Kuukauden kirja: Flow - elämän virta

Mårten Boström koki oman flow-tilansa Vuokatin MM-sprintissä. Kuva: Hevoskuuri.fi

Mårten Boström koki oman flow-tilansa Vuokatin MM-sprintissä. Kuva: Hevoskuuri.fi

"Find your flow in Finland" oli heinäkuisten suunnistuksen MM-kilpailuiden tunnuslause. Löytyikö Suomesta flowta? Varmasti! Koko yleisö lienee leijunut viikon flow-tilassa kannustusten ja jännittävien hetkien keskellä. Monien kilpailijoiden flow-tila lopahti virheisiin vaaran rinteillä, mutta voittajien tekeminen näytti taas helpolta ja iloiselta.

Flow-tilaa tavoitellaan ja siinä nähdään parhaiden suoritusten syntyvän. Mutta miten saada flow päälle, siitä kertoo Mihaly Csikszentmihalyin kirja Flow. Elämän virta. Tutkimuksia onnesta, siitä kun kaikki sujuu. Alkuteos on julkaistu jo vuonna 1990, suomennos saatin 2005.

Flow on henkinen tila, jossa kaikki psyykkinen energia suuntautuu käsillä olevaan tehtävään. Tietoisuuteen saapuva informaatio on tasapainossa minän tavoitteiden kanssa, määrittelee Csikszentmihalyi. Mieli pystyy irtautumaan kaikista häiriötekiöistä ja usein ajantaju katoaa.

Flow-tilaa ei voi saavuttaa televisiota katselemalla. Se syntyy taitoja vaativassa haasteellisessa toiminnassa, kun taidot ja haasteen taso ovat tasapainossa. Tehtävä ei saa olla liian helppo tai liian vaikea. Siihen on sisällyttävä tavoite. Urheilu on tästä tietenkin oiva esimerkki, kun vaatimustasoa voidaan kasvattaa taitojen kasvaessa.

Flown saavuttamiseen ei riitä, että tavoite on maailmanmestaruus vuosien kuluttua, vaan tekemisen itsessään on oltava palkitsevaa. Päivittäisen harjoittelun on tunnuttava palkitsevalta, että sitä jaksaa tehdä päivästä toiseen vuosikausia. Tekemisellä on arvo juuri siinä hetkessä, ei pelkästään tulevaisuudessa. Csikszentmihalyi puhuu autoteelisestä kokemuksesta: "Termi 'autoteelinen' tulee kreikan sanoista auto, joka tarkoittaa itseä, ja telos, joka tarkoittaa päämäärää. Se merkitsee toimintaa, joka on itsessään riittävä; sitä ei tehdä jonkun tulevan hyödyn odotuksessa vaan yksinkertaisesti siksi, että sen tekeminen on palkkio sinänsä." Csikszentmihalyi ei tässä tarkoita tietenkään vain urheilua vaan kaikkea elämänpiirin asioita. Jatkuvaan autoteelisuuteen kykeneminen on kirjan mukaan avain onnellisuuden saavuttamiseen.

kirja35 kansiFlow -elämän virta

MM-kisojen haastatteluissa onnistuneet urheilijat korostavat keskittyneensä tekemään hyvän suorituksen ja pystyneensä unohtamaan sijoitustavoitteet. "Kilpailu parantaa kokemusta tietenkin vain niin kauan kuin tarkkaavaisuus kohdistuu pääasiallisesti toimintaan itseensä. Jos ihmistä alkavat kiinnostaa ulkoisemmat tavoitteet, kuten vastustajan voittaminen, vaikutuksen tekeminen katsojiin tai merkittävän ammattilaissopimuksen saavuttaminen, kilpailusta tulee luultavasti häiriötekijä sen sijaan, että se johdattaisi tietoisuutta keskittymään siihen, mitä tapahtuu."

Ääriesimerkit keskitysleiriltä tai muista toivottomista tilanteista osoittavat, etteivät ulkoiset olosuhteet ratkaise sitä, voidaanko vastoinkäymiset muuttaa iloksi. Mielen järjestyksen ylläpitäminen vaikeissa tilanteissa ei ole helppoa, mutta tämän teoksen mukaan mahdollista. Rivien välistä voidaan lukea millaisia ovat urheilumaailman voittajat: he pystyvät kliseisesti kääntämään tappiot ja ikävät kokemukset voimavaroiksi ja voitoiksi. Suomessa on puhuttu urheilu-uran jälkeen vaikeisiin elämäntilanteisiin ajautuneista urheilijoista, ja jollain tasolla kirja selittää heidänkin tilannettaan. Päämäärää tavoitellessa kaikki energia ja toiminnot on suunnattu tiettyyn tavoitteeseen, jolloin mieli on tasapainossa. Kun tavoite yhtäkkiä puuttuu, tarkkaavaisuuden suuntaamiselle ei olekaan kohdetta ja mieli ehtii harhailla epäilyksiin, pelkoon ja syyllisyyteen.

Alussa flown saavuttamista nyky-yhteiskunnassa pohjustetaan yleissivistävällä kulttuurihistoriallisella katsauksella nykytilan syistä. Paikoin kirja on imelä elämäntapaopas, mutta urheiluun sovellettuna se voi parhaimmillaan inspiroida päivittäisen nautinnon löytämisessä. Jos säännöllisestä harjoittelusta katoaa nautinto ja lenkille lähteminen maistuu puulta, voi tämä kirja inspiroida löytämään ilon henkisin keinoin.

Maailmanmestari Thierry Guergiou tiivisti teorian käytännön elämään:

- Teen enemmän töitä sen eteen, että voisin olla tilassa, mitä "täydelliseksi tietoisuuden tilaksi" (total situational awareness state), jolla on paljon tekemistä sen kanssa, että pystyy sopeuttamaan sen liikkeen "virtaan" tai kulkuun. Lyhyesti sanottuna, uskon että suunnistustekniikkani on saavuttanut sen tason, joka on riittävän hyvä löytääkseni jokaisen rastin täydellisesti ja tämä on sama useimpien huippusuunnistajien kohdalla. Mutta silti minä teen virheitä, sillä joskus fokukseni ei ole oikeissa asioissa oikealla hetkellä. Olla täydellisesti tietoinen siitä, mitä tapahtuu nykyhetkellä, tarkoittaa sitä, että olet kykeneväinen kontrolloimaan suoritustasi ja sopeuttamaan se liikkeeseen.

Flow-tila ei tule odottamalla, se pitää etsiä!

-Outi Ojanen