Jarmo Rissanen hirvittävän extreme-triathlonin voittoon Alpeilla: ”Tämä on helvetin pitkä kisa ja järkeä pitää käyttää”

Jarmo Rissanen maalissa. Kuva: AlpsMan Triathlon

Jarmo Rissanen maalissa. Kuva: AlpsMan Triathlon

Maltti pyöräilyosuudella toi ylivoimaisen voiton. Kisan kakkonen joutui maalissa tiputukseen.

Suomen ja Kuopion Jarmo Rissanen voitti Alps Man Xtreme Triathlon -tapahtuman Ranskan Alpeilla lauantaina. Lac d'Annecyssä Ranskan Haute-Savoiessa järjestetyn täyden triathlonmatkan kilpailun 180 kilometrin pyöräosuudella oli nousua 4300 metriä ja 42 kilometrin juoksuosuuden viimeisellä puolikkaalla noustiin yli 1200 metriä ylöspäin.

Lähes kellon ympäri kestänyt kilpailu sisälsi vaihtelevia tilanteita. Jokainen osanottaja koki jossain vaiheessa heikkoja hetkiä. Rissasen heikot hetket päättyivät kuitenkin juoksuosuuden puolivälissä ja suomalainen nousi koko kilpailun ylivoimaiseen voittoon.

Kilpailu käynnistyi uintiosuudella aamuhämärässä. 3,8 kilometrin uinnin jälkeen alkoivat kilpailun vaativimmat osuudet. Pituudeltaan 180 kilometrin pyöräilyosuus sisälsi kuusi vuorinousua.

AlpsManTriathlonCycling

Pyöräilyosuus maltilla

Heti alkajaisiksi noustiin Semnozin nousu. Sama vuori oli Ranskan ympäriajon 2013 viimeisen vuorietapin loppunousuna, jossa Nairo Quintana nousi etappivoitollaan kokonaiskilpailun kakkoseksi ohi hyytyneen Alberto Contadorin.

- Tuntui, ettei se nousu loppunut koskaan, mutta kolmas Col de Presin nousu tuntui vielä hirveämmältä, sillä se oli jyrkempi, Rissanen kertoi Kestävyysurheilu.fi:lle.

Pyöräilyosuudella suomalaista koettelivat myös vauhdikkaat laskut. Rissanen polki ensimmäistä kertaa vuoristossa.

- Jo kisan aikana oppi laskemaan paremmin ja luottamaan siihen, että pyörä pysyy pystyssä yllättävissäkin mutkissa. Loppuajasta saa varmasti vielä pari minuuttia pois, kun harjoittelee laskemista, Rissanen totesi.

Vahvana polkijana tunnettu suomalainen ei tällä kertaa vetänyt pyöräosuutta äärirajoilla, sillä hän tiesi, ettei se kannata. Kisapäivänä lämpötila kohosi 27 asteeseen.

- Tämä on helvetin pitkä kisa ja järkeä pitää käyttää. En ajatellut muita ollenkaan. Jos joku polki ohi niin tiesin, että se hyytyy kyllä myöhemmin. Pelkkä pyöräosuus oli niin hirveä, että jos sen olisi tullut äärirajoilla, ei juoksusta olisi tullut yhtään mitään, Rissanen kertasi.

RissanenJarmoAlpsManTriathlonFacebookVideoVoittaja maalissa. Kuvakaappaus järjestäjien Facebook-videolta.

Pyöräilyosuudella oman harminsa asetti myös se, etteivät järjestäjien tarjoamat juomapullot pysyneet pyörän pullotelineessä. Juoma-asemille piti pysähtyä juomaan. Lisäksi järjestäjät toivat kilpailijoiden pisteille jättämät pullot hitaasti urheilijoille.

- Yhdellä pisteellä ryhmämme muut urheilijat pysähtyivät juomaan, kun Ranskan Jacquot jatkoi polkemista. Hän sai 2,5 minuuttia etumatkaa meihin, suomalainen kuvaili.

Jacquot joutui kenties maksamaan tästä edusta myöhemmin, sillä juoksuosuudella hänellä olikin jo vaikeampaa.

Järjestäjien tuotteet pistivät vatsan sekaisin

Juoksuosuudelle Rissanen lähti kuudentena. Pyöräilyn lopuksi Koiviston Iskun mies tunsi itsensä erittäin vahvaksi, mutta ongelmat alkoivat juoksun ensimmäisellä juottopisteellä. Joko järjestäjien geeli tai geelin mukana tarjottu paikallinen vesijohtovesi sekoitti Rissasen mahan.

- Jouduin käymään monta kertaa puskan puolella ja jo ohittamani kilpailijat tulivat takaisin eteen. Vatsaongelmat pistivät olon sen verran heikoksi, että mietin, tuleeko tässä jo keskeytys, Rissanen kertoi.

Loppumatkalla Rissanen joi kivennäisvettä ja Coca Colaa välttääkseen vesijohtovettä. Pikku hiljaa olo koheni ja viimeisen 15 kilometrin osuudella sijoitus alkoi jälleen nousta. Lopussa mutavellistä ja sorasta koostunut reitti 1200 metriä nousua paikoin jyrkästikin. Nousuja seurasivat lyhyet, mutta jyrkät laskut.

Kisan voitto ratkesi vasta 36 kilometrin juoksun jälkeen. Johdossa ollut Guillaume Belgy tuli Rissasen ohittamaksi noin kuusi kilometriä ennen maalia. Kilpakumppani tiesi, ettei suomalaista pysäytä enää mikään ja hän jopa onnitteli Rissasta nousussa, jossa molempien oli otettava kävelyaskelia.

Viimeiset kahdeksan kilometriä voittaja joutui nousemaan ilman nestettä. Viimeisellä paikalla ei ollut tarjolla enää muuta kuin vettä, eikä Rissanen sitä uskaltanut juoda. Voimat kuitenkin pitivät ja noin 1600 metrin korkeudella sijainneeseen maaliin Rissanen saapui 11 tuntia 39 minuuttia ja 42 sekuntia lähtölaukauksen jälkeen.

AlpsManTriathlonRun

Maltti oli valttia

Ranskalainen Belgy sakkasi lopussa niin pahasti, että putosi viime kilometreillä maanmiehensä Cedric Jacquotin taakse kolmanneksi yli 19 minuutin päähän Rissasesta. Jacquot ohitti Belgyn täpärästi vasta aivan lopussa. Kakkoseksi tulleen miehen ponnistelut veivät hänet maaliviivalta suoraan tiputukseen, sillä hän ei enää kyennyt nousemaan maalissa omin avuin ylös.

- Dopingtestiin lähtökin viivästyi kun jouduin odottamaan ranskalaista. Hän oli aivan omissa maailmoissaan, Rissanen kuvailee.

Juoksuosuudella nähtiin muutenkin dramatiikkaa, sillä ennakkosuosikkeihin kuulunut ranskalainen Thomas Leboucher menetti voimansa sen verran pahasti, ettei päässyt lainkaan maaliin asti.

Ruotsin Andreas Linden jäi ranskalaisten takana täpärästi neljänneksi. Naapurimaan edustajia kymmenen joukossa oli myös virolainen seikkailu- ja ultraurheilija Rait Pallo.

Rissanen tunsi itsensä yllättävän tuoreeksi kisan jälkeen.

- Ihmettelen kyllä sitä, miten hyvävoimainen lopussa olin, vaikka juoksun alussa vatsa oli aivan sekaisin. Voiton ratkaisi se, että maltoin tehojen kanssa pyöräosuudella ja sain pyörän päällä riittävästi nestettä ja energiaa.

Alpe d’Huez seuraavaksi?

Kaksi päivää kilpailun jälkeen Rissanen on myös hämmästynyt siitä, että lihakset ovat vain vähän kipeät kaikesta noususta ja laskusta huolimatta. Hän aikoo ottaa joka tapauskessa lähiajat palautumisen kannalta. Seuraava kilpailu on Lahden Ironman -puolimatka vajaan kolmen viikon kuluttua, mikäli mies on kesäkuun lopussa pirteä.

Jarmo Rissasen maaliintulo (alkaen 6 minuutin kohdalta)

 

 

 

https://www.facebook.com/AlpsManOfficial/videos/2082811091931201/

 

 

 

Ranskan Alppien Extreme -triathlon sytytti kipinän nousua sisältäviin triathloneihin. Voi olla, että elokuussa hän ottaa ohjelman Alpe d’Huezilla järjestettävän samankaltaisen tapahtuman. Rissanen haastaa myös muita suomalaisia mukaan Keski-Euroopan extreme-triathloneihin. Ainakin hänelle itselleen sopi nousumetrit.

- Uintiosuus oli hieno, kun aallokkoa ei ollut. Vesikin oli kirkasta. Harvoin Suomessa pääsee näkemään kaloja uintiosuuden aikana.

- Mukavaa hommaa. Raskas reitti tuo ihan uudenlaista ärsykettä, Rissanen päätti.

Kaikkiaan koettelemuksesta maaliin selvisi 345 triathleettia, joista viimeinen tuli maaliin yli 18 tuntia Rissasen jälkeen.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

Jos artikkelin keskellä oleva Rissasen maaliintulovideo ei näy, sen voi käydä katsomassa tapahtuman Facebook-sivulla olevalla videolla

MM-hiihdot


Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 18.02.2021Ylläs-Levin kohtalo selviää viimeistään 10. maaliskuuta
 2. 13.02.2021Kaksinkertainen MM-kävijä Saapunki hiihti tänään viimeisen kilpailunsa – ottaa varaslähdön vuorijuoksu-uralle
 3. 25.02.2021Tässä Suomen hiihtäjät yhdistelmäkilpailuihin
 4. 05.02.2021Oberstdorfin MM-hiihtojen ohjelma
 5. 15.02.2021Maastohiihdon päävalmentaja Pasanen heitti mitalitavoitteen romukoppaan
 6. 23.02.2021MM-hiihtojen kahden ensimmäisen päivän aikatauluja aikaistettu
 7. 10.02.2021Nuorten MM-ohjelmaan muutoksia
 8. 16.02.2021Kesäkeliä Oberstdorfiin ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 9. 07.02.2021Laura Mononen voitti Keravalla ja Kari Varis Ilmajoella – katsaus viikonlopun kotimaisiin hiihtotuloksiin
 10. 03.02.2021Pyhäjärvi avaa SM-kisatalven – Honkavuoren aluetta kehitetty kovasti
 11. 08.02.2021Upseerikokelas Koivisto taisteli torjuntavoiton vainoajastaan
 12. 03.03.2021Tässä Suomen joukkue naisten viestiin
 13. 26.02.2021Niskanen luottaa pitkiin hihoihin Oberstdorfin lämmössä, Pärmäkoski sai ompeluapua Janne Ahoselta
 14. 01.03.2021Naisten vastuuvalmentaja Ville Oksanen kiistää ajatuksen "viestikarsinnasta"
 15. 19.02.2021Oberstdorfin keväinen sää tuntuu kotimaan pakkasten jälkeen helteiseltä – kisasää uhkaa laittaa suksihuollon rajuun testiin ensi viikolla alkavissa MM-kisoissa
 16. 15.02.2021Tässä Suomen joukkue Oberstdorfin MM-hiihtoihin
 17. 20.02.2021Nuorten SM-hiihdot käynnistyivät Jyväskylässä
 18. 19.02.2021Suhonen ja Haarala kaksoisvoittoon Ruotsin cupissa
 19. 09.02.2021Niilo Moilanen nuorten maailmanmestariksi!
 20. 03.02.2021Johaug ja Kläbo Norjan MM-joukkueen kärjet: "MM-valinta ei ole koskaan helppoa Norjassa"
 21. 05.02.2021Kova pakkanen saattaa kiusata nuorten MM-hiihtoja
 22. 12.02.2021Päivitetty: Tässä Suomen joukkueet nuorten MM-viesteihin
 23. 09.02.2021Niilo Moilanen ylivoimainen nuorten MM-hiihtojen sprinttikarsinnassa!
 24. 12.02.2021Lindholm paras suomalainen 23-vuotiaiden 15 kilometrillä, Lapalus hiihti MM-kultaa
 25. 24.02.2021MM-hiihtojen avausvoitot Latvian ampumahiihtäjälle ja Thaimaan hiihtokärjelle
 26. 12.02.2021Pyhäjärvellä hiihdetään Suomen mestaruuksista raikkaassa pakkassäässä - katso lähtölistat
 27. 04.03.2021Naisten viesti hiihdetään iltapäivällä – katso suosikkijoukkueiden hiihtojärjestykset
 28. 04.03.2021Tässä Suomen miesten viestijoukkue
 29. 06.02.2021Ruotsi ennakkosuosikkina naisten parisprinttiin – Tässä joukkueet Ulricehamnin sunnuntain kisaan
 30. 12.02.2021Ståhlbergille nuorten MM-hopeaa!