Martikainen: Kahden rintaman taistelua

Lyhyen talven selkä on taittunut, ja pyöräilijä herää unestaan uuteen kukoistukseen. Joskin kukoistus on täysin pyöräilemättömän talven jälkeen totaalisen päinvastainen adjektiivi kuvaamaan sitä, miten homma alkaa pyörimään. Kenties voitaisiin totuuden nimissä puhua nihkeydestä, jalattomuudesta tai jopa täydellisestä koomasta, kun viitataan pyöräilykuntoon.

Hiihto ei siltä osin tee hyvää, ainakaan välittömästi. Mutta kokemus opettaa, että ajamalla se paranee. Tavoitteemme Jarmon kanssa on vasta loppukesässä, eli elokuun lopussa ajettavissa parapyöräilyn MM-kisoissa, joten niiltä osin aika tuskin loppuu kesken.

Tilanne on itselleni tuttu myös muutamilta viime vuosilta; keväällä myöhään pyörän päälle, siitä keskenkuntoisena kisoihin, ja tavoitteena on olla kunnossa SM:ssä kesäkuun lopussa. Olen onnistunut tavoitteessa kohtalaisesti viime vuosina (tempo 3. ja 4., maantie 4. 2013), ainakin tulosten osalta, mutta toisaalta on vaikeaa pitää kuntoa itsessään onnistuneena, kun muistaa vielä tuoreeltaan minkälaista ajaminen vielä muutama vuosi sitten täysipäiväisen ajamisen aikaan.

Joka tapauksessa prioriteetit ovat tänä vuonna erilaiset; minun on laitettava henkilökohtaiset ambitioni sivustalle, ja suunnattava tekemiseni yhteisiin päätapahtumiimme. Koen itseni tässä suhteessa lähinnä suorituksen mahdollistajaksi, enkä niinkään itse pääosassa olevaksi urheilijaksi. Tässä uudenlaisessa fokuksessa on myös tarkasteltava omia tekemisiä toisaalta pitäen mielessä suuri kunnioitukseni Jarmoa kohtaan urheilijana, ja toisaalta kunnioitukseni Chebici-teamia kohtaan.

Onneksi nämä pyöräilyn eri muodot tukevat toisiaan, eli Teamin väreissä kilpailemiseni vahvistaa suorituskykyä kauden päätavoitetta kohti, samoin kuin tandemilla harjoittelu ja kilpailu taas parantaa suorituskykyäni "normaalissa" pyöräilyssä. Oli miten oli, tätä kahdella suunnalla käytävää kehitystä ja omistautumista on luvassa. Omat vaikeutensa se tulee asettamaan sekä käytännössä että periaatteellisina valintoina. On mahdollisesti tingittävä henkilökohtaisista kisoista yhteisen tavoitteemme eteen. Teamia unohtamatta.

Aloitimme Jarmon kanssa yhteistreenit juuri viime viikolla Haapavedellä, eli olin tandemin selässä ensimmäistä kertaa tänä vuonna, ja toista kertaa koskaan. Ohjastaminen oli kuitenkin jäänyt selkäytimeen kohtuullisen hyvin, ja laitoin vauhtia jo Jarmon kotitalon pihasta poisjohtavalla hiekkatien pätkällä niin, että kyydittävä alkoi jarruttamaan polkemistani omilla polkimillaan. Homma oli kuin pyörällä ajo; kun kerran opettelet, niin osaat sen aina.

Teimme lyhyehkön, mutta tehokkaan setin. Tarkoitus oli totutella pyörän päälle, eikä sitä varten ole aina parasta hieroa pitkää ja kevyttä, etenkään raa´assa kevätilmassa, jossa leijailee vielä kaiken päälle reilusti pienhiukkasia rasittamassa hengityselimiä. Vuosia jatkuneena ongelmananihan ovat olleet pitkät ja toistuvat allergiset nuhat keväisin. Tästä syystä en juurikaan aseta kilpailullisia tavoitteita keväälle. Harmi sinällään, että Suomen pyöräilykausi on tärkeiden kisojen osalta noin 70%:sesti ohi toukokuun jälkeen. Mutta ei voi minkään.

Käytimme setissämme Powertap-tehonmittauskiekkoa mittamaan tuottamamme tehon, sillä meillä oli vertailukohta viime vuoteen, kun Jarmo ja Marko Törmänen ajoivat vastaavanlaisen kovan vedon samalla reitillä, joskin myöhempänä ajankohtana ja hyvin leireilleenä. Saimme tuupattua tauluun tehon, joka on hyvä, muttei vielä samalla tasolla viimevuotisen kanssa. Toisaalta, tarkoituksemme oli ajaa rennohko, loppua kohti kiihtyvä veto. Ja toden totta, tehomme oli vedon toisella puolikkaalla lähes viime vuoden lukemissa, eli kaudelta on lupa odottaa paljon, vaikka kyseessä olikin vain pieni vilaus suorituskykyymme.

Asiaan perehtymättömille tehonmittauksesta muutama sananen: teho kertoo kuinka kovaa pyörä kulkee. Tehoa käytetään vakioimaan testiolosuhteita mm. laboratoriotesteissä testiasemilla samaan malliin kuin juoksumaton vauhtia tai kulmaa. Mitä enemmän tehoa, sitä enemmän vauhtia, kun kaikki muu pysyy samana. Myös tandemyhdistelmän painoa tai ilmanvastusta pienentämällä vauhti saadaan nousemaan, vaikka teho ei nousisi. Me pyrimme toki luonnollisesti molempiin, eli parempaan tehoon ja matalampaan ilmanvastukseen.

