Maastotriathlonia on mahdollista kokeilla Imatran SM-kisoissa

Kuvituskuva. Kuva: Fitra

Kuvituskuva. Kuva: Fitra

Uintiosuudet on pyritty pitämään lyhyenä, jotta osallistumiskynnys madaltuisi.

Kestävyysurheilu.fi kertoi maastopyöräilijä Sonja Kallion debyytistä maastotriathlonilla Kataloniassa. Ihan Espanjaan asti ei tarvitse matkata, mikäli haluaa lajia kokeilla. Imatralla järjestetään syyskuun alussa Imatra BaseCamp Triathlon, joka on samalla maastotriathlonin SM-kilpailu.

Kilpailu järjestetään Holiday Club Saimaan kylpylähotellin ympäristössä Imatran kupeessa, mutta Lappeenrannan kaupungin puolela.

SM-kisassa ja päämatkalla uidaan kilometrin, poljetaan 40 kilometriä ja juostaan kymppi. Junioreilla ja ikämiehillä ja -naisilla matkat ovat 500metriä, 20 kilometriä ja vitonen. Aivan nuorimpien sarjoissa mennään sapluunalla 250m, 10km ja 5km. Lyhimpiä reittiä käytetään myös harrastesarjoissa.

Kilpailunjohtaja Aki Keskisen mukaan ei tarvitse olla SM-tason maastopyöräilijä, maastojuoksija tai triathlonisti osallistuakseen tapahtumaan, vaan kaikki ovat tasosta riippumatta tervetulleita.

Keskisen mukaan maastotriathlon on maailmalla suurempi laji kuin Suomessa, mutta kotimaassakin on pikkuhiljaa herätty siihen, että kolmen lajin yhdistelmäkisassa voi kamppailla myös asfaltin ulkopuolella.

Uintiosuudet lyhyitä

Imatralla tapahtumaa järjestetään monen toimijan yhteistyönä. Mukana ovat Uinti Imatra, Imatran Urheilijat, WillTri Lappeenranta ja Imatra Base Camp Oy.

-Halusimme tuoda triathlonia näkyviin maakunnassa. Idea maastokisaan tuli alueen loistavista maastoista ja siitä, että haluamme tarjota jotain erilaista. Samalla muuten varsin lyhyt kotimaan triathlonkausi saa hivenen pidennystä, valaisee Keskinen.

Maastotriathlon eroaa "tavallisesta" triathlonista pyöräilyn ja juoksun suhteen. Uinti suoritetaan järvessä ja se on Imatra BaseCamp triathlonissa itseoikeutetusti Saimaassa.

-Uinti on pidetty lyhyenä jotta kaikilla on mahdollisuus kokea triathlon. Veden lämpö on normaalisti 16-18 astetta, eli uintiolosuhteet ovat hyvät, Keskinen valaisee.

MTB-reitti hyvin ajettavaa

Maastopyöräreitti on maastomaraton-tyyppinen ja suunniteltu siten, että se ei sisällä liian teknisiä osuuksia. Lisäksi se on kokonaisuudessaan hyvin ajettavaa uraa ja polkua. Juurakoita ja kivikoita on kangasmaastossa muutenkin vähän, eikä sadekaan olennaisesti pehmennä reittiä. Kierroksen pituus on yhdeksän kilometriä.

-Hyödynnämme osaa Imatra MTB:n reitistä, se on saanut runsaasti kiitosta osallistujilta. Pururataa tai asfalttia ei juurikaan ajeta.

Juoksu fyysistä, muttei teknistä

Juoksussa kierretään viiden kilometrin juoksureittiä, joka on fyysinen, mutta teknisesti helpohko. Juoksualusta on hiekkaa ja polkua ja lähellä kilpailukeskusta juostaan myös lyhyt asfalttiosuus.

-Molemmilla reiteillä korkeuseroja on jonkin verran, samalla pääsee näkemään eteläisen Saimaan upeita luontomaisemia.

Imatra BaseCamp triathlon on siis oiva tilaisuus kokeilla miltä kolme perinteistä lajia tuntuvat yhdessä. Monen kotoa saattaa löytyä maastopyörä, muttei maantiepyörää, joten välineiden puutekaan ei ole kaikille enää tekosyy.

- Maasto tekee kilpailusta rasittavan ja vaihtelevan niin pyöräilyssä kuin juoksussa. Maastossa pyöräily ja juokseminen ovat myös todella hauskaa! Peesailemalla ei pärjää, oma suoritus korostuu. Maastopyöriä on triathlonisteilla, mutta myös muiden lajien harrastajilla jo paljon. Haluamme tarjota kaikille heille mahdollisuuden kokeilla triathlonia, Keskinen sanoo.

Tekemistä myös muille

Triathlonin ohella tapahtumassa on myös joukkueviesti, jossa yritykset tai urheiluseurat voivat ottaa yhteen. Koko perhe on tervetullut tapahtumaan, vaikka kaikkia kestävyysurheilu ei kiinnostaisikan.

-Kilpailu järjestetään Rauhassa yhteistyössä Holiday Club Saimaan kanssa. Alue on Suomen suurimpia matkailukeskuksia, tarjolla on runsaasti mahdollisuuksia ajanviettoon niin lapsille kuin aikuisillekin. Kylpylä, Angry Birds puisto, seikkailupuisto, leikkipuisto, ruokaravintolat, ostoskeskus ja kaikki alueen palvelut ovat aivan vieressä. Kannattaa tulla tutustumaan hienoon matkailualueeseen isommallakin porukalla, vinkkaa kilpailunjohtaja.

Tapahtuma käydään lauantaina 5. syyskuuta kello 12 alkaen porrastetusti. Ilmoittautuminen päättyy SM-sarjojen osalta 26.8.2015. Lyhyen matkan harrastesarjaan on mahdollista jälki-ilmoittautua paikan päällä kilpailukansliassa kisalauantaihin kello 10:00 mennessä.

Miesten yleisessä ja naisten yleisessä SM-sarjassa on rahapalkinnot. Muissa sarjoissa jaetaan tavarapalkintoja. SM-mitalin voi saada vain kilpailija, joka kuuluu jäsenenä Suomen Triathlonliiton jäsenseuraan.

Lisätietoja Imatra BaseCamp-triathlonin sivuilla

Premiumsport.fi

ulvang banneri