Iroman Kona viikonloppuna – miesten kilpailussa monta voittajakandidaattia

Sebastian Kienle Konan MM-kisassa vuonna 2017. Kuva: Michael Rauschendorfer/Red Bull Content Pool

Sebastian Kienle Konan MM-kisassa vuonna 2017. Kuva: Michael Rauschendorfer/Red Bull Content Pool

Triathlonin Ironman-brandin MM-titteleistä kilpaillaan viikonloppuna tuttuun tapaan Havaijin Konalla.

Kilpailusta odotettiin saksalaisten Sebastian Kienlen, Jan Frodenon ja Patrick Langen välistä kamppailua, mutta Frodeno joutuu jäämään pois rasitusmurtuman vuoksi. Tämän myötä vuoden 2016 saksalaisen kolmoisvoiton uudelleen näkeminen muuttuu epätodennäköisemmäksi.

Frodenon poisjäännin myötä Kienle on kilpailun ykkössuosikki, jos yksi nimi pitää muiden yli nimetä. Kienle on pärjännyt MM-kisassa erinomaisesti viime vuosina ja voittanut Ironmanin MM-tittelin vuonna 2014. Tänä vuonna 34-vuotias triathlonisti on kilpaillut matalamman profiilin kisoissa voittoisasti, mutta todellinen testi puuttuu vielä. Vuoden 2014 jälkeen Kienlellä on ollut vaikeuksia saada aikaan eheä suoritus juuri Konalla, ja sellaisen hän tarvitsee voittaakseen lauantaina.

Ratkaiseeko Lange voiton juoksuosuudella?

Maanmies Patrick Lange teki viime vuonna pienen yllätyksen voittamalla maailmanmestaruuden reittiennätyksellä 8.01.40. Voitto irtosi hurjalla juoksusuorituksella, jonka aikana hän nousi yli 10 minuutin takaa-ajoasemasta ykköseksi.

Vuoden 2017 ykköstilasta huolimatta 32-vuotias triatleetti ei ole kaikissa ennakkoarviossa kisan ykkössuosikki. Lange on kuitenkin ollut kahtena vuonna kolmen parhaan joukossa, joten mieheltä sopii odottaa paljon, etenkin jos ero kärkeen on siedettävä pyöräilyosuuden jälkeen.

Sanders, Gomez ja Ruotsin Nilsson?

Lionel Sanders oli viime vuonna Langen takana toinen. Kakkossija varmistui etenkin kovan pyöräilyosuuden jälkeen, mutta maratonin lopussa hän ei mahtanut Langelle mitään. Kolme vuotta sitten kanadalainen teki Ironman-brandin ME-ajan Arizonassa ja viime vuoden kakkostila kertoo hänen olevan suosikkien joukossa. Sandersin heikkous on ollut uinti, jonka vuoksi hän on joutunut aina takaa-ajomatkalle pyöräilyosuudella.

Viime vuoden kolmas David McNamee on varmasti myös kiinnostunut uusimaan podium-paikkansa Konalla.

IronmanKonaStart2017Graeme MurrayRedBullContentPoolMiesten lähtö vuonna 2017. Kuva: Graeme Murray/Red Bull Content Pool

Kienlen sekä vuoden 2017 kärkikolmikon lisäksi voittoon on mahdollisuus myös monella muulla miehellä. Tällainen ehdokas on esimerkiksi Espanjan Javier Gomez, joka on saavuttanut olympialaisissa sekä ITU-liiton ja XTERRA-brändin kisoissa lähes kaiken mahdollisen. Gomez tekee ensiesiintymisen Konalla lauantaina.

Naapurimaiden edustajista kannattaa painaa mieleen Ruotsin Patrik Nilsson, joka oli viime vuonna kahdeksas. Nilsson on aiemmin kilpaillut muilla matkoilla, mutta viime vuoden erinomaisen MM-debyytin jälkeen luvassa voi olla sijoitusparannus.

Kaiken kaikkiaan miesten kilpailu on voiton suhteen hyvin auki, eikä ylivoimaista ykkössuosikkia ole.

Ironmanin MM-kilpailu käynnistyy Havaijilla lauantaina aamulla kello 6.35. Havaijilla kello käy 13 tuntia Suomen aikaa perässä eli Suomen aikaa kilpailu käynnistyy lauantaina alkuillasta.

Pro-lähtöryhmän osallistujalista

-Juho-Veikko Hytönen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri