Imatra Base Camp Triathlon tarjoaa jälleen elämyksiä maastotriathlonilla

Maastotriathlonilla ei juosta asfalttia pitkin. Kuva: Juha-Matti Kupiainen

Maastotriathlonilla ei juosta asfalttia pitkin. Kuva: Juha-Matti Kupiainen

Matkoja löytyy kaikille kiinnostuneille tasosta riippumatta.

Triathlon on viime vuosina kasvattanut suosiotaan hurjasti, mutta maastotriathlon on monelle edelleen tuntematon laji. Tästä huolimatta niiden kestävyysliikkujien, jotka triathlonia eivät ole koskaan kokeilleet, olisikin helpompi kokeilla triathlonia juuri maastopyörällä ja metsäpoluilla.

Maastotriathlonia on mahdollisuus kokeilla syyskuun alussa Imatralla. Imatra Base Camp Triathlon järjestetään toista kertaa ja tälläkin kertaa tapahtumassa on jaossa lajin SM-mitalit. Tarjolla on myös kuntosarjoja, joissa matkat ovat aloittelijaystävällisemmät.

Tapahtuman yhtenä järjestäjänä toimiva Joni Niemi kertoo, että viime vuonna Imatra Base Camp Triathlon sai paljon positiivista palautetta. Tapahtumalle on siis tilausta.

- Viime vuonna ensimmäisellä järjestelykerralla lähdimme vaatimattomasti liikkeelle ja asetimme tavoitteeksemme 100 osallistujaa, mikä toteutuikin. Vaikka triathlon onkin kasvattanut suosiotaan viime vuosina, niin tähän maastotapahtumaan lähdimme liikkeelle nollatasolta, Niemi kertoo.

ImatraBasecampTriathlon4Kuva: Juha-Matti Kupiainen

Erityisesti kiitosta sai tapahtuman osanottomaksuun kuuluvat palvelut. Kilpailun huollon lisäksi triathlonistit pääsivät nauttimaan Holiday Club Saimaan buffet-pöydästä sekä sauna- ja kylpyläosastosta kilpailun jälkeen.

Viime vuoden osallistujista suurin osa oli maastotriathlonilla ensimmäistä kertaa, mutta moni sanoi tulevansa seuraavana vuonna takaisin. Niemen mukaan maastotriathlonilla kynnys kokeilla triathlonia voi olla matalampi. Esimerkin hän kertoo Tanskasta.

- Tanskalaisissa maastotriathlonkilpailuissa vain 60 prosenttia osallistujista tulee triathlonin pohjalta. Loput osanottajat ovat muita kestävyysliikunnasta kiinnostuneita, jotka välttämättä eivät käy edes niin sanottuja maantiekilpailuja, Niemi toteaa.

Samalla hän muistuttaa, että maastomatka voi tarjota myös mukavaa vaihtelua perinteisemmän triathlonin harrastajille.

Imatra Base Camp Triathlonissa uinti tapahtuu Saimaan vedessä, joka on vielä syyskuun alussa riittävän lämmintä. Maastopyöräilyosuus poljetaan metsäpoluilla ja tieurilla. Reitti on pääosin sama kuin viime vuonna, mutta uutuutena reitti käy matkan aikana kilpailuareenalla, jotta yleisöllä olisi enemmän seurattavaa.

- Olemme tehneet maastopyöräreitistä sellaisen, että triathlon olisi niin sanottu matalan kynnyksen tapahtuma. Reitti ei ole mikään ylivoimaisen vaikea, jolloin vähemmänkin polkeneet voivat sen läpäistä. Toisaalta se ei ole ihan helpoimmastakaan päästä, jolloin haasteita riittää kaikille, Niemi kertoo.

Tapahtuman juoksuosuus käydään metsäpoluilla ja hiekkateillä. Juoksu ei ole siis mitään kuraista extreme-juoksua vaan lähempänä polkujuoksua ja yleisurheilusta tuttua maastojuoksua.

Maastotriathlonin SM-kisoihin tulee ilmoittautua 25.8. mennessä. Kuntosarjoihin voi jälki-ilmoittautua vielä kilpailuaamuna. SM-kilpailuissa matkat ovat 1000 metrin uinti, 40 kilometrin maastopyöräily ja 10 kilometrin maastojuoksu tai sarjasta riippuen puolet näistä. Kuntosarjassa on tarjolla matkoja, joista selviää jokainen. Kuntosarjassa uidaan 250 metriä, maastopyöräillään 20 kilometriä ja juostaan 5 kilometriä.

Imatra Base Camp Triathlon käydään lauantaina 3.9.2016 Holiday Club Saimaa –kylpylähotellin alueella. Lähdöt ovat kello 12.00 alkaen.

-Juho-Veikko Hytönen

Imatra Base Camp Triathlonin tapahtumasivut

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri