Kisaraportti: Challenge Turku sopii ennätystehtailuun ja ensikertalaiselle

Ville Köngäs maalissa Challenge Turussa.

Ville Köngäs maalissa Challenge Turussa.

Viidettä kertaa Turussa järjestetty Challenge -sarjan kilpailuviikonloppu Challenge Turku alkoi junior- ja sprint-kilpailuilla lauantaina (10.8) ja sunnuntaina vuorossa oli puolimatkan kilpailu. Challenge -sarjan kilpailuja järjestetään eri puolilla maailmaa ja se tunnetaan toisena merkittävänä suurtapahtumasarjana Ironman-tapahtumien rinnalla. Saksassa järjestettävä Challenge Roth on sarjan legendaarinen pääkilpailu. Kotimainen Challenge Turku on puolestaan tullut tutuksi nopeista reiteistään ja hienosta kaupunkitunnelmasta.


Uintiosuus

Uinti ChallengeChallenge Turun uintiosuus käytiin Aurajoessa.

Challenge Turun uintiosuus uidaan tuttuun tapaan Aurajoessa. Alkuun mietityttänyt veden puhtaus oli turha murhe, sillä jo lämmittelyä tehdessäni pystyin toteamaan uinnin vastaavan täysin mitä tahansa muuta meressä uitavaa kilpailua suomessa. Itse asiassa jokea vierustavat seinämät takasivat sen, että uintiosuudella sai keskittyä uintiin, eivätkä aallokko tai muut luonnon ilmiöt häirinneet suoritusta.

Pyöräilyosuus

Pyöräilyosuudelle siirryttiin uinnista rantautumisen jälkeen lyhyttä, noin kolmen kilometrin mittaista siirtymäreittiä pitkin. Suurin osa pyöräilystä (n. 3 x 23km) tapahtui Helsinki-Turku moottoritiellä, jonka sisäkaistat oli suljettu autoilijoilta. Pyöräilyreitti oli odotetun nopea, vaikkakin suurimman osan ajasta vesisade vihmoi kilpailijoita

Kolmena kierroksena ajettu pyöräosuus osoittautui mielekkääksi siksikin, että vauhdinjakoa pystyi suunnittelemaan niin reitin profiilin kuin eri kierrostenkin mukaan. Kolmatta ja samalla viimeistä kierrosta ajettaessa oli helppo kaivaa esiin viimeiset voimanrippeet, kun suunta ja reitti olivat selvät.

Juoksuosuus

Kaupunkijuoksu challengeJuoksua tois pual jokkee.

Juoksuosuudella kilpailijat kiertävät neljä kertaa, noin viiden kilometrin mittaisen lenkin. Lenkki kiertää Aurajoen varrella ja kaupungissa, joka takaa sen, että kilpailijat saavat nauttia kannustuksesta koko matkan ajan. Reitti on myös juoksussa nopea ja tasainen. Siltojen ylitykset ja alitukset rytmittävät reittiä sopivasti, eikä neljän kierroksen aikana pääse kyllästymään juoksemiseen
Viimeisen, neljännen kierroksen jälkeen reitti kaartaa oikealle, jossa lyhyen maalisuoran jälkeen vastassa oli maaliviiva. Viimeisillä metreillä tunnelma oli taattu, sillä yleisöä villitsi paikallinen TCS Smash Tigers -cheerleadingjoukkue.

Kenelle kilpailu sopii?

Challenge Turku osoittautui erinomaiseksi kilpailuksi joka sopii niin ennätystehtailuun kuin ensikertalaisellekin. Turvalliset reitit ja laadukkaat järjestelyt takaavat sen, että kilpailijat saavat keskittyä itse suoritukseen ja kaupunkimiljöössä kannustusta riitti pitkin matkaa.

Ensikertalaiselle kilpailuun osallistuminen lienee henkisesti helppoa Turussa, sillä kanssakilpailijoihin törmää pitkin matkaa eri kierrosten edetessä. Kannustusta saavat tasaisesti niin kärkipään menijät kuin viimeisenä maaliin tulevatkin ja tunnelma on säästä riippumatta mitä mainoin.

Ennätystehtailu on niin ikään tuttua Turussa. Urheilijoiden on helppo ottaa kaikki irti itsestään reitin ollessa nopea ja tasainen. Tänä vuonna sää ei ollut apuna ennätysten tekemisessä, mutta kaikki muut edellytykset omien ennätysten päivittämiseen ovat olemassa

Kilpailuraportin kirjoittaja Ville Köngäs on innokas kestävyysurheilun harrastaja. Aikuisiällä erityisesti hiihdosta ja triathlonista innostunut Ville on tanssinopettaja, HipHop-tanssin EM-hopeamitalisti ja suomenmestari. Triathlon-lähettiläänäkin tunnetun miehen löytää Twitteristä tunnisteella @villekongas

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri