Havuja perkele! 100 suomalaista urheiluhetkeä komeana juhlakirjana

Havuja perkele! on näyttävä muisto Suomen satavuotisesta urheiluhistoriasta.

Havuja perkele! on näyttävä muisto Suomen satavuotisesta urheiluhistoriasta.

Urheiluhistorian konkarit Juha Kanerva ja Vesa Tikander ovat koonneet sinivalkoisten kansien väliin sata mielenkiintoista tapausta Suomen itsenäisyyden ajalta.

Ilta-Sanomien toimittajan ja Urheilumuseon erikoistutkijan yhteistyönä syntynyt kokoelma on urheilukirjavuoden valikoimassa kenties paras muisto Suomen satavuotisuuden juhlavuodesta.

Havuja perkele! ei ole vain voittojen muistokokoelma. Mukana on myös uskomattomia persoonia, tapahtumien historiaa, esittelytekstin sanoin ”hikeä, taisteluja ja ilon sekä myös epäonnistumisen kyyneleitä”. Jokaiselle saavutukselle tai elämään jääneelle yksityiskohdalle on pyritty löytämään taustatietoa ja tuore näkökulma. Tässä Kanerva ja Tikander ovat onnistuneet. Poiminnat ovat hauskoja, jännittäviä ja tulosten sijaan keskitytään tarinoihin.

Kirjan nimen lentävä lausahdus ”Havuja perkele” viittaa yhteen kirjan jutuista, Marjo Matikaisen maailmanmestaruushiihtoon vuonna 1987. Tuttu lausahdus taustoitetaan tarinalla Matikaisen päivästä. Viime vuosien tutuista nimistä suunnistaja Minna Kaupin uraa on käsitelty MM-viestiankkurin roolin kautta, pyöräilijä Lotta Lepistön luonnetta kuvataan hänen isänsä kolumnin avulla ja hiihtäjä Iivo Niskasen maailmanmestaruus Lahden kotikisoissa nimetään ”Suomelle sopivaksi lahjaksi” itsenäisyyden juhlavuoteen viitaten.

Havuja perkele! ei ole vain kestävyysurheilukirja. Mukana on lajeja laidasta laitaan. Kun valittavana on sata vuotta ja yhtä monta urheilulajia, tulee valikoimasta väkisinkin rajattu. Mielenkiintoisia tapauksia ja suuria voittajia on jätettävä pois. Kun valikoimaa tehdä kaikkien lajien joukosta, on monia menestyjiä tietysti jäänyt poiskin. Janne Holmen on mukana, mutta hänen tapaansa Euroopan mestaruuden voittanut Jukka Keskisalo ei. Vaikka kaikille suurille nimille ei voidakaan omistaa omia lukuja, ovat monet nimet mukana kokoelmassa osallisina tapahtumiin tai ikimuistoisten kilpailujen osallistujina. Kestävyysurheilulla on valikoimassa vankka, historian kautta hyvin oikeutettu sijansa.

Kestävyysurheilun tapahtumapuolelta Finlandia-hiihto ja Jukolan viesti olisivat maailman suurimpien urheilutapahtumien joukkoon kuuluneena ja kuuluvana ansainneet paikkansa, mutta kirjan loppua kohti painopiste siirtyy koko ajan enemmän henkilöihin ja voittajasankareihin. Valikoima on yksitoikkoisempi kuin alussa, mutta toki arvokas kansien välistä muisteltavaksi urheiluhistoriaksemme.

Iso plussa juttukokoelmalle annetaan joustavuudesta: Vaikka tarinat ovat aikajärjestyksessä, ei valikoimaa ole väkisin tehty juttu per vuosi -kaavalla. Joiltain vuosilta on kaksi tarinaa, joitain vuosia on itsenäisyyden ajan ensimmäiseltä puolikkaalta jätetty väliin.

Näyttävän kokoisen kirjan tarinat ovat sivun kokoisia, kunkin aukeaman toinen sivu on näyttävä juttuun liittyvä kuva. Niinpä Havuja perkele! onkin komea selailukirja urheilun ystäville. Otsikoissa kirjailijamiehet ovat onnistuneet. Jos jutun nimenä on ”Mongolien päivä”, ””Kaikkien aikojen vitonen” tai ”Istui ulkon pyärä pääl ja kihisi kiukust” niin pakkohan on lukea, mistä on kyse.

Kirjan voit hankkia joulupakettiin tai omaan hyllyyn Premiumsportin verkkokaupasta.

- Outi Hytönen

havujaperkele front pieni