Brittiveljekset kaksoisvoittoon olympiatriathlonilla

Kuvituskuva. Kuva: Aapo Laiho

Kuvituskuva. Kuva: Aapo Laiho

Pikkuveljen käsky ratkaisi kilpailun isoveljen eduksi.

Brittiveljekset Alistair ja Jonathan Brownlee ottivat kaksoisvoiton olympialaisten triathlonissa torstai-iltana Suomen aikaa. Alistair Brownleesta tuli ensimmäinen triathleetti, joka on kyennyt puolustamaan titteliä. Tosin triathlon on ollut olympialaji vasta vuodesta 2000.

Jonathan Brownlee kirkasti oman Lontoon kisojen pronssinsa hopeiseksi. Veljesten taktiikkana oli pysyä kilpailun kärkiryhmässä 1,5 kilometrin uinnin ja 40 kilometrin pyöräilyn ajan, ja ratkaista olympiavoitto keskenään 10 kilometrin juoksuosuudella. Tämä taktiikka onnistui täysin: Brownleet nousivat vedestä 15 uimarin kärkiryhmässä ja tämän ryhmän ydinjoukko teki lisää eroa muihin kilpailijoihin pyöräilyosuudella.

Veljekset nousivat kilpailun piikkipaikalle juoksuosuuden alkupuolella. Lopulta isoveli Alistair oli maalissa kuusi sekuntia ennen Jonathania.

Brittilehti Guardian haastatteli historian ensimmäisiä olympialaisissa kaksoisvoiton ottaneita brittiveljeksiä kilpailun jälkeen. Voittajan mukaan pikkuveljen virhe ratkaisi voiton.

Veljekset sparrasivat toisiaan vielä kymmenen kilometrin juoksuosuuden alussa. Samalla kun he pitivät yllä hyvää vauhtia he pyrkivät samalla välttämään liian kovaa tempoa, joka olisi saattanut kostautua Rion kuumassa ja kosteassa kelissä. Toisella 2,5 kilometrin kierroksella Jonathan käski Alistairin ottaa hieman rennommin. Tällöin yhteistyö päättyi ja isoveli karkasi.

- Jos hän käskee minun ottaa kevyemmin, niin todennäköisesti hän kärsii enemmän kuin minä, kertoi Alistair ratkaisuista.

- Päätin kiihdyttää hieman ja yllätyin saadessani eron aikaiseksi, voittaja jatkoi.

Etelä-Afrikan Henri Schoeman otti pronssia 42 sekuntia voittajan takana. Brownleen veljesten kovimmaksi haastajaksi ennakoitu ja Lontoossa hopean ottanut Espanjan Javier Gomez ei päässyt osallistumaan olympialaisiin kaaduttuaan pyörällä heinäkuussa.

Miesten triathlonissa ei suomalaisedustusta nähty. Pohjoismaisista nimistä Norjan Kristian Blummenfelt oli 13:s ja Tanskan Andreas Schilling 28:s.

Naisten triathlon kilpaillaan lauantaina.

Tulokset

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri