Naisten triathlonin olympiakulta Yhdysvaltoihin

Kuvituskuva. Kuva: Fitra

Kuvituskuva. Kuva: Fitra

Yhdysvaltain Gwen Jorgensen on naisten triathlonin uusi olympiavoittaja. Hän ratkaisi olympiakullan kilpailun loppupuolella vain pari kilometriä ennen juoksuosuuden maalia.

Puolentoista kilometrin uinnin jälkeen vedestä tultiin maalle Espanjan Carolina Routierin johdolla, mutta pyöräilyosuudelle lähti minuutin sisään yli 40 naista. 40 kilometrin pyöräilyssä kierrettiin viiden kilometrin kierrosta, johon sisältyi yksi jyrkkä nousu. Mäissä joukko harveni lopulta 18 urheilijaan, jotka lähtivät juoksuosuudelle suurella erolla seuraavaan ryhmään.

Ratkaisu kirkkaimpien sijojen osalta nähtiin heti 10 kilometrin juoksuosuuden alussa, kun USA:n Jorgensen ja Sveitsin Nicola Spirig Hug karkasivat muilta. Kaksikko teki jatkuvasti eroa kärkiryhmään, eikä muilla ollut enää mahdollisuuksia kultaan. Kaksikon takana Iso-Britannian Vicky Holland ja Non Stanford erottautuivat muista ja juoksivat pronssista.

Pari kilometriä ennen maalia Jorgensen teki rajun rytminvaihdon, jonka ansiosta hän sai tehtyä hetkessä suuren eron sveitsiläiseen. Näin Jorgensen pääsi kirkastamaan Lontoon olympialaisten karvaat muistot. Vuoden 2012 olympialasissa Jorgensenin kärsi pyöräilyosuudella rengasrikosta ja hän jäi kauas kärjestä.

Spirig Hug hyytyi pahasti jäätyään Jorgensenin kyydistä, mutta onnistui pitämään takana tulevat britit niukasti takanaan. Sveitsiläinen oli maalissa 40 sekuntia voittajan perässä. Pronssista käytiin kova loppukiri, jossa Holland oli lopulta maanaistaan Stanfordia nopeampi.

Suomalaisia kilpailuun ei osallistunut. Pohjoismaalaisista paras oli Ruotsin Lisa Norden, joka sijoittui sijalle 16. Viron Kaidi Kivioja oli 44:s.

Tulokset

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri