Haasta itsesi triathlonin puolimatkalle

TomSoderdahl250312 introKiinnostaisiko sinua osallistua triathlontapahtumaan ja haluaisit saada apuja valmistautumiseesi? Triathlonhaaste.fi on silloin tehty sinua varten.

TomSoderdahl250312Entinen huipputriathlonisti Tom Söderdahl on Triathlonhaasteen vastuuvalmentajia. Kuva: Hevoskuuri.fiKiinnostaisiko sinua osallistua triathlontapahtumaan ja haluaisit saada apuja valmistautumiseesi? Triathlonhaaste.fi on silloin tehty sinua varten.

Triathlonhaaste.fi on täysin uudenlainen ilmainen valmennuskonsepti triathlonin ystäville Suomessa. Triathlonhaasteessa rekisteröitynyt jäsen saa harjoitusohjelman 12 viikoksi ja se tähtää itse valitsemansa triathlonin puolimatkan tapahtuman suorittamiseen. Sivuilla löytyy harjoitusohjelman lisäksi seikkaperäiset ohjeet niin juoksun, pyöräilyn, kuin uinninkin harjoitteluun. Lisäksi saat hyviä vinkkejä esimerkiksi lihashuoltoon ja ravintopuolelle, kuten ruokavalioosi. Sivuilta löytyy opastus triathlon harjoitteluun sekä videoina että kirjallisina ohjeina pdf-muodossa.

Kolme eri harjoitustasoa

Triathlonhaasteessa on kolme eri harjoitustasoa. Harjoitustaso 1 on tarkoitettu aloittelijoille ja kuntoilijoille, harjoitustaso 2 kilpa-kuntoilijoille ja muille kestävyyslajien kilpailijoille, joilla ei vielä ole niin paljon kokemusta triathlon-harjoittelusta. Harjoitustaso 3 on pro-taso, joka on tarkoitettu erittäin kokeneille lajin harrastajille. Harjoitustaso 1:n viikoittaiset tuntimäärät liikkuvat 5-11 tunnin välillä ja kolmostasolla kovimmat viikot voivat olla jopa 20 tuntia. Kaikille triathlonista kiinnostuneille löytyy siis oma vaihtoehto ja aloittelijat pääsevät hyvin perille harjoittelusta.

Rekisteröidyttyäsi saat kolmen ensimmäisen harjoitusviikon ohjelman sekä yleiset harjoitusohjeet ja ruokavalio-ohjeet. Sen lisäksi saat video ohjeistuksen jokaiselle harjoitusviikolle erikseen.

Triathlonhaasteen takana on suomalainen urheiluravinnetuotemerkki Fast Sports Nutrition ja triathlonhaasteen valmennuksesta vastaavat lajin ehdottomat suomalaiset huippunimet, parhaimmillaan Havaijin Ironman kilpailussa kahdeksanneksi sijoittunut Tom Söderdahl sekä Tampereen viime syksyn pitkän matkan EM-kisojen hopeaa saavuttanut Jarmo Hast. Tom Söderdahlin täyden matkan ennätys on komea 8.24.17 Rothista Saksasta vuodelta 2003. Hän lopetti viisi vuotta sitten oman aktiiviuransa, jonka jälkeen hän on siirtynyt valmentajan rooliin. Jarmo Hast jatkaa sen sijaan edelleen omaa triathlonistin uraansa ja valmentaa urheilemisen ohella kuntoilijoita triathlonin parissa.

Triathlonhaasteen valmennus on jakautunut siten, että Hast vastaa uintiohjelmista ja Söderdahl muusta valmennuksesta.

Palvelus lajille

Mistä tuli idea Triathlonhaasteesta ja millainen idea ja lähtökohta siinä on taustalla?

– Triathlonhaaste on ilmaisena palveluna nimenomaan kädenojennus ja palvelus lajille ja vastaus kysynnän ja tarjonnan haasteeseen lajissa. Tässä tarjotaan kättä pidempää apua triathlonharjoitteluun. Suomen mittapuussa ei vastaavanlaista hanketta löydy. Samalla haluamme myös lisätä ravintotietoutta ja tuoda urheiluravinnetuotteitamme paremmin tunnetuksi kestävyyslajien edustajille, Triathlonhaasteen taustalla vahvasti oleva Tom Söderdahl kertoo.

Eikä Triathlonhaasteen aloituskynnystäkään ole tehty liian korkeaksi.

– Sinun täytyy vaan rekisteröityä sivuille ja merkata aloituspäivä, niin saat silloin harjoitusohjelmat käyttöösi sekä pääset tutustumaan videoihin ja ohjeisiin, mitä sivuilta löytyy. Vaikka ohjelmaa on tehty puolenmatkan triathloniin, niin haasteen harjoituksia ja rytmitystä pystyy soveltamaan myös muille triathlon matkoille, Tom Söderdahl jatkaa.

Entä millaisia rekisteröityjä käyttäjämääriä Triathlonhaasteessa tavoitellaan?

– Jos saamme yli tuhat ihmistä mukaan palveluun, niin voimme olla tyytyväisiä. Triathlonin harrastajamäärät ovat kuitenkin koko ajan kasvussa, niin uskon että tämä on mahdollista saavuttaa. Lisäksi tämä sopii erinomaisesti esimerkiksi muiden kestävyyslajien harrastajille ja kilpaurheilijoille, jotka haluavat kokeilla triathlonia, mutta joilla ei ole paljon tietoutta triathlonvalmennuksesta, Söderdahl sanoo.

Triathlonin harrastaminen on tullut viime vuosina yhä suositummaksi maailmalla ja kasvu on tullut lopulta myös Suomeen saakka. Viimeisten kahden vuoden aikana osallistujamäärät ovat olleet voimakkaassa kasvussa myös Suomen eri triathlontapahtumissa. Näin ollen Triathlonhaasteelle on varmasti kysyntää lajin harrastajien parissa.

– Harrastajille pitää olla myös kilpailutarjontaa ja hyviä toimivia seuroja, jotka tätä tarjontaa tuottavat. Lajille on tärkeää, että on riittävästi kilpailuja ja toimivia seuroja, Söderdahl muistuttaa.

Verkko paras tiedonvälittäjä

triathlonhaaste etusivu-1Internet on paras tapa tuoda Triathlonhaaste ihmisten tietoisuuteen. Kuvakaappaus Triathlonhaasteen etusivulta. Entä mistä ajatus, että tämä Triathlonhaaste toimii nimenomaan internetissä? Ja miten triathlonin puolimatkasta tuli se matka, johon tämä valmennus tähtää?

– Verkon mahdollisuudet tiedonvälittäjänä ovat tänä päivänä aivan ylivoimaiset. Sieltä ihmiset hakevat tänä päivänä tietoa ja halusimme vastata myös tähän haasteeseen. Triathlonin puolimatkan harjoittelu on ehkä kaikkein monipuolisinta eri triathlon matkoista ja lisäksi se on suorituksena sopivan haastava, mutta myös monen saavutettavissa oleva tavoite. Ja kun harjoittelu on myös henkisesti monipuolista, niin se lisää kiinnostusta, perustelee Söderdahl Triathlonhaasteen konseptia nimenomaan verkossa ja puolimatkan suorituksena.

Kerro vielä hiukan lisää noista harjoitusohjelmista. Mitä ne pitävät sisällään?

– Pyöräilyn osuus harjoittelussa on lähellä 50 prosenttia. Lisäksi lihaskunnon osuus on tärkeässä roolissa, sillä etenkin kuntoilijoilla voi olla puutteita tällä puolella. Painotus on rakennettu niin, että juoksun osuus lisääntyy loppua kohden, jolloin kokonaiskuormitus ei nouse liian kovaksi heti alussa. Jarmo on lisäksi suunnitellut jokaiselle ryhmälle monipuoliset ja haastavat uintiohjelmat. Harjoitus- ja viikkopäivitys -videot tukevat harjoittelua, joten triathlonhaaste on paljon muutakin kuin pelkkä harjoitusohjelma.

Nyt kun Triathlonhaasteen sivut ovat olleet viikon verran auki, niin oletko tyytyväinen konseptiin?

– Olen tyytyväinen. Ensimmäisen viikon aikana palveluun on rekisteröitynyt lähes 600 ihmistä, joten triathlonhaasteelle on ollut selkeä tilaus. Kyllä tämä on hyvä paketti eikä vastaavanlaista Suomesta löydy. Myös lajiliitoilla voisi olla tämänkaltaisesta palvelusta opittavaa. Jokainen löytää varmasti itselleen oman harjoitustason ja kunhan vielä muistaa käyttää maalaisjärkeä mukana, niin hyvä tulee.

– Kyllä tässä sellaista avaimet käteen – pakettia ihmisille tarjotaan. Toivon, että kaikki triathlonista kiinnostuneet ihmiset kävisivät tutustumassa sivuilla, sillä niillä on paljon tietoa triathlon harjoittelusta niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin triathleeteille kilpailumatkaa katsomatta.

Flow-urheilija nykyään

Lopetettuaan oman aktiiviuransa vuonna 2007, Tom Söderdahl on vähitellen siirtynyt valmennuksen pariin haluten tuoda omaa tietotaitoaan nykyisten aktiivien käyttöön. Tällä hetkellä Tom Söderdahl tekee yhteistyötä kolmen urheilijan kanssa, jotka kuuluvat aivan Suomen parhaimmistoon, eli Teemu Lemmettylän, Tuukka Miettisen ja Merja Kivirannan kanssa.

– Se yhteistyö on kuitenkin enemmän konsultointia ja henkistä mukanaoloa kuin päivittäistä valmentamista. Leireille kyllä teen ohjelmarungot ja kilpailukaudella olen tiiviisti valmennettavien kanssa yhteydessä. Muuhun ei ole tällä hetkellä mahdollisuuksia. Omalla uralla tuli tehtyä paljon oikeita asioita, mutta myös virheitä. Näitä virheitä pyrimme nykyisten valmennettavien kanssa välttämään. Tom "Tomppa" Söderdahl kertoo valmennuksestaan.

Loppuun vielä kysymys, että miten on Tom Söderdahlin oman harjoittelun laita aktiiviuran jälkeen?

– Olen tällainen flow-urheilija nykyään. Eli haen lenkiltä lähinnä hyviä fiiliksiä ja urheilen fiiliksen mukaan sen mitä kerkiän. Mutta kyllä alkuun oli totuttelua, kun esimerkiksi ei sunnuntaina sille pitkälle lenkille tarvinnutkaan lähteä, Söderdahl sanoo omasta tämän hetken urheilemisestaan.

>> Triathlonhaaste.fi

- Tero Viljanen

MM-hiihdot


Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 29.01.2021Kaisa Mäkäräinen voittoon Polvijärvellä ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 2. 02.02.2021Nuorten MM-hiihtojen ohjelma
 3. 02.02.2021Tässä nuorten MM-joukkue Vuokattiin
 4. 18.02.2021Ylläs-Levin kohtalo selviää viimeistään 10. maaliskuuta
 5. 31.01.2021Joni Mäki sprinttikarsinnan kakkonen Falunissa – Bolshunov kaatui ja karsiutui
 6. 01.02.2021Niskasen pohjeluu murtunut
 7. 29.01.2021Suomalaisten suksi tökki Falunissa – huoltopäällikkö otti syyn kontolleen: "Laitoimme huonot tuotteet huonoon sukseen, ja tulos oli sen mukainen"
 8. 13.02.2021Kaksinkertainen MM-kävijä Saapunki hiihti tänään viimeisen kilpailunsa – ottaa varaslähdön vuorijuoksu-uralle
 9. 10.02.2021Nuorten MM-ohjelmaan muutoksia
 10. 15.02.2021Maastohiihdon päävalmentaja Pasanen heitti mitalitavoitteen romukoppaan
 11. 16.02.2021Kesäkeliä Oberstdorfiin ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 12. 23.02.2021MM-hiihtojen kahden ensimmäisen päivän aikatauluja aikaistettu
 13. 07.02.2021Laura Mononen voitti Keravalla ja Kari Varis Ilmajoella – katsaus viikonlopun kotimaisiin hiihtotuloksiin
 14. 03.02.2021Pyhäjärvi avaa SM-kisatalven – Honkavuoren aluetta kehitetty kovasti
 15. 05.02.2021Oberstdorfin MM-hiihtojen ohjelma
 16. 08.02.2021Upseerikokelas Koivisto taisteli torjuntavoiton vainoajastaan
 17. 01.02.2021Nepryaeva sormileikkauksessa ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 18. 01.02.2021Suomi kahdeksan hiihtäjän voimin Ulricehamniin
 19. 19.02.2021Oberstdorfin keväinen sää tuntuu kotimaan pakkasten jälkeen helteiseltä – kisasää uhkaa laittaa suksihuollon rajuun testiin ensi viikolla alkavissa MM-kisoissa
 20. 15.02.2021Tässä Suomen joukkue Oberstdorfin MM-hiihtoihin
 21. 09.02.2021Niilo Moilanen nuorten maailmanmestariksi!
 22. 19.02.2021Suhonen ja Haarala kaksoisvoittoon Ruotsin cupissa
 23. 29.01.2021Bolshunov voittoon Falunissa – Niskanen paras suomalainen
 24. 20.02.2021Nuorten SM-hiihdot käynnistyivät Jyväskylässä
 25. 03.02.2021Johaug ja Kläbo Norjan MM-joukkueen kärjet: "MM-valinta ei ole koskaan helppoa Norjassa"
 26. 05.02.2021Kova pakkanen saattaa kiusata nuorten MM-hiihtoja
 27. 31.01.2021Joensuu iloitsi uran parhaasta vauhdista – Norjalaiselle suullinen varoitus Vuorisen eteen leikkaamisesta
 28. 12.02.2021Päivitetty: Tässä Suomen joukkueet nuorten MM-viesteihin
 29. 09.02.2021Niilo Moilanen ylivoimainen nuorten MM-hiihtojen sprinttikarsinnassa!
 30. 31.01.2021Luusuan vauhti ei riittänyt loppunousussa - "Oma taso on tuossa. Sukset pelasivat ja huolto pelasi"