Kuukauden kirja: Johda mielelläsi

Pekka Hämäläinen: Johda mielelläsi

Pekka Hämäläinen: Johda mielelläsi

Pekka Hämäläisen uusi kirja kannustaa innostavan ilmapiirin luomiseen sekä intohimoiseen johtamiseen ja valmentamiseen. Kirja sopii kehityshaluiselle valmentajalle.

 Alaotsikokseen Johda mielelläsi on saanut "sisäisen voiman työkalupakki esimiehille ja valmentajille", mutta päällimmäisenä lukukokemuksesta jäi mieleen into innostavan ilmapiirin luomiseen, jota ei suomalaisessa ilmapiirissä kai koskaan ole ollut ylenmäärin tai liikaa.

Teos on siis suunnattu työelämän esimiehille ja urheiluvalmentajille. Johtajista puhutaan huomattavasti enemmän kuin valmentajista, mutta itse asiassa se ei suinkaan sulje pois valmentajia. Valmentaminen on myös johtamista, joten kaikki hyvää johtamista koskeva on sovellettavissa myös valmentamiseen.

Urheilupuolella Pekka Hämäläinen on tehnyt yhteistyötä jääkiekkovalmentajien kanssa ja kirjan kaikki esimerkit tulevatkin jääkiekkomaailmasta ja liittyvät siten joukkueurheiluun. Maajoukkuetta tai seuraporukkaa valmentavalle kestävyysurheilussakin voi olla kyse joukkueesta, joten samat metodit sopivat monessa asiassa kestävyysurheiluunkin. Yksilö- ja joukkuelajien ero kapenee, kun Hämäläisen näkemyksen mukaan joukkueen tai työporukan johtaminenkin on itse asiassa yksilöiden johtamista, avoimen luottamussuhteen luomista heihin ja henkilökohtaisia kohtaamisia joukkueen jäsenten kanssa. Vielä kun pelaaja-sanan korvaisi urheilijalla, saisi monet esimerkit helposti koskettamaan kaikkien lajien urheilijoita.

Hämäläinen kirjoittaa sujuvasti ja käyttää eläviä esimerkkikertomuksia. Kirjassa on mukana myös neljän johtajan ja valmentajan kirjoittamia pätkiä.

Valmentajalle kirja tarjoaa neuvoja innostavan ilmapiirin luomiseen. Perusteellisesti käydään läpi, miten saada luoda luottamuksellinen suhde yksilöön ja siten oma sanoma perille. Millaista on hyvä palaute, entä miten luoda joukkuehenkeä ja merkityksellisyyttä tekemiseen.

JohdamielellasiJohda mielelläsi neuvoo innostavan ilmapiirin luomisessa.

Hämäläinen käsittelee kirjassa monia asioita ja esimerkkitapauksia, jotka tulivat esille jo teoksessa Voittoon. Mentaalivalmennusta jääkiekkoilijoille ja muille tavoitteellisille (2012). Siinä lähestymistapa oli urheilijalle läheisempi, kun uudessa kirjassa kohderyhmä on nimen mukaisesti valmentajat. Urheilijan näkökulmasta mielenkiintoisimpia kohtia ovat sisäisen puheen merkitys ja toiminnan ohjaaminen sen avulla, sekä itsensä johtamisen keinot.

Juuri itsensä johtamista Hämäläinen pitää avaimena hyvään johtajuuteen, valmentajuuteen ja myös urheilijuuteen. Päivän plussajutussa Pekka Hämäläinen selventää, mitä tarkoittaa itsensä johtaminen urheilijan ja valmentajan arjessa.

- Outi Hytönen