Kuukauden kirja: Immo Kuutsan tarina

Immo Kuutsa toimi Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentajana 1972-1985. Kuva: Immo Kuutsan tarina

Immo Kuutsa toimi Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentajana 1972-1985. Kuva: Immo Kuutsan tarina

Hiihtohenki kohoaa kohti Lahden MM-kisoja! Sitä ovat osaltaan nostattamassa vuoden aikana ilmestyneet kirjat, kuten valmentaja Jorma Mannisen teos Harri Kirvesniemen harjoittelusta sekä nyt Kuukauden kirjana esiteltävä Immo Kuutsan tarina, jonka on kirjoittanut urheilutoimittaja Ari Pusa.

Molemmat teokset muistuttavat, millaisille perinteille ja historialliselle nimilistalle Lahden MM-kisoista odotetaan jatkajia.

Immo Kuutsan tarinassa suurilla hiihtäjänimillä ja hiihtoharjoittelun kehityksellä on iso osa. Kirjan päähenkilön kunniaksi ajatus olisi oikeastaan ilmaistava toisinpäin: Immo Kuutsalla on ollut valtava merkitys hiihtäjien arvokisamenestykseen ja hiihtoharjoittelun ammattimaistumiseen.

Jotta nuorempi polvi tietäisi kenestä on kyse, kun puhutaan Immo Kuutsasta, lienee lyhyt esittely paikallaan:

– Aivan mahroton mies. Se piti sellaiset harjootukset, että kaverit hourivat yöllä. Lisäksi se puhuu eri kieltäkin. Ei me ymmärretty mitään, kun se puhuu aeroobisesta ja anaeroobisesta, kommentoi Juha Mieto juuri hiihtomaajoukkueen päävalmentajana aloittanutta Kuutsaa vuonna 1972.

Kuutsa toimi päävalmentajan tehtävässä kolmetoista vuotta, 1972‒1985. Hän opetti hiihtäjille mitä tarkoittavat aerobinen ja anaerobinen harjoittelu, nosti harjoitusmäärät ammattimaiselle tasolle, alkoi hiihdättää urheilijoita kesälläkin (mikä suuresti kummastutti norjalaisia!) ja nosti naisten kilpahiihdon arvostusta. Valmennustietoutta hän hankki mielellään luomalla suhteita ulkomaisiin valmentajiin. Kuutsan päävalmentaja-aikana arvokisamitaleja rohmusivat sellaiset nimet kuin Juha Mieto, Harri Kirvesniemi, Marja-Liisa Hämäläinen, Marjo Matikainen ja Helena Takalo, jonka henkilökohtaisena valmentajana Kuutsa toimi pitkään.

immo kuutsan tarina 600px

Hiihdon päävalmentajapestinsä jälkeen Kuutsa hengähti muutaman vuoden alkuperäisessä ammatissaan liikunnanopettajana ennen kuin hänet kutsuttiin Suomen ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentajaksi. Siinä tehtävässä Kuutsa toimi vuosina 1988‒1992. Lisäksi Kuutsa on ehtinyt olla mukana järjestöelämässä paikallistasolta kansainvälisiin kutsutehtäviin, eduskuntavaaliehdokkaana, perustanut Hopeasompa-hiihdot ja kolmilapsisen perheen.

Immo Kuutsan tarinassa tapahtumat aivan kuin kuljettavat Kuutsaa mukanaan. Lukujen päähenkilöitä ovat edellä mainittujen hiihtosankareiden lisäksi myös Eero Mäntyranta, Mika Myllylä, Kaisa Varis, Hilkka Riihivuori ja Taina Impiö. Kuutsa on suuressa osassa omaa elämäkertaansa kuin taustahenkilö, niin paljon kerrotaan urheilijoista ja urheilupoliittisista tapahtumista.

Mutta Immo Kuutsan elämä on urheiluhistoriaa. Hänestä tulee päähenkilö sen kautta, että hän on kaikessa mukana. Sellainen on valmentajan paikka, olla koko ajan mukana, aina paikalla kun tarvitaan. Harva valmentajanimi jää historiaan oman erillisen kirjan kautta ja sen Kuutsa todellakin ansaitsee. Vaan kun kirjallinen tilaisuus kerrankin on avautunut, on siitä tehty juhlapäivien jatkumoa, ja valmentajan arjesta, työstä urheilijoiden parissa saadaan kuitenkin tietää varsin vähän. Ennen kaikkea oman lukunsa olisivat ansainneet Kuutsan valmennukselliset ajatukset, joista kirjassa ei kerrota ollenkaan.

Uransa huippuhetkenä Kuutsa muistelee vuotta 1978, jolloin Lahdessa hiihdettiin MM-kotikisat ja henkilökohtainen valmennettava Helena Takalo saavutti kaksi kultaa ja pronssin. Takalo valittiin Vuoden urheilijaksi ja Kuutsa Vuoden valmentajaksi. Hampaankoloon jäi vain se, että Takalo kutsuttiin itsenäisyyspäivänä Linnan juhliin, mutta valmentajaa ei. Tilanne on kuitenkin korjattu, tänä vuonna Kuutsakin nähtiin mukana!

Tilaa Immo Kuutsan tarina joulupakettiin Premiumsportista.

- Outi Hytönen