Ironman oli piristysruiske Lahden alueelle

Lahden Ironmanillä oli merkittävät talousvaikutukset alueelle. Kuva: Iroman Lahti

Lahden Ironmanillä oli merkittävät talousvaikutukset alueelle. Kuva: Iroman Lahti

Nokian Tyres Ironman 70.3 Finland keräsi kansainvälisen triathlonjoukon Lahteen ja jätti seudulle 2,1 miljoonan euron tulot. Lisäksi kisavieraat antoivat kiitettävän arvosana Lahdesta tapahtumakaupunkina.

Nokian Tyres Ironman 70.3 Finland -kilpailun talousvaikutuksia tutki kansainvälinen tapahtumatutkimuksen edelläkävijä Sportcal Ltd. Yhtiö teki taannoin vastaavan selvityksen Lahden 2017 MM-hiihtojen talousvaikutuksista. Molemmat selvitykset on rahoittanut opetus- ja kulttuuriministeriö, ja selvitysten tulokset ovat vertailukelpoiset.

– On tärkeää tietää, paljonko tapahtumat tuottavat taloudellista kokonaishyötyä alueelle, etenkin jos on käytetty julkisia varoja niiden toteuttamiseen. Tämä on kansalaisnäkökulmasta tärkeää avoimuutta. Kun tiedetään tapahtumien panos-tuotos -suhde, on helpompi arvioida kokonaisuutta ja kaupunkien sisäisiä investointeja erilaisiin asioihin, OKM:n ylitarkastaja Hannu Tolonen toteaa.

Triathlonharrastajien ostovoimaa kuvaa hyvin se, että Ironman 70.3 -tapahtuma jätti seudulle peräti 2,1 miljoonan euron kokonaishyödyn.

– Taloudellisten vaikutusten lisäksi on perusteltua huomioida tapahtuman mukanaan tuoma niin kansallinen kuin kansainvälinen näkyvyys. IRONMAN on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista urheilutapahtumabrändeistä. Tapahtuma sopii erinomaisesti ympäristökaupungiksi profiloituvaan Lahteen, Olympiakomitean suurtapahtumatyöryhmän erityisasiantuntija Janne Leskinen jatkaa.

Ammattimaisesti järjestetty ja Lahden kaupungille taloudellisesti riskitön tapahtuma sai osallistujilta erittäin hyvää palautetta. Kansainväliset kisavieraat, joita saapui Lahteen peräti 42 eri maasta ja kuudelta eri mantereelta, antoivat isäntäkaupungille arvosanaksi 4.48 asteikolla yhdestä viiteen.

– Tapahtuma toi Lahteen noin 2 300 kansainvälistä kisavierasta, jotka viettivät seudulla keskimäärin 3-4 päivää ja hyödynsivät monipuolisesti seudun majoitus- ja ravintolatarjontaa. Koko elinkeinoelämää hyödyttänyt tapahtuma istui kuin nenä päähän Lahden seudun matkailun kansainväliseen kasvustrategiaan, tapahtumahaussa aktiivisesti mukana ollut Lahden seutu Oy:n toimitusjohtaja Raija Forsman toteaa.

Nokian Tyres Ironman 70.3 Finlandin kilpailunjohtaja Tiina Boman kertoo ensi kesän tapahtuman järjestelyjen olevan jo hyvässä vauhdissa. 1 500 kilpailijan ja noin 20 000 katsojan kilpailuelämystä aiotaan tehdä entistäkin paremmaksi.

– Nyt kun tapahtumaa tehdään toista kertaa, kaikki on huomattavasti helpompaa. Pääpiirteittäin järjestelyt noudattavat viime vuoden kaavaa. Sataman alueelle tehdään pieniä muutoksia, jotka helpottavat ravintolapalvelujen saatavuutta ja tapahtuman seuraamista, Boman toteaa.

Nokian Tyres Ironman 70.3 Finland:
• Nokian Tyres Ironman 70.3 Finland järjestetään Lahdessa 29.6.
• Kilpailumatkat uinti 1,9 km, pyöräily 90 km ja juoksu 21,1 km.
• Ilmoittautuneita nyt 1500, tällä hetkellä lähes 35 % ulkomaalaisia.
• Tapahtumakeskuksena toimivat Sibeliustalo ja Matkustajasatama. Pyöräreitti kiertää Hollolan ja Kärkölän alueella.
• IRONMAN on maailman suosituin osallistuvien urheilutapahtumien brändi, jonka nimen alla järjestetään noin 150 kilpailutapahtumaa ympäri maailman. Niihin osallistuu yhteensä yli 250 000 triathlonistia.

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri