Uudet kestävyyslajit kokeilussa osa 4: Maastotriathlon

Ansku maastopyöräilyosuudella. Kuva: Terhi Sillanpää-Reitti

Ansku maastopyöräilyosuudella. Kuva: Terhi Sillanpää-Reitti

Tässä juttusarjassa Kestävyysurheilu.fi tutustuu uusiin kestävyyslajeihin kuten rogainingiin, extremeruniin, seikkailu-urheiluun ja maastotriathloniin. Sarjan neljännessä osassa testissä on maastotriathlon.

Tällä kertaa Kestävyysurheilun tiimimme kävi testaamassa maastotriathlonia. Kyseessä oli Hollolan maastotriathlon, jota on järjestetty vuodesta 2011. Järjestelyistä vastasivat Oikea Reitti Oy ja Hollolan Urheilijat -46 hiihtojaosto. Ennen tätä kilpailua kävimme Suomussalmella Kainuun rastiviikolla juoksemassa neljä suunnistuskilpailua, ja Hollolan maastotriathlon oli meille siis viides kisastartti viikon sisään. Optimaalista valmistautumista, eikö?

Hollolan maastotriathlon mainostaa itseään kaikille sopivana triathlonina, ensikertalaisista huippu-urheilijoihin. Olikin mukava huomata samalta viivalta lähtevän sekä kokeneita triathlonisteja että rennolla asenteella lajia kokeilevia kuntoilijoita. Kyseessä olikin rento kuntotapahtuma, jossa oli tarjolla kaksi lyhyttä sarjaa. Pidemmässä sarjassa uintimatkana oli 900 metriä, maastopyöräilyä 21 kilometriä ja juoksua 6 kilometriä. Lyhyemmässä sarjassa uintiosuus oli 300 metrin mittainen, ja kaksi muuta lajia puolet pidemmän sarjan matkoista. Moniin triathlonkilpailuihin verrattuna Hollolan erikoisuutena oli siis reitti, jossa maantiepyöräilyn ja asfaltilla juoksun sijasta päästiinkin maastoon poluille ja pururadoille. Testiryhmästämme Topi rohkeni kokeilemaan pidempää matkaa, ja Anskulle riitti tällä kertaa lyhempi triathlonpyrähdys.

Hollolamaastri2Lyhyen sarjan startti. Kuva: Terhi Sillanpää-Reitti

Kisapäivän sää ei ollut houkutteleva: vettä satoi ja lämpötila oli vain +12. Uintiosuuden alkaessa +20-asteinen vesi ei tuntunutkaan niin inhottavan kylmältä kuin kuvittelimme. Sopivasti aurinkokin alkoi paistaa startin aikaan, ja sää pysyi mukavana kisan loppuun. Topi lähti pidempään uintiin märkäpuvussa, joka lämmitti mukavasti ja hieman kellutti. Lyhyemmässä sarjassa märkäpukuja ei kisaajilla yhtä paljoa näkynyt, vaan uima-asut vaihtelivat bikineistä triathlonasujen kautta märkäpukuihin. Anskun käyttämä triathlonasu oli käytännöllinen, sillä vaihtoalueella aikaa ei kulunut vaatteiden riisumiseen.

Uintiosuus jännitti meitä eniten, sillä uintia emme ole paljon harrastaneet. Molemmilla tämä ensimmäinen laji olisikin voinut mennä paremmin. Lihasten hapotus, veden nieleminen ja sen ulos köhiminen sekä muiden uimareiden jalkojen ja käsien väistely hidastivat etenemistä. Anskulla varta vasten tätä kilpailua varten harjoiteltu vapaauinti vaihtui nopeasti hitaampaan rintauintiin, jota Topikin yllätyksekseen joutui hetkittäin uimaan tässä kilpailussa.

Hollolamaastri1Topi uintiosuudella. Kuva: Terhi Sillanpää-Reitti

Järvestä rannalle noustessa olo oli hurja. Kenen jaloilla juoksen? Ei auttanut kuin raahautua vaihtopaikalle, nopeasti pyöräilyvarusteet päälle ja maastopyöräilyosuudelle. Jalat ja kädet spagettina yritimme pitää hyvää pyöräilyvauhtia ja parantaa sijoituksia hitaan uintisuorituksen jälkeen. Pyöräilyosuus oli teknisesti helppo ja siitä moni selvisi ilman maastopyörääkin. Reitin loppupuolella oli ainoa hieman teknisempää ajoa vaativa pätkä, jossa haasteena olivat sateen jäljiltä liukkaat juurakot. Lopussa lasketeltiin viimeinen mäki alas kisakeskukseen ja kiireellä vaihtopaikalle vaihtamaan lenkkarit jalkaan. Anskulla oli epäonnea juoksuosuudella kun heti ensimmäisellä juoksuaskeleella koko vatsan valtasi kivulias pistos. Tämä teki pökkelöjaloistakin entistä raskaammat...

Hollolamaastri5Topi maalisuoralla.

Maaliin lopulta selvittiin, ja kyllä muuten väsytti. Anskun suoritus kesti reilut 50 minuuttia, ja Topin pidempi lenkki 1h 43 min. Päällimmäisenä tunteena molemmilla oli pieni harmitus, mutta onneksi Extremerunillakin mukana ollut vahvistuksemme Suvi loi meihin hieman positiivista fiilistä onnistuttuaan omassa suorituksessaan hyvin. Tämän rankan kisaviikon jälkeen Kestävyysurheilun testiryhmämme palauttelee ja starttaa seuraavaan kisaan vasta kahden viikon päästä, jolloin tiedossa on mielenkiintoinen seikkailu: Porkkala Swimrun!

Hollolan maastotriathlonin muistilista:

  • Uskalla lähteä kokeilemaan, vaikkei kaikista lajeista olisi paljoa kokemusta

  • Tämän kisan pääsee läpi vaikka Jopolla, jos et omista maastopyörää

  • Märkäpuku helpottaa uintia ja lämmittää vilukissoja

  • Älä odota huippusuoritusta, jos starttaat viidenteen kilpailuun viikon sisällä...

  • Nopeuta vaihtoja asettamalla tarvittavat varusteet valmiiksi vaihtoalueelle

  • Älä ota niin vakavasti, tämä on mukava kuntotapahtuma!

-Topi Anjala & Ansku Asikainen

Hollolamaastri4Väsyneet kisailijat.

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri