Hawaii Ironman -miesten ennakkopaketti

Kuva: Ironman.com

Kuva: Ironman.com

Taas on Havaiji Ironmanin aika. Tulevana lauantaina maailman parhaat täysmatkan triathlonistit matkaavat Tyynen valtameren keskelle mittelemään siitä kuka on lajin kaikista kovin tällä hetkellä. Ensin pärskitään 3,8km Tyynen meren aalloissa, sitten vintataan pyörää 180km laavakenttien vieressä ja lopuksi vielä juostaan maraton. Tässä toisessa ennakkopaketissa käyn läpi miesten eliittijoukkoa suurimpien ennakkosuosikkien kautta.

Kokemus on usein Havaijilla valttia

Usein on nähty, että Havaijilla jos jossakin rautaisella kokemuksella on erityisen suuri merkitys. Totta kai perusasioiden kuten kunnon ja suorituskyvyn tulee olla kohdillaan, mutta loppujen lopuksi kilpailu ratkaistaan pitkälläkin matkalla yllättävän pienillä marginaaleilla. Havaijin Ironmanin raskas reitti ja kovat olosuhteet koettelevat kovimpienkin kilpailijoiden rajoja. Juuri tällaisessa kisassa on usein nähty fakta, että kokeneet urheilijat omaavat kyvyn pitää suorituksen ja kaiken siihen liittyvän kokonaisuuden parhaiten kasassa. Tästä syystä suurimpien suosikkien kärkipäässä on jälleen kerran tuttuakin tutumpia nimiä. Teen nyt kuitenkin tässä ennakossa hieman poikkeuksen ja nostan esille suurimpien suosikkien joukkoon myös uusia tulokkaita, jotka ovat ponnistaneet triathlonmaailman huipulle. Jotkut heistä ovat Havaijin kisassa suoranaisia keltanokkia, mutta olen havainnut tiettyä sukupolven vaihdosta kuluneen vuoden aikana ja heidät on syytä nostaa myös mielestäni esiin.

Frederik Van Lierde (Bel)

Frederik Van Lierde puolustaa voittoa viime vuoden kisasta ja on omassa arviossani tänäkin vuonna ehkäpä se kaikkein suurin suosikki voittamaan. Helpommalla reitillä ja inhimillisemmissä olosuhteissa hän ei olisi ykkössuosikki, mutta Havaijin haasteet on kuin tehty hänelle. Van Lierde on todella tasainen suorittaja jokaisessa kolmessa lajissa ja heikkouksia on vaikea löytää. Viimeisen parin vuoden aikana myös pyörä on alkanut kulkea aivan parhaiden tasolla, mikä tietää harmaita hiuksia muille kilpailijoille. Hyvänä päivänä myös maraton taittuu huippuvauhtia, kuten viime vuodelta hyvin muistetaan. 35-vuotiaana on triathlonisti parhaassa iässä. Van Lierde on kokenut ja maltillinen kilpailija joka osaa ajoittaa kuntonsa oikein. Ei ole koskaan sortunut kilpailemaan liikaa ja on näin pystynyt säilyttämään parhaan teränsä kauden päätavoitteeseen. Kesällä Van Lierde oli toinen kovassa Frankfurtin Ironmanissa huippuajalla 8:00.25. Tämä lupailee hyvää kun lähtölaukaus pamahtaa.

Sebastian Kienle (Ger)

Saksa on ollut miesten puolella aina vahva triathlonmaa josta on ollut tunkua lajin terävimmälle huipulle. Viimeisen kahden vuoden aikana sinne on noussut ryminällä kesällä 30 vuotta täyttänyt Sebastian Kienle. Jos kisa käytäisiin optimaalisissa olosuhteissa, olisi Kienle papereissani ehkä selväkin voittajasuosikki. Havaijilla hän joutuu kuitenkin kamppailemaan maratonosuudella enemmän kuin missään muualla. On tosin viime vuosina osoittanut, että edes Havaijin pätsi ei häntä nujerra. Oli toissavuonna kisan debyytissään heti upeasti neljäs ja kohensi sijoitustaan viime vuonna yhdellä, ollen kolmas. Pyörän selässä saksalaishurjimus suorastaan lentää, eikä olekaan väärin sanoa hänen olevan tällä hetkellä koko porukan paras ketjunpyörittäjä. Uinti saattaa olla Kienlelle joskus kompastuskivi, mutta on petrannut siinäkin enkä usko hänen jäävän tässä liian kauaksi, jotta ei pystyisi pyöräosuudella iskemään. Kienle voitti kesällä juuri Frederik Van Lierden edellä Frankfurtin Ironmanin pelottavan vahvalla suorituksella loppuajan näyttäessä peräti 7:55.14. Kovassa helteessä käydyssä kilpailussa ennen kaikkea hänen juoksunsa oli pelottavan vahvaa. Jos vaan pystyy siirtämään saman suorituksen Havaijille, tietää se muille kylmää kyytiä.

Ivan Rana (Esp)

Vaikka sanoin kokemuksen jylläävän, voidaan kisan ennakkosuosikkien joukkoon nostaa vielä täysmatkalla suhteellisen uusi kasvo Espanjan Ivan Rana. Toki hänkin on jo 35 vuoden ikään ehtinyt ja triathlonin parissa pitkän uran tehnyt, joten aivan mistään keltanokasta ei voida todellakaan puhua. Täysmatkan debyytin Rana teki vasta vajaat 2 vuotta sitten Meksikon Ironmanissa, jossa irtosi heti voitto. Oli viime vuonna Havaijilla upeasti heti ensiesiintymisessään kuudes. Tähän sijoitukseen hänet siivitti ennen kaikkea kova maraton. Jos Sebastian Kienle parhaimmillaan lentää pyörän selässä, tekee Rana sitä lenkkareiden päällä. On ehdottomasti yksi porukan kovimmista juoksijoista, ellei jopa kovin. Antoi kesällä kilpakumppaneilleen pelottavan myrskyvaroituksen voittamalla Itävallan Ironmanin käsittämättömän kovalla ajalla 7:48.43. Tämä aika tekeekin Ranasta täysmatkalla kautta aikojen kolmanneksi nopeimman ja myös vasta kolmannen joka on pystynyt alittamaan 7:50 aikarajan. Kun Havaijilla juoksun merkitys vielä korostuu raskaalla reitillä ja kuumassa kelissä, uskallan veikata Ranalle menestystä tulevan lauantaina.

Timothy O´Donnell (Usa)

Lokakuun alussa 34 vuotta täyttänyt Timothy O´Donnell saattaa olla jenkkien kunnianpalauttaja tämän vuoden Havaiji Ironmanissa. Tämän maagisen kisan synnyinmaa ei ole saanut nauttia omiensa voitosta sitten vuoden 2002, jolloin O´Donnellin etuniminimikaima Tomothy ”Tim” DeBoom otti toisen voittonsa. Väitän, että nyt tähän sarakkeeseen voi tulla muutos. O´Donnellin ura täysmatkalla on ollut nousuhohteinen, kuten ovat olleet hänen sijoituksensa Havaijillakin. Oli debyytissään toissa vuonna kahdeksas ja petrasi tätä sijoitusta ollen viime vuonna jo viides. Hyvänä päivänä kaikki on mahdollista. Ei ole mikään tykittelijä millään osuudella erityisesti, mutta kokonaisuus on vahvaa suorittamista. En usko, että tulee jäämään liikaa pyörällä jotta ei pystysi maratonin aikana lyömään lusikkaansa mukaan kärkitaistoon. Juoksu on kuitenkin jollain tavalla O´Donnellin syömähammas. Jos aivan kaikki menisi todella niin sanotusti putkeen, voitaisiin Havaijin voittokorokkeella nähdä tänä vuonna pariskunta. O´Donnellin vaimo Mirinda Carfrae kun kuuluu naisten kilpailun suurimpiin suosikeihin. Tässä tapauksessa historia toistaisi itseään 11 vuoden takaa, sillä Kanadan superpari Peter Reid ja Lori Bowden voittivat kilpailun samaan aikaan vuonna 2003.

Victor Del Corral Morales (Esp)

Vedän nyt hatusta tähän todellisen jokerikortin, Espanjan Victor Moralesin. Tiedän että moni ihmettelee tätä valintaa varmasti suuresti, mutta jostain syystä luotan tähän espanjalaiseen. Mitään faktaa tai tarkkaa syytä tähän ei ole, mutta mututuntuma on vain tällainen. Morales on jo monien täysmatkan triathlonistien tavoin 34-vuotias, mutta silti hän on uusi tulokas lajin huipulla. Viime vuosina hän on osoittautunut varsinaiseksi haastavien reittien erikoismieheksi ja onkin voittanut joitakin todella raskailla reiteillä käytyjä extremetyyppisiä kisoja. Näistä merkittävimpinä mainittakoon 2 Alpe d´Huez triathlonin voittoa reitillä joka kulkee pitkin Ranskan ympäriajosta tuttuja legendaarisia pyöräilymaisemia. Teki täysmatkan debyyttinsä Lanzaroten Ironmanissa 2012, jonka heti voitti. Oli myöhemmin elokuussa 2012 vuoristoisessa Embrunman Ironmissa Ranskassa toinen. Viime vuoden marraskuussa syntyi sitten kerrassaan huimaa jälkeä kun Morales voitti kahden viikon sisään 2 täysmatkan kilpailua. Ensin heltisi voitto Floridan Ironmanista huippuajalla 7:53.12 ja siitä kului todella vain tuo mainitut 2 viikkoa kun hän raivosi Arizonan Ironmanin voittoon myös kovalla ajalla 8:02.00. Kilpailuhistoria siis osoittaa, että hallitsee rankat olosuhteet ja vaativat reitit, joilla on suorataan kuin kotonaan. Havaijin kisa ei luonnollisesti ole historiaa tuijottanut ennenkään, vaan kaikki on ansaittava. Vaikka Morales on isolla saarella keltanokka, on hänellä mahdollisuudet hyvänä päivänä vaikka mihin.

Hienoiset kysymysmerkit

Muutamia erittäin kovia triathlonkasvoja, jotka ovat lajin huippunimiä ja kokeneita kettuja, pidän tämän vuoden kisassa jonkinlaisina kysymysmerkkeinä.

Espanjan Eneko Llanos on ensimmäinen heistä. Kaiken kokenut 37-vuotias konna, joka on Havaijilla kerran ollut toinen vuonna 2008. Edellytykset on kyllä vaikka mihin, mutta jostain syystä Llanos ei ole koskaan saanut Havaijilla parasta irti itsestään. Parhaimmillaan pystyy kyllä edelleen haastamaan kenet tahansa. Kesällä Llanos oli perinteisessä Rothin täysmatkan kisassa kolmas ajalla 8:09.29 joten sen puolesta kunto oli erinomainen. Takavuosiin verrattuna on kilpaillut tänä vuonna vähemmän joten toivottavasti olisi nyt tärkeimmällä hetkellä iskussa.

Myös toissavuoden voittajan Australian Pete Jacobsin tämänhetkinen kunto on arvoitus. Mies on kärsinyt viime vuosina vammoista ja ainakaan itselläni ei ole tarkkaa tietoa, miten treenit tällä kaudella ovat sujuneet. Mitään merkittäviä kisoja Jacobs ei ole nyt kisannut, mutta se ei tietenkään tarkoita etteikö koneessa olisi virtaa kauden tärkeimmällä hetkellä. Parhaimmillaan koko joukon kovin juoksija.

Toisenkin aussin, Luke McKenzien kunto ei ole kauden aikana vakuuttanut. McKenzie oli loistavalla suorituksella hopealla viime vuoden kisassa, mutta tämän jälkeen ei ole kulkenut. Hän on hyytynyt pahemman kerran kauden kahdessa täysmatkan kisassaan, ensin Melbournessa maaliskuussa, jossa hän oli sijalla 13 ja sitten kesällä Rothissa jossa romahti sijalle 11. Osaa kuitenkin kokeneena kilpailijana selättää ongelmat ja voikin olla Havaijilla vielä korkealla.

Yhdysvaltojen Andy Potts pitää mainita tietenkin jos sen takia, että mies on yleensä ollut se joka tulee uinnista ensimmäisenä vaihtoon. Viime vuonna kisa jäi vammojen takia väliin, joten nyt on varmasti kova halua näyttää. Toissavuonna Potts oli paras amerikkalainen olen seitsemäs. Voitto kesällä Coeur D´Alenene Ironmanin, joten kunto on varmasti hyvä tulevanakin lauantaina.

Havaijilla aina 10 parhaan joukossa on yleensä Saksan todellinen ikisissi ja kisan vuonna 2005 voittanut Faris Al-Sultan. Ei ole enää viime aikoina esittänyt muualla mitään supersuorituksia, mutta hänen kohdallaan se ei tarkoita että menestystä Havaijilta ei voisi tulla. Tuntee ison saaren olosuhteet ja reitin kuin omat taskunsa. Jo silkalla kokemuksellaan napsii varmasti monta päänahkaa tänäkin vuonna.

Osallistuuko Craig Alexander?

Australian 41-vuotias, jo lajin ikoniksi noussut kolminkertainen Havaijin voittaja Craig Alexander ilmoitti keväällä Melbournen Ironmanin yhteydessä vetäytyvänsä hyvin ansaituille eläkepäiville ammattilaistriathlonista. Hänellä on kuitenkin paikka Havaijin kisaan ja luin jostain, että hän elokuussa harkitsi osallistumistaan. Mitään varmaa tietoa tästä en valitettavasti löytänyt. Olisi hienoa nähdä tämä lajin suurmies vielä kerran kisaamassa lajin merkittävimmässä koitoksessa. Kärkisijoille en Alexanderin usko enää millään yltävän, enkä tiedä on mies tosissaan enää edes treenaillut. Jo pelkkä mukana olo olisi kuitenkin hieno juttu kaikille lajia katsoville ja kilpaileville.

Sananen Havaijin karsintajärjestelmästä

Monia muitakin nimiä voisi nostaa kisan kärkitaistoa ajatellen esiin, sillä sen verran laaja taso on nykyään jopa ihan terävimmällä huipulla. Pakko mainita viime vuoden tyyliin myös hieman nykyisestä järjestelmästä, jolla urheilijat valitaan Havaijille. Heidänhän tulee kerätä pisteitä eri kisoissa kauden aikana jotta paikka kilpailuun aukeaa. Järjestelmä on kyllä aivan järjetön ajatellen kilpailijoita. Usein he joutuvat kilpailemaan aivan liikaa saavuttaakseen tämän paikan. Järjestelmä uusittiin muutama vuosi sitten ja ainakaan omasta mielestäni tässä ei ole mistään muusta kyse kun röyhkeästä rahastuksesta jota katto-organisaatiot harjoittavat. Ammattilaisilla liiallinen kilpaileminen näkyy tietenkin huippukunnon mahdollisena menetyksenä kun ei pysty rauhassa keskittymään kauden tärkeimpään kilpailuun. Eliittisarjassa on nykymuodossa paikkoja miehillä 55 ja naisilla 35 Havaijin Ironmaniin. Nykyisen kansainvälisen tason kovuuden huomioiden tuon paikkamäärän voisi mielestäni likipitäen tuplata. Samoin tietyillä suorituksilla pitäisi ehdottomasti olla ammattilaisilla takaportti kisaan. Esimerkiksi viime vuonna Itävallan nuori Ewa Wutti voitto Kööpenhaminan Ironmanin sensaatiomaisen huikealla ajalla 8:37.36, joka teki hänestä kerralla historian kolmanneksi nopeimman naisen täysmatkalla. Kun pisteet eivät riittäneet, jäi Wutti tylysti pois Havaijilta. Mielestäni on sanomattakin selvää, että moisen huippusuorituksen jälkeen paikka kisaan olisi pitänyt olla itsestään selvyys. Myös mahdollisissa vammatilanteissa urheilija ei ehdi ehkä saavuttaa kisoissa tarpeeksi pisteitä, vaikka vammakierteen jälkeen pystyisikin esimerkiksi Wutin kaltaiseen huippusuoritukseen. Järjestelmässä olisi siis paljon korjaamisen varaa, mutta valitettavasti en siihen heti usko. Tähän on se yksinkertainen syy, että muut kisat saavat nykymuodossa paljon huippuja viivalle ympäri vuoden koska heidän on pakko pitää yllä tiivistä kilpailutahtia Havaijin pisteitä ajatellen. Näin monen muun kisan raha- ja markkina-arvo nousee ja taloudestahan urheilussakin on valitettavasti aina loppupeleistä kyse, vaikka se joskus urheilullisia arvoja syökin.

Paljon muutakin kuin ammattilaisten kisa

Havaiji Ironman on tietysti paljon muutakin kuin pelkkä lajin huippujen taistelutanner. Nuo 55 miestä ja 35 naista edustavat vain pientä osaa kilpailijoista. Ironmanista on tullut jopa eräällä tavalla muoti-ilmiö maailmalla, jonka kautta ihmiset etsivät ja koettelevat fyysisiä rajoja. Myös amatöörien ja eri ikäluokkien tulee ansaita paikkansa Havaijille muiden kisojen kautta. Toki viivalla on myös aina muiden lajien entisiä huippuja ja muita tunnettuja julkkiksia, jotka saavat järjestäjiltä villin kortin jo pelkän mainosarvonsa takia. Havaijin kisassa on heillekin yleensä jokin aivan erilainen merkitys. On hienoa nähdä kuinka ihmiset ovat valmiita ponnistelemaan koko pitkän päivän saavuttaakseen maaliviivan. Myös suomalaisia on perinteisesti kisaan osallistunut ja niin tänäkin vuonna. Itse en heihin ole kerinnyt valitettavasti tarkemmin paneutua, vaikka toki muutamia nimiä tiedän jotka ovat Tyynen meren keskelle matkanneet. Tsemppiä vain kaikille!

- Antti Perälä

>>Hawaii Ironman -naisten ennakkopaketti

 

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri