Finlandia-ehdokaskirjoista urheilullisin on Alex ‒ edes ministeriys ei ole este harjoittelulle

Kirja syntyi Karo Hämäläisen ja Alexander Stubbin yhteistyönä. Kuva: Otava/Jussi Raatilainen

Kirja syntyi Karo Hämäläisen ja Alexander Stubbin yhteistyönä. Kuva: Otava/Jussi Raatilainen

Alexander Stubbin elämäkerta Alex kertoo, miten kestävyysurheilusta tuli Stubbille henkireikä ja miten harjoittelun ja vaativien työtehtävien yhdistäminen onnistuu menestyksekkäästi.

 Maratoneilla ja triathlonissa kilpailevalle Stubbille kestävyysurheilusta tuli tärkeä osa elämää noin kymmenen vuotta sitten. Miksi hän hurahti kestävyysurheiluun?

‒ Jaksamisen takia. En voi tarpeeksi toistaa, että tunti liikuntaa antaa kaksi tuntia energiaa jokaiseen päivään. Ammatissani on tasan kaksi vaihtoehtoa relaamiseen: pullo viiniä tai tunti treeniä. Päädyin tuohon jälkimmäiseen ihan itsekkäistä syistä, sanoo Stubb.

‒ Samalla kestävyysurheilu on täysin luonteeni ja fysiikkani vastaista. Tarvitaan kärsivällisyyttä ja kestävyysurheiluun liittyviä soluja. Lähtökohtaisesti minulla ei ole kumpiakaan. Treenin kautta olen itseäni haastanut ja kivaahan se on, hän kertoo.

Kova kunto auttaa työelämässä

Alex-kirjassa on omistettu kokonainen luku Stubbin viimeisen kymmenen vuoden urheiluhulluudelle. Stubb kertoo muistoja Hawaijin Ironman-kilpailusta, lenkistä Haile Gebrselassien kanssa Etiopian ylängöllä ja maratoneista ulkomailla, mutta paljon on esimerkkejä myös arkisista harjoituksista. Ja valmennuksellisista onnistumisista: Ironmanin päätteeksi maraton aikaan 3:25 vaikka alla vain 25-kilometrisiä juoksuviikkoja!?

Vielä tulossuorituksia vaikuttavampaa on kuitenkin läpi kirjan kantava näkemys siitä, miten harjoittelun yhdistäminen vaativiin työtehtäviin on lopulta kiinni halusta ja suunnittelusta. Stubb korostaa jatkuvasti kovan kunnon merkitystä ja säännöllistä elämäntapaa raskaassa työssä jaksamisen edellytyksenä.

Pääministerinäkin pystyy harjoittelemaan ja kilpailemaan. Silti monet töissä käyvät vetoavat väsymykseen ja kiireeseen. Lenkille ei vain jaksa lähteä työpäivän jälkeen. Stubb ymmärtää heitäkin, mutta paljon voi tehdä hyvällä suunnittelulla.

‒ Meillä kaikilla on elämänvaiheemme. Ei se ajan löytäminen ruuhkavuosina - kun rakennetaan perhettä ja uraa - ole koskaan helppoa. Mutta kyllä se kaikki kalenterista lähtee. Tyhmä on työnantaja, joka ei salli työntekijän treenata keskellä päivää. Itse olen aamuihminen, joten työpäivän jälkeen minua ei todellakaan saa liikkeelle työpäivän jälkeen. Treenaan aamulla tai päivän aikana. Illalla löhöön ja luen, hän kertoo.

Stubb kertoo kohdanneensa ennakkoluuloja harjoittelun haitallisesta vaikutuksesta työn tekemiseen. Valmentajan avulla Stubb on oppinut rytmittämään harjoittelun työn kuormittavuuden mukaan. ”Liikunnassa olen aina mennyt työ edellä. Missään vaiheessa ei ole tullut ylikuntoa tai uupumusta liikkumisen takia. Se on edellyttänyt erittäin tiukkaa kontrollia”, kuvaillaan kirjassa. Stubbin valmentajina ovat toimineet Timo Vuorimaa ja Antti Hagqvist.

Stubb listasi Kestävyysurheilu.fi:n uratykkilukijoille kolme vinkkiä onnistuneeseen harjoitteluun:

1. Suunnittele viikkosi liikuntahetket ja pistä päivän treeni kalenteriin.
2. Treenaa aamulla, mutta älä nipistä aikaa yöunista.
3. Tee kovat ja pitkät treenit silloin kun on töissä vähemmän stressiä ja matkustamista.

Lisää Stubbin vinkkejä voi lukea hänen ja Ilkka Järvimäen kirjoittamasta Miehen treenikirjasta (Otava 2014). Alex-kirja puolestaan on hyvä esimerkki käytännön toteutuksesta (Alexander Stubb&Karo Hämäläinen, Otava 2017).

Alex tiedote 768x1084

Linkola on vanhan ajan kestävyysmies

Toiseksi urheilullisimman Tieto-Finlandia-ehdokkaan tittelin saa Riitta Kylänpään kirjoittamas Pentti Linkolan elämäkerta. Siinä kerrotaan melkoisista kestävyyssuorituksista. Linkolan mielestä sopiva kesäretki kahden tyttären ja vaimon kanssa oli soutaa Ahvenanmaan ympäri. Kalastajan askeettinen elämäntapa syrjässä palveluista nostattaa kummasti kuntoa. Päiviin kuului maaninen määrä pyöräilyä, soutua ja hiihtoa ja työikäisen Linkolan olemus muistuttikin riutunutta kestävyysurheilijaa. Niinä vuosina Linkola olisi varmasti pistänyt Stubbille kampoihin kuntotestissä.

Tieto-Finlandian saaja ratkeaa 29. marraskuuta.

Lue lisää: Viekö kirjaprojekti Alexander Stubbin ultramatkoille? Ensin tavoitteena kolmen tunnin alitus maratonilla

- Outi Hytönen