Ultratriatlonia yrittävä Ratasepp: "Kolmen vuorokauden suorituksessa ei tarvitse nukkua paljon"

Rait Ratasepp voitti Tarton kaupunkimaratonin viime syksynä. Kuva: Tarmo Haud

Rait Ratasepp voitti Tarton kaupunkimaratonin viime syksynä. Kuva: Tarmo Haud

Rait Ratesepp yrittää läpäistä viisinkertaisen triathlonin täyspitkän matkan viikonloppuna kotimaassaan Virossa. Hän ui 19 kilometriä altaassa, pyöräilee kotimaansa ympäri 900 kilometriä ja juoksee kotikaupunkinsa Tarton lähellä 211 kilometriä.

Ratasepp kertoi urakastaan ja valmistautumisestaan radioasema Vikerraadion lähetyksessä. Ratasepp kertoo, että hänen kova kestävyytensä on perua loukkaantumisten välttämisestä ja ruokavaliosta.

- Minulla on sujunut kaikki hyvin siinä mielessä, että 15 vuoden aikana en ole ollut kertaakaan loukkaantunut, Ratasepp kertoi Vikerraadiolle.

- Osaan seurata omaa tekemistäni. Lisäksi aloittaessani urheilu-uraani juoksijana, harjoituskuorma kasvoi maltillisesti, Ratasepp kertoi syynsä ehjälle harjoittelulle.

Nyttemmin vammojen välttäminen on ollut vielä helpompaa, sillä triathlonissa lajikirjo tekee harjoittelusta entistäkin monipuolisempaa, jolloin yksittäisten kehon osien kuormitus vähenee.

Ruokavalio tärkeä

Ratasepp kirjoittaa lisäksi muistiin kaiken syömänsä ja seuraa, että ravinto on urheilun kannalta mallillaan. Miehen mukaan moni tekee tässä kohtaa virheitä.

- Monesti luullaan, että kun treenaat paljon, niin voit syödä mitä haluat. Tosiasiassa mitä enemmän treenaat, sitä enemmän on kiinnitettävä huomiota ruokailuun, Ratasepp muistuttaa.

Hänen mukaansa harrastajien keskuudessa on vallalla sellainen käsitys, että vain paino ratkaisee, jolloin ravinnon sisältö saa vähemmän huomiota.

Lisäksi on kiinnitettävä huomiota aktiiviseen palautumiseen.

- Treenin jälkeen en vain lyö jalkojani seinälle, vaan käytän aktiiviseen palautumiseen erilaisia välineitä kuten hierontarullaa.

Viikonlopun triathlonin aikana Ratasepp aikoo nukkua hetken aikaa hieman ennen pyöräilyosuuden päättymistä.

- Lienee järkevää mennä 30-45 minuutiksi pitkäkseen, sillä juoksuosuus tulee kestämään vielä yli vuorokauden. Olen keskustellut asiasta kokeneempien kanssa ja heidän mukaansa kolmen vuorokauden suorituksen aikana ei tarvitse vielä nukkua paljon, Ratasepp kertoo.

Rait Ratsepp on tunnettu kestävyysurheilija Virossa. Hän on voittanut maansa suurimpia ultrajuoksukilpailuja. Viime syksynä hän voitti Tarton kaupunkimaratonin, joka oli hänelle vain vauhtiharjoitus. Tuolloin Kestävyysurheilu.fi kertoi hänen suunnitelleen muun muassa kymmenen triathlonin täysmatkan suorittamista peräkkäisinä päivinä. Toinen idea oli juosta maraton viitenä päivänä peräkkäin alle kolmen tunnin. Nyt kestävyyssuunnitelma on konkretisoitunut viikonlopun mittaiseksi triathloniksi.

-Juho-Veikko Hytönen

Rait Rataseppin taivalta voi seurata hänen Facebook-sivuiltaan.

Premiumsport.fi

ulvang banneri