Ville Köngäs: Elämäni ensimmäinen Triathlon – 3 oppia itsestäni

Kuvituskuva. Kuva: Fitra

Kuvituskuva. Kuva: Fitra

Suomen Olympiakomitean asiakkuuspäällikkö Ville Köngäs kertoo mitä elämän ensimmäinen triathlon opetti pitkän linjan kestävyysurheilun ystävälle.

Kesäkuussa löysin itseni märkäpuvun sisältä jännittämästä uintiosuuden alkua ensimmäisessä triathlonissani. Itse kisa ja erityisesti siihen valmistautuminen opetti monta tärkeää asiaa itsestäni, tässä niistä tärkeimmät.

KongasVilleTeemu Ojapalo / Bullseye Photography

Ei muiden apinointi, vaan itseni maksimointi!

Aika usein me ihmiset valmistautuessamme johonkin uuteen, vilkuilemme sivuillemme ja kiinnostumme liikaa siitä mitä muut tekevät. Olen itse kokenut onnistuvani parhaiten silloin kun käytän kaiken ylimääräisen energian omien vahvuuksieni käyttämiseen, niin valmistautuessa kuin itse kisassakin. Tällä kertaa valmistautuminen meni omalta osaltani rennosti. Jos olisin tässä vaiheessa ollut liian kiinnostunut muiden tekemisestä tai ollut liian analyyttinen olisi todennäköisesti tullut hätä.
Itse kisassakin osasin, ehkäpä juoksu- ja hiihtotapahtumista saatujen kokemusten kautta, ottaa oman lähtöpaikkani rauhassa ja tehdä sen kuuluisan "oman suorituksen". Tiedän myös kokemuksesta kuinka yli-innokas höntyily pilaa sekä oman, että muidenkin kilpailun. Sitä ei tarvinnut tällä kertaa tehdä, vaan osasin luottaa omiin päätöksiini olematta liian kiinnostunut muiden tekemisistä. Luota itseesi, tunne omat vahvuutesi, mutta myös heikot kohdat.

KongasVille2Teemu Ojapalo / Bullseye Photography

Kiinnitä itsesi tavoitteeseen

Jokainen tietää, että tavoitteellinen tekeminen missä tahansa asiassa on tehokkaampaa kuin epämääräinen roiskiminen. Omalta osaltani olen ottanut tavaksi myös sen, että kiinnitän itseni tavoitteeseen hyvissä ajoin etukäteen. Minulle tavoitteeseen kiinnittyminen tarkoittaa sitä, että teen jonkin toimenpiteen, jonka jälkeen en voi perääntyä menettämättä kasvojani. Urheilussa se tapahtuu ilmoittautumalla kilpailuihin, jotka usein tarjoavat jotakin aivan uutta.

Tavoitteeseen kiinnittyminen lisää laatua harjoitteluun ja tekee arjesta hauskempaa. Olen jo kiinnittänyt itseni elämäni ensimmäiseen maastopyörätapahtumaan kun elokuussa poljetaan Jämi 84–tapahtuma Jämijärven maastoissa. Itseään ei kannata ottaa liian vakavasti, kaikkea ei tarvitse harjoitella etukäteen ja osallistumalla erilaisiin tapahtumiin löydät taatusti oman juttusi.

Ole utelias – pyydä apua!

Oppimiseen on muitakin reittejä kuin se kantapään kautta kulkeva. Onnekseni omaan suuren suun lisäksi määrättömästi uteliaisuutta, joka tässä yhteydessä näkyi niin, että sain valtavasti hyviä vinkkejä minua paljon kokeneimmilta triathlonisteilta. Samalla huomasin, että kannattaa vain rohkeasti kysyä, erityisesti ne tyhmät kysymykset. Saat taatusti vastaukset kysymyksiisi ja todennäköisesti joku on tehnyt karskeimmat virheet jo puolestasi.

1 + 1 = 3. Kannattaa siis rohkeasti kysyä kokeneemman apua ja olla utelias. Uusien asioiden aloittaminen vaatii aina ponnisteluja, mutta apua löytyy kyllä kun sitä osaa kysyä. Omalla kohdallani lähtötaso oli se, etten ollut uinut sitten ylä-asteen, juoksu oli tuttua ja pyöräily maantiepyörällä täysin uutta. Uteliaisuus kannattaa, nyt tiedän kaikista lajeista huomattavasti enemmän.

Urheilullisesti suoriuduin 750m uinnista, 30km pyöräilystä ja 7,5km juoksusta aikaan 2:01. Tekemistä siis riittää roimasti, mutta nyt työ on aloitettu ja ymmärrän ehkä pintapuolisesti mistä triathlonissa on kyse. Nyt vain nöyrästi harjoittelemaan...

Ja nyt, jos luit loppuun asti, niin miksi et samalla kiinnittäisi itseäsi seuraavaan tavoitteeseesi?

-Ville Köngäs

KongasVille3Teemu Ojapalo / Bullseye Photography

Ville Köngäs on Suomen Olympiakomitean asiakkuuspäällikkö ja innokas kestävyysurheilun harrastaja. Viime talvena Ville oli mukana StadiSuksee –projektissa, jossa joukko kuntoilijoita harjoitteli Finlandia-hiihtoon huippuvalmennuksessa ja välineillä. Blogissa pureudutaan kokemuksiin kestävyysurheilun harrastamisesta rennolla otteella.

Twitter: @villekongas

enervit tri paketti banner

Premiumsport.fi

ulvang banneri