Kuukauden kirja: Äitinä huipulla pistää urheilun ja muun elämän mittasuhteet kohdalleen

Äitinä huipulla. Riitta-Liisa Roposen tarina on kertomus Roposen poikkeuksellisen pitkästä urasta. Äiti hänestä tuli jo 25-vuotiaana huippuhiihtäjänä. Se on vaikuttanut tarinaan, mutta tuloksiin ei – ainakaan heikentävästi.

Huippuhiihdossa äitiyden ja urheilun yhdistäminen ei ole ollut tavallista, mutta Roposen kohdalla se on onnistunut. Ida-tyttärelle on löytynyt hoitajia ja kavereita mukaan leireille, joilla hän on kulkenut mukana koko elämänsä. Nyt 13-vuotiaana Ida ei tosin enää edes halua mukaan kaikille reissuille.

Kilpailumatkoille tytärtä ei aina ole ollut mahdollista tai järkevää ottaa mukaan, mikä on aiheuttanut ikävää puhelimen molemmissa päissä. Kaiken kaikkiaan Roposen tarina on kuitenkin hyvä osoitus siitä, miten omien unelmien tavoitteleminen on lopulta järjestelykysymys, vaikkakin monesti työläs.

Lapsen kanssa leireillessä ja urheillessa korostuu tukiverkoston merkitys. Roponen kertoo läheisistään lämpimästi ja muistaa kiitollisena kaikkia yhteiseen matkaan kuuluneita hetkiä. Hauskoja yksityiskohtia ovat perheen järjestämät juhlat ja tempaukset, joihin on kutsuttu suuria joukkoja ystäviä ja läheisiä. Koko kirjan sävy on kiitollisen onnellinen. Roponen ei kertaakaan murehdi puuttuvaa henkilökohtaista arvokisamitalia eikä kerro kenestäkään katkeraan sävyyn, kuten Aino-Kaisa Saarinen omassa vuosi sitten julkaistussa omaelämäkerrassaan.

Vaikka kyse on huippu-urheilijasta eivät tulokset ole tässä kirjassa keskiössä. Tärkeimmältä tuntuu matka, elämäntapa, yhdessä saavuttaminen. Yhteiset matkat ja hetket. Roposen kirjassa asiat ovat terveessä mittakaavassa ja urheilu on vain urheilua.

Toki urheilu on tärkeää. Sehän on koko Roposen perheen elämä. Kirjassa kerrotaan paljon harjoittelusta ja leireilystä. Silti tässäkin puolessa yli muun nousevat ihmiset: valmentajat ja leiriseuralaiset. Tarinassa mukana olleet kertovat hetkistä omasta näkökulmastaan. Ääneen pääsevät Toni Roponen, Ida-tytär, Idan hoitajaystävä Iida Ruokanen, Riitta-Liisan paras ystävä sekä päävalmentaja Reijo Jylhä. Kirjan loppuun on koottu tarkempia yksityiskohtia Roposen harjoittelusta uran eri vaiheissa. Mukana on paljon esimerkkejä leiriviikoilta ja tyypillisistä harjoituksista.

Äitinä huipulla. Riitta-Liisa Roposen tarinan on kirjoittanut liikuntaan, terveyteen, ravitsemukseen ja hyvinvointiin erikoistunut toimittaja Taru Schroderus. Kerronta tapahtuu kuitenkin Riitta-Liisa Roposen näkökulmasta minä-muodossa.

Urheilijaelämäkertoja lukiessa pääsee näkemään, miten jokaisen urheilijan tarina on omanlaisensa. Riitta-Liisa Roponenkin huomauttaa elävänsä poikkeuksellista elämää. Kukaan ei voi kopioida toisen mallia, mutta päämäärätietoisuudesta, harjoittelusta, valmentamisesta ja ylipäätään elämästä voi lukemalla oppia paljon. Roposen ura huipulla on kestänyt parikymmentä vuotta. Sellaiseen saavutukseen täytyy tehdä paljon asioita oikein ja pitkäjänteisesti. Ja löytää upea tukiverkosto, lisäisi ehkä Roponen.

Äitinä huipulla, Riitta-Liisa Roposen tarina kirjan voi tilata Premiumsportista.

Lue, mitä Roposet kertovat kirjassa Magnar Dalenin päävalmentajakaudesta ja tämän kauden harjoittelusta: Riitta-Liisa Roponen harjoittelee nyt enemmän kuin koskaan ennen.

- Outi Hytönen