Aloitin myös henkilökohtaisen kilpailukauden Lattomeriajoissa Porissa. Ensimmäisenä huomiona seikka Suomen pyöräilyn tilasta; viivalla oli suuri määrä minulle lähes tuntemattomia nimiä, mikä on toisaalta todella hienoa, sillä uusia ja innokkaita kilpailijoita tarvitaan. Toisaalta, haittapuolia on kaksi: ensimmäinen nähtiin n. 1km neutraalistartin jälkeen, kun porukkaa lakosi hermostuneen kiemurtelun jälkeen kasaan Pinomäentien karkealla asvaltille. Toinen haittapuolista on se, että tämä uudempi kilpailijakunta on pääasiassa ikääntyneempää, tällä tarkoitan yli 25-vuotiasta, ajajakuntaa. Ei siinä mitään, mutta toivoisin heidän lisäkseen myös paljon uusia nuoria viivalle. Siinä, jos missä, on avain suomalaisen pyöräilyn nousuun.

Itse kilpailu sujui miten sujui. Tarkkailin tilannetta "kannelta" muutaman kierroksen. Kisan aikana yltynyt sivutuuli patisti minut kuitenkin parantamaan asemiani, jotten jäisi kannelle soittelemaan. Kiihtyneen vauhdin ansiosta jalat heräsivät talviunestaan, ja ajo alkoi jopa maittaa, mikä on itselleni ennen heinäkuuta ollut viime vuosina täysin tuntematon käsite. Valitettavasti – ja onneksi – en päässyt nauttimaan tästä tunteesta lisää, sillä teamikaverini Jarkko pääsi keularyhmään, ja osakseni jäi vain tarkkailla tilannetta.

Positiivisia on nykyään mahdollista vetää myös muista kuin omista kisasuorituksista, sillä TWD:n nuori Oskari Vainionpää oli heti startista asti irtiotossa, ja myös pysyi siellä koko päivän ottaen hyvän sijoituksen päivän kilpailussa. Toisaalta, myös erään toisen päivän kilpailulähdön osalta koin riemun hetkiä, sillä sen voittaja kuuluu – kuten Oskarikin – "valmennustalliini".Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 17.01.2021Viikonloppuna hiihdettiin kolme kisaa kotimassa – tässä tuloskatsaus
 2. 21.12.2020Tour de Skin ohjelma 2021
 3. 13.01.2021Lukijan mielipide: Avoin kirje Aluehallintovirastoille, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle sekä kuntapäättäjille kilpailujen järjestämisestä
 4. 02.01.2021Kyllönen ja Hyvärinen voittoihin Kuopiossa
 5. 18.01.2021Suomen joukkue Salpausselän Kisoihin
 6. 09.01.2021Björgenin anomus hylättiin - ei saa hiihtää Marcialongassa
 7. 27.12.2020Jari Isometsä: Tuottavuus ennen tuntimääriä, rytmitykseen huomiota
 8. 12.01.2021Salomon ja Atomic lanseeraavat uuden liikuteltavan maastohiihtositeen
 9. 21.12.2020Tässä Suomen joukkue Tour de Skille!
 10. 16.01.2021Ari Luusua onnistui parinkymmenen asteen pakkasessa – ”Rajua leikkiä, vaikka vauhtia ei pidetty”
 11. 17.01.2021Emil Iversen kiri Norjan mestariksi yhdistelmähiihdossa – Heikki Korpela sijalle 44
 12. 11.01.2021Vantaan Suomen Cupiin luvassa lunta taivaan täydeltä – Katso lähtölistat
 13. 08.01.2021Kläbo voittoon Norjassa ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 14. 20.01.2021La Diagonelan pakkanen puri rajusti myös suomalaisiin: Luusuan kisat vaarassa paleltumien takia – Roivas edelleen sairaalassa
 15. 21.12.2020Northugille linnatuomio
 16. 13.01.2021Martti Jylhä mukana kisaladuilla – tässä hiihdon Suomen Cupin viestijoukkueita
 17. 19.01.2021Visma Ski Classics -sarjan ykköstähdille pahoja paleltumavammoja La Diagonelassa – kaksi kilpailijaa vaarassa joutua amputaatioon
 18. 15.01.2021Seitsemän suomalaista mukana La Diagonelassa – raju lumentulo rajoittanut liikkumista Alpeilla
 19. 21.12.2020Ruotsi julkisti joukkueensa Tour de Skille
 20. 16.01.2021Ari Luusua hiihti kymmenenneksi Visma Ski Classics -kauden avauksessa
 21. 09.01.2021Näin Tour de Skillä jaetaan palkintorahoja
 22. 29.12.2020Kuopiossa hiihdetään kilpaa viikonloppuna – maajoukkuehiihtäjiä mukana
 23. 07.01.2021Suomen joukkuessa kaksi positiivista koronatestitulosta – myös Ruotsin Linn Svahnilla positiivinen testitulos
 24. 09.01.2021Parttimaa ja Virolainen voittoihin Hollolassa
 25. 04.01.2021Ylläs-Levi – Suomen Lapin taikaa keväthangilla
 26. 09.01.2021Johaug ja Röthe voittoihin Norjassa
 27. 20.01.2021Salomonilta uusi markkinoille karvapohjasuksi – valmistettu osin kierrätysmateriaalista
 28. 26.12.2020Harjoitusohjeita hiihtäjille 75 vuoden takaa
 29. 07.01.2021Väärä hälytys: Tour de Skin suomalaishiihtäjät terveitä
 30. 06.01.2021Pärmäkoski ennakoi loppukiritaistelua Tour de Skin takaa-ajoon