Havaijin Ironmaniin valmistautuvan Juuso Mannisen raportti Turku Challengesta

Juuso Manninen kertoo valmistautumisesta Havaijin Ironmaniin. Kuva: Turku Challenge

Juuso Manninen kertoo valmistautumisesta Havaijin Ironmaniin. Kuva: Turku Challenge

Triathlonisti Juuso Manninen kertoo syksyn aikana Kestävyysurheilu.fissä valmistautumisestaan Havaijin Ironmaniin. Viime viikonloppuna ohjelmassa oli Turku Challenge.

Challange Turku oli itselleni kotimaisen kilpailukauden huipentuma. Tavoitteenikin olivat kovat, sillä hakusessa oli uusi puolimatkan ennätys alle 4h ajalla, jonka lisäksi halusin taistella koko kilpailun voitosta. Omalla tavallaan oli harmi, ettei Turussa ollut tänä vuonna ammattilaiskisaa ollenkaan, mutta onneksi järjestäjät organisoivat kuuman lähdön kärkipään kuntoilijoista. Odotukset kisaan olivat siis suuret, kunto oli hyvä, viivalla kovia äijiä, reittinä yksi maailman nopeimmista puolimatan kisoista ja lisäksi pääsin starttaamaan isonmaailman tyyliin kuumassa ryhmässä.

Kisaviikolla mielialat pikkaisen laskivat, koska sunnuntaille luvattiin kunnolla sadetta ja kylmää keliä. Ne ketkä meikäläistä yhtään tuntevat, tietävät että kylmä ja Juuso eivät sovi samaan yhtälöön. No, keli on kaikille sama ja Turkuun suunnattiin jo lauantaina. Sprintin aikaan lauantaina keli olikin mitä mainioin. Oli kiva seurata kisaa ja kannustaa lauantain kisaajia. Turun mahtavasta kannustuksesta oli nauttimassa suuri joukko kisaajia. Lauantain keli antoi myös pientä toivonkipinää, että myös sunnuntaina olisi poutaa luvassa.

Sunnuntain valkenikin hyvissä merkeissä ja vaihtoalueella tuttujen kanssa naureskeltiin, että ei ”tänään ei kyllä varmasti sada” ja saadaan kiskoa menemään ennätyskelissä. Kuivailla alkuverrat rutiinilla, pikku pyrähdys Aurajokeen ja lähtökarsinaan odottamaan. Tuttujen kanssa perus viimehetken huulenheittoa ja sitten veteen odottamaan paukkua. Keli tässä kohtaa mitä mainioin ja tunnelma katossa.

Taktiikka oli päästä paukusta karkuun ja rimpuilla siellä mahdollisimman pitkään. Paukusta lähdinkin ihan kivasti ja pikku ero tuli pääjoukkoon. Uinti sujuin koko matkan ihan mallikkaasti ja vaikka vedessä oli pientä virtaa niin uinti oli helppoa ja suunnistus vaivatonta. Kärjessä oli kiva tulla rantautumiseen ja yleisö mylvi mukavasti. Juostessa vaihtoon sitten huomasin, että taivas on revennyt ja vettä tulee. Vaihto meni silti nopeasti ja pyörän päälle pääsin hyppäämään kärjessä.

juuso manninen turkuc3Juuso Manninen kärjessä uinnin jälkeen. Kuva: Turku Challenge

Pyörän reitti oli hieman muuttunut viime vuodesta ja alussa tehtiin pieni lisälenkki kaupungissa ennen moottoritielle siirtymistä. Vettä tuli ja itse ainakin otin käännökset ja radan ylitykset varovasti, ettei vaan satu haavereita. Kaupungista selvisin ja motarille pääsin vielä kärkimoottoripyörän perässä. Sade kuitenkin jatkui ja kylmyys alkoi mennä luihin ytimiin. Watti tavoitteessa en pysynyt millään ja kisan kärkipaikka muuttui, kun Tero Setola ja Viron Villu Vakra painoivat ohi. Ei pystynyt poikain vauhtiin vastaamaan. Kun koneesta ei watteja löytynyt niin keskityin olemaan mahdollisimman pienenä. Enempää porukkaa ei sitten takaa onneksi tullut ja vauhti pysyi reilussa 40 km/h.

juuso manninen turkuc4Kosteat olosuuhteet sävyttivävät pyöräilyosuutta. Kuva: Turku Challenge

Vaikka reitillä oli vettä, niin olihan se hienoa taas ajaa moottoritiellä. Reitillä oli kisaajia ja kierroksella ohitettavia, mutta ajo oli hämmästyttävän siistiä ja yhtään onnettomuutta en ainakaan minä havainnut. Kun paluu siirtymältä kohti vaihtoa oli edessä, yltyi vesisade vesisade ja kadut lainehtivat. Välillä jo hirvitti ajaa, kun näkyvyys oli nokarannu tiellä oli vettä 15 cm. Onneksi varovasti ajaen selvisin vaihtoon ja pääsin juoksuun. Kärki oli karannut 5min päähän ja tiesin, että se on saavuttamattomissa ellei siellä satu jotakin.Lähdin silti juoksemaan ja taistelemaan kolmossijasta.

Juoksu rullasikin heti mahtavasti ja vaikka lätäköt olivat pahimmillaan polveen, oli juoksu kerrankin helppoa. Kannustusta oli reitillä todella paljon, vaikka sää ei hellinyt katsojiakaan. Pidän Turun juoksureitistä paljon ja se ei pettänyt taaskaan. Juoksu rullasi ja yleisöstä tuli väliaikoja reitillä paljon. Takaa tultiin hivenen kovempaa, mutta yleisön huiman kannustuksen ja väliaikojen avulla sain nostettua tahtia ja pidettyä itsellä kolmossijan.

Maalissa olin onnellinen ja tyytyväinen kisaan. Vaikka ei tullut enkkaa, enkä päässyt kunnolla kisaamaan voitosta, oli kisa itselle osoitus siitä, että eteenpäin on menty. Juoksu kulki paremmin kuin koskaan ja varsinkin lopussa sain puristettua itsestä ulos vielä yhden vaihteen. Tuloksena kokonaissija 3. oman ag:n (25-29) voitto tuohon keliin kelpoajalla 4:07:14.

juuso manninen turkuc2Juuso Manninen maalihaastattelussa. Kuva: Turku Challenge

Suomen kisat ovat nyt siis paketissa ja seuraava kisa on Hawain Ironman lokakuussa. Nyt pidempää lenkkiä koneeseen ja ajatukset Hawain lämpöön. Toisin kuin Turussa, Konalla tuskin tarvitsee selitellä ”heikkoa” tulosta paleltumiseen vedoten.

-Juuso Manninen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri