Karo Hämäläinen uudessa kirjassaan: ”Polku-ultra on nimenomaan kokonaiselämys ennemmin kuin urheilusuoritus”

Karo Hämäläisen tammikuussa 2019 ilmestynyt omaelämäkerrallinen juoksukirja Miksi juoksen sisältää komeita kuvauksia Suomen pisimmistä polkujuoksukilpailuista: Karhunkierrokselta, Ylläs-Pallas-Hetta -reitiltä ja Vaarojen maratonilta.

Hämäläinen juoksi kaikki kolme Ultra Trail Tour Finland -sarjaan kuuluvaa kilpailua vuonna 2017. Miksi juoksen -kirjassa jokaiselle osakilpailulle on omistettu oma lukunsa. Aiemmin Hämäläinen oli juossut sadan kilometrin kilpailun Sveitsissä, ja myös siitä löytyy kuvaus kirjassa.

Kirjailijan taidoilla kisakertomuksista on syntynyt ihon alle meneviä kuvauksia, joissa ultrajuoksun hurmos ja vaikeudet tuodaan esille niin fyysisesti kuin henkisestikin. Läpi koko kirjansa Hämäläinen onnistuu tallettamaan kokemuksia, jotka ovat kaikille juoksijoille yhteisiä, mutta joita ei ole helppo sanallistaa.

Ultramatkoilla hän oivalsi mielentilan vaikutuksen:

Mielentila vaikuttaa kivuntunteeseen. Mielentila vaikuttaa jaksamiseen. Mielentilaan puolestaan vaikuttavat kivut ja väsymys mutta myös energiataso. Hengen ja aineen välillä vallitsee vahva vuorovaikutus. Se sitoo kvarkit hadroneiksi ja ihmisen ihmiseksi.

Hämäläinen ei suoraan neuvo, mutta värikkäiden kertomusten lomassa kirja tarjoaa oivallisia vinkkejä pitkiin polkujuoksuihin aikoville.

Ultra on sen verran pitkä matka, että sen varrella ehtii miettiä yhtä sun toista. Vaarojen maratonin pimeydessä Hämäläisellä soi päässä ”Maan korvessa kulkevi lapsosen tie”. Kirjamessut jäivät ultrakisan takia väliin, mutta kirjallisuuden kansallissankariin, Väinö Linnan työhulluun Jussiin hän saattoi itsensä samaistaa:

Kuinka hienolta tuntuisi jälkeenpäin päivitellä tuskallista hulluutta! Koskelan Jussi rakensi identiteettiään ajamalla Pokun kanssa yötä myöten, selkäänsä armahtamatta. Ehkä halusin kirjoittaa itseni tähän kansallismyyttiin? Ehkä halusin osoittaa olevani suomalainen?

Ja sitäkin ehtii miettiä, miksi ihmeessä juoksee. 208-sivuisessa kirjassa ultrajuoksu on vain yksi osa juoksun moninaisuutta.

Lue lisää Karo Hämäläisen haastattelusta

Karo Hämäläisen kirja Miksi juoksen myynnissä Premiumsportissa