Kuukauden kirja: Aktiivinen kohdevenyttely

Pertti Kukkosen kirja Aktiivinen kohdevenyttely selkiyttää uuden venyttelytavan perusteita ja neuvoo 53 venytysliikettä. Oikeastaan aktiivinen kohdevenyttely ei ole uusi keksintö, sillä sitä on käytetty Yhdysvalloissa jo 1970-luvulta lähtien, mutta Eurooppaan se on vasta vähitellen rantautumassa.

Kukkosen kirjasta otettiin tänä vuonna uusi, kolmas painos, jota on päivitetty uusimmilla tutkimustiedoilla. Aktiivinen kohdevenyttely tarkoittaa lyhyesti selitettynä lyhyiden venytysten sarjoja. Venytykset on suunniteltu kohdistumaan lihasten liikkeiden suuntaisesti. Kukkonen esittelee kirjassaan selkeästi eroja perinteiseen staattiseen venyttelyyn.

Vertailuasetelma on läsnä läpi kirjan ja staattinen venyttely nähdään huonona: pitkät venytykset lisäävät kyllä liikkuvuutta, mutta aiheuttavat samalla väsymystä ja vaurioita lihaksessa. Lyhyet 5-10 sekunnin venytykset taas helpottavat lihaskireyksiä, mutta eivät riitä liikkuvuuden lisäämiseen. Ja vielä: kun venyttelystä ei koeta olevan hyötyä, venyttelymotivaatiokin heikkenee.

Ratkaisu on Kukkosen mukaan aktiivinen kohdevenyttely. Hyötyjä riittää. Kohdevenyttely nopeuttaa palautumista harjoituksesta. Kohdevenyttely voi olla osa ennen harjoitusta tehtävää verryttelyä, koska se ei väsytä lihaksia, vaan aktivoi ja avaa liikeratoja. Säännöllisesti suoritettuna se parantaa liikkuvuutta ja lihaskuntoakin.

Kukkonen saa kohdevenyttelyn kuulostamaan ihmeratkaisulta ongelmiin. Kohdevenyttely ehkäisee rasitusvammoja, auttaa vammojen hoidossa ja pidentää urheilu-uraa. Kuulostaa tosiaan ihmeelliseltä. Väitteiden tueksi on esitetty tieteellisiä tutkimustuloksia, sekä pitkä liuta olympiavoittajia, jotka ovat käyttäneet tätä venyttelymetodia.

Kirjan esittelemät venyttelyliikkeet on jaettu kehon osien mukaan neljäksi alueeksi. Tarkasti on kerrottu siitä milloin ja miten venytysharjoitteita olisi hyvä suorittaa. Toivottavasti kirjan lukijat lukevat hyvin perustellut johdannot, eivätkä hyppää suoraan venyttelyliikkeiden osioon, sillä kohdevenyttelyn perusteiden tunteminen auttaa saamaan liikkeistäkin suuremman hyödyn. Lopussa on vielä tarkasteltu 30 urheilulajin erityispiirteitä ja esitetty kuhunkin sopiva venyttelyohjelma. Aktiivisia kohdevenytteitä on suunniteltu kirjassa mainittujen lähteiden mukaan ainakin 190. Kukkonen on valinnut mielestään tärkeimmät johdannoksi asiaan. Reisille, käsille ja hartioille on runsaasti ohjeita, mutta vähän jää kummastuttamaan esimerkiksi selän alueen vähäinen huomiointi.

Venyttelyliikkeet on kuvattu selkeästi valokuvien ja tekstin avulla. Liikkeet ovat helppoja. Ne ovat kevyitä ja sopivat kaikenikäisille ja -tasoisille. Jotain monimutkaistakin helppouteen sisältyy: Lihasjännitysten purkamiseksi liikkeet suositellaan suoritettaviksi tietyssä järjestyksessä. Koska venytykset on tarkasti suunniteltu kohdistumaan juuri tiettyyn lihakseen tai lihaksen osaan, vaatii niiden tekeminen alussa opettelua ja kokeilua. Apuna voi käyttää vaikka Youtube-videoita, jotka aloittelijalle ovat ehkä selkeämpiä ja innostavampia kuin yksittäiset kuvat kirjassa. Kirja on kuitenkin luotettava lähde ja antaa tiiviissä muodossa kokonaiskuvan kohdevenyttelyn mahdollisuuksista.

Tässä yritän Kukkosen tekstin vankkojen perusteluiden aiheuttamasta manipulaatiosta huolimatta keskittyä arvioimaan kirjaa, enkä kohdevenyttelyä. Pakko on kuitenkin sanoa, että jos perinteinen staattinen venyttely on liikkujalle pakkopullaa, ja vaikka laajat tieteelliset perustelut hyödyistä eivät kiinnostaisikaan, saattaisi kevyeltä tuntuva aktiivinen kohdevenyttely saada koko homman maistumaan aivan toiselta. Ihan kuin olisi kyse eri lajista.

Kukkosen kirja on kelpo johdanto aktiiviseen kohdevenyttelyyn. Lopusta löytyy lähdeluettelo asiasta syvemmin innostuville. Suomeksi aiheesta ei ole paljon kirjoitettu, joten Kukkosen opas on siinäkin mielessä mielenkiintoinen avaus.

- Outi Ojanen