Kestävyyslajien miniseminaarissa esiteltiin, miten huiput harjoittelevat triathlonin olympiamatkalle

Kuvituskuva: Kuva: Aapo Laiho

Kuvituskuva: Kuva: Aapo Laiho

Mika Luoto kertoi triathlonistien harjoittelusta antaen sekä kotimaisia että kansainvälisiä esimerkkejä.

”Kestävyyslajien huippu-urheilun keskeiset tekijät” -miniseminaarien ensimmäisenä maanantaina Kisakallion Urheiluopistolla Lohjalla esiteltiin suunnistus, triathlon, ratamelonta ja pikaluistelu.

Triathlonin lajiesittelyn piti Mika Luoto. Hän kertoi muun muassa Kaisa Lehtosen (nyk. Sali) harjoittelusta, silloin kun Ironmanin MM-kisoissa lokakuun puolivälissä kilpaileva suomalainen panosti vielä lajin olympiamatkalle. Luoto kertoi myös Henrik Goeschin harjoittelusta ja hän näytti myös esimerkkiviikkoja molempien urheilijoiden harjoittelusta.

Alistair Brownlee halusi nopeaksi juoksijaksi

Luoto kertoi myös triathlonin olympiamitaleita kahmineiden Brownleen veljesten Alistairin ja Jonathanin harjoittelusta. Hän muistutti, etteivät veljesten harjoituskeskuksen olosuhteet melko kylmässä ja märässä Leedsin kaupungissa Iso-Britanniassa ole täydellisiä.

- Siinä mielessä voi ajatella, että Suomessakin pystytään triathlonissa kehittymään, vaikkei täällä ihan aina aurinko paistakaan, Luoto muistutti.

Brownleet ovat painottaneet harjoittelussaan muun muassa ryhmäharjoittelua, muilta oppimista, ja sitä, että sen pitää olla hauskaa. Lisäksi omaan systeemiin on luotettava, eikä muita kannata turhaan kadehtia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alistair Brownleen harjoittelusta puolet on peruskestävyysvauhdeilla tapahtuvaa pyöräilyä. Kilpailuvauhtista pyöräilyä on 2 prosenttia kokonaismäärästä. Uintimäärät ovat vajaa neljännes kokonaisharjoittelusta ja kevyt juoksu ottaa toisen neljänneksen. Kovavauhtiset juoksut muodostavat pari prosenttia harjoitusmääristä.

Harjoittelun yksi kultainen sääntö on se, että hitaassa vauhdissa mennään hitaammin kuin muut triathlonistit ja vastaavasti kovilla vauhdeilla mennään kovempaa kuin muut.

Luodon mukaan olympiamatkalle panostavien triathlonistien harjoitusmäärät pyörivät keskimäärin 1000 tunnin paikkeilla.

Luoto kertoi, että Alistair Brownleen tavoitteena oli juosta 10 000 metriä 28.30 tuntumaan, jotta hän olisi maailman paras triathlonisti juoksun osalta. Vuosi ensimmäisen triathlonin olympiakultansa vuonna 2013 hän juoksikin radalla 10 000 metriä aikaan 28.32,48, joten tavoite onnistui tai jäi parin sekunnin päähän näkemyksestä riippuen.

Luodon esityksen triathlonista voi katsoa artikkelin lomassa olevalta videolta. Seminaarissa esitellyn materiaalin voi ladata tästä linkistä.

Suunnistuksen, ratamelonnan ja luistelun esityksiin voi tutustua täältä.

Seminaarit jatkuvat ensi maanantaina KIHU:lla Jyväskylässä. Seminaari on jälleen katsottavissa suorana Kestävyysurheilu.fi:n tv-kanavalta. Maanantaina 2. lokakuuta esitellään ampumahiihto, pyöräily, hiihtosuunnistus ja maastohiihto. Esityksistä vastaavat Jouni Kinnunen, Juho Suikkari, Tapani Partanen ja Reijo Jylhä.

-Juho-Veikko Hytönen

Kaikki seminaariesitykset voi katsoa myös KIHU:n Youtube-kanavalta.

Seminaarien ohjelmat

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri