Triathloniin uusi olympiamatka, jota ei ole koskaan kokeiltu Suomessa

Tokion olympialaisissa kilpaillaan ensimmäistä kertaa triathlonin sekaviestissä. Kuvituskuva.

Tokion olympialaisissa kilpaillaan ensimmäistä kertaa triathlonin sekaviestissä. Kuvituskuva.

Kansainvälinen triathlonliitto ITU on vahvistanut, että Tokion olympialaisissa vuonna 2020 kilpaillaan triathlonin perinteisen olympiamatkan lisäksi sekaviestissä.

 Aiemmin olympialaisissa on ollut triathlonissa jaossa vain yksi miesten ja yksi naisten olympiakulta. Olympiamatkalla uidaan 1,5 km, pyöräillään 40 km ja juostaan 10 km. Jo seuraavissa olympialaisissa triahtlonisteilla on mahdollisuus toiseenkin mitaliin.

Kansainvälien triathlonliiton puheenjohtaja ja kansainvälisen olympiakomitean jäsen Marisol Casado on päätöksestä innoissaan:

‒ Olemme yrittäneet saada sekaviestin olympialaisten ohjelmaan jo aika pitkään. Se on tapahtuma, joka tuo urheiluun jotain hyvin tärkeää: tunteen joukkueeseen kuulumisesta. Mutta mikä tärkeintä, kilpailumuoto näyttää, että naiset ja miehet voivat kilpailla yhdessä ja ovat yhtä tärkeä osa joukkueen menestystä, hän kommentoi triathlonliiton tiedotteessa.

Sekaviestijoukkue koostuu kahdesta naisesta ja kahdesta miehestä, joista jokainen suorittaa kolmen lajin suorituksen ennen kuin antaa viestivuoron seuraavalle. Viestimatka on 300 m uintia, 8 km pyöräilyä ja 2 km juoksua. Triathlonliitossa toivotaan viestin lisäävän lajin näkyvyyttä ja herättävän kiinnostusta sähäkkyydellään ja draamallaan. Kansainvälinen liitto korostaa viestin lisäävän naisten ja miesten urheilun tasa-arvoisuutta ja tuovan naisille aiempaa suuremman roolin olympialaisissa.

Sekaviestissä on kilpailtu jo yli 60 maassa ja kilpailuissa on ollut mukana keskimäärin 25 joukkuetta. Suomessa sekaviestiä ei ole vielä järjestetty.

- Outi Hytönen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri