Tuotetestissä Birkebeinerrennet

Birkebeinerrennetin maali sijaitsee Lillehammerin olympialaisista tutulla hiihtostadionilla. Kuva: Aapo Laiho/NordicFocus

Birkebeinerrennetin maali sijaitsee Lillehammerin olympialaisista tutulla hiihtostadionilla. Kuva: Aapo Laiho/NordicFocus

Hevoskuurin toimittaja kävi tutustumassa Norjan maratonhiihtoklassikkoon Birkebeinerrennetiin ja otti selvää, millaisesta tapahtumasta on oikein kyse.

Hevoskuurin toimittajan ei pitkään tarvinnut miettiä päätöstä, kun hänelle tarjottiin mahdollisuutta tutustua ainutlaatuiseen norjalaiseen hiihtotapahtumaan, Renasta Lillehammeriin hiihdettävään 54 kilometrin mittaiseen Birkebeinerrennetiin. Toimittajan kun on jo useamman vuoden ajan tehnyt mieli käydä kokemassa hiihdon juhlaa tässä yhdessä pitkän matkan hiihdon ehdottomassa klassikkotapahtumassa. Vastaus oli siis kyllä, ja ei muuta kuin ottamaan selvää Birkebeinerrennetistä.

Hevoskuuri saapui Lillehammeriin hyvissä ajoin torstaina, joten perjantaina tarjoutui mahdollisuus tutustua reittiin Sjusjöenissä, hiihdon ja yhdistetyn maailmancupin osakilpailuista tutussa hiihtokeskuksessa. Samalla oli mahdollisuus aistia Birkebeinerin tunnelmaa perjantaina hiihdetyn Fredagsbirkenin (avoin tapahtuma tarjolla niille, jotka eivät päässeet mukaan varsinaiseen Birkeen) sekä Stafettbirkeniin. Perjantaina sää vielä suosi ja aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta. Niinpä Sjusjöeniin oli kokoontunut jo tuhansia hiihdon ystäviä kannustamaan perjantaina hiihtäviä, sekä tutustumaan itse latuun ja reittiin ja muuten vaan nauttimaan upeasta hiihtosäästä.

Perjantaina oli ohjelmassa myös numerolapun ja muun materiaalin nouto Lillehammerista 1994 talviolympialaisten jääkiekkoareenana toimineesta Håkons Hallista. Håkons Hall tarjoaa muutenkin erinomaiset puitteet tapahtumalle kisakansliana, suihku- ja ravintolatiloina sekä myyntipaikkoineen. Numerolappujen nouto onnistuu myös lähtöpaikalta Renasta, mikäli on siellä päin majoittuneena.

Lauantaiaamuna oli aikainen lähtö Lillehammerista, klo 6.15, kohti Renaa, jossa oma lähtöni tapahtui 9.35 lähtöryhmässä 18. Minulla ei ollut aikaisempaa noteerausta Birkebeinerista, joten sain lähtöpaikan loppupäästä. Ensimmäinen lähtö tapahtuu klo 7.30 veteraanien, yli 65-vuotiaiden naisten ja 70-vuotiaiden miesten osalta. Eliittisarjat ja kärkeen rankatut lähtevät klo 8.00, jonka jälkeen lähdetään alkuun 500 hiihtäjän ja myöhemmin 700 hiihtäjän ryhmissä viiden minuutin välein. Viimeinen lähtöryhmä, nro 28 starttaa klo 10.25.

Hevoskuuri birkebeinerstart geerHevoskuurin toimittaja vielä hyvävoimaisena Renan lähtöalueella ennen starttia. Kuva: Fred GeersLähtöalueella kaikki sujui mallikkaasti, mukana olevan repun (3,5 kg) punnitustarkastus, varustekassin luovutus järjestäjille ja lähtöalueelle siirtyminen. Myös itse lähtö sujui aaltoryhminä sujuvasti, eikä pahempia ruuhkiakaan päässyt syntymään. Myös kilpailureitillä hitaampien ohittaminen sujui todella jouhevasti hitaampien hiihtäessä oikeanpuoleisia latuja ja nopeampien ohittaessa vasemmalta puolelta.

Kannustus ladun varrella on aivan ainutlaatuista ja reitin varrella oli varmasti useampi tuhat ihmistä kannustamassa ja näistä moni jopa yöpyi norjalaiseen tyyliin teltassa ladun varrella. Lisäksi yleisön ja muiden tahojen puolesta oli lukuisia "epävirallisia" juotto- ja huoltopaikkoja järjestäjien tarjoaman kuuden huoltopisteen lisäksi. Varsinkin Sjusjöenissä on yleensä jopa muutama tuhat kannustajaa ladun varrella.

Sjusjöenin jälkeen loppu 13 km on tiukkaa laskuosuutta maaliin Lillehammeriin ja mukana on myös muutama todella vaativa ja vauhdikas lasku, jolle oman haasteensa tuo laskuissa hiihtäjien toimesta auratut rännit latujen sijaan ja tänä vuonna oman haasteen toi myös oman lumisateen tuoma irtolumi. Näissä laskuissa kannattaa olla todella tarkkana, ettei oma hiihto mene pilalle haaverin takia.

Maali sijaitsee Lillehammerin Birkebeiner-hiihtostadionilla, jossa käytiin 1994 talviolympialaisten hiihtolajit. Näin jokainen pääsee hiihtämään maaliin olympiahengessä. Mukana olevaan reppuun on hyvä laittaa ainakin kuiva aluspaita ja jotain lämmintä vaatetta ja toinen pipo, jotka on hyvä vaihtaa heti maaliintulon jälkeen. Maalialueella ei nimittäin ole suihkutiloja, vaan maalialueelta on bussikuljetus Håkons Halliin muutaman kilometrin päähän, jossa suihkutilat sijaitsevat. Tämäkin kuljetus sujui erittäin mallikkaasti eikä liikoja odotusaikoja ollut. Maalissa oli myös tarjolla palautusjuomaa, kuumaa soppaa, mehua ja muuta pientä naposteltavaa.

Håkons Hallissa sai suihkun jälkeen kukin hiihtäjä oman diplomin ja kisaravintolat ja kaupat palvelivat hiihtäjiä. Sieltä oli myös osallistumismaksuun kuuluva paluubussikuljetus useammalle paikkakunnalle oman hiihdon jälkeen.

Ilmoittautumisen suhteen kannattaa olla tarkkana ja seurata, milloin ilmoittautuminen alkaa. Tosin ulkomaalaisilla ei aivan yhtä kiire ole sen suhteen kuin norjalaisilla, sillä ulkomaalaisille on varattu oma kiintiönsä. Norjalaisten osaltahan tapahtuma myydään loppuun hetkessä.

Birkebeinerin tapahtumaviikko käsittää kaikkiaan yhdeksän eri tapahtumaa, joihin tänä vuonna otti osaa yhteensä 27 500 osallistujaa, mikä Birkebeinerin uusi ennätys. Vanhin osallistuja oli peräti 94-vuotias Tollef Sverdrup, joka hiihti ansiokkaasti koko reitin läpi aikaan 10:59:32.

Birkebeinerrennet-2013-3Tämän vuodena Birkebeinerrennetin tapahtumapäivälle osui lumisade kahden viikon auronkojakson päätteeksi, mutta se ei menoa haitannut. Kuva: Birkebeinerrennet ASBirkebeinertapahtumiin kuuluvat myös kesällä järjestettävät 94,6 km: mittainen maastopyörätapahtuma Birkebeinerrittet sekä 21 km:n mittainen maastojuoksutapahtuma Birkebeinerlöppet. Kaiken kaikkiaan tapahtumat työllistävät yhteensä 20 työntekijää päätoimisesti ympäri vuoden. Birkebeinerrennetin järjestelyissä on mukana kaiken kaikkiaan 2500 vapaaehtoista ja näistä monet ovat olleet jo pitkään mukana vuosikausia ja tietävät tarkalleen, kuinka toimia. Järjestelyistä vastaavat kaksi seuraa, Renan ja Lillehammerin hiihtoseurat ja tapahtumaa varten on perustettu yritys, Birkebeinerrennet AS.

Seuraavassa vielä hieman yhteenvetoa Birkebeinerrennetin vahvuuksista ja heikkouksista.

Plussaa ja vahvuuksia:

- Järjestelyt toimivat erinomaisesti, kaikki sujuu ja palvelu on ystävällistä.

- Kannustus ladun varrella ja ainutlaatuinen norjalainen hiihtokulttuuri ylipäätään.

- Upea ja haastava reitti kauniissa tunturimaisemissa.

- Ei pahemmin haittaavia ruuhkia ladulla ja ohittelun sujuvuus, hitaammat oikealla ja nopeammat ohittavat vasemmalta, jako lähtöryhmiin toimii hyvin eikä ole Vasaloppetin tapaista alkuruuhkaa.

- Varmasti ainutlaatuinen kokemus suomalaisille hiihtäjille.

- Suomesta helppo matkustaa esim. lentokoneella Osloon, josta junalla joko lähtöpaikalle Renaan tai maaliin Lillehammeriin.

Miinusta ja heikkouksia:

- Pitkä etäisyys maantietä pitkin lähdön ja maalin välillä (tosin kuljetus toimii). Näin matkustamista tulee varsin runsaasti tapahtumapäivänä, joko aamulla aikainen ajo lähtöpaikalle tai väsyneenä takaisin majoitukseen tapahtuman jälkeen.

- Reitin "haavoittuvaisuus" vaihtuvien säiden suhteen norjalaisessa tunturimaisemassa, esim. kova lumipyry voi tehdä kilpailusta äärimmäisen raskaan ja hankalan.

- Voitelun haasteet vaikealla kelillä kelien vaihtuessa tunturissa ja korkeuserojen välillä.

- Reitti voi olla jopa liian haastava monelle kuntoilijalle alun raskaan nousuosuuden johdosta sekä lopun haastavien ja erittäin vauhdikkaiden laskujen johdosta.

- Lähtöalueella ei monen muun massatapahtuman tapaan ole riittävästi vessoja, vaan vessajonot ovat pitkät. Miesten pisuaarit auttaisivat kummasti tilannetta.

Yleisarvosana: vahva kiitettävä, 9 + ja ehdottomasti kokemisen arvoinen ainakin kerran. Ainahan parantamisen varaa löytyy jostain, mutta Birkebeinerrennet on varsin lähellä sitä, mitä hyvin järjestetyltä pitkän matkan hiihdolta kaipaa.

Yllä oleva teksti on yhden testihenkilön subjektiivinen näkemys Birkebeinerrennetistä. Mielellämme kuulemme lisää kommentteja ja tarinoita hiihtäjiltä, jotka ovat tapahtumaan osallistuneet.

>> Birkebeinerrennetin kotisivut englanniksi

- Tero Viljanen

ps! Luvassa vielä tarkempaa matkakertomusta itse hiihdosta lähipäivinä.


Kuuntele uusin Latu Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kuukauden luetuimmat

 1. 11.06.2020Seitsemäntoista joukkuetta suunnistaa kohti Impivaaraa - seuraa lähetystä Kestävyysurheilun sivuilla!
 2. 15.06.2020Pärmäkoski tahkosi harjoituskauden ensimmäisen leirin Kilpisjärvellä
 3. 16.06.2020Hiihtoliitto valitsi 18-vuotiaiden valmennusryhmät
 4. 13.06.2020Saapunki solmi merkittävän sopimuksen italialaisen vuorijuoksutallin kanssa
 5. 03.06.2020Team Nordic Athlete sai uuden vahvistuksen
 6. 06.06.2020Mustavuoren mäkihaaste päättyi uuteen maailmanennätykseen
 7. 24.06.2020Nuorten maajoukkuehiihtäjä Emil Liekari Vuokatti Ski Teamin vahvuuteen
 8. 12.06.2020Ilmajoen Kisailijoiden hiihtojoukkue jatkaa voitonnälkäisenä uuteen kauteen
 9. 06.06.2020"Maajoukkue menee kaluston osalta vähän eri kastissa"
 10. 05.06.2020Navi kutsuu suunnistajat Neitvuoren arvokisamaastoon
 11. 01.07.2020Lauri Vuorisen ja Verneri Suhosen videoblogissa seurataan maajoukkuehiihtäjien arkea
 12. 17.06.2020Lotta Henttalan vinkit ensimmäisen maantiepyörän ostoon
 13. 03.06.2020Kläbolle miljoonaluokan sponsorisopimus
 14. 18.06.2020Sundby ja Dyrhaug satsaavat tulevaan kauteen yksityistallissa
 15. 10.06.2020Luusuan ensi kauden talli vielä avoin
 16. 14.06.2020Jasmin Kähärä nauttii uudesta arjestaan ja tekee töitä kehittyäkseen myös perinteisellä
 17. 06.06.2020Laura Manninen juoksi Yyteri-maratonilla 45-vuotiaiden Suomen ennätyksen
 18. 09.06.2020Tahko MTB Riding Day kannustaa pyöräilemään
 19. 20.06.2020Tavoitteiden mukaisilla pääharjoituksilla ja kropan kuuntelulla pärjää hyvin iäkkäämpänäkin
 20. 07.06.2020Raitanen juoksi 2000-luvun neljänneksi parhaan ajan
 21. 11.06.2020Kläbo kertoo harjoitusfilosofiastaan
 22. 07.06.2020Jasmi Joensuu kehittyy hiihtäjänä vahvuuksiensa kautta: "Tärkeää, etteivät nopeus- ja voimaominaisuudet kärsi"
 23. 29.06.2020Kuntohiihtäjä - aloita valmistautuminen talveen Toni Roposen valmennusohjelmilla!
 24. 18.06.2020Ruotsin suurin suunnistusviesti peruttu
 25. 15.06.2020Vuoden 2021 suunnistuksen MM-kilpailuihin kaksi lisämatkaa
 26. 20.06.2020Kuiviston soolojuoksu säväytti Saarijärvellä
 27. 17.06.2020Kaleva: Kirsi Nurmi SK Pohjantähteen
 28. 11.06.2020Ampumahiihtomaajoukkue leirillä Kontiolahdella ─ korkean paikan leiritys ulkomailla avoimena
 29. 03.06.2020Hallimestari Mikkonen vauhdissa 3000 metrillä Joensuussa
 30. 29.06.2020Sara Kuivisto jäi vain 0,21 sekuntia SE:stä

ulvang banneri