Ironmanin MM-kilpailut viikonloppuna – mukana 14 suomalaista

Kuvituskuva.

Kuvituskuva.

Viikonloppuna ratkaistaan Ironmanin maailmanmestaruudet triathlonin täysmatkalla. Edessä on 3,6 kilometriä uintia, 180 kilometriä pyöräilyä ja 42 kilometriä juoksua Havaijin saaren Konalla.

Tällä kertaa kilpailu käydään 40. kertaa. Ensimmäisen kerran tittelistä kisattiin jo vuonna 1978.

Ironman-tapahtumia järjestetään vuoden ympäri lähes joka viikonloppuna, mutta tulevana lauantaina mukana ovat vain parhaat teräsmiehet ja –naiset. Kuka tahansa ei Konalle pääse kilpailemaan, vaan triatleetin on ensin menestyttävä yhdessä 39 vuosittain järjestettävässä Ironman-tapahtumassa. Jokaisessa Ironman-kilpailussa ikäluokkien ja Pro-sarjojen parhaat saavat osallistumisoikeuden Konalle. Lisäksi edellisenä vuonna Konalla menestyneet urheilijat saavat osallistumisoikeuden MM-kisaan.

Suomalaisittain jännittävimpiä hetkiä odotetaan naisten Pro-sarjassa, jossa Kaisa Lehtosella on onnistuessaan mahdollisuudet mihin vain. Yhteensä osallistumisoikeuden on saanut 14 suomalaista.

Kaikkien aikojen menestynein suomalainen Konan Ironmanilla on Pauli Kiuru, joka on sijoittunut Pro-sarjassa kolme kertaa kolmen parhaan joukkoon.
Viime vuonna Ironmanin maailmanmestareiksi kruunattiin Saksan Jan Frodeno ja Sveitsin Daniela Ryf. Paras suomalainen oli Kai Söderdahl, joka oli kaikkien kilpailijoiden joukossa sijalla 81 ja omassa ikäluokassaan (Miehet 45-49) toinen. Söderdahlin kultahaaveet kaatuivat viime vuonna rengasrikkoon.

Kilpailu alkaa varhain lauantaiaamuna paikallista aikaa. Pro-sarjat starttaavat 6.25 ja 6.30 ja muut sarjat tämän jälkeen. Havaijilla kello on 13 tuntia Suomen aikaa perässä, joten Suomessa kisaa saa ryhtyä seuraamaan lauantaina alkuillasta. Voittajia odotetaan maaliin sunnuntaina aamuyöstä.

Suomalaiset MM-Ironmanilla 2016:

Lehtonen Kaisa (Naiset pro)
Koistinen Minna (Naiset 30-34)
Oravamäki Maija (Naiset 40-44)
Lahtinen Minna (Naiset 45-49)
Knodt Riitta (Naiset 55-59)
Manninen Juuso (Miehet 20-24)
Utriainen Ilkka (Miehet 30-34)
Strömsholm Jani (Miehet 35-39)
Kotilainen Sami (Miehet 40-44)
Juvaste Simo (Miehet 45-49)
Stubb Alexander (Miehet 45-49)
Erat Pablo (Miehet 45-59) (edustaa kilpailussa Sveitsiä)
Jakobsen Kaisa (Naiset 50-54) (edustaa kilpailussa Tanskaa)
Lundberg Juha (Miehet 50-54)

Viime vuoden juttu miesten kilpailusta
Viime vuoden juttu naisten kilpailusta
Viime vuoden suomalaistulokset
Finntriathlon on koonnut Facebook-sivuillensa hienon tiivistelmän Ironmanin MM-kilpailuista suomalaisnäkökulmasta.
Kaikki osallistujat Ironman.com-sivustolla (PDF)

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri