Lontoo siintää Kaisa Lehtosen silmissä

KaisaLehtonen170412 introTriathlonisti Kaisa Lehtonen valmistautuu parhaillaan perjantaina Israelin Eilatissa käytäviin olympiamatkojen EM-kisoihin. Se on yksi tärkeä etappi Lontoon olympiapaikan saavuttamisessa.

KaisaLehtonen170412Kaisa Lehtosen pyörän keula osoittaa kohti Lontoota. Kuva: Paul SjöholmTriathlonisti Kaisa Lehtonen valmistautuu parhaillaan perjantaina Israelin Eilatissa käytäviin olympiamatkojen EM-kisoihin. Se on yksi tärkeä etappi Lontoon olympiapaikan saavuttamisessa. Hevoskuuri tavoitti Kaisan juuri ennen matkustamista Israeliin ja kyseli tunnelmia kisojen alla.

Lontoon olympialaiset ovat jo pitkään olleet 31-vuotiaan Triathlon Stadia edustavan Kaisa Lehtosen mielessä. Niinpä Helsingissä asuvan ravitsemustieteitä opiskelevan Lehtosen arki on viime vuodet mennyt pitkälti triathlonharjoittelun parissa ja opinnot ovat tulleet siinä sivussa.

– Pari vuotta olen jo gradua tehnyt ja vielä se on kesken, naurahtaa Kaisa Lehtonen kysyttäessä opintojen etenemistä.

Kaisa Lehtonen on tehnyt jo useamman vuoden pitkäjänteistä työtä yhdessä valmentajansa Paul Sjöholmin kanssa ja kehuu vuolaasti valmentajaansa.

– Meillä on aivan loistava valmennussuhde ja Paul on erinomainen valmentaja. Hänen kanssaan on todella hienoa tehdä yhteistyötä. Pitkään jatkuneen valmentamisen ansiosta Paul tuntee minut todella hyvin ja osaa toimia ja antaa oikeita ohjeita eri tilanteissa, Kaisa Lehtonen kehuu hedelmällistä valmennussuhdettaan.

Talven treenit sujuneet paremmin kuin koskaan

Perjantaina käytäviin olympiamatkojen ( 1500 metriä uintia, 40 kilometriä pyöräilyä, 10 kilometriä juoksua) EM-kisoihin Israelin Eilatissa Lehtonen lähtee luottavaisin mielin ja hyvillä fiiliksillä.

– Tosi hyvillä fiiliksillä olen kisoihin lähdössä. Pidän Eilatin reitistä ja kaksi vuotta sitten olin siellä neljäs Euroopan Cupin osakilpailussa. Uinti on selkeää ja helpohko meressä, jossa ei ole juurikaan ole aaltoja. Tämä on hyvä, sillä uinti on se heikoin lajini. Pyöräily on aika tekninen ja mäkinen, mikä myös sopii minulle. Juoksu taas tapahtuu tasaisella asvalttireitillä, Lehtonen kertoo tulevasta EM-kisojen reiteistä ja jatkaa.

– Talven treenit ovat sujuneet paremmin kuin koskaan ja kunto on todella hyvällä tasolla hetkellä. Ainoa pikku epävarmuustekijä on viime aikoina parisen viikkoa kestänyt flunssa ja mukana on ollut muutamia kuumeisiakin päiviä. Mutta toivottavasti se olisi jo voitettu tauti, eikä haittaisi enää perjantaina.

Lontoon olympiapaikkaa metsästämässä

Kaisa Lehtosen pitkäaikainen tavoite on ollut päästä Lontoon olympialaisiin vuonna 2012. Nyt kun kisoihin on vajaat neljä kuukautta aikaa, on tuo tavoite edelleen mahdollinen.

– EM-kisoissa voittajalle annetaan suoraan yksi paikka. Lisäksi on toukokuun loppuun saakka aikaa kerätä olympiapaikkaan oikeuttavia pisteitä. Vielä minulla ei ole sitä paikkaa, mutta se on vielä haarukassa ja mahdollista saada. Tilanne näyttäisi tällä hetkeltä siltä, että yksi kova eurooppalainen jäisi ulkopuolelle ja toivottavasti se en ole minä. Millaisia sijoituksia sen olympiapaikan saavuttaminen vaatii jäljellä olevissa kisoissa, on mahdoton sanoa, sillä se riippuu muiden sijoituksista, Kaisa Lehtonen sanoo.

– Jos minut Lontooseen valitaan, niin siellä lähden tavoittelemaan sijoitusta 15 parhaan joukkoon. Parempaankin voisi olla mahdollisuuksia, mikäli heikoin lajini eli uinti sujuu hyvin. Pyöräily ja juoksu ovat aika tasavahvoja, mutta juoksussahan ne sijoitukset ratkaistaan, niin kyllä se on tärkeässä roolissa olympiamatkoilla, Duathlonin EM-pronssia vuonna 2009 saavuttanut sekä Euroopan Cupin podium-paikkoja saavuttanut Kaisa Lehtonen tuumii mahdollisista Lontoon tavoitteistaan.

Triathlonin harjoittelu on monipuolista ja kivaa

Yhden vakavamman loukkaantumisen Kaisa Lehtonen on kokenut matkalla kohti Lontoota. Vuonna 2009 Lehtonen astui juoksulenkillä kuoppaan ja polvi vääntyi alta sillä seurauksella, että nivelsiteitä meni poikki ja seurauksena oli puolen vuoden täydellinen juoksutauko ja kaiken kaikkiaan tämän ikävän loukkaantumisen kanssa meni vuoden verran. Nyt Lehtosella on kuitenkin takana erinomainen harjoittelutalvi takana ja kaikki näyttää hyvältä kunnon suhteen.

Lehtosen päämatkaksi triathlonissa on valikoitunut olympiamatkat, mutta hän ei sulje myöskään pois pitkän matkan kokeiluja tulevaisuudessa.

– Kyllä se olympiamatka on ainakin toistaiseksi ollut se minun päämatka. Se on kuitenkin se kovin tasoltaan naisten sarjassa. Mutta kyllä minua pitkätkin matkat kiinnostavat ja varmaankin tulen jossain vaiheessa ainakin kokeilemaan täyden matkan kisojakin, Lehtonen perustelee matkavalintaansa.

KaisaLehtonen170412 kasvokuvaKaisa Lehtoselle harjoittelu on kivaa. Kuva: Paul SjöholmMikä sitten Kaisa Lehtosta oikein triathlonissa ja sen harjoittelussa oikein viehättää?

– Se on vaan niin hauskaa ja kivaa. Harjoittelu on myös niin monipuolista, kun kyseessä on monta erilaista lajia, eikä pelkästä esimerkiksi juoksua. Samalla se on myös erittäin haastavaa ja tämä monipuolisuus on samalla iso haaste. Mutta ai että, kuinka kivaa se vaan on, Lehtonen nauraa.

– Valitettavaa vaan, että kuinka pieni laji se on ollut Suomessa. Mutta meiltä on viime vuosina puuttuneet ne superhuiput, jotka toisivat lajille parempaa näkyvyyttä. Nyt onneksi kuitenkin myös kuntoilijat ovat löytäneet lajit ja tapahtumien osallistujamäärät ovat kasvussa.

Jopa tuhat tuntia vuodessa

Pärjätäkseen triathlonissa on harjoiteltava paljon, eikä Kaisa Lehtonen tee poikkeusta tämän suhteen. Vuonna 2011 harjoitustunteja kertyi peräti 1000 tuntia. Tälle vuodelle on suunniteltu hieman vähemmän, noin 900 tunnin luokkaa.

– Kyllä minä treenaan paljon ja juuri tämän monipuolisuuden ansiosta on mahdollista harjoitella paljon suurempia määriä, kuin esimerkiksi juoksua. Tuhat tuntia pelkkää juoksuahan olisi aivan valtava määrä. Kyllä sitä aika ylärajoilla mennään ja tälle vuodelle on tarkoitus hiukan pudottaa määriä ja keskittyä hiukan enemmän tehoihin.

Lehtonen tekee myös paljon yhdistelmätreenejä, eikä koe enää varsinkaan monelle aloittelijalle hankalaa siirtymistä satulan selästä juoksuun enää vaikeaksi omalla kohdallaan.

– Sitä kun on monta vuotta tehnyt, niin kroppa tottuu ja juoksuun siirtyminen sujuu luonnostaan eikä se haittaa minua enää.

Kaisa Lehtosen heikoin laji on toistaiseksi ollut uinti ja se onkin tällä hetkellä harjoittelun painopisteenä.

– Uinnin osuus on lisääntynyt harjoittelusta ja sen osuus on tällä hetkellä noin 40 % luokkaa. Painopiste on selkeästi uinnin kehittämisessä.

Suosikkiharjoitusta kysyttäessä Kaisa Lehtonen ei osaa nimetä yhtä tiettyä harjoitusta.

– Kaikki kovat ja vauhdikkaat yhdistelmäharjoitukset ovat kivoimpia. Vastaavasti jos se ei kulje yhtään, niin se on tylsintä.

Vuosi 2012 on tärkeä vuosi Kaisa Lehtosen urheilu-uralla. Lontoon lisäksi Tukholmassa järjestetään elokuun lopulla sprinttimatkojen EM-kilpailut ja se on kauden toinen pääkilpailu. Näiden jälkeen on aika miettiä urheilu-uraa uudelleen.

– Lontoon jälkeen, valittiin tai ei, on aika katsoa tilannetta että missä mennään. Jatketaanko olympiamatkoilla, siirrytäänkö pidemmille matkoille vai työelämään, vai mitä? Mutta kaikki on vielä avoinna sen suhteen, tuumii Kaisa Lehtonen uransa jatkosta.

Hevoskuuri pyysi Kaisaa kertomaan myös hiukan perusleiripäivän ohjelmastaan. Alla löytyy kaksi esimerkkipäivää.

Harjoitusesimerkkejä / Kaisa Lehtonen

Kyseiset treenipäivät ovat perusviikolta Etelä-Afrikan Stellenboschista keväältä 2012.

Yhteensä harjoittelua tuli tällä viikolla noin 31 h: Uintia 32 km / 9 h, Pyöräilyä 12 h, Juoksua 6 h, Vesijuoksua ja Spinningiä 1 h ja Lihaskuntotreeniä (salit, jumpat) 3 h.

1 ) Tehopäivä, juoksupainotus:

6.00 Herätys + kevyt aamupala
7.00 Pieni aamujumppa + Uinti 30 min (kevyt)
7.45 Juoksu 1.15 h (VK, loppuun MK)
- 4 km 3.45 min/km + 2 x 2km 3.30 min/km/ 200m verra palautus + 3 x 1 km 3.20-3.18 min/ km / 200m verra palautus, vikan kilsan perään suoraan 400 m / 1.08 min
9.15 Palautusjuoman nautiskelua kylmäaltaassa
10.00 Runsas aamiainen
10 – 12 Päiväunet
12.30 Lounas
14.30 Yhdistelmätreeni, verryttelyineen 2.45 h
- Uinti 4 km, loppuun 4 x 400 m, vauhti 1.20 – 1.12 min / 100 m (vikan jälkeen suoraan pyöräilemään)
- Pyöräily 2 x 15 km VK – AnaK
- Juoksu 5 min AnaK + 5 x 1 min mäkeen kovaa
17.30 Palautusjuomaa
18.30 Illallinen
20.00 Pikku huoltojumppa + venyttelyä + kevyttä lihasten ravisteluhierontaa + kylmäallas
20.45 Iltapala
22.00 Nukkumaan

2) PK-päivä
6.30 Herätys
7.00 Aamuherättely sis. juoksua, jumppaa ja drillejä
7.45 Aamiainen
9.30 Uinti 5,5 km, pitkiä kelaussarjoja
11.45 Lounas
12.00 Päiväunet
14.00 Pyöräily 3 h pk, sis. lajivoimaa + Juoksu 30 min pk sis. 10 x 100m rennon vauhdikkaasti / 30s tauko
17.45 Pieni välipala
18.30 Kuntosali, kevyt (toiminnallista voimaa esim. levykiekolla, kahvakuulalla..) + Uinti 1.5 km kevyt
20.00 Illallinen
21.00 Venyttely + kevyt hieronta
22.30 Nukkumaan

Hevoskuuri toivottaa Kaisalle onnea Israelin EM-kisoihin ja olympiapaikan tavoitteluun!

>> Israelin EM-kisojen kisasivut

>> Kaisa Lehtosen blogi

- Tero Viljanen


Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kuukauden luetuimmat

 1. 03.10.2020Kaisa Mäkäräinen vauhdissa Kolilla
 2. 17.10.2020Mäkäräinen taas vauhdissa poluilla
 3. 12.10.2020Oloksen Tykkikisat peruttu – 30 vuoden historiaan katkos
 4. 23.10.2020Lapissa hiihdetään jo luonnonlumella!
 5. 15.10.2020Tulevan kauden suunnitusmaajoukkue valittu
 6. 25.10.2020Vuokatti Sport Biathlon Team kehittyy Mäkäräisen ja Nousiaisen kokemusta hyödyntäen
 7. 09.10.2020Northug treenaa jälleen!
 8. 22.10.2020Yleisöllä pääsy ampumahiihdon maailmancupin avaukseen
 9. 27.09.2020Mari Eder viides ampumahiihdon kaupunkikilpailussa Saksassa
 10. 27.09.2020Peiponen ylivoimainen mestari SM-maastojen kympillä – Kiekara keskeytti ensimmäisten kilometrien jälkeen
 11. 08.10.2020Team Electrofit tekee paluun Visma Ski Classics -sarjaan
 12. 10.10.2020Miska Poikkimäki totuttelee uuteen arkeensa: "On luottavainen fiilis"
 13. 06.10.2020Pärmäkosken harjoituskausi sujunut ilman ongelmia
 14. 21.10.2020Magner Dalen: Harjoittelemme rajoilla ja välillä ylikin
 15. 07.10.2020Pärmäkoski puhuu avoimesti ravintoasioista ja painosta sekä paljastaa suosikkipitsansa reseptin
 16. 12.10.2020Suomi neuvottelee tulevan talven nuorten MM-hiihdoista
 17. 28.09.2020Mårten Boström juoksi kolmanneksi Lidingöloppetissa
 18. 28.09.2020Juho Mikkonen tuunasi kesäharjoitteluaan MM-kisojen 50 kilometriä mielessään
 19. 02.10.2020Hiihtoliitto vailla markkinointijohtajaa – Töykän lähtö tuli yllätyksenä
 20. 17.10.2020Rantanen ja Suna mestarit suunnistuksen SM-erikoispitkällä
 21. 07.10.2020Polarilta markkinoille uusi lippulaivamalli
 22. 27.09.2020Ihamäki kympin voittaja Kurikan SM-maastoissa
 23. 02.10.2020Oona Kettunen tyytyväinen vapaan hiihtonsa kehitykseen: "Tekninen puoli on pikkuhiljaa mennyt eteenpäin"
 24. 27.10.2020Pärmäkoski paljastaa: Tykkiparia säästellään olympialaisiin
 25. 20.10.2020Iivo Niskasen kauden ensimmäinen tosi testi Rukalla – "Perusasiat ovat toistaiseksi johtaneet kehitykseen"
 26. 01.10.2020Kestävyysurheilu.fi Wsportsmedian omistukseen
 27. 23.10.2020Ruotsin maajoukkuekin pääsi lumelle
 28. 22.10.2020Treenitorstai: Seitsemän hyvää voimaliikettä kuntohiihtäjille
 29. 19.10.2020Sami Jauhojärvi aloitti valmentajan ammattitutkinnon suorittamisen – nähdäänkö mies tulevaisuudessa maajoukkuevalmentajana?
 30. 27.09.2020Kuivisto ja Granberg SM-maastojen lyhyiden matkojen voittajat

ulvang banneri