Havaiji Ironman 2011 - raportti

chrissiewellingtonintroAntti Perälän kirjoittama raportti Havaijin Ironman-kisan kulusta.chrissiewellington2007bChrissie Wellington voitti Havaijilla myös 2007. Photo by: Bakke-Svensson/IronmanViime viikonloppuna käytiin Havaijin Big Islandilla legendaarinen triathlonkisa Havaiji Ironman.Tulokset on jo raportoitu, mutta tässä jutussa käyn vielä tarkemmin läpi kisan jännittäviä vaiheita.

Lähtölaukaus Kailua-Konan lahdella ammuttiin matkaan perinteiseen tyyliin pienellä kanuunalla klo. 19.30 Suomen aikaan lauantai-iltana. Eliittiryhmän startti oli tänä vuonna erotettu muista kilpailijoista ja ammuttiin matkaan puoli tuntia ennen muita urheilijoita. Tällä pyrittiin välttämään hirveä kaaos joka väistämättä syntyy aina isojen triathlonkisojen uinnin alkumetreillä. Itse en tätä etukäteen tiennyt, mutta onneksi olin tarpeeksi ajoissa tietokoneella nettistreamia availemassa.

Keli oli tänä vuonna Havaijin tyyppiolosuhteisiin nähden suorastaan ihanteellinen. Tuulta ei ollut pitkään aikaan juuri lainkaan ja lämpötilakaan ei heti kohonnut aivan sietämättömiin lukemiin. Tämä soi mahdollisuuden koville tuloksille, joita myös nähtiin.

Miesten kisa

Miesten kärkiuimarit alkoivat erottua jo hyvissä ajoin. Tutut ennakkosuosikit olivat kaikki kärjen tuntumassa. Jo monen vuoden ajalta tutuksi tulleeseen tyyliin Andy Potts oli se, joka uinnissa repi eroa muihin ja saapuikin reilun etumatkan tullen vaihtoalueelle.

Pyöräilyosuudella mentiin yllättävän pitkään yhtä matkaa suurella porukalla. Andy Potts ajettiin aika pian kiinni ja aivan ennakkospekulaation mukaan hän alkoi pian jäädä tasaisesti kärjen vauhdista. Kun poljettiin pohjoista kohti suunnilleen puolimatkassa sijaitsevaa Hawin kaupunkia kohti, oli mukana vielä melkein 30 hengen suuruinen kärkiporukka. Peesaaminenhan on Havaiji Ironmanissa tuttuun täysmatkojen tyyliin kiellettyä, joten tasaisessa jonossa mentiin noin 10 metrin välimatkoin. Kovana pyöräilijänä tunnettu Yhdysvaltojen Chris Lieto kävi välillä kärjessä kokeilemassa, miten muut reagoivat vauhdin lisäykseen, mutta hänkään ei vielä tässä vaiheessa katsonut tarpeelliseksi alkaa eroa repiä. Saksan Andreas Raelert oli saanut tällin kasvoihinsa ilmeisesti törmätessään toimitsijaan uintiosuudelta pyöräilyyn siirryttäessä ja hänen silmäkulmansa vuotikin verta jonkin verran pyöräilyosuudella.

Välittömästi Hawin kääntöpaikan jälkeen Chris Lieto yritti eroon, mutta pian muodostui kärkiryhmä, jossa olivat Liedon lisäksi Craig Alexander, Marino Vanhoenacker ja Luke McKenzie. Yllättävän sopuisasti edettiinkin todella pitkään. Vasta pyöräilyn loppukilometreillä Chris Lieto teki eroa muihin kärkinimiin ja näin hän tuli jo kolmantena vuotena peräkkäin ensimmäisenä toiseen vaihtoon. Pyöräosuus sujui häneltä aikaan 4:18.31, joka oli kautta aikojen toiseksi kovin osuusaika Havaiji Ironmanissa. Eroa muihin ei kuitenkaan ollut läheskään niin paljon, kuin Lieto oli varmasti etukäteen suunnitellut. McKenzie, Alexander ja Vanhoenacker olivat 2.45min. perässä. Varsinkin hirmujuoksijana tunnetun Craig Alexanderin sijoittuminen noin korkealle pyöräosuuden jälkeen mahtoi luoda kauhua kanssakilpailijoiden mieleen. Alexander ei koskaan aikaisemmin ollut vetänyt lähellekään samanlaista vauhtia pyörällä ja yleensä hänen takamatkansa kärkeen oli toisessa vaihdossa paljon suurempi. Tyynissä olosuhteissa kaikki kuitenkin pistivät pyörän selässä parastaan. Toisena tulleen kolmikon jälkeen saapuivat Dirk Bockel (+3.15), Andreas Raelert (+3.48), Raynard Tissink (+5.45) ja Faris Al-Sultan (+6.35).

Maraton alkoi tuttuun tyyliin. Lieton meno kärjessä näytti vaikealta ja takana saalistajat suorastaan vainusivat saaliinsa vaikeudet. Erittäin nopeasti vaihdosta suoriutunut Alexander aloitti juoksun totutun kovaa ja karistin pian Vanhoenackerin ja McKenzien, jotka tulivat hänen kanssaan vaihtoon samaan aikaan. 6 mailin kohdalla Alexander ohitti Chris Lieton, jonka meno oli todella vaikean näköistä. Takaa tulevista Andreas Raelert piti hirmuista vauhtia maratonin alkukilometreillä ja juoksi jopa Alexanderia kovempaa. 8 mailin kohdalla Alexander oli kärjessä, perässään Raelert (+3.00), Lieto (+3.25), McKenzie (+3.55) ja Vanhoenacker (+4.10). Tässä vaiheessa Lieto joutui heittämään juoksun kävelyksi ja oli selvää, että takaa tultaisiin kohta ohi useamman miehen toimesta. 10 mailin kohdilla myös Vanhoenacker joutui yllättäen vaikeuksiin ja pisti kävelyksi. Kauempaa tulevista Australian Pete Jacobs piti hirmuista vauhtia ja oli aloittanut nousun kohti kärkeä. Myös Raynard Tissink eteni hyvin, vaikka oli ollut taudissa ennen kisaa ja oli jo miettinyt vetäytymistä koko koitoksesta.

Maratonin puolimatkassa Alexander johti 2.30 Andreas Raelerttia, joka oli pikkuhiljaa saanut eroa supistettua. Tässä vaiheessa kärkikaksikko oli reittiennätysvauhdissa ja kisa voitosta oli todella alkanut. Raelert alkoi kuitenkin pian tämän jälkeen hävitä aikaa ja Alexanderin etumatka alkoi taas kasvaa. Crowie näytti suorastaa lentävän. Kun 10 mailia oli kisaa jäljellä, Alexander oli edelleen ennätysvauhdissa. Luc Van Lierden 15-vuotta vanha reittiennätys 8:04.08 oli siis vihdoin todellisen uhan alla. Sääolosuhteet olivat muuttuneet kuumiksi ja tuulikin oli hieman yltynyt, mutta silti olosuhteet olivat Havaijin kisaolosuhteiksi yllättävän hyvät. Maratonin 17 mailin paalulla Raelert jatkoi hiipumistaan. Eroa Alexanderiin oli jo 4.25 ja hurjaa kyytiä edennyt Pete Jacobs saavutti häntä. Maili tästä eteenpäin Jacobs ohittikin Raelertin, mutta oli siinä vaiheessa jo 5min. Alexanderia perässä.

20 mailin kohdalla Alexander höyrysi kärjessä tasaiseen tahtiin. Seuraavina tulivat Jacobs (+4.42) ja Raelert (+5.52), kun taas neljäntenä edennyt Dirk Bockel oli jo 8.10 perässä. Alexander näytti aivan siltä kuin juoksisi 10km kisaa Ironmanin maratonosuuden sijaan. Hän oli selkeästi matkalla jo kohti kolmatta Havaiji Ironmanin voittoa. Takana ”jojoefekti” oli kilpailijoiden keskuudessa vahvimmillaan. Jacobsilla oli puolestaan vaikeaa ja Raelert sitkeästi taistellut Raelert saavutti häntä. Pian Raelert oli taas sijalla 2, mutta jo 7min. Alexanderia perässä.

Viime kilometreillä Alexander oli edelleen reittiennätysvaiheessa. Tästä hän ei kuitenkaan tuntunut välittävän, vaan tuuletteli iloisesti yleisölle. Joko Alexander ei tiennyt reittiennätyksen olevan hänen ulottuvillaan tai sitten hän ei mokomasta todellakaan piitannut. Viimeisillä sadoilla metreillä hän otti kuitenkin spurtin ja tuli uusi reittiennätys näki sittenkin päivänvalon. Alexanderin voittoaika oli 8:03.56, joka alitti 12 sekunnilla Luc Van Lierden vanhan ennätyksen. Maraton sujui häneltä aikaa 2:44.03.

Kakkossijasta käytiin huima taisto. Pete Jacobs veti lopulta pidemmän korren tässä kisassa tullen maaliin ajassa 8:09.11. Hänen maratonaikansa oli 2:42.29, joka oli päivän nopein. Andreas Raelert oli jo toisen kerran urallaan kolmas ajalla 8:11.07. Luxemburgin Dirk Bockel teki elämänsä kisan ja sijoittui neljänneksi. Viides oli saksan kokenut konna Timo Bracht.

Naisten kisa

Naisten kisasta tuli kerta kaikkiaan huikea taisto. Kaikki etukäteen esitetyt spekulaatiot saattoi heittää romukoppaan. Kaikki merkit ennen kisaa viittasivat Chrissie Wellingtonin ylivoimaiseen hallintaan alusta loppuun, mutta totuus tämän vuoden kisassa oli lopulta aivan toinen.

Chrissie Wellington oli viimeisellä pitkällä pyörälenkillään 2 viikkoa ennen kisaa kaatunut kovassa vauhdissa renkaan puhjettua yllättäen. Niin hänellä olikin kisan alkaessa ruhjeita eri puolella kehoa, mutta haastattelussa hän vakuutti olevansa valmis taitelemaan voitosta. Uintiosuus osoitti, että hän ei ollut aivan oma itsensä, vaan tappiota naisten kärkeen tuli noin 9 minuuttia ja moneen suureen ennakkosuosikkiinkin nähden yli 5 minuuttia. Henkilökohtaisesti uskoin Wellingtonin kuitenkin pyörän selässä riuhtovan sen verta hirmuista vauhtia, että kärkeen siirtyminen olisi vain ajan kysymys. Näin ei kuitenkaan käynyt. Julie Dibens oli se, joka piti pyöräosuudella kovinta vauhtia. Kääntöpaikalla Hawissa hän johtikin toista kovaa ennakkosuosikkia Caroline Steffeniä jo 7.30. Heistä seuraavina käänsivät Leanda Cave ja Rachel Joyce, mutta he menettivät aikaa sekä Dibensiin, että Steffeniin. Kun pyöräilyä oli takana 70 mailia, oli Julie Dibens vain 15 minuuttia miesten kärkeä perässä. Hän etenikin aivan hirmuista vauhtia kohti vaihtoa.

Julie Dibens tuli vaihtoon ylhäisessä yksinäisyydessä ja kellotti pyöräilyajakseen peräti 4:44.14, joka oli uusi osuusennätysaika Havaiji Ironmanissa. Caroline Steffen oli jo 11.05 perässä ja Leanda Cave peräti 16.23. Heitä seurasivat Rachel Joyce (+16.47), myös hirmukovan pyöräilyn vetänyt Karib Thuering (+20.36) ja Chrissie Wellington (+21.46). Kun 3 mailia oli juostu, Dibensin meno näytti edelleen ihan hyvältä. Ero Steffeniin oli 9.35. Takana Wellington oli aloittanut maratonin tosi kovaa ja oli jo viides. Myös viime vuoden mestari Mirinda Carfae oli kovassa lyönnissä ja eteni vain hieman Wellingtonia hitaammin. Heidän keskinäinen ero oli hieman yli 3 minuuttia. Maratonin viiden mailin pyykillä tapahtui se mitä monet olivat Dibensin kohdalla ennakoineet. Juoksu alkoi painaa ja hänen oli pakko kävellä. Vain hieman myöhemmin Steffen ohittikin hänet. Myöhemmin selvisi Dibensin keskeyttäneen, kun maratonia oli juostu 8 mailia.

6 mailin kohdalla Chrissie Wellington oli juossut jo 2.35 Caroline Steffeniä kiinni ja laskujen mukaan tuli hänet saavuttamaan 23 mailin tienoossa. Mirinda Carfae eteni Wellingtonin kanssa kovinta juoksuvauhtia ja he etenivät suunnilleen samaa vauhtia. Wellingtonilla ja Carfaella oli kuitenkin vielä takaa ajettavaa yllin kyllin, kun taas kärjessä hurjassa iskussa oleva Leanda Cave ohitti Steffenin. Kun maratonia oli takana 8 mailia, oli tilanne seuraava: Steffen kärjessä, Cave (+3.15), Joyce (+4.15), Dibens, joka keskeytti hetkeä myöhemmin (+4.40), Wellington (+5.05) ja Carfae (+9.45). 10 mailin kohdalla tilanne oli Steffen, Cave (+3.12) ja Wellington (+4.05).

Maratonin puolimatkassa Wellington sai Caven jo näköpiiriinsä ja eroa Steffeniin oli enää vain 2.10. Vain pari mailia myöhemmin Wellington saavutti Caven ja painoi saman tien vastustamattomasti ohi. 16 mailin paalulla Steffen oli enää minuutin Wellingtonin edellä. Takana tulivat Cave (+1.30) ja Joyce (+4.40). Kauaa ei tarvinnut väistämätöntä odottaa, vaan Wellington otti Steffenin kiinni ja veti rinnalla kunnon spurtin saadakseen eroa aikaiseksi, jota myös alkoi syntyä. Mirinda Carfae oli tässä vaiheessa 4min Wellingtonia perässä ja juoksi jopa kovempaa vauhtia.

20 mailin kohdalla tilanne oli todella jännittävä. Chrissie Wellington oli siirtynyt tutulle paikalleen Havaiji Ironmanin kärkeen. Caroline Steffen oli 2.00, Leanda Cave 2.50 ja Mirinda Carfae 4.00 perässä. Mailia myöhemmin Steffen alkoi hyytyä ja joutui kävelemään. Carfae puolestaan laittoi pökköä pesään ja eteni suorastaan kuin olisi saanut siivet selkäänsä. Maili 22 muodostui lopulliseksi veden jakajaksi. Carfae latoi vauhdilla ensin Caven ja sitten Steffenin ohi. Tästä Carfae sai vain uutta puhtia ja pisteli seuraavan mailin jopa 50 sekuntia Wellingtonia kovempaa. Näin oli Chrissie Wellington ensi kertaa urallaan tilanteessa, että joku hänen veroisensa juoksija hengittää niskaan näin lähellä maalia. Takana Leanda Cave pisti sen verran rivakasti tossua toisen eteen, että ohitti väsyneen Steffenin. Loppu oli ehkä hienoin taistelu, mitä olen koskaan Havaijilla nähnyt. Wellington ei loppujen lopuksi ollut vielä valmis taipumaan ja otti jo uran neljännen voittonsa huikealla ajalla 8:55.08. Mirinda Carfae jäi vain 2.49. Molemmat kärkinaiset latoivat maratonin huikeaan aikaan, Wellington 2:52.41 ja Carfae vieläkin nopeammin 2:52.09. Leanda Cave taisteli kolmanneksi ennen lopussa aivan hämärän rajamaille taistellutta Rachel Joycea. Pahasti viimeisillä maileilla hyytynyt Caroline Steffen oli viides. Tunteet saivat monet maalialueella valtaansa. Monet joutuivat myös ensiaputelttaan rankan suorituksen jäljiltä.

Näin tuli tämän vuoden Havaiji Ironman päätökseensä. Ehdottomasti oli valvomisen arvoinen tapahtuma. Naisten kisa oli todella jännittävä ihan viimeisille kilometreille saakka. Kaikkien vaikeuksin jälkeen Chrissie Wellington osoitti kuitenkin olevansa edelleen lajin valtiatar ja säilytti voittamattoman putkensa ironman-matkalla. Myös miesten voittaja Craig Alexander teki monella tavalla historiaa. Hän rikkoi 15-vuotta vanhan reittiennätyksen, jonka lisäksi hänestä tuli 38-vuotiaana vanhin miesvoittaja Havaiji Ironmanin historiassa. Viime vuonna voittanut Chris McCormack oli 37 voittaessaan. Mark Allen oli kuitenkin vielä hieman Maccaakin vanhempi ottaessaan viimeisen voittonsa vuonna 1995. Alexander nousi kolmella voitollaan maratontaulukossa tasoihin Kanadan Peter Reidin kanssa, joten edellä ovat enää vain 6 voittoa saavuttaneet Dave Scott ja Mark Allen.

Vuosi on taas huipputriathlonisteilla aika latautua tähän hirmuiseen koitokseen, mutta sitä ennen luvassa on monta hienoa karsintakisaa tiukkoine otatuksineen. Niitä siis odottelemaan.

-Antti Perälä

Aiheesta lisää:

>>Havaiji Ironman - lyhyt historiikki

>>Havaiji Ironman - ennakkoKuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 03.10.2020Kaisa Mäkäräinen vauhdissa Kolilla
 2. 17.10.2020Mäkäräinen taas vauhdissa poluilla
 3. 12.10.2020Oloksen Tykkikisat peruttu – 30 vuoden historiaan katkos
 4. 23.10.2020Lapissa hiihdetään jo luonnonlumella!
 5. 15.10.2020Tulevan kauden suunnitusmaajoukkue valittu
 6. 25.10.2020Vuokatti Sport Biathlon Team kehittyy Mäkäräisen ja Nousiaisen kokemusta hyödyntäen
 7. 09.10.2020Northug treenaa jälleen!
 8. 22.10.2020Yleisöllä pääsy ampumahiihdon maailmancupin avaukseen
 9. 27.10.2020Pärmäkoski paljastaa: Tykkiparia säästellään olympialaisiin
 10. 08.10.2020Team Electrofit tekee paluun Visma Ski Classics -sarjaan
 11. 10.10.2020Miska Poikkimäki totuttelee uuteen arkeensa: "On luottavainen fiilis"
 12. 21.10.2020Magner Dalen: Harjoittelemme rajoilla ja välillä ylikin
 13. 06.10.2020Pärmäkosken harjoituskausi sujunut ilman ongelmia
 14. 07.10.2020Pärmäkoski puhuu avoimesti ravintoasioista ja painosta sekä paljastaa suosikkipitsansa reseptin
 15. 12.10.2020Suomi neuvottelee tulevan talven nuorten MM-hiihdoista
 16. 28.09.2020Mårten Boström juoksi kolmanneksi Lidingöloppetissa
 17. 28.09.2020Juho Mikkonen tuunasi kesäharjoitteluaan MM-kisojen 50 kilometriä mielessään
 18. 02.10.2020Hiihtoliitto vailla markkinointijohtajaa – Töykän lähtö tuli yllätyksenä
 19. 17.10.2020Rantanen ja Suna mestarit suunnistuksen SM-erikoispitkällä
 20. 07.10.2020Polarilta markkinoille uusi lippulaivamalli
 21. 02.10.2020Oona Kettunen tyytyväinen vapaan hiihtonsa kehitykseen: "Tekninen puoli on pikkuhiljaa mennyt eteenpäin"
 22. 20.10.2020Iivo Niskasen kauden ensimmäinen tosi testi Rukalla – "Perusasiat ovat toistaiseksi johtaneet kehitykseen"
 23. 27.10.2020Ruka sai vihreää valoa maailmancupin avaukselle
 24. 23.10.2020Ruotsin maajoukkuekin pääsi lumelle
 25. 01.10.2020Kestävyysurheilu.fi Wsportsmedian omistukseen
 26. 22.10.2020Treenitorstai: Seitsemän hyvää voimaliikettä kuntohiihtäjille
 27. 19.10.2020Sami Jauhojärvi aloitti valmentajan ammattitutkinnon suorittamisen – nähdäänkö mies tulevaisuudessa maajoukkuevalmentajana?
 28. 14.10.2020Yläkoululeirityksessä laadukasta treeniä hyvässä porukassa ja ideoita kotiharjoitteluun
 29. 13.10.2020Aki Karvosenkin valmentajana toimineelle Veikko Ahoselle tunnustuspalkinto juniorityöstä
 30. 21.10.2020Anita Korva toivoo pääsevänsä takaisin ehjään harjoitusrytmiin

ulvang banneri