Esittelyssä Lahden Ironman-reitti

Kuva: Ironman Finland

Kuva: Ironman Finland

Ironman 70.3. Finlandin reiteillä on riittänyt vilskettä. Kilpailuun osallistuvat suomalaiset triathlonistit ovat testanneet pyörä- ja juoksureittiä viime aikoina innokkaasti.

Kilpailun tapahtumakeskus sijaitsee Lahden satamassa Sibeliustalon kupeessa. Satamassa ovat myös T1- ja T2-vaihtoalueet sekä maali.

Uinti

Uinti uidaan Vesijärvessä yhtenä 1,9 kilometrin lenkkinä. Uinnin lähtö tapahtuu satama-alueen uimarannalta, noin 100 metriä Sibeliustalolta. Vedestä noustaan Sibeliustalon kohdalta. Eliittisarja starttaa ensin, miehet klo 16 ja naiset 16.05. Muut kilpailijat lähtevät 5 minuuttia tämän jälkeen ns. rolling startina, jossa jokainen voi valita itselleen sopivan vauhtiryhmän. Arvioitu veden lämpötila on 16-20 astetta, joten uinti suoritetaan märkäpuvussa.

Pyöräily

Pyöräily kulkee satama-alueelta kohti Jalkarantaa ja Messilää, josta matka jatkuu Hollolan kirkonkylän kautta Sairakkalaan ja sieltä Kärkölään. Reitti palaa Riihimäentietä pitkin Korpikylän, Vesalan ja Hälvälän kautta Hollolan kirkolle, josta ajetaan samaa reittiä Lahden satamaan.

Reitti on vauhdikas kerryttäen nousumetrejä reilut 400. Merkittävimmät nousut ovat Uskilassa, jossa noin 20 kilometrin ajon jälkeen noustaan jyrkkä noin 500 metrin nousu. Kisan loppuvaiheessa on Messilän nousu, jonka pituus on reilu kilometri. Muutamassa alamäessä vauhtia kertyy myös huomattavasti, joten niissä on syytä noudattaa erityistä tarkkuutta.

IronmanLahtiPyoraily

Reitti on vauhdikas, sisältäen kumpuilevaa maastoa ja pitkiä tasamaapätkiä. Suomalainen maalaismaisema näyttäytyy monipuolisen kauniina peltoineen ja metsineen. Hollolan kirkko on huomioita herättävä kiintopiste reitillä (n. 18 km ja 72 km kohdissa).

Pyöräilyosuudella peesaaminen on kielletty ja kilpailussa noudatetaan sääntöä, jonka mukaan kilpailijoiden väli on oltava 10 metriä. Peesaamista valvotaan kilpailun aikana ja tuomaritoiminnassa on mukana kansainvälinen ryhmä, jolla on valvonnasta runsaasti kokemusta ja taitoa.

Juoksu

Juoksuun startataan Lahden satamasta ja 21,1 kilometrin matka juostaan kahtena kierroksena satama-alueella. Tasainen reitti tarjoaa upean rantamaiseman Vesijärven molemmin puolin. Juoksun pinnoite on suurimmalta osin asvalttia, mutta mukaan mahtuu myös hiekkapätkä. Reitti kiertää myös lahtelaisten suositun juoksupaikan, eli Pikku-Vesijärven.

IronmanLahtiJuoksu

Maaliin tullaan Matkustasatamaan Sibeliustalon viereen. Kilpailun voittaja ylittää maaliviivan ennen kello kahdeksaa ja viimeinen kilpailija saadaan maaliin puolenyön jälkeen. Historian ensimmäinen IRONMAN-iltakisa tarjoaa upeiden maisemien lisäksi yöttömän yön elämyksen.

-Kalle Kotiranta

Lahden Ironman käydään lauantaina 30. kesäkuuta.

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri