Virolaisministeri triathlonin puolimatkalla – onko Jürgen Ligi kovempi kuin Alexander Stubb?

Valga-Valka Helen Triatlonin lähtö. Kuva: järjestäjä

Valga-Valka Helen Triatlonin lähtö. Kuva: järjestäjä

Viron koulutuksesta ja opetuksesta vastaava ministeri jäi Stubbille ajallisesti, mutta toisaalta hän on selvästi vanhempi.

Triathlonin suosio kasvaa sekä Suomessa että ulkomailla. Myös osa eri maiden johtavista poliitikoista näyttää tuntevan vetoa lajiin. Suomessa valtiovarainministeri Alexander Stubb on osallistunut lukuisiin kilpailuihin ja etelänaapuri Virossa mallia näyttää Jürgen Ligi, joka toimii Viron opetus- ja tutkimusministerinä.

ValgaValkaHelenValgan triatlonkilpailun uintiosuus menossa. Kuva: järjestäjä

Kestävyysurheilu.fi kertoi aiemmin suomalaisten Iina Lumiahon ja Jarmo Rissasen menestyksestä Valga-Valka Helen Triatlonilla viime viikonloppuna. Samassa kilpailussa Jürgen Ligi kipaisi puolimatkan aikaan 4.52.46. Tämä toi kilpailussa sijan 56 yhteensä 207 osanottajan joukossa. Viisikymmentävuotiaiden sarjassa tulos oli toiseksi paras.

Virolaisministeri näytti rautaista kuntoaan uimalla 1,9 kilometriä aikaan 36.16, pyöräillen 90 kilometriä 2.30.58 ja juosten päälle puolimaratonin ajassa 1.42.48.

Kestävyysurheilu.fi uutisoi kaksi vuotta sitten Alexander Stubbin puolimatkan ennätyksestä Joroisten Finntriatlonissa. Tuolloinen ulkomaankauppaministeri pysäytti kellot aikaan 4.39.33, joka on noin 13 minuuttia virolaiskollegaa paremmin. Tosin on huomioitava, että 56-vuotias Ligi on Stubbia yhdeksän vuotta vanhempi. Mikäli puolimatka maistuu Stubbille vielä yhdeksän vuoden kuluttua, hän ei saa hidastua merkittävästi lähes viisi tuntia kestävässä koitoksessa.

AlexanderStubb finntriathlonVierumaki280614Alexander Stubb viime vuonna Vierumäen Finntriathlonilla. Kuva: Kestävyysurheilu,fi

Toisaalta lopullisen totuuden löytämiseksi miesten pitäisi kilpailla samaan aikaan samassa kilpailussa, sillä olosuhteet eri kilpailuissa ovat erilaiset matkan yhtäläisestä pituudesta huolimatta.

Jürgen Ligi on tehnyt mittavan uran politiikassa. Tällä hetkellä hän on ministeripostinsa lisäksi maata johtavan Reformipuolueen varapuheenjohtaja. Ligistä tuli kansanedustaja jo vuonna 1995 ja hän on toiminut Viron puolustus- valtiovarain- ja nyttemmin koulutus- ja tutkimusminiterinä.

Vuonna 2011 Ligi valittiin Financical Times -konserniin kuuluvan The Banker -lehden toimesta Euroopan parhaaksi valtiovarainministeriksi. Se on titteli, josta valtiovarainministeri Stubb voi tällä hetkellä kilpailla triathlonin ohella.

LigiCCJürgen Ligi vuonna 2012. Kuva: Foreign and Commonwealth Office/Creative Commons - kuvaa rajattu

Jürgen Ligi on innokas myös muissa kestävyyslajeissa. Hän osallistunut monta kertaa myös Viron suurimpaan hiihtomaratoniin Tartu Maratonille. Viime vuonna hän sivakoi 63 kilometriä aikaan 3.51.31

-Juho-Veikko Hytönen

Valga-Valka Helen Triatlonin tulokset

Premiumsport.fi

ulvang banneri