Triathlonin pariin vuosi sitten - alittuuko Hawaijin Ironman-raja elokuussa?

Mikael Jämsänen.

Mikael Jämsänen.

Ex-liigakiekkoilija testaa kuntoaan Hollannin Ironmanilla.

Mikael Jämsänen on päättänyt yrittää mahdotonta tehtävää. Hänen unelmansa on osallistua triathlonin Hawaijin Ironman-kilpailuun lokakuussa. Kilpailuun ei kuitenkaan ilmoittauduta noin vain, vaan paikka on ansaittava jossain toisessa Ironman-kilpailussa.

Jämsäsen koitos on elokuun alussa Hollannin Ironmanissa, jossa hän pyrkii saavuttamaan paikan Hawaijilla sijoittumalla kolmen parhaan joukkoon omassa ikäsarjassaan.

­­Mistä innostus triathloniin kumpusi?

SM-liigassakin jääkiekkoa pelannut 38-vuotias Jämsänen on ehtinyt nähdä elämässään huippu-urheilun hienojen hetkien lisäksi myös elämän varjopuolia. Triathlonin Jämsänen löysi juuri silloin kun oli vaikeinta.

-Ajauduin triathlon pariin elämänkriisien keskellä, triathlon antoi minulle elämänvoimaa ja rohkeutta mennä eteenpäin, hän kertoo.

Lajin pariin hän on ajautunut vasta viime vuonna. Jämsänen kehuu lajia innostavaksi ja hän ketoo rakastavansa uintia, pyöräilyä ja juoksua.

-Triathlon edustaa minussa uskoa, voimaa ja rakkautta, sekä hyvien ja tärkeiden asioiden edistämistä. Laji pelasti elämäni vaikeiden olosuhteisen keskeltä vuosi sitten, nyt annan sille kaikkeni.

Kaikkensa miehen pitää todella antaa, jotta paikka Hawaijilta irtoaisi. Viime syksynä Jämsänen läpäisi elämänsä ensimmäisen Ironman-kisan kahteentoista ja puoleen tuntiin. Paikka ikäryhmän kolmen parhaan joukossa vaatisi noin yhdeksän ja puolen tunnin alitusta eli kolmen tunnin tulosparannusta. Tavoite vaikuttaa kovalta, ellei jopa mahdottomalta.

Mahdottomia Jämsänen on tehnyt jo aiemminkin. Hän oli mukana muuttamassa isyyslakia, jonka eduskunta hyväksyi viime talvena. Tämä mahdollistui vain ankaralla työllä ja itseensä uskomalla. 

-Ironman Kona Hawaji on minun unelmani, sinne pääseminen vuodessa lajin aloittamisesta on ikään kuin mahdoton tehtävä, sen toteuttaminen on päämäärä, jonka haluan saavuttaa. Tässä projektissa on vähän samaa sisältöä kuin isyyslain muuttamisessa – mahdottomasta mahdollista, Jämsänen kertoo.

Viimeiset viikot Jämsänen on treenannut erittäin tosissaan. Päivätyöt rajoittavat hieman treeniä, mutta käytännössä viikkoon on mahtunut yli 20 tuntia treeniä.

-Jokaisessa treenissä on aina omat sisältönä, jossa tavoitellaan voimaa, kestävyyttä, nopeutta, hän kertoo.

Jämsäsen mukaan harjoittelu on ollut hyvin määrätietoista, ammattimaista ja palkitsevaa.

-On ollut uskomatonta huomata, miten kroppa on kestänyt tämän kaiken ja samalla kehitys on ollut nopeaa, hän kuvailee.

Jämsänen tutustui lajiin viime vuonna muutaman perusmatkan ja puolimatkan kautta. Meksikon Cozumelissa toteutettu Ironman antoi viimeisen kipinän unelman yrittämiselle. Jämsästä on valmentanut tanskalainen Frank Jacobsen, joka tekee Jämsäselle viikottaiset treeniohjelmat.

Aikaisemmasta urheilutaustasta jääkiekkoilijana Jämsäsen mukaan ei ole suoraan hyötyä triathlonissa, mutta urheilu on aina urheilua.

-Kyky harjoitella kovaa ja olla määrätietoinen päästääkseen tavoitteeseen on varmasti asia joka minussa ollut myös ammattijääkiekkoilijana. Itsensä voittaminen, sinnikkyys ja koskaan ei luovuteta -asenne ovat urheilussa aina läsnä, vaikka lajeina nämä kaksi eroavat kuin yö ja päivä, Jämsänen kuvailee.

-Kaikki on ollut alussa vaikeaa ja raskasta, kun olen niin uusi lajin parissa, matka on ollut pitkä. Tavoite, halu ja innostuneisuus on kuitenkin kova, se on auttanut paljon. Olen joutunut opettelemaan kaiken alusta, jokainen laji on ollut haaste minulle oppia ja kehittyä näin lyhyessä ajassa sille tasolle kuin sen pitää olla elokuun 2. päivä Hollannissa. Uskon vahvasti omiin kykyihini onnistua, uskon tämän unelman toteutumiseen. 

Vajaan parin viikon päästä nähdään, mihin Jämsänen Maastrichtissa pääsee. Triathlon pysyy mukana elämässä: kävi miten kävi.

-Tavoittelen ammattilaisuutta, minulla on maailman parasta triathlonvalmennusta ja tietoa taustalla, minulla on intohimoa ja paloa, tämä on varmasti yhdistelmä joka auttaa minua ja vie eteenpäin triathlonistina.

-Olen suuresti kiitollinen kaikille jotka ovat mukana matkassani, yhteistyökumppaneille ja tukijoilleni, jotka tekevät tämän kaiken mahdolliseksi. He ovat minulle voimavara nyt ja tulevaisuudessa. Haluan viedä lajia eteenpäin Suomessa, innostaa nuoria kouluissa ja nostaa lajin tunnettavuutta. Laji antaa elämänvoimaa jokaiselle ja tuo positiivista sisältöä elämään, hän sanoo.

-Juho-Veikko Hytönen

Mikael Jämsäsen triathlonprojektista ja siihen liittyvästä hyväntekeväisyystyöstä voi lukea lisää hänen kotisivuiltaan.

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri