaan tavoitteiden saavuttamiseen. (Csikszentmihalyi 2005, 68-73.) Mihály Csikszentmihalyin mukaan Flow-kokemuksessa ihminen paneutuu koko kapasiteetillaan keskittyneesti tavoitteelliseen toimintaan sulkien kaiken muun tietoisuudestaan. Flow lisää psyyken sisäistä vahvuutta ja kompleksisuutta ihmisen saadessa todellisuuskuvansa järjestykseen ja hallintaan.

Optimaalinen flow-kokemus syntyy, kun ihmisen taidot vastaavat käsillä olevaa haastetta ja hän on kiinnostuneesti paneutunut ko. aktiviteettiin. Csikszentmihalyi on tutkimuksissaan todennut ihmisten olevan onnellisimmillaan juuri tällaisina hetkinä elämässään." (http://fi.wikipedia.org/wiki/Flow)

Mainio teos muuten tuo Csikszentmihalyin (kuka lie äijälle nimen antanut?) kirja: Flow -  elämän virta: tutkimuksia onnesta, siitä kun kaikki sujuu.

Olen siitä onnellinen, tai ainakin itse niin koen, että olen tuota flow-tilaa päässyt henkilökohtaisestikin kokemaan muutamaan kertaan. Muutaman kerran kisoissa ja kovissa reeneissä, kun on ollut älytön lyönti (siis itselle) päällä, eikä vaan meinaa väsyä millään. Samalla mieli on kuitenkin rauhallinen ja keho harmoniassa, vaikka hapottaa niin pirusti. Vastaavanlaisia, mutta ehkä asteeltaan hiukan syvempiä kokemuksia kokee pitkillä juoksu- ja hiihtolenkeillä. Lenkin ollessa tarpeeksi pitkä, sitä mieli vain rauhoittuu vähitellen ja hyvänolon tunne valtaa ruumiin, eikä väsymystä tunne missään. Sitä uppoaa ihan täysin omaan sisäiseen maailmaansa. Joku voi pitää näitä aivan hulluina höpinöinä, ja niinhän se voi hyvinkin olla. Flow-tila on hyvin subjektiivinen ja henkilökohtainen tila ja se täytyy ensin itse kokea henkilökohtaisesti, ymmärtääkseen mistä on kyse. Ei sitä flow-tilaa tarvitse kuitenkaan olympialaisissa välttämättä tavoitella, silloin on muutakin tavoiteltavaa. Sitä voi harjoitella vaikka kotimetsäpoluilla viikon pitkällä lenkillä ja se tulee, jos se on tullakseen?

Viimeksi olen päässyt aika lähelle flow-tilaa viime lauantain hiihtolenkillä. Oli upea aurinkoinen talvipäivä ja olin pienen flunssan jäljiltä muutaman päivän levänneenä jälleen intoa täynnä pyrkimässä ladulle. Vielä kun pohjalla oli puolen vuoden harjoittelutauko mykoplasman jäljiltä ja siitä seurannut suuri kaipaus urheilua ja treenausta kohtaan, niin pöytä oli katettu. Aluksi oli tarkoitus tehdä ihan vaan kevyt lenkki, mutta kun sukset lähtivät viemään kuin itsestään, ja mono syönnillään, niin mitä sitä pidättelemään. Fiilikset nousivat kattoon, kun pitkästä, pitkästä aikaa pystyi taas laittamaan itseään hiukan ahtaalle. Niinpä annoin mennä sen minkä pääsin reilut kolme varttia, mutta mieli oli rauhallinen ja hyvänolon tunne sen kun vahvistui. Taisivat vastaantulijat, joita tuskin noteerasin, ihmetellä tuota oudosti hymyilevää hiihtäjää? Toistaiseksi tämän talven parhaan hiihtoni hiihdin, vaikkei kello siitä tykännytkään (niin kuin vielä joskus aiemmin), keli oli nihkeä, suksissa ei ollut luistoa ja mies huonossa kunnossa ja ylipainoinen. Mutta flow-tila onkin subjektiivinen kokemus, sitä ei voi objektiivisesti kellolla mitata. Tai voihan sitä, mutta ei se kello aina tykkää näistä flow-suorituksista. Tässä teille arvon lukijat, pieni pintaraapaisu siitä, mitä flow-tila voisi olla. Tiedätte sitten mitä etsiä.

Me kestävyysurheilijat olemme siitä onnekkaita, että voimme harrastaa filosofista etsintää ja flow-tilan metsästystä myös harjoitellessamme. Toista se on lätkäkaukalossa. Siinä käy heikosti. Tai vähintäänkin vilttiketju kutsuu. Päätän tämän ensimmäisen blogini filosofi Lauri Rauhalan viisaisiin ajatuksiin:

"Filosofointi ei kuulu vain professoreille. Sitä harjoittavat kaikki ajattelevat ihmiset huomaamattaankin. Filosofisen etsinnän tulisikin olla ihmisen elämäntapa. Valmiita elämänratkaisuja juuri meitä kutakin varten ei ole olemassa. Ne on henkilökohtaisesti löydettävä. Epäonnistumisen riski ja onnistumisen ilo ovat siinä ne raja-arvot, joiden puitteissa kaikki mahdollisuudet ovat avoinna. Se tekee ihmisen elämästä suuren seikkailun. Elämä tuntuu elämisen arvoiselta." (Lauri Rauhala 1990)


Kuuntele uusin podcast!

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 03.10.2021Yksilöurheilija myymässä itseään – mitä sponsori haluaa?
 2. 15.10.2021Hiihdon olympiavoittaja sai aivoverenvuodon
 3. 03.10.2021Kestävyysurheilija saa olla vahva – voimaharjoittelusta lisää potkua suoritukseen: osa I
 4. 01.10.2021Anita Korva: "Tosi haastavaa on ollut palata siihen ammattimaiseen tekemiseen ja sille tasolle, jolla olin"
 5. 11.10.2021Maastohiihdon ohjelma Pekingin olympialaisissa
 6. 23.09.2021Team Kaskipuu mukaan Visma Ski Classics -sarjaan
 7. 22.10.2021Ristomatti Hakola vaihtoi valmentajaa
 8. 23.09.2021Johaug omaa luokkaansa Tryvann Opp -rullahiihdossa
 9. 23.09.2021Katso suorana Kestävyysurhelu.fissä: Johaug ja Björgen kohtaavat torstaina
 10. 03.10.2021Näin Team Edux harjoitteli Vuokatissa
 11. 04.10.2021Isometsän elämäkerta ja muita hiihtouusia lyhyesti
 12. 22.10.2021Bolshunov ensi viikolla Olokselle – Tykkikisoista tulossa kovatasoiset
 13. 22.09.2021Auklandilta oma tuotemerkki
 14. 05.10.2021Pärmäkoski valmistautuu olympialaisiin parhaiden kausiensa reseptillä
 15. 08.10.2021Matti Heikkisellä sormensa pelissä Team Mäenpään uuden pääyhteistyökumppanuuden kanssa
 16. 12.10.2021Vuokatti Ski Team Kainuu haluaa menestyä sekä miesten että naisten viesticupissa
 17. 08.10.2021Hans Christer Holund ei tehoilla mässäile
 18. 14.10.2021Östberg ei vieläkään valmis täysipainoiseen harjoitteluun – jää pois korkeanpaikanleiriltä
 19. 29.09.2021Saako Northug kilpailla ensi talvena?
 20. 09.10.2021Hommelvik GP suorana – mukana Iversen ja Tönseth
 21. 29.09.2021Lauri & Verkku Diaries: Ensimmäiset hiihdot lumella ja legendaarinen Vuokatinvaaran testijuoksu!
 22. 12.10.2021Piippo harjoittelut syksyn onnistuneesti Denverissä
 23. 30.09.2021Näin Skandinavia Cupia hiihdetään ensi talvena  – Suomelta jää yksi viikonloppu väliin
 24. 24.09.2021Tässä tulevan talven Visma Ski Classics -sarjan tallit
 25. 29.09.2021Podcast: Jasmi Joensuu ja Heli Heiskanen puhumassa rullahiihdosta
 26. 06.10.2021Hiihtoviikko-podcast: Harjoittelu ensilumilla - Mieto muistelee Ramsauta ja Jerismajaa
 27. 12.10.2021Frida Karlsson: "Eniten kehitystä tulee lähellä rajoja"
 28. 08.10.2021Ilkka Jarva puhuu Valmentajan äänellä -podcastissä huippuvaiheen valmennuksesta
 29. 13.10.2021Hiihtoviikko-podcast: Vieraana Simo-Viljami Ojanen – Mieto muistelee omaa loppusyksyn harjoitteluaan
 30. 22.09.2021Ensimmäinen jakso uudesta podcastistä on julkaistu!