Jarmo Rissanen hirvittävän extreme-triathlonin voittoon Alpeilla: ”Tämä on helvetin pitkä kisa ja järkeä pitää käyttää”

Jarmo Rissanen maalissa. Kuva: AlpsMan Triathlon

Jarmo Rissanen maalissa. Kuva: AlpsMan Triathlon

Maltti pyöräilyosuudella toi ylivoimaisen voiton. Kisan kakkonen joutui maalissa tiputukseen.

Suomen ja Kuopion Jarmo Rissanen voitti Alps Man Xtreme Triathlon -tapahtuman Ranskan Alpeilla lauantaina. Lac d'Annecyssä Ranskan Haute-Savoiessa järjestetyn täyden triathlonmatkan kilpailun 180 kilometrin pyöräosuudella oli nousua 4300 metriä ja 42 kilometrin juoksuosuuden viimeisellä puolikkaalla noustiin yli 1200 metriä ylöspäin.

Lähes kellon ympäri kestänyt kilpailu sisälsi vaihtelevia tilanteita. Jokainen osanottaja koki jossain vaiheessa heikkoja hetkiä. Rissasen heikot hetket päättyivät kuitenkin juoksuosuuden puolivälissä ja suomalainen nousi koko kilpailun ylivoimaiseen voittoon.

Kilpailu käynnistyi uintiosuudella aamuhämärässä. 3,8 kilometrin uinnin jälkeen alkoivat kilpailun vaativimmat osuudet. Pituudeltaan 180 kilometrin pyöräilyosuus sisälsi kuusi vuorinousua.

AlpsManTriathlonCycling

Pyöräilyosuus maltilla

Heti alkajaisiksi noustiin Semnozin nousu. Sama vuori oli Ranskan ympäriajon 2013 viimeisen vuorietapin loppunousuna, jossa Nairo Quintana nousi etappivoitollaan kokonaiskilpailun kakkoseksi ohi hyytyneen Alberto Contadorin.

- Tuntui, ettei se nousu loppunut koskaan, mutta kolmas Col de Presin nousu tuntui vielä hirveämmältä, sillä se oli jyrkempi, Rissanen kertoi Kestävyysurheilu.fi:lle.

Pyöräilyosuudella suomalaista koettelivat myös vauhdikkaat laskut. Rissanen polki ensimmäistä kertaa vuoristossa.

- Jo kisan aikana oppi laskemaan paremmin ja luottamaan siihen, että pyörä pysyy pystyssä yllättävissäkin mutkissa. Loppuajasta saa varmasti vielä pari minuuttia pois, kun harjoittelee laskemista, Rissanen totesi.

Vahvana polkijana tunnettu suomalainen ei tällä kertaa vetänyt pyöräosuutta äärirajoilla, sillä hän tiesi, ettei se kannata. Kisapäivänä lämpötila kohosi 27 asteeseen.

- Tämä on helvetin pitkä kisa ja järkeä pitää käyttää. En ajatellut muita ollenkaan. Jos joku polki ohi niin tiesin, että se hyytyy kyllä myöhemmin. Pelkkä pyöräosuus oli niin hirveä, että jos sen olisi tullut äärirajoilla, ei juoksusta olisi tullut yhtään mitään, Rissanen kertasi.

RissanenJarmoAlpsManTriathlonFacebookVideoVoittaja maalissa. Kuvakaappaus järjestäjien Facebook-videolta.

Pyöräilyosuudella oman harminsa asetti myös se, etteivät järjestäjien tarjoamat juomapullot pysyneet pyörän pullotelineessä. Juoma-asemille piti pysähtyä juomaan. Lisäksi järjestäjät toivat kilpailijoiden pisteille jättämät pullot hitaasti urheilijoille.

- Yhdellä pisteellä ryhmämme muut urheilijat pysähtyivät juomaan, kun Ranskan Jacquot jatkoi polkemista. Hän sai 2,5 minuuttia etumatkaa meihin, suomalainen kuvaili.

Jacquot joutui kenties maksamaan tästä edusta myöhemmin, sillä juoksuosuudella hänellä olikin jo vaikeampaa.

Järjestäjien tuotteet pistivät vatsan sekaisin

Juoksuosuudelle Rissanen lähti kuudentena. Pyöräilyn lopuksi Koiviston Iskun mies tunsi itsensä erittäin vahvaksi, mutta ongelmat alkoivat juoksun ensimmäisellä juottopisteellä. Joko järjestäjien geeli tai geelin mukana tarjottu paikallinen vesijohtovesi sekoitti Rissasen mahan.

- Jouduin käymään monta kertaa puskan puolella ja jo ohittamani kilpailijat tulivat takaisin eteen. Vatsaongelmat pistivät olon sen verran heikoksi, että mietin, tuleeko tässä jo keskeytys, Rissanen kertoi.

Loppumatkalla Rissanen joi kivennäisvettä ja Coca Colaa välttääkseen vesijohtovettä. Pikku hiljaa olo koheni ja viimeisen 15 kilometrin osuudella sijoitus alkoi jälleen nousta. Lopussa mutavellistä ja sorasta koostunut reitti 1200 metriä nousua paikoin jyrkästikin. Nousuja seurasivat lyhyet, mutta jyrkät laskut.

Kisan voitto ratkesi vasta 36 kilometrin juoksun jälkeen. Johdossa ollut Guillaume Belgy tuli Rissasen ohittamaksi noin kuusi kilometriä ennen maalia. Kilpakumppani tiesi, ettei suomalaista pysäytä enää mikään ja hän jopa onnitteli Rissasta nousussa, jossa molempien oli otettava kävelyaskelia.

Viimeiset kahdeksan kilometriä voittaja joutui nousemaan ilman nestettä. Viimeisellä paikalla ei ollut tarjolla enää muuta kuin vettä, eikä Rissanen sitä uskaltanut juoda. Voimat kuitenkin pitivät ja noin 1600 metrin korkeudella sijainneeseen maaliin Rissanen saapui 11 tuntia 39 minuuttia ja 42 sekuntia lähtölaukauksen jälkeen.

AlpsManTriathlonRun

Maltti oli valttia

Ranskalainen Belgy sakkasi lopussa niin pahasti, että putosi viime kilometreillä maanmiehensä Cedric Jacquotin taakse kolmanneksi yli 19 minuutin päähän Rissasesta. Jacquot ohitti Belgyn täpärästi vasta aivan lopussa. Kakkoseksi tulleen miehen ponnistelut veivät hänet maaliviivalta suoraan tiputukseen, sillä hän ei enää kyennyt nousemaan maalissa omin avuin ylös.

- Dopingtestiin lähtökin viivästyi kun jouduin odottamaan ranskalaista. Hän oli aivan omissa maailmoissaan, Rissanen kuvailee.

Juoksuosuudella nähtiin muutenkin dramatiikkaa, sillä ennakkosuosikkeihin kuulunut ranskalainen Thomas Leboucher menetti voimansa sen verran pahasti, ettei päässyt lainkaan maaliin asti.

Ruotsin Andreas Linden jäi ranskalaisten takana täpärästi neljänneksi. Naapurimaan edustajia kymmenen joukossa oli myös virolainen seikkailu- ja ultraurheilija Rait Pallo.

Rissanen tunsi itsensä yllättävän tuoreeksi kisan jälkeen.

- Ihmettelen kyllä sitä, miten hyvävoimainen lopussa olin, vaikka juoksun alussa vatsa oli aivan sekaisin. Voiton ratkaisi se, että maltoin tehojen kanssa pyöräosuudella ja sain pyörän päällä riittävästi nestettä ja energiaa.

Alpe d’Huez seuraavaksi?

Kaksi päivää kilpailun jälkeen Rissanen on myös hämmästynyt siitä, että lihakset ovat vain vähän kipeät kaikesta noususta ja laskusta huolimatta. Hän aikoo ottaa joka tapauskessa lähiajat palautumisen kannalta. Seuraava kilpailu on Lahden Ironman -puolimatka vajaan kolmen viikon kuluttua, mikäli mies on kesäkuun lopussa pirteä.

Jarmo Rissasen maaliintulo (alkaen 6 minuutin kohdalta)

 

 

 

https://www.facebook.com/AlpsManOfficial/videos/2082811091931201/

 

 

 

Ranskan Alppien Extreme -triathlon sytytti kipinän nousua sisältäviin triathloneihin. Voi olla, että elokuussa hän ottaa ohjelman Alpe d’Huezilla järjestettävän samankaltaisen tapahtuman. Rissanen haastaa myös muita suomalaisia mukaan Keski-Euroopan extreme-triathloneihin. Ainakin hänelle itselleen sopi nousumetrit.

- Uintiosuus oli hieno, kun aallokkoa ei ollut. Vesikin oli kirkasta. Harvoin Suomessa pääsee näkemään kaloja uintiosuuden aikana.

- Mukavaa hommaa. Raskas reitti tuo ihan uudenlaista ärsykettä, Rissanen päätti.

Kaikkiaan koettelemuksesta maaliin selvisi 345 triathleettia, joista viimeinen tuli maaliin yli 18 tuntia Rissasen jälkeen.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

Jos artikkelin keskellä oleva Rissasen maaliintulovideo ei näy, sen voi käydä katsomassa tapahtuman Facebook-sivulla olevalla videolla

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 15.11.2020Niskanen antoi venäläiselle isän kädestä Oloksen leirikilpailussa
 2. 19.11.2020Suomen Cup jatkuu Taivalkoskella - katso lähtölistat
 3. 31.10.2020Hiihtokausi käynnistyi - Kainulainen ja Ahonen nopeimmat Imatralla
 4. 20.11.2020Niskanen tahkosi Oloksella hurjat kilometrit
 5. 14.11.2020Hyvärinen ja Joensuu voittoihin Kainuun Talvikisoissa
 6. 03.11.2020Hiihdon Suomen Cupin lähtölistat julkaistu – huippuja poissa, mutta kisat vetävät osallistujia
 7. 30.10.2020Bolshunov, Neprayeva, Niskanen...Olos vetää huippuja Tykkikisojen peruuntumisesta huolimatta
 8. 12.11.2020Kainuun Talvikisoissa mukana useita maajoukkuehiihtäjiä
 9. 23.11.2020Tässä Suomen hiihtäjät Rukalle
 10. 21.11.2020Beitostölenissä myrskysi – yllätysnimi peittosi maajoukkuemiehet 15 kilometrillä
 11. 18.11.2020Björgen ei noudattanut antidopingsääntöjä - ei saa kilpailla tämän vuoden puolella
 12. 29.10.2020Imatralla hiihdetään viikonloppuna kilpaa – tässä kotimainen kausi pähkinänkuoressa
 13. 26.11.2020Olympiamitalisti vaihtaa kansalaisuutta ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 14. 03.11.2020Joni Mäki ja Riitta-Liisa Roponen Suomen Cup -viikonlopun mielenkiintoisimpia nimiä
 15. 01.11.2020Hakala ja Husu voittoihin FIS Imatran Kylpylä Hiihtojen toisena päivänä
 16. 31.10.2020Maailmanennätysmies Hans Mäenpää sairastui koronovirukseen
 17. 14.11.2020Hyvärinen nautti kovasta kisasta, Joensuu hämmentyi voittomarginaalistaan
 18. 16.11.2020Suomen ampumahiihtojoukkue ensimmäisiin maailmancup-osakilpailuihin valittu
 19. 20.11.2020Weng ja Kläbo kovimmat Norjan kauden avauksessa
 20. 07.11.2020Tässä Suomen Cupin viestien suosikkijoukkueiden hiihtojärjestyksiä
 21. 22.11.2020Melnitsenko pesi maajoukkuekollegansa Oloksella sunnuntaina – Ustjugovin ja Neprjajevan vauhti kadoksissa
 22. 21.11.2020Oloksella hiihdettiin venäläisvoittoinen leirikilpailu
 23. 13.11.2020Nuorten MM-hiihdot Suomeen!
 24. 31.10.2020Heiska ja Antila juhlivat Ilkan polulla – Kangasala SK vahvin viestissä
 25. 18.11.2020Saako Northug osallistua pitkän matkan hiihtoihin?
 26. 21.11.2020Johaug täysin ylivoimainen Beitostölenin kympillä
 27. 20.11.2020Novak ja Andersson voittoihin Ruotsisssa
 28. 11.11.2020Kallalla koronavirustartunta
 29. 22.11.2020Johaug nopein vapaallakin – Sundby suurissa ongelmissa
 30. 14.11.2020Mikko Koutaniemi muistelee podcastissä uraansa ja kertoo kaiken Ylläs-Levistä