Jarmo Rissanen hirvittävän extreme-triathlonin voittoon Alpeilla: ”Tämä on helvetin pitkä kisa ja järkeä pitää käyttää”

Jarmo Rissanen maalissa. Kuva: AlpsMan Triathlon

Jarmo Rissanen maalissa. Kuva: AlpsMan Triathlon

Maltti pyöräilyosuudella toi ylivoimaisen voiton. Kisan kakkonen joutui maalissa tiputukseen.

Suomen ja Kuopion Jarmo Rissanen voitti Alps Man Xtreme Triathlon -tapahtuman Ranskan Alpeilla lauantaina. Lac d'Annecyssä Ranskan Haute-Savoiessa järjestetyn täyden triathlonmatkan kilpailun 180 kilometrin pyöräosuudella oli nousua 4300 metriä ja 42 kilometrin juoksuosuuden viimeisellä puolikkaalla noustiin yli 1200 metriä ylöspäin.

Lähes kellon ympäri kestänyt kilpailu sisälsi vaihtelevia tilanteita. Jokainen osanottaja koki jossain vaiheessa heikkoja hetkiä. Rissasen heikot hetket päättyivät kuitenkin juoksuosuuden puolivälissä ja suomalainen nousi koko kilpailun ylivoimaiseen voittoon.

Kilpailu käynnistyi uintiosuudella aamuhämärässä. 3,8 kilometrin uinnin jälkeen alkoivat kilpailun vaativimmat osuudet. Pituudeltaan 180 kilometrin pyöräilyosuus sisälsi kuusi vuorinousua.

AlpsManTriathlonCycling

Pyöräilyosuus maltilla

Heti alkajaisiksi noustiin Semnozin nousu. Sama vuori oli Ranskan ympäriajon 2013 viimeisen vuorietapin loppunousuna, jossa Nairo Quintana nousi etappivoitollaan kokonaiskilpailun kakkoseksi ohi hyytyneen Alberto Contadorin.

- Tuntui, ettei se nousu loppunut koskaan, mutta kolmas Col de Presin nousu tuntui vielä hirveämmältä, sillä se oli jyrkempi, Rissanen kertoi Kestävyysurheilu.fi:lle.

Pyöräilyosuudella suomalaista koettelivat myös vauhdikkaat laskut. Rissanen polki ensimmäistä kertaa vuoristossa.

- Jo kisan aikana oppi laskemaan paremmin ja luottamaan siihen, että pyörä pysyy pystyssä yllättävissäkin mutkissa. Loppuajasta saa varmasti vielä pari minuuttia pois, kun harjoittelee laskemista, Rissanen totesi.

Vahvana polkijana tunnettu suomalainen ei tällä kertaa vetänyt pyöräosuutta äärirajoilla, sillä hän tiesi, ettei se kannata. Kisapäivänä lämpötila kohosi 27 asteeseen.

- Tämä on helvetin pitkä kisa ja järkeä pitää käyttää. En ajatellut muita ollenkaan. Jos joku polki ohi niin tiesin, että se hyytyy kyllä myöhemmin. Pelkkä pyöräosuus oli niin hirveä, että jos sen olisi tullut äärirajoilla, ei juoksusta olisi tullut yhtään mitään, Rissanen kertasi.

RissanenJarmoAlpsManTriathlonFacebookVideoVoittaja maalissa. Kuvakaappaus järjestäjien Facebook-videolta.

Pyöräilyosuudella oman harminsa asetti myös se, etteivät järjestäjien tarjoamat juomapullot pysyneet pyörän pullotelineessä. Juoma-asemille piti pysähtyä juomaan. Lisäksi järjestäjät toivat kilpailijoiden pisteille jättämät pullot hitaasti urheilijoille.

- Yhdellä pisteellä ryhmämme muut urheilijat pysähtyivät juomaan, kun Ranskan Jacquot jatkoi polkemista. Hän sai 2,5 minuuttia etumatkaa meihin, suomalainen kuvaili.

Jacquot joutui kenties maksamaan tästä edusta myöhemmin, sillä juoksuosuudella hänellä olikin jo vaikeampaa.

Järjestäjien tuotteet pistivät vatsan sekaisin

Juoksuosuudelle Rissanen lähti kuudentena. Pyöräilyn lopuksi Koiviston Iskun mies tunsi itsensä erittäin vahvaksi, mutta ongelmat alkoivat juoksun ensimmäisellä juottopisteellä. Joko järjestäjien geeli tai geelin mukana tarjottu paikallinen vesijohtovesi sekoitti Rissasen mahan.

- Jouduin käymään monta kertaa puskan puolella ja jo ohittamani kilpailijat tulivat takaisin eteen. Vatsaongelmat pistivät olon sen verran heikoksi, että mietin, tuleeko tässä jo keskeytys, Rissanen kertoi.

Loppumatkalla Rissanen joi kivennäisvettä ja Coca Colaa välttääkseen vesijohtovettä. Pikku hiljaa olo koheni ja viimeisen 15 kilometrin osuudella sijoitus alkoi jälleen nousta. Lopussa mutavellistä ja sorasta koostunut reitti 1200 metriä nousua paikoin jyrkästikin. Nousuja seurasivat lyhyet, mutta jyrkät laskut.

Kisan voitto ratkesi vasta 36 kilometrin juoksun jälkeen. Johdossa ollut Guillaume Belgy tuli Rissasen ohittamaksi noin kuusi kilometriä ennen maalia. Kilpakumppani tiesi, ettei suomalaista pysäytä enää mikään ja hän jopa onnitteli Rissasta nousussa, jossa molempien oli otettava kävelyaskelia.

Viimeiset kahdeksan kilometriä voittaja joutui nousemaan ilman nestettä. Viimeisellä paikalla ei ollut tarjolla enää muuta kuin vettä, eikä Rissanen sitä uskaltanut juoda. Voimat kuitenkin pitivät ja noin 1600 metrin korkeudella sijainneeseen maaliin Rissanen saapui 11 tuntia 39 minuuttia ja 42 sekuntia lähtölaukauksen jälkeen.

AlpsManTriathlonRun

Maltti oli valttia

Ranskalainen Belgy sakkasi lopussa niin pahasti, että putosi viime kilometreillä maanmiehensä Cedric Jacquotin taakse kolmanneksi yli 19 minuutin päähän Rissasesta. Jacquot ohitti Belgyn täpärästi vasta aivan lopussa. Kakkoseksi tulleen miehen ponnistelut veivät hänet maaliviivalta suoraan tiputukseen, sillä hän ei enää kyennyt nousemaan maalissa omin avuin ylös.

- Dopingtestiin lähtökin viivästyi kun jouduin odottamaan ranskalaista. Hän oli aivan omissa maailmoissaan, Rissanen kuvailee.

Juoksuosuudella nähtiin muutenkin dramatiikkaa, sillä ennakkosuosikkeihin kuulunut ranskalainen Thomas Leboucher menetti voimansa sen verran pahasti, ettei päässyt lainkaan maaliin asti.

Ruotsin Andreas Linden jäi ranskalaisten takana täpärästi neljänneksi. Naapurimaan edustajia kymmenen joukossa oli myös virolainen seikkailu- ja ultraurheilija Rait Pallo.

Rissanen tunsi itsensä yllättävän tuoreeksi kisan jälkeen.

- Ihmettelen kyllä sitä, miten hyvävoimainen lopussa olin, vaikka juoksun alussa vatsa oli aivan sekaisin. Voiton ratkaisi se, että maltoin tehojen kanssa pyöräosuudella ja sain pyörän päällä riittävästi nestettä ja energiaa.

Alpe d’Huez seuraavaksi?

Kaksi päivää kilpailun jälkeen Rissanen on myös hämmästynyt siitä, että lihakset ovat vain vähän kipeät kaikesta noususta ja laskusta huolimatta. Hän aikoo ottaa joka tapauskessa lähiajat palautumisen kannalta. Seuraava kilpailu on Lahden Ironman -puolimatka vajaan kolmen viikon kuluttua, mikäli mies on kesäkuun lopussa pirteä.

Jarmo Rissasen maaliintulo (alkaen 6 minuutin kohdalta)

 

 

 

https://www.facebook.com/AlpsManOfficial/videos/2082811091931201/

 

 

 

Ranskan Alppien Extreme -triathlon sytytti kipinän nousua sisältäviin triathloneihin. Voi olla, että elokuussa hän ottaa ohjelman Alpe d’Huezilla järjestettävän samankaltaisen tapahtuman. Rissanen haastaa myös muita suomalaisia mukaan Keski-Euroopan extreme-triathloneihin. Ainakin hänelle itselleen sopi nousumetrit.

- Uintiosuus oli hieno, kun aallokkoa ei ollut. Vesikin oli kirkasta. Harvoin Suomessa pääsee näkemään kaloja uintiosuuden aikana.

- Mukavaa hommaa. Raskas reitti tuo ihan uudenlaista ärsykettä, Rissanen päätti.

Kaikkiaan koettelemuksesta maaliin selvisi 345 triathleettia, joista viimeinen tuli maaliin yli 18 tuntia Rissasen jälkeen.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

Jos artikkelin keskellä oleva Rissasen maaliintulovideo ei näy, sen voi käydä katsomassa tapahtuman Facebook-sivulla olevalla videolla


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 03.04.2021Roponen tuplavoittaja Taivalkoskella
 2. 30.03.2021Maltsev hiihti Venäjän mestariksi vapaan väliaikalähtökilpailussa – Väsynyt Bolshunov vetäytyi kilpailusta alkuverryttelyn jälkeen
 3. 29.03.2021Maailman pisimmän hiihtokilpailun voitot Ruotsiin – Mursu ja Virtanen hiihtivät kymppisakkiin
 4. 11.04.2021Anders Aukland, Joar Thele ja Simen Östensen ovat hiihtäneet 550 kilometriä yhtä soittoa – tavoitteena 750 kilometrin lenkki
 5. 20.03.2021Perssonille ykköstila hurjan massakirin jälkeen Vålådalenissa – Ari Luusua jäi seitsemän sekunnin päähän voittajasta
 6. 21.03.2021Luusua survoi itsensä viimeisillä kilometreillä keulaan - ”Siellä on harvemmin käsirysyjä ja kolarointia”
 7. 26.03.2021SM-hiihdot käynnistyvät tänään Ristijärvellä – katso lähtölistat
 8. 18.03.2021Kotimainen hiihtokausi huipentuu SM-hiihtoihin Ristijärvellä ja Suomen Cup -finaaliin Rukalla
 9. 20.03.2021Ari Luusua ei suostunut jossittelemaan edellä hiihtäneen kaverin kaatumisella - ”Aika paljon poltin jo tunturissa”
 10. 20.03.2021Oberstdorfin MM-startti jäi viimeiseksi Norjan asussa – Martin Johnsrud Sundby lopettaa maajoukkueuransa
 11. 25.03.2021Lauri Vuorinen arvioi SM-viestin ennakkoasetelmat
 12. 06.04.2021Ski Team Mäenpää lopettaa yhteistyön Nordic Athleten kanssa
 13. 12.04.2021Luusuan päivän hiihtosavotta: 255 kilometriä
 14. 27.03.2021Luusua Årefjellsloppetin kolmas!
 15. 31.03.2021Bolshunov toi pariviestin ylivoimaisen voiton Arkangelille, vaikka joukkuekaveri oli vaikeuksissa
 16. 17.03.2021Ruotsalaistähdet huipputallien väreissä lauantain Visma Ski Classics -osakilpailussa
 17. 20.03.2021Keli ja latuprofiili vaikeutti suksivalintaa Ski Classicsissa - Ebba Andersson valitsi aamulla tasatyönnön, Heli Heiskanen pitopohjan
 18. 01.04.2021Petter Eliassenin hiihtoura päätökseen
 19. 21.03.2021Ari Luusua kiri kuudenneksi Tåssåsen Criteriumissa
 20. 09.04.2021Suomen Cup huipentuu Rukalle - katso lähtölistat
 21. 19.03.2021Ristijärven SM-hiihtoihin vain negatiivisella koronatestillä
 22. 17.03.2021Vuorinen leikkauspöydän kautta kohti ensi kautta
 23. 20.03.2021Ebba Andersson kiri Visma Ski Classicsin kauden kuudennen osakilpailun voittoon
 24. 28.03.2021Roponen Suomen mestariksi 30 kilometrillä
 25. 14.04.2021Huoltopäällikkö Norrgård hyppää Ruotsin maajoukkueen kelkkaan
 26. 21.03.2021Korsgrenin vire parani lauantaista, Fletenin kakkossija oli torjuntavoitto – Heli Heiskasen kotiinpaluu mutkistui
 27. 01.04.2021Näin Kari Varis valmistautui Ristijärven viidenkympin SM-kisaan
 28. 21.03.2021Sunnuntain Visma Ski Classics -osakilpailun reitti siirtyy pois tuntureilta
 29. 19.03.2021Vålådalsrennet lauantaina kovassa kelissä ja kovalla radalla
 30. 27.03.2021Årefjällsloppet – 100 kilometrin haaste Pohjois-Ruotsin tunturimaisemissa