Kuukauden kirja: Hiihtokilpailu (1917)

Etelän hiihtokelejä odotellessa Kuukauden kirja -sarja tunnelmoi Suomen ensimmäisen hiihtoromaanin parissa. Hiihtokilpailun kirjoitti Juudas Puustinen, oikealta nimeltään Albert Johannes Hämäläinen, vuonna 1917.

Toiseen painokseen on lisätty alaotsikoksi pienoisromaania hyvin kuvaava luonnehdinta: leikillinen kertomus "koko maata käsittävistä", jotka aikoinaan toimeenpani Pihkasalmen hiihtoseura.

Reilun sadan sivun pituinen romaani alkaa hiihtoseuran perustamisella. Hankkeen moottorina toimii Täällä Pohjantähden alla -trilogiastakin tuttu kansakoulunopettajan prototyyppi. Opettaja Teräs on raittiusmies, isänmaallinen ja urhelullinen. Innostaakseen paikallisia hiihtoharrastuksen pariin seura päättä ensitöikseen järjestää suuret "koko maata käsittävät" kilpailut.

Alun jälkeen hypätään seuraamaan Hepomäen poikien Antin ja Villen valmistautumista. Heidät innostaa mukaan suutari Heikki, jonka opastuksella poikien isä alkaa tehdä kilpailukykyisiä suksia ja pojat harjoitella päivittäin.

Kilpailuun saadaan rahapalkintojen houkuttelemina mukaan paljon osallistujia, myös "hiihtäjä Ritola".

- Mutta onpa siellä suuret rahat tarjolla; johan niillä vaikka hevosia ostelee, - ihmetteli isäntä Taavetti.

- Sepä juuri antaakin yltyä asialle, - selitti setä-Mooses. -Niinkuin sanomassa sanottiin, rahojen tiimalta tulee miestä läheltä ja kaukaa näyttämään sivujensa sitkeyttä.

Hiihtäjä Ritola viittaa vuosisadan vaihteen suomalaiseen hiihtosankariin Juho Ritolaan (1871-1959). Tunnetusta hiihtäjäsuvusta tullut Ritola oli ensimmäinen kansainvälisissä hiihtokilpailuissa menestynyt suomalainen. Hänen johdollaan suomalaiset ottivat Tukholmassa 1892 ylivoimaisen kolmoisvoiton, jota pidetään ensimmäisenä suomalaisen urheilun suursaavutuksena. Ritolasta kerrotaan myös hurjia metsästystarinoita ja olipa hän ahkera suksiseppäkin.

Lupaavia ovat tarinan Hepomäen pojatkin. Yhden talven harjoittelulla he eivät jää kauaksi kärjestä Pihkasalmen kilpailussa. Tällaiset innostavat tarinat kohottavasta urheiluharrastuksesta ja myyttisistä sankareista olivat ajalle tyypillisiä. Urheilu oli osa kansallistunteen nostattamista. Hiihtokilpailussakin paikalliset poliittiset erimielisyydet jäävät aivan taustalle, kun koko kylä paiskii töitä suurkilpailuiden järjestelyissä.

Tarinan kilpareitti oli pituudeltaan 30 kilometriä ja kulki järven jäällä. Tämä olikin Suomessa tyypillistä. Kansainvälisesti suomalaishiihtäjät tunnettiin kovina tasamaan lykkijöinä, kun taas norjalaiset pärjäsivät mäkimaastoissa. Suomessa ensimmäinen todellinen murtomaakilpailu järjestettiin vasta Puijolla 1916.

Naiset tietenkin loistavat poissaolollaan tuon ajan kilpailuista. On heitä kylläkin paikalla keittämässä "sitroonavettä" kilpailijoille. Hepomäen naiset jäävät kokonaan kotiin miesten reissusta ja saavat tuliaisiksi kahvia ja lettipullaa. Poikien sarjassa järjestetään mäkihyppykilpailu ja kädentaitajille suksinäyttely. Näyttelyt olivat tavallisia hiihtokilpailuiden yhteydessä. Hienoimmat sukset palkittiin ja välineitä myytiin kisapaikalla eteenpäin.

Ja muuten, luulitteko, että Northugin hahmo on nykyajan ilmiö? Ei suinkaan, hänellä on esikuvansa jo Puustisen romaanissa:

Tykkänään toisella tavalla hiihti Heikki. Ponnahuttaen ensin peräkanaa toisella ja toisella jalalla, samassa tahdissa sauvoja käytellen, ja sitten liukuen pitkän matkaa, suljutteli Heikki kuin leikiten hangella. Väliin suhautti hän edelle, väliin jättäytyi jälemmä, väliin taas rinnalla rupatteli yllytellen pahoin puhkuvia kilpaveikkojaan parastansa panemaan. Helposti hän olisi toiset jättänyt, mutta ei tahtonut; hääri vaan toisten vaiheella kuin iloinen pääskynen kesäiltana saattaessaan raskaasti lentää kahnustavia siipirikko-variksia vainion poikki läheisen metsän laitaan.

Puustisen romaani aloitti suomalaisten urheiluhupailujen ja satiirien perinteen. Urheiluintoilua ivailtiin mm. Juhani Ahon lastuissa ja Maiju Lassilan romaanissa Rakkautta. Satiirinen perinne sai aika ajoin jatkoa ja lajin uusimmista edustajista monille nykyurheilijoille on tullut tutuksi Miika Nousiaisen romaani Maaninkavaara.

- Outi Ojanen