Juoksuromaani Ylpeydestä pureutuu nuoren urheilijan mielenmaisemaan

Ylpeydestä kertoo nuoren juoksijapojan arjesta. Kuva: kirjan kansi, kustantamo Johnny Kniga

Ylpeydestä kertoo nuoren juoksijapojan arjesta. Kuva: kirjan kansi, kustantamo Johnny Kniga

Marko Kantomaan esikoisromaani Ylpeydestä edustaa tänä vuonna Suomen urheiluromaanien tarjontaa.

Suomen kokoisilla markkinoilla urheiluaiheisen kaunokirjallisuuden tarjonta on sen verran pieni, että sitäkin suuremmalla mielenkiinnolla on tartuttava niihin yhteen tai kahteen teokseen, jotka vuosittain ilmestyvät.

Ylpeydestä on kansanterveystieteen tohtorin esikoisromaani. Marko Kantomaa on itse kilpaillut suunnistuksessa, hiihtosuunnistuksessa, hiihdossa ja juoksussa, joten urheilijan tuntemukset ja sielunelämä ovat kirjailijalle tuttuja. Se näkyykin juoksukilpailukuvauksissa, joissa taistellaan yhtä paljon omia tuntemuksia kuin muita kilpailijoita vastaan.

Kirjan päähenkilö on 16-vuotias juoksija Joonas. Juoksu on hänelle rakkainta maailmassa, mutta samalla siihen liittyy ahdistavia tekijöitä. Koulun ja harjoittelun yhdistelmän tarkka aikataulu, tiukka valmentaja, kova kilpailu ja lopulta rasitusvamma saavat Joonaksen pohtimaan koko touhun mielekkyyttä.

Nuoren urheilijan mielen ja herkkyyden kuvaajana Kantomaa on parhaimmillaan. Kun siskoni valmistui lääkäriksi, kehotti isämme juhlapuheessa lukemaan paljon kaunokirjallisuutta, koska se opettaa ymmärtämään ihmistä. Ylpeydestä-romaanin voi tällä perustelulla hyvin lisätä jokaisen nuorten valmentajan lukusuosituksiin, ja vetävää luettavaa se on kaikille muillekin urheilun ystäville.

Tarinan keinoin Kantomaa näyttää, miten jokainen sana, pienikin ele on merkityksellinen ja voi vaikuttaa ratkaisevaan suuntaan nuoren urheilijan ajatuksissa. Hän onnistuu näyttämään jännitteet ja Joonaksen tunteet. Välillä kielikuvat ja vertaukset tosin menevät vähän överiksi, kun ”sanattomuus kuivattaa hänen sukkansa karrelle” vaikeassa tilanteessa tai helpotus ”on kalunnut sydämen sinertävänharmaasta lyijystä hitusen”, mutta käytännön asioiden ja tunnelman kuvaajana Kantomaa onnistuu.

Joonaksen ahdistus ei kumpua juoksutuloksista. Suurempi ongelma on, että pitäisi kertoa valmentajalle ja seurakavereille olevansa homo. Erityisesti se pitäisi kertoa Alexille, pahimmalle ja parhaalle kilpakumppanille, joka on niin ihana. Homoseksuaalisuus on urheilussa edelleen tabu, vaikka jotkut huippu-urheilijat ovatkin kertoneet asiasta julkisesti. Salaisuus aiheuttaa Joonakselle hengenahdistusta ja pelkoja. Nuorten keskuudesta löytyy ymmärrystä, mutta aikuiset eivät ole helppoja.

Joonaksen ongelman kuvauksen kautta tulee hyvin esille, miten kaikki elämänalueet näkyvät juoksutuloksessa. Urheilija on kokonaisuus ja kokemattoman urheilijan tasapaino järkkyy herkästi.

”Juoksijalla on toivoa, jos epäonnistumiselle löytyy selityksiä. Kun selityksiä ei löydy, juoksija on kuollut. Silloin voi naulata piikkarit varaston seinään ja todeta, että kaikki on tehty. On aika sammuttaa valot.
Sen ymmärtäminen vie häneltä vuosia.”

YlpeydestäkansiYlpeydestä on Marko Kantomaan ensimmäinen kaunokirjallinen teos. Kustantamo Johnny Kniga.

- Outi Hytönen