Imatran maastotriathlonista tulee ensi vuonna osa kansainvälistä XTERRA-sarjaa

Kuva: Juha-Matti Kupiainen

Kuva: Juha-Matti Kupiainen

Maailmanlaajuinen maastotriathlonsarja rantautuu Suomeen. Osakilpailujen parhaille jaossa paikkoja sarjan MM-kisoihin Havaijille.

Kestävyysurheilu.fi kertoi Imatra Base Camp Triathlonista, jossa on mahdollisuus kokeilla maastotriathlonia ja lajin kovempien nimien on mahdollista samalla kamppailla SM-mitaleista.

Samalla syyskuun alun kilpailu on koeponnistus kohti suurempaa tapahtumaa vuoden 2017 puolella. Base Camp Triathlonista tulee seuraavana vuonna kansainvälisen ja arvostetun XTERRA-maastotriathlonsarjan osakilpailu.

XTERRA-sarjaa on kilpailtu ympäri maailman jo 20 vuoden ajan. Tanskassa ja Ruotsissa on jo omat XTERRA-osakilpailunsa ja vuonna 2017 Imatran tapahtumasta tulee ensimmäinen Suomen osakilpailu. XTERRA-sarjan osakilpailussa on rahapalkinnot ja lisäksi parhaille on jaossa starttipaikkoja sarjan MM-tapahtumaan Havaijin Mauille. Syyskuun tapahtuma kulkee statuksella ”XTERRA training race”.

Base Camp Triathlonin järjestäjä Joni Niemi kertoo, että viimevuotisen avaustapahtuman jälkeen järjestäjät saivat vihiä siitä, että Imatran kilpailu voisi päästä osaksi XTERRA-perhettä.

- Itse hakuprosessissa kaikki sujui lopulta sutjakkaasti ja helposti. XTERRA:n järjestäjäorganisaatiolla oli toive, että sarja leviäisi myös muihin Pohjoismaihin ja otimme yhteyttä XTERRA:an viime syksynä, Niemi kertoo hakuprosessista.

Keväällä asia varmistui ja reilun kahden viikon päästä järjestettävässä tapahtumassa on mukana XTERRA-organisaation edustajia valvomassa sekä antamassa neuvoja vuoden päästä kilpailtavaan kisaan.

Järjestäjät uskovat XTERRA-statuksen tuovan tapahtumalle lisää kiinnostusta sekä kotimaassa, että ulkomailla.

- Toki kansainväliseen sarjaan pääsy tarkoittaa sitä, että ulkomaalaisetkin kiinnostuvat tapahtumasta, mutta uskon myös suomalaisten innostuvan tapahtuman huomionarvon noustessa, Niemi kertoo.

Kansainvälisen kilpailun järjestäminen tuo jonkin verran lisätyötä, mutta toisaalta Base Camp Triathlon täyttää jo nyt kilpailun standardit hyvin.

- Organisaatiolla on jonkin verran vaatimuksia brändiin ja kisan yleisilmeeseen. Kansainvälisyys tuo tietenkin sen, että meiltä odotetaan kansainvälistä palvelua ja palvelun tasoa, Niemi toteaa.

XTERRA-sarjassa ei ole kiveen hakattuja ohjeita tapahtuman matkojen kilometrimäärän suhteen. Jokainen osakilpailu käydään erilaisessa maastossa, jolloin kansainvälinen organisaatio antaa tapahtumajärjestäjille kilpailun kokonaiskeston ohjeaikoja, joiden puitteissa voittajan pitäisi ehtiä maaliin. Osakilpailujen matkat sopeutetaan siis näihin aikoihin ja aina kulloiseenkin maastoon.

Imatran kilpailu tulee todennäköisesti kasvamaan huomattavasti ensimmäisen kerran sadan osanottajan kilpailusta. Esimerkiksi tämän vuoden heinäkuussa järjestetyssä XTERRA-osakilpailussa Ranskassa oli lähes 900 osanottajaa.

Suomalaisista XTERRA-kilpailuja on ulkomailla käynyt muun muassa Sonja Kallio, joka voitti viime syksynä raskaan kilpailun Madridissa.

Syyskuun alun Base Camp Triathlonilla on siis hyvä mahdollisuus hakea tuntumaa ennen kansainvälisen sarjan virallista rantautumista Saimaan rannoille.

-Juho-Veikko Hytönen

Imatra Base Camp Triathlonin tapahtumasivut

XTERRA:n kansainväliset sivut

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